Hobbyscoop plannen met Digital Voice

De meest in het oog lopende systemen die Stichting Scoop Hobbyfonds actief heeft zijn onze bovenregionale repeaters PI2NOS en PI3UTR. Deze laatste is al geruime tijd enigszins “mank”. Doordat de stichting momenteel erg veel werkzaamheden verricht op de achtergrond komen we niet tot het compleet maken van de feeders (coaxkabels) in de Gerbrandytoren waardoor PI3UTR vanuit Hilversum blijft uitzenden. Maar daar gaat dit artikel eigenlijk niet over. Behalve bovenregionaal doet Hobbyscoop véél meer! Voor een overzicht van onze systemen kan je hier een kijkje nemen.

Hobbyscoop heeft al geruime tijd de behoefte om de dekking van verschillende Digital Voice repeater systemen in groot midden Nederland te optimaliseren. Helaas is zo’n jaar geleden ons Digital Voice opstelpunt in Amsterdam, waar PI1AMS actief was, komen te vervallen. De Stichting heeft daarom een plan ontworpen voor de middellange termijn om dekking te verbeteren.

De basis van dit plan bestaat uit opstelpunten in IJsselstein, Lelystad en bij voorkeur in Noord-Holland. Verschillende zaken zijn hier nog in onderhandeling zodat we op dit moment niet meer dan een “schot voor de boeg” kunnen doen. Een solide opstelpunt op de Cellnex toren in Lelystad is op dit moment onderwerp van gesprek en we hebben verschillende “visjes” uitstaan om in Noord-Holland een vervanger voor PI1AMS te vinden. Daarnaast is er werk aan de winkel in IJsselstein; door de lange kabels vanaf 70 naar 220m is de performance niet zoals we ons dat wensen, dat moet dus beter!

Uiteindelijk is het huidige plan de volgende:

IJsselsteinPI1UTRDMRActief
IJsselsteinPI1UTRFusionActief
IJsselsteinPI1UTRD-StarActief
HilversumPI1NOSFusionActief
AlmerePI1FLDDMRActief
LelystadPI1FLVFusionGepland
LelystadPI1FLVD-StarGepland
Noord-HPI1AMSDMRGewenst
Noord-HPI1AMSFusionGewenst
Noord-HPI1AMSD-StarGewenst

Het kan goed zo zijn dat de uiteindelijke configuratie er anders uitziet; oorspronkelijk was het idee om PI1FLD te verhuizen naar Lelystad zodra we hierover beschikking hebben, maar enerzijds werkt de repeater in Almere buitengewoon goed en is de lokatie zinvol, maar ook verwachten we dat we minder blije gezichten zien als de Almeerse DMR repeater naar Lelystad verhuist.

Behalve enkele potentiele sites waar Hobbyscoop naar kijkt houdt de Stichting zich ook aanbevolen voor potentiele opstelpuntenin Noord Holland. Hierbij zijn zaken als flinke antennehoogte (liefst 100m+), antenne opstelpunt, energie en dataverbinding criteria die moeten kunnen worden ingevuld. Indien je hiertoe een zéér concrete mogelijkheid kent zijn wij zeer geinteresseerd!

Wordt vervolgd!

3 thoughts on “Hobbyscoop plannen met Digital Voice

 1. Cor PA3CRL schreef:

  Dat is goed nieuws!!

 2. Wilko PA1WBU schreef:

  hi!

  Is er toevallig ook iets te melden over de plannen om Tetra TMO vanaf de Gerbrandytoren in de lucht te brengen?

 3. Erik (PD0RDG) schreef:

  Hey Hobbyscoop Team ( Beste Mischa)

  Hartelijk bedankt voor je blik op de (digitale) toekomst. Ik begrijp dat het allemaal nog in ontwikkeling is en weet als geen ander dat IT plannen altijd nog gewijzigd kunnen worden. (Eneh het blijft allemaal ook nog eens amateurwerk!!! )

  Zoals je misschien (nog) weet, ben ik een fervent DMR gebruiker, die het liefst geen eigen hotspot wil gebruiken. Via een (gedeeltelijke) Radio verbinding communiceren vind ik gewoon veel leuker. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.

  Ik zie bovendien dat Woudenberg ook buiten het dekkingsgebied van jullie netwerk valt volgens de kaartweergave.

  De laatste maanden heb ik best een stabiele (zend) verbinding met mijn bescheiden antennepark. (Diamond X50 op slechts 12m tophoogte in woonwijk. (kom nog niet boven het dak van mijn huis uit )
  En. ..ach… als ik het lopende QSO op mijn Retevis RT90 even niet meer kan ontvangen door wat voor Netwerk reden dan ook, dan slinger ik mijn laptop gewoon even aan en luister rechtstreeks mee via het Brandmeester netwerk.

  Voor het een veel (te) lang verhaal wordt wens ik jullie als team veel succes met het oplossen van o.a.
  het ” lange kabel probleem” in de toren.

  73′
  PD0RDG (Erik)

Comments are closed.