Hobbyscoop werkt samen met TU Delft

In Hobbyscoop kringen zeggen we altijd:”Het gaat er niet alleen om wat je kan, maar vooral ook wie je kent!” Al een tijdje zijn we in gesprek met de TU Delft over allerlei zaken die enerzijds het Hobbyscoop (Hamnet) netwerk verbeteren en ook belangstelling kent vanuit educatief oogpunt. Dit heeft nu geleid tot een heuse samenwerking met een van Nederlands mooiste universiteiten!

Vanaf heden is er een dataverbinding tussen de Hobbyscoop servers in de racks bij SURF in Amsterdam en het hoge gebouw (EWI) van de TU Delft. De enthausiaste Hobbyscopers Tim (PH4T) en Terence (PD3T) vertellen:”we hebben redundante fysiek gescheiden lichtpaden, eentje van het SciencePark en één van de Kuiperbergwerg in Amsterdam naar beide Datacenters van de TU Delft. Lokaal worden die twee paden, die fysiek weer heel verschillend zijn, weer intern bij elkaar gebracht zodat bij uitval altijd een alternatief pad beschikbaar is.”

Deze mooie backup blijkt erg welkom want enkele weken geleden kampte Hobbyscoop met een grote storing in het datacenter in Amsterdam waardoor een heel groot gedeelte van Radio Amateur Nederland diensten opeens niet werkte. Met de nieuwe verbinding ligt de weg nu open naar (nog) meer redundantie.

Met een hoogte van 100 meter biedt de TU Delft verder een geweldig opstelpunt voor hamnet links en toegangspunten. Hiervoor zijn ondertussen fantastische voorzieningen beschikbaar gekomen. Een volgende stap is het realiseren van een straalverbinding tussen Delft en IJsselstein waarmee voor de systemen daar eveneens een hoge mate van redundantie ontstaat: IJsselstein linkt nu reeds met Hilversum en binnenkort dus met Delft. In Delft zijn ook al andere verbindingen actief en er is ruimte voor méér!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.