UTR en NOS On-Air vanuit Smilde

Wat niemand meer verwacht had na de afbouw van PI2NOS in 2019 gebeurde toch! Afgelopen zaterdag, 10 juni 2023 tooide een team van Hobbyscoop na een lange voorbereidingstijd naar de welbekende radiozendmast in Noord Nederland in Hoogersmilde. Het plan was simpel: “aanzetten” van PI3UTR en PI2NOS! Bij de uitvoering kwam iets meer kijken; binnen één dag werden twee complete repeaters gerealiseerd bij een buitentemperatuur van meer dan 30 graden. Bovendien ging de installatie gepaard met plaatsing van tijdelijke antennes en het realiseren van dataverbindingen.

PI2NOS was natuurlijk eerder al te gebruiken geweest in het noorden, maar PI3UTR is volstrekt nieuw. Op de 16e verdieping in de mast staat de apparatuur gezamelijk opgesteld. Met alle filters en hardware is het systeem toch een flink 19 Inch rack vol.  Ook is de samenwerking met PI2NON verder verstevigd; Dennis (PA4DEN) was ook aanwezig en heeft op de dag meegebouwd. Zo zijn een tweetal Hamnet link-verbindingen gerealiseerd, eentje naar Drachten en een naar Assen. Hiermee is stabiliteit in het NON net ook verstevigd en past de techniek maximaal bij de Hamradio gedachte.

Zonder goede verbinding met de Hobbyscoop servers zijn er geen Nationale repeaters. In de afgelopen periode kwam Hobbyscoop in contact met de Groningse Hosting provider CJ2. Hier vonden we een luisterend oor en een geweldige bereidheid om een dataverbinding voor Hobbyscoop beschikbaar te maken zodat we de faciliteiten voor de radio amateurdienst in Noord Nederland konden ontsluiten. Zo troffen we zaterdag Technisch Directeur Jeroen Oldenhof die een helpende hand toestak en de dataverbinding voor ons realiseerde.

CJ2 beschikt over een core-netwerk met een geheel redundante infrastructuur en is in vooral het noorden van Nederland een aanzienlijke partij op het gebied van IT hosting services. Tot de dienstverlening van CJ2 behoren onder andere managed- en unmanaged server oplossingen, netwerk en datacenter diensten en veel andere oplossingen voor een connected wereld. In de ‘CJ2 datatoren’ beschikt het bedrijf zelfs over twee datacenter vloeren; één van de data aansluitingen leidt nu naar het rack van Hobbyscoop. We zijn CJ2 als nieuwe sponsor zeer dankbaar voor hun ondersteuning!

Is het werk dan al klaar? Nee dat zeker niet! Het was de bedoeling om ook onze antennes hoog in de vakwerkmast te plaatsen op een hoogte van omstreeks 260m. Dat is helaas nog niet gelukt; we hebben tijdelijk een klein antenneysteem geinstalleerd op een van de bordessen. Binnen enkele weken zal een hoogbouwploeg naar Hoogersmilde tooien om het werk af te maken. Als het goed is zal dat een nóg betere dekking in het noorden van Nederland betekenen. Wordt vervolgd!

17 thoughts on “UTR en NOS On-Air vanuit Smilde

 1. Jan van Roode schreef:

  Geweldig mooi werk mannen, bedankt voor alle moeite die jullie doen.

  1. Jan schreef:

   Geweldig dat PI2NOS en PI3UTR hier in Groningen en Drenthe te ontvangen en te werken valt thnx…mensen.

 2. Henk - de 19RF1820 schreef:

  Respect voor al het werk wat door deze mannen wordt gedaan want er gaat niets vanzelf. Grote klasse !

 3. Peter van der Made Pd2pvm schreef:

  blijft altijd interessant zulke werkzaamheden, goed werk mannen, petje af en een buiging

 4. Teun - PA4TJ schreef:

  Heel veel respect en waardering voor al het werk dat hier wordt/is verricht.

 5. PD0PR schreef:

  Top!

 6. Martin van Dijk - PA11302 schreef:

  De groep van Hobbyscoop, ik heb het al eerder gezegt, jullie zijn echt kanjers.
  Nu de ontvanger in noord scharwoude weer aan de gang gekregen.
  Ik zeg…… sjapo.

  Groet van Martin en Jan swl’s uit kampen

  1. Mischa schreef:

   Scharwoude is gisteren gefikst…

  2. Jeroen schreef:

   In het overzicht staat nog storing bij N-Scharwoude

  3. PA1OKZ schreef:

   Nee, die staat in service. Misschien even CTRL-F5 doen of een paar dagen wachten tot de cache vernieuwd wordt.

  4. Jeroen schreef:

   Sorry Micha, blijkbaar is op Android dit ook een probleem .

 7. ebe De haan schreef:

  bedankt mischa en de verdere medewerkers voor de moeite die jullie doen voor de bereikbaarheid in het noorden petje af gr pc2ebe drachten

 8. rudy schreef:

  petje af voor de mensen die dit doen

 9. Bert van Vreden schreef:

  Prachtig werk , bedankt voor jullie inzet , echt top !

 10. C.A Boelhouwers schreef:

  Mensen, dankjewel voor jullie inzet!

 11. Tjerk, PE1IOC schreef:

  De techniek achter het systeem vind ik nog steeds geweldig .
  Het taalgebruik in en het niveau van sommige gesprekken die hier nu weer in het noorden van het land vanaf Hoogersmilde komend sinds kort prima te ontvangen en te beluisteren zijn vanaf de gereanimeerde locatie , zijn naar mijn mening echter vaak ( helaas ) beduidend minder.. ☹️

 12. marchiel de boer schreef:

  Wat irritant Dat is door iemand die er tussen de NOS op deze frequentie dus dan heb ik hier de kop want Het is erg vervelend dat at t schap telecommunicatie er niks aan doet aan deze belemmerde amateur die aan de band is ja sorry hoor

Comments are closed.