hobbyscoopStichting Scoop Hobbyfonds is de formele naam van Hobbyscoop en is voortgekomen uit het gelijknamige NOS radio programma, dat wekelijks uitgezonden werd op het toenmalige Hilversum 2. Dit populaire radioprogramma bracht reeds in de jaren ‘70 een veelheid aan informatie over technische hobbies. Heel bekend is bijvoorbeeld de door Hobbyscoop geïntroduceerde universele taal voor thuiscomputers, genaamd Basicode, en zond regelmatig de bekende stereotest uit.

Gedurende het bestaan van het programma is in toenemende mate aandacht besteed aan het radiozendamateurisme. Zo werden reeds in het begin van de 70’er jaren door Hobbyscoop de welbekende ballonvossenjachten georganiseerd en begonnen de medewerkers in de zomer van 1986 met het exploiteren van een amateur relaisstation in de 70 cm band. In de loop van de jaren hebben de medewerkers van Hobbyscoop een omvangrijke hoeveelheid bezittingen gebouwd, gekocht en verzameld. Deze bezittingen hadden veelal betrekking op de zendhobby.

hans janssen

Hans Janssen, PE1CRC (links) tijdens één van de eerste uitzendingen van het programma Hobbyscoop.

Toen in 1993 het doek voor het radioprogramma viel is de Stichting Scoop Hobbyfonds opgericht met als doel het in eigendom houden van het erfgoed van het radioprogramma. De oprichter van de stichting was destijds Hans Janssen, PE1CRC die tevens één van de drijvende krachten was achter het radioprogramma. Het radioprogramma Hobbyscoop is maar liefst 23 jaar te beluisteren geweest op de Nederlandse radio.

De primaire huidige doelstelling van de Stichting Scoop Hobbyfonds is het faciliteren van innovatieve experimenten op hoge opstelpunten om daarmee te voorzien in de experimenteerbehoefte voor de Nederlandse radiozendamateurs.

Het huidige stichtingsbestuur:

Mischa van Santen, PA1OKZ – Voorzitter
Rolf Heller, PE1PTP – Penningmeester
Peter Meijboom, PA3PM – Secretaris
Joost van Genderen, PA5ZL – Lid
Paul Adriaanse, PE1RJV – Lid

De Stichting Scoop Hobbyfonds dankt haar tegenwoordige bestaan voor een belangrijk deel aan haar sponsors en donateurs. Nadere informatie over onze sponsors en donateurs vindt u op de desbetreffende pagina’s op deze website.