Hoogersmilde QRV “high in the sky”

Kort geleden schreven we al over de grote stap voorwaarts die Hobbyscoop maakte door de bouw van onze bovenregionale repeaters in de mediatoren in Hoogersmilde. In één dag tijd werden daar zowel PI3UTR alsmede PI2NOS gebouwd waarmee een nagenoeg landelijke dekking nabij was. Helaas lieten de omstandigheden het niet toe om het geplande antennesysteem te bouwen, daar is op zaterdag 8 juli verandering in gekomen!

Met zes man sterk, vier in de mast en twee in de toren, is vroeg in de ochtend begonnen met de bouw van de antennes op een hoogte van omstreeks 250m. Het zijn er twee: een stevige rondstraler die we kunnen gebruiken op VHF en UHF én een prachtige UHF antenne array van vier dipolen die een stralingsdiagram heeft van noord, over het oosten naar het zuiden en goed afschermt richting west / zuidwest om niet te interfereren met de PI2NOS zender in Lelystad.

Het bouwwerk is van een kaliber die je alleen met ervaren doorzetters kan uitvoeren om alles in goede en vooral veilige banen te leiden. Daarom werd Hobbyscoop bijgestaan door een team van Broadcast Innovations, een ondersteuning waar we héél blij mee zijn. We hadden er zelf op gerekend de montage wel een hele dag in beslag zou nemen, maar dankzij uitstekende samenwerking en coordinatie was het hoogbouw team tegen een uurtje of één in de middag al bezig met de afdaling met boven zich een subliem werkende installatie.

Ondertussen werkte Hobbyscoop in de toren aan het verwijderen van de tijdelijke antennes, het afmonteren van de 7/8 Inch feeders én de inbouw van een 70cm WebSDR, die we spoedig online zullen brengen.

Met de realisatie van de antennes is een lang traject in Hoogersmilde afgerond en verwacht Hobbyscoop voor vele jaren een prachtige service te bieden voor de radiozendamateurs in het Noorden en Noordoosten van Nederland. Onze bijzonder hartelijke dank gaat uit naar het team van Broadcast Innovations, zonder wie realisatie een heel stuk complexer geweest zou zijn. We verwelkomen dit mooie bedrijf daarom tevens op onze sponsorpagina voor meer informatie.

16 thoughts on “Hoogersmilde QRV “high in the sky”

 1. Theo schreef:

  Bla Bla Bla pronk pronk pronk.
  Kijk eens hoe goed ik ben!!!!

  1. Gerton schreef:

   Met ze alle zijn ze goed. Dat staat er toch.

  2. Tjeerd schreef:

   Wat ben jij een eikel zeg Theo, afgunst! Je leest dat er gepronkt word maar ik lees juist bescheiden verhaal. Er bestaan nog mensen die zich inzetten voor een beter iets zonder er zelf wat voor terug te willen maar die zijn er steeds minder. Weest blij, als dit er allemaal niet was dan bleef er maar verdomde weinig over voor de radiohobbie

 2. Martijn PD2NLX schreef:

  Beste Theo,

  Ik help ook al jaren regelmatig mee met Hobbyscoop maar de laatste 2 klussen meehelpen in Smilde lukte mij helaas niet ivm prive verplichtingen. maar het doet me toch wel zeer als ik je opmerking lees. er zit zoveel werk / tijd en prive geld in Hobbyscoop. met de gedachte om iets cools te bouwen (lekker NERDen) en dat een hoop HAM’s daar, wanneer het af is, dan veel plezier van hebben.

  Martijn

  1. Theo schreef:

   Mijn reactie is misschien kort door de bocht. Het gaat mij er om dat de andere mensen ook wel eens in het licht gezet kunnen worden, niet alleen in een stukje op dit medium. Hoor altijd maar 1 meneer die loopt te pronken op de frequentie. Mensen lopen hem te vereren daarom en daar stoor ik mij aan!
   Begrijp best wel dat er een trekker moet zijn om alles in goede banen te leiden. Mijn goed leiden is ook mensen ook eens in het zon licht zetten op de frequentie.

   Gr – Teo

  2. hobbyscoop schreef:

   Als dat voor jou als pronken overkomt dan is dat verdrietig – daar is geen sprake van. Bovendien komen de medewerkers breed in beeld – voor zover ze dat willen. Beetje beter luisteren misschien.

 3. Joost, PA5ZL schreef:

  Beste Theo,
  Die meneer die jij benoemd die heeft een naam. Mischa de voorzitter van dit mooie clubje gelijk gestemde radio gekken. Mischa spreekt namens hobbyscoop.
  Niemand claimt hier suc6 of strijkt met de eer. om 1 heel simpele reden ….. het is een Team effort !!!

  Indienen bouwplannen, wachten op goedkeuring bouw plannen, verkrijgen toestemmingen, melding werkzaamheden, weeromstandigheden en het afstemmen van de agenda’s van bijna 10 mensen
  regelen van Hamnet/internet connectiviteit.
  materiaal regelen en op locatie krijgen.
  hijsen van materiaal.

  iedereen neemt hierin zijn of haar verantwoordelijkheden.

  als jij je hier aan stoort dan is dat jammer.

  namens het Team van Hobbyscoop
  Joost, PA5ZL (bestuurslid en hobbyscoop bouwer)

 4. PA6E schreef:

  NIemand vraagt aan Theo wat hij zelf heeft bijgedragen aan deze mooie hobby. Heeft hij zelf ervaring met repeaters? Dat willen we allemaal namelijk wel graag weten, want pas dan kunnen we Theo zelf ook in het zonnetje zetten 🙂

 5. Klaas schreef:

  Nou ik ben blij, dat we de NOS en UTR overal kunnen beluisteren. Ben afgelopen maandag nog langs Hogersmilde langs gekomen bij de toren. En ik heb groot respect voor het hele team die dit hele project hebben gerealiseerd. Groetjes Klaas uit Friesland.

 6. Peter /0000 schreef:

  Beste technicie, project NOS,
  nav een eerdere post 2017 https://www.zendamateur.com/viewtopic.php?t=17298&start=180 ..pagina 13,

  Heden ten dage (alweer 6jr verstreken, sinds 1e luister),
  Nog steeds dezelfde ‘dagelijkse’ prietpraat, door eenzelfde clubje, inmiddels uitgedunt door enkele sk maar zonder omkijken aangevuld worden met nieuwe aanwas (uit hetzelfde hout gesneden zendamateurs!).
  Jullie repeater wordt gekaapt door ’n clubje ‘nietsnutten’ die hun tijdverdrijf zoeken. Dit trekt natuurlijk, door het vrijgeven van radio apparatuur ook lieden aan die de draak ermee steken ..’bandjes afspelen’, provoceren etc.

  Eerder is de NOS voor onbepaalde tijd al eens uit de lucht gegaan, doorstart etc.
  Ik sta nog steeds achter het project, ..heeft een reden! bereikbaarheid!

  met vriendelijke groet,
  Peter

  1. Jeroen schreef:

   Ten eerste noem jij een groep vaste gebruikers die mekaar opzoeken en niemand kwaad doen (en gewoon mensen er tussen laten) ‘nietsnutten ‘
   en dan maak je ook nog de verkeerde veronderstelling dat dit verstoorders zou aantrekken.
   Volgens mij is het gewoon beter om je niet zo druk te maken.

  2. Theo schreef:

   Beste Theo,

   Dat is juist wat je nu beschrijft, de hele dag maar gelul zo noemen we dat maar. Zendamateur zijn, en niet meer die kunnen praten over techniek. Het begint al vroeg in de morgen tot diep in de avond. En vooral afgeven op andere mensen en respectloze reacties geven. Afgeven op mensen die geen machtiging hebben en zelf mensen uit lopen schelden met vreselijke K woorden! Daarbij komt ook dat er afgegeven wordt op de RDI (Agentschap Telecom), waarom doen ze er niets aan. Pak het zelf eens op en ga zelf eens op onderzoek uit om iets te ondernemen om dit op te lossen! Nee, we blijven op PI2NOS zitten met elke keer de opmerking “het is in Rotterdam hoor”. Stap nu zelf eens in de auto en doe er wat mee!
   Op afstand is het altijd gemakkelijk om commentaar te leveren mensen.

   Daarbij vind ik dat de repeater commissie het ook niet goed doet. Daar heb ik al eerder een opmerking over gemaakt. Het lijkt mij echt niet gemakkelijk om een omzetter te beheren hoor. Maar soms moet je een conclusie trekken of dit werkelijk wel de bedoeling is om zo door te gaan voor je eigen EGO. Mijn persoonlijke mening is dat dit te groot is opgezet. Het maakt de hele radio hobby kapot en wat heeft het voor zin om zo door te gaan!
   Zal wel weer een opmerking krijgen dat ik het hebt over EGO. Sinds deze omzetter bestaat heeft dat zich wel bewezen!

   Gr – Teo

 7. Peter PA5E schreef:

  +Re: Verbetering sfeer op PI2NOS
  #195 Bericht door 0000 » 15 aug 2017, 00:49

  met vriendelijke groet,
  Peter /qrz.c/db/PA5E

 8. PD1PD schreef:

  Helemaal te gek dat Smilde weer van de partij is ! Dank Hobbyscoop 🙂

 9. Kai Siebels schreef:

  Congratulation from the Repeater Team Emsland (www.i57.de).
  Signal strong again in our area Emsland so the RX in Emsland makes sense again and seens to do a good job.
  We are proud to be a small part of the system PI2NOS.
  Hope for nice friendly QSOs –

  Thanks to the team of PI2NOS with the hope of a respectful use of the system.

  73′ i57 Repeater Team

 10. John schreef:

  Ook weer blij verrast dat alles weer werkt, hier ook weer een dijk van een signaal, ook hulde en dank voor iedreen die hier aan meegeholpen heeft.

  Toppie.
  vr groet PA3JVC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.