echolinkAlgemeen
Verschillende FM repeaters van Hobbyscoop zijn voorzien van een koppeling met Echolink. Echolink biedt de zendamateur de mogelijkheid om een verbinding met onze repeaters te maken via het internet. Dit kan zowel middels een app op bijvoorbeeld een Iphone of Android toestel, maar er bestaan ook PC applicaties om via echolink te kunnen communiceren. Voor Echolink is het noodzakelijk om een geregistreerd zendamateur te zijn om je te kunnen aanmelden voor het systeem.

Alle informatie over aanmelding en het gebruik van Echolink is te vinden op www.echolink.org.


Verschillende platforms
Tegenwoordig is Echolink razend populair op smartphones. Dit is erg gemakkelijk in gebruik en vrijwel altijd bij de hand voor diegenen die buiten het RF bereik zijn van de repeaters. Je kan de App downloaden voor zowel iOS maar ook voor Android. Naast Android is er ook een applicatie voor Windows maar zelfs voor Linux kan je een Echolink applicatie gebruiken. Lees bij alle verschillende applicaties de documentatie goed door. Voor de Windows software is het bijvoorbeeld noodzakelijk om poortjes open te zetten in je internet verbinding.


De huidige status van onze Echolink systemen

PI2NOS-R
Echolink node: #430125
Status: Online


Echolink DTMF besturing via de repeaters
Als je via een transceiver  bepaalde echolink functies wil gebruiken kan dat met DTMF. Als je een DTMF code naar de repeater zendt moet deze altijd worden afgesloten met het ‘hekje’ (#). Soms moet Echolink eerst worden geactiveerd wanneer er geen actuele echolink gebruikers zijn ingemeld via internet. In PI2NOS is er vrijwel altijd een echolink gebruiker maar op bijvoorbeeld PI6TEN is dit veel minder vaak het geval. Als er geen gebruiker is kan je Echolink “aan zetten” DTMF code 2# . De repeater meldt zich dan met de tekst:”activating echolink”.

Om te voorkomen dat grapjassen door de hele dag allerlei lollige commando’s gaan ingeven is het slechts mogelijk om drie DTMF commando’s uit te voeren per half uur. Dit is normaal gesproken voldoende om de gewenste functies aan te roepen.

De volgende DTMF commando’s zijn beschikbaar wanneer echolink geactiveerd is:

 • *      Geeft informatie over de repeater (een info tekst)
 • 0#   Geeft help, hier is echter geen bericht ingesproken
 • 1#   Geeft lijst van alle verbonden Echolink stations
 • 2#   Meldt het Echolink nodenummer van de repeater (voor PI2NOS  bijvoorbeeld #430125)
 • 31# Geeft verbinding met een willekeurig Echolink station
 • 32# Geeft verbinding met een willekeurige Conference
 • 4#   Connect opnieuw met het laatst verbonden Echolink station
 • 6*????? Connect via Callsign (zie onder)
 • 7#   Disconnect station uit lijst
 • Echolink nodenummer# Connect een station via Echolink nodenummer lijst (zie onder)

keypadConnect via callsign:
Deze feature maakt het mogelijk om een callsign in te geven via DTMF. Dit is handig wanneer het Echolink nodenummer onbekend is. De functie werkt als volgt: De letters uit het alfabet zijn ‘gemapt’ op het numerieke keyboard zoals weergegeven op portofoons, telefoons, etc. Een voorbeeld is weergegeven in de afbeelding.

Voorbeeld:

 • Connecten naar (bijvoorbeeld) PA1OKZ vindt plaats middels de volgende code: 6 * 7 2 1 6 5 9
 • De repeater zoekt naar aangemelde roepletters die aan de code voldoen en geeft een lijst van mogelijkheden in gesproken woord terug in een genummerde volgorde.
 • Kies het nummer van de gewenste callsign (meestal is er maar ééntje).
 • De repeater zal dan aangeven: “connecting to PA1OKZ”
 • Als de verbinding lukt wordt dit bevestigd.

Connecten via Echolink nodenummer:
Dit is de meest directe verbindingsmethode. Indien het Echolink nodenummer bekend is, toets dan eenvoudigweg het nodenummer in, gevolgd door het Hekje (#).

Voorbeeld:

Een lijst van wereldwijd ingelogde Echolink nodes is hier te vinden. Voor mobiele stations bestaat er een mogelijkheid om hiertoe een “shortcode” (bijvoorbeeld DTMF node 10#) aan te vragen zodat middels slechts twee DTMF tonen een gemakkelijk verbinding tot stand gebracht kan worden. Om een shortcode aan te vragen: stuur een e-mail via de contact pagina.

Let op: In Hobbyscoop repeaters is een blokkade ingebouwd om te verbinden met andere repeaters omdat dit veel ongewenste effecten in de hand werkt! Je kan dus alleen stations connecten zonder -L of -R extentie!