122GHz experiment Gerbrandytoren

Enige tijd geleden werd Hobbyscoop benaderd door Bas, PE1JPD met de vraag of wij een 122GHz experiment willen faciliteren. 122GHz is toegewezen aan de radio amateurdienst en heeft specifieke RF eigenschappen waardoor het primair geschikt is voor short-range communicatie. Bas wil in dit geval echter, samen met een aantal andere radiozendamateurs in het land wat grotere afstanden te overbruggen; in Nederland zijn zulke experimenten slechts op zeer beperkte schaal uitgeprobeerd en daar wil Bas verandering in brengen.

Eerste 122GHz experimenten

Een groepje zendamateurs in Nederland is inmiddels in het bezit van een 122GHz transverter van Tim VK3CV. Met deze transverter, die standaard werkt op standaard op 122.500,4 GHz met achterzet op 2 meter is her en der in Nederland al wat geexperimenteerd. Qua afstand halen de huidige experimenten het duidelijk nog niet in vergelijking met anderen die via groups.io zijn gemeld uit bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk. Daarom deed Bas onlangs een oproep om te komen tot een significante afstand voor onze verbindingen met als titel “somewhere in the polder in the Netherlands :-)”.

Eén van de redenen waarom nog niet van die grote afstanden zijn overbrugd is het gegeven dat absolute LOS (Line of Sight) nodig is. Bergen hebben we hier niet, maar wel torens! Daarom heeft Bas met Hobbyscoop contact opgenomen en is er nu de mogelijkheid om vanaf de Gerbrandytoren in IJsselstein op 220 meter hoogte een experiment op te zetten. Hiertoe zal een 122GHz setup worden opgesteld op de reportagecabine zodat Bas onder begeleiding van Hobbyscoop verbindingen kan opzetten die in ieder geval de tot nu toe behaalde afstanden ruimschoots overschrijden.

Propagatie van radiogolven in het submillimeter bereik; O2 verzwakking op 122GHz…

Op zaterdag 25 juni zal het experiment plaatsvinden. Andries PE1BMC zal proberen op een toren in Lunteren (41km) actief te zijn en Rene PE9RX wil een plekje met uitzicht opzoeken in de buurt van zijn QTH Waddinxveen.

Dit bericht is tevens een oproep: Bas heeft twee complete setups dus hij kan er nog een beschikbaar stellen voor nog een locatie. Helaas kunnen Tonny PA0TGA en Wim PE1MMP, twee bekenden in Microgolf land niet deelnemen. Tonny onderzoekt nog of hij een bakentje kan opzetten voor de gelegenheid.

Bas doet daarom dus de oproep: Ik hoop dat jullie met 122 GHz apparatuur QRV kunnen en willen zijn, ik hoor graag, nadere afstemming is wel nodig om succes te halen.

We zullen van tijd tot tijd onze bevindingen delen via PI2NOS.

2 thoughts on “122GHz experiment Gerbrandytoren

  1. Cor schreef:

    Erg interessant ! Veel suc6 toegewenst.

  2. Gerard PA10403 schreef:

    Wat word er uitgezonden welke modus en wat word voor deze frequentie voor als voorzet set gebruikt 47 GHz?,of 144 GHz

Comments are closed.