PI1FLD QRV onder Hobbyscoop vlag

In eerdere berichten werd aangekondiging gedaan over de overname door Hobbyscoop van DMR repeater PI1FLD en kort erna van het mislukken ervan doordat de omstandigheden anders bleken dan aanvankelijk voorzien. Inmiddels heeft Hobbyscoop de organisatorische zaken afgerond waardoor we vandaag (4 juli 2022) PI1FLD hernieuwd in gebruik hebben genomen.

PI1FLD terug in gebruik

Overname deels gelukt

De repeater die bij PI1FLD gebruikt werd (een Hytera RD785 base station) zou overgaan naar de Stichting Scoop Hobbyfonds. Nadat alle afspraken gemaakt waren met de toenmalige Repeater groep Flevoland en we een publicatie online hebben gezet kwamen we kort daarna tot het vervelende inzicht dat de repeater geen eigendom was van de repeatergroep aldaar. De rechtmatige eigenaar meldde zich en verzocht om de repeater te retourneren. Daar hadden we niet op gerekend en dit paste ook niet bij het financieel neutrale plan dat achter de overname schuil ging.

Verdere informatie over PI1FLD vind je op https://hobbyscoop.nl/status/pi1fld/

Nieuw plan

Plotseling was Almere en de ruime omgeving verstoken van DMR, een doorn in het oog van alle donateurs die aan PI1FLD hebben bijgedragen. Hobbyscoop heeft naar aanleiding ervan besloten om de repeater voort te zetten. Een tijdelijk beschikbare Hytera DMR repeater (eerder gebruikt voor PI1AMS in Amsterdam) is in gereedheid gebracht evenals een nieuw duplex filter en voedingsunit. Het plan was om deze al snel te activeren maar het kostte Hobbyscoop nog de nodige tijd om de afspraken met de gebouweigenaar van de Eurotoren in Almere af te ronden.

Het nieuwe plan bestaat niet uitsluitend uit de her-activatie van PI1FLD maar past voor een deel in een groter plan dat al een tijd binnen Hobbyscoop rondwaart: Op deze lokatie zullen spoedig drie ontvangers worden geactiveerd voor PI3UTR, PI2NOS en PI6NOS en ook maken we gedachten over System Fusion.

Het “grotere” plan geeft een wat ander zicht: Graag zou Hobbyscoop de dekking van groot midden Nederland voor de ons beschikbare digitale system verbeteren. Het idee hiertoe bestaat om ons opstelpunt PI1UTR in de Gerbrandytoren een performance boost te geven door de zendantenne te plaatsen boven op de Cabine (220m). Daarnaast zou dekking ideaal zijn om een tweede opstelpunt in Lelystad te creeeren voor DMR, System Fusion en eventueel D-star. Dit plan staat nog in de steigers en hangt ervan af of we dit redelijk kunnen combineren met de reeds aanwezige Hamradio techniek. Een derde opstelpunt zal worden gezocht in Noord-Holland ter vervanging van PI1AMS die indertijd is weggevallen door verhuizing van Hobbyscoper PA3PM.

Deze eerste stap is een prima aanzet en in de komende periode gaan we de mooie lokatie in Almere maximaliseren.

OPROEP

Als gevolg van de inzet van de PI1AMS repeater in Almere zoekt Hobbyscoop nog een extra Hytera RD785 repeater. Mocht je er eentje weten die op kostenvriendelijke wijze kan overgaan naar onze stichting dan vernemen we dit graag!

Zicht op Lelystad
En op Hilversum…

7 thoughts on “PI1FLD QRV onder Hobbyscoop vlag

 1. Peter van Oostveen. schreef:

  Hoi Mischa,

  Staat een repeater te koop op Marktplaats. 73’s Peter.

  1. Mischa schreef:

   Heb je gezien wat een prijs, oef. Dat kan de stichting zich niet veroorloven…

 2. Paul Rademakers schreef:

  Mooi om te zien dat er plannen zijn om de lokatie in Almere beter uit te nutten nu die onder beheer van de stichting valt. Zeker het toevoegen van ontvangers voor PI3UTR, PI2NOS en PI6NOS zal in en rond Almere zijn meerwaarde bewijzen om de gap tussen zenders en ontvangers te slechten.

  We wachten het rustig af, maar de eerste stap is met het opnieuw activeren van de DMR-repeater inmiddels gezet 🙂

 3. PA3EHA Carel schreef:

  Verheugd dat de repeater weer terug is , en dat de stichting Hobbyscoop het heeft opgepakt, de kas van de stichting FLD ruim 650euro is overgemaakt aan de stichting Hobbyscoop, ik hoop dat de donateurs van de stichting FLD de stichting Hobbyscoop zullen steunen

 4. PA2TSL Tom schreef:

  Mooi dat Almere weer een DMR repeater heeft!
  De locatie op de Eurotoren is geweldig, en ik ben benieuwd of de andere digitale modes (D-Star en C4FM) ook geactiveerd kunnen worden, dan hebben we Almere mooi op de kaart staan voor de digitale modes!

 5. Danny PA0JDF schreef:

  Top! Mochten er plannen zijn om D-star hier ook te gaan plaatsen, ben ik in het bezit van een Icom repeater waarvan de werking onbekend is. Maar voor de techneuten van Hobbyscoop zal dat een makkie zijn om deze te controleren dan wel aan de praat te krijgen. Omdat deze hier op de plank stof aan het verzamelen is, wil ik deze repeater wel ter beschikking stellen voor de locatie Almere!

 6. Mischa schreef:

  Tja, dit bericht had ik over het hoofd gezien, maar inmiddels zijn er afspraken gemaakt met Danny, hartelijk dank hiervoor!

Comments are closed.