Lekker véél (UTR/NOS) Hobbyscoop nieuws!

Eigenlijk wordt er voortdurend gewerkt aan alle techniek die onder de Hobbyscoop vlag actief is voor de Nederlandse Radio Amateurdienst. Vaak gebeuren er op de achtergrond dingen die niet zichtbaar zijn voor gebruikers maar zo nu en dan staat Hobbyscoop opeens bol van het nieuws, zoals nu:

Noord-Scharwoude nu echt hersteld

Het kostte maar liefst vier interventies en een heleboel tijd, maar gelukkig is de ontvanger voor PI3UTR en PI2NOS in Noord-Scharwoude eindelijk weer hersteld. Afgelopen vrijdag (16 juni 2023) is de mast in Noord-Scharwoude opnieuw beklommen, ook al was het erg warm. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de laatste delen van de ontvanger ook te wisselen en iedere verdere vorm van mogelijkie storing uitgesloten is. De laatste stap betekende het wisselen van de power supply. Vreemd genoeg is de “oude” power supply sindsdien op de werkbank in test gezet onder de vreemdste omstandigheden, maar deze blijft feilloos werken. We hopen op een lang en gelukkig leven boven in de mast in Scharwoude, een lastige klus.

Hamnet verbinding IJsselstein <>TU Delft

 Met een afstand van 46,5km is de verbinding tussen de Gerbrandytoren en de TU Delft een prachtige Hamnet verbinding. Hieraan werd op 19 juni 2023 door Terence (PD3T) de laatste hand gelegd aan de zijde van de TU Delft. Twee prachtige Airfiber schotels (60cm) zijn hiervoor aan iedere zijde geplaatst en het eerste resultaat is zeer bemoedigend. Duidelijk is dat de schotel in IJsselstein nog enigszins nagericht moet worden om tot een optimaal resultaat te komen, dit willen we binnenkort uitvoeren. De Hamnet link geeft hoge mate van redundantie en verbetert de connectiviteit voor de Hobbyscoop systemen significant.

Binnenkort zender identificatie op NOS en UTR

De oplettende gebruiker heeft het al opgemerkt omdat we hiermee afgelopen week wat testen hebben uitgevoerd. PI3UTR en PI2NOS worden binnenkort uitgebreid met een ware Zender identificatie!

Wat is dat dan? Echt heel eenvoudig: op vast ingestelde tijden, zo 3 of 4x per dag zal de repeater zich tijdens stille momenten melden met de tekst:”PI2NOS” of “PI3UTR zender identificatie”. Direkt hierna schakelt iedere zender om-en-om in en meldt zichzelf met zijn naam, zoals bijvoorbeeld: “Zender Hoogersmilde” of “Zender IJsselstein”. Op deze wijze komt iedere beschikbare zender dus even in de lucht.

Waar is dat goed voor, zul je je misschien afvragen. Op zowel 2 meter als op 70cm zijn condities ieder moment van de dag weer anders. Vooral op 70cm kan dit nogal per dagdeel verschillen. Door de zender identificatie krijgt iedere luisteraar inzicht welke zenders allemaal op hun QTH ontvangen wordt. Hierdoor hoeft enerzijds niemand zich langer af te vragen welke zender hij of zij hoort, en bovendien geeft het zeer duidelijk inzicht in eventueel verhoogde condities, met name in de zomer.

De zender identificatie werd in de afgelopen weken in elkaar gezet door Tim (PH4T), momenteel voeren we de laatste testen uit.

Nieuwe bovenregionale ontvanger in Wormer

De oplettende gebruikers hadden het al gezien: in de planning staat een nieuwe PI3UTR en PI2NOS ontvanger in Wormer. Op het moment van het schrijven van dit artikel is Paul (PE1RJV) samen met Jan (PE1RSN) en Fred (PE1LJY) druk doende in de toren van Wormer om op een hoogte van 90m een ontvanger te activeren voor beide systemen. Hiermee versterkt Hobbyscoop de dekking in Noord-Holland, een hartelijk dank gaat uit naar het ATV team van PI6ZDM!

Antennes in Hoogersmilde

In ons vorige bericht onthulden we dat PI3UTR en PI2NOS vanaf nu ook weer actief zijn vanuit Noord-Oost Nederland via de mast in Hoogersmilde. Na twee weken kunnen we zeggen dat beide repeaters boven verwachting goed werken, ondanks de nog beperkte antenne opstelling.

Inmiddels hebben we goedkeuring voor het uitvoeren van de laatste werkzaamheden aldaar: de antennes worden met een hoogbouw team in de mast geplaatst op 8 juli a.s. Dit is nog een flinke klus en natuurlijk is goed weer nodig. Vanaf dat moment verwachten wij een buitengewoon uitstekende veldsterkte in Noord-oost Nederland te kunnen verzorgen voor beide repeaters.

WebSDR en Meetnet in Hoogersmilde

Behalve het compleet maken van de Smilde opstelling is ook het plan om op die zelfde dag een ontvanger te activeren voor het Meetnet, en bovendien een WebSDR voor 70cm. Op dit moment wordt nog onderzocht of we ook iets op 23cm kunnen, momenteel is nog onduidelijk of de omstandigheden dit toestaan. Wordt vervolgd.

7 thoughts on “Lekker véél (UTR/NOS) Hobbyscoop nieuws!

 1. Frank Köhler schreef:

  Wat een geweldige upgrade! Echt geweldig wat jullie doen. Veel dank daarvoor.

 2. Jaap van Oosten schreef:

  Ruisvrij in Zuidwolde GN onder vlakke condities geweldig resultaat

 3. Har PD0NAH schreef:

  PI2NOS Sittard is al een tijd uit de lucht ik rij daar geregeld met de touringcar, hoop dat die snel weer QRV is

 4. Jeroen schreef:

  Moet je ergens lid zijn of inloggen voor meetnet en de oude weergave ? ik krijg het niet op de telefoon , ook niet met de bureaublad weergave .. PC is zo 2015.. hi

 5. PD7AC schreef:

  Super gave ontwikkeling. Sta nog steeds versteld wat er allemaal mogelijk is.

 6. pd4ehj schreef:

  Complimenten want jullie hebben volgens mij ook wat aan de Dstar op UTR gedaan. Ik kan er nu mee werken vanaf Lelystad tot aan Rotterdam

 7. Cor Boelhouwers schreef:

  Dankjewel mensen voor jullie inzet !

Comments are closed.