WebSDR’s tijdelijk buiten dienst

“Opeens” bleek stichting Scoop Hobbyfonds over meer dan 10 webSDR’s te beschikken, het lijkt wel alsof ze als paddestoelen uit de grond schieten. Deze waardevolle toevoeging aan het palet van Hobbyscoop voorzieningen wordt door veel radiozend- en luisteramateurs buitengewoon gewaardeerd. De meeste webSDR’s geven een fantastische performance op de Microwave frequentiebanden die de Radio Amateurdienst ter beschikking staan tot maar liefst 24 GHz. Het zal velen opgevallen zijn dat de WebSDR’s op dit moment niet werken, daarvoor bestaat een goede reden…

Recent is de server waarop de meeste WebSDRs draaien vernieuwd. Enerzijds gebruiken deze ontvangers veel processorcapaciteit en tegelijk ging hier een hoog energieverbruik mee gemoeid. De vernieuwing beperkt zich niet alleen tot deze hardware; maar liefst twee stuks HP Proliant DL380 gen9 zijn in gebruik genomen. Iedere machine is voorzien van 2 stuks Inel Xeon E5-2620v4 8-core CPU’s en 32 GB RAM. Één server wordt voor alle PI1UTR digitale repeaters, PI3UTR en WebSDR’s ingezet, de tweede staat geheel ter beschikking aan de Amateur Televisie Repeater PI6ATV.

Met het herstructureren kwamen we ook tot het inzicht dat bekabeling een kritisch element is. De WebSDRs zijn middels USB bekabeling verbonden met de server en die verbindingen blijken niet altijd betrouwbaar. Daarom is besloten om het geheel in te bouwen waarbij de bekabeling intern en vast gemonteerd is via snelle Hub’s. Aan deze integratie wordt op dit moment de laatste hand gelegd zodat de SDR’s spoedig weer online zullen zijn.

Na terugplaatsing is het een aardige klus om de nieuwe setup zodanig te configureren dat alles klopt en betrouwbaar werkt onder hoge (gebruikers) belasting. We maken melding van de her-ingebruikname via onze Hobbyscoop facebook pagina.

One thought on “WebSDR’s tijdelijk buiten dienst

  1. Erwin schreef:

    Ah vandaar! Pas wilde ik 1 van de SDR ontvangers beluisteren maar de webpagina was niet beschikbaar. Suc6 met de klus en hoop dat het weer snel de lucht in is.

Comments are closed.