PI6NOS direct na ingebruikname

Klik hier voor live bargraph diagram

PI6NOS was meer dan 25 jaar de 23cm repeater van Hilversum en heeft vanaf oktober 2022 de callsign PI1NOS. Vanuit de Alticom toren was dit één van de eerste 23cm repeaters van Nederland, werkend vanaf een respectabele 150m hoogte. De oorspronkelijke repeater vertoonde vanaf 2016 in toenemende mate technische problemen, dit was reden om een vernieuwingstraject te starten en zo gebeurde het dat de trouwe ICOM IC-RP1210 op vrijdagavond 8 september 2017 met pensioen is gegaan…

Het vernieuwingstraject heeft in twee fases plaatsgevonden. Zo werd op 10 juli 2016 al groot onderhoud gepleegd aan het Hobbyscoop antennepark in Hilversum. Alle rondstralers in de topmast zijn toen vervangen voor nieuwe en betere exemplaren en dus werden ook twee nieuwe Procom SHF rondstralers geplaatst die goed zijn voor vele jaren repeaterplezier.

De tweede fase had iets meer voeten in aarde: het samenstellen van een nieuwe repeater, immers, kant en klaar zijn deze niet verkrijgbaar. Het stond vast dat veel eisen gesteld moesten worden aan de performance want juist op 23cm zijn de technische parameters van uitgesproken belang voor een goede repeaterperformance. Een oplossing werd toch dicht bij huis gevonden: Er werd door Mischa, PA1OKZ een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en kwaliteit van 23cm link TRXen die gebruikt zijn in de packetradio periode. Hiervan hebben we bij Hobbyscoop nog menig exemplaar beschikbaar, en dus ook voldoende reserve onderdelen.

Aan de binnenkant: Links de ontvanger; in het midden de stuurzender en daarboven de RX preamplifier; rechts de powersupply en achterin de eindversterker. De logica en het interface board bevinden zich aan de onderzijde.

De hardware in de Link TRXen heeft de nodige ingrepen nodig om deze geschikt te maken voor narrowband FM repeatergebruik. In overleg met de ontwerper (DC8SE) zijn meteen enkele ontwerpfouten aangepakt die er toe hebben geleid dat de performance van het ontvangerdeel met sprongen vooruit is gegaan. Daarnaast is in eigen beheer het middenfrequent gedeelte aangepast met passende filtering en de juiste discriminator instellingen. Zowel de zender als de ontvangermodules evenals de eindversterker zijn door Timo – PE1FOD verder onder handen genomen en afgeregeld. De logica en overige onderdelen zijn grotendeels nieuw vervaardigd. De repeater heeft zijn behuizing gevonden in de bestaande Link TRX kast die opnieuw opgebouwd is en voorzien van de nodige extra’s om een en ander compleet te maken. Ook is een interne voeding ingebouwd zodat de repeater geheel autonoom werkt.

Het resultaat mag er wezen, PI6NOS is op vrijdagavond 8 september 2017 in gebruik genomen. Een onvoorzien probleempje kon ter plaatse worden aangepakt en na succesvolle ingebruikname werd al snel duidelijk dat de performance uitstekend is. De repeater is een stuk sterker geworden in de wijde omgeving, niet in de laatste plaats doordat het zendvermogen is toegenomen van een schamele 6 Watt naar 20 Watt uit de zender. Daarnaast voorziet de repeater nu in verschillende extra functionaliteiten waarvan de meest in het oog lopende de Echolink toegang is. Conform de registratievoorwaarden is Echolink op PI6NOS uitsluitend toegankelijk voor Full geregistreerden.

De oude Icom IC-RP1210 staat ondertussen op de werkbank en zal een revisie ondergaan. Het is de bedoeling dat de repeater inzetbaar blijft als reserve exemplaar en daarvoor moet deze natuurlijk haar oude betrouwbaarheid weer terugkrijgen. Ondertussen zijn we erg benieuwd naar signaalrapporten.

Zender

WordPress Data Table

Rondom Hilversum zijn enkele extra ontvangers geplaatst die onderdeel uitmaken van de repeater. Deze ontvangers zijn erg eenvoudig van opzet, dat is tegelijk ook de kracht ervan. Iedere ontvanger bestaat uit een Raspberry Pi3 en de bekende RTL 2832U SDR ontvanger (Metalen behuizing, TCXO versie). De enige ‘echte’ traditionele RX is die van Hilversum. Tegelijk biedt deze ook de beste performance. De andere RXen zijn ‘bij’ ontvangers die ertoe bijdragen dat binnen het verzorgingsgebied van PI6NOS gemakkelijk gewerkt kan worden, ook met portofoons.

Ontvangers

WordPress Data Table

Echolink node nummer: 969515

PI6NOS in het juist verbouwde 19 Inch rack op de 25e verdieping van de Alticom toren in Hilversum

De oude Icom met pensioen…