Samenwerking SURF – supersnelle dataverbinding

Stichting Scoop Hobbyfonds kan verheugd aankondigen een samenwerking te zijn aangegaan met het bekende SURF (voorheen SURFnet). SURF is de overkoepelende organisatie die samen met onderwijsinstellingen zorgen voor de beste en nieuwste ICT-voorzieningen voor toponderzoek en talentontwikkeling in de onderwijs- en onderzoeksgemeenschap. Eén van de pijlers van de SURF organisatie is een moderne en krachtige data infrastructuur, en precies dáár kruisen de wegen met Hobbyscoop.

De samenwerking is tot stand gekomen in de vorm van een sponsoring door SURF van een supersnelle verbinding tussen het (44.137/16) ampr.org netwerk en de buitenwereld. Hierdoor zijn Hamnet Nederland, repeaters en andere infrastructurele voorzieningen voor de Radio Amateurdienst op een betrouwbare manier met elkaar verbonden. Momenteel draait deze data voorziening als onderdeel van een speciaal ingericht onderzoeksnetwerk, genaamd Thunderlab.

Thunderlab is een autonoom netwerk waar uitvoerig onderzoek gedaan kan worden op onder andere security en netwerk technologie, zonder dat het belangrijke SURF productie netwerk hinder ondervindt van het experimentele karakter ervan. Hiertoe beschikt Thunderlab over meerdere eigen 100gbps verbindingen naar verscheidene locaties.

De Nederlandse Hamnet-NL “core-router”, die in beheer is van Hobbyscoop, is op dit moment met dit netwerk verbonden met een bandbreedte van maar liefst 10gbps, een factor 10 meer bandbreedte in vergelijking met de ampr.org netten in de rest van de wereld. Deze mooie en betrouwbare infrastructuur draagt sterk bij in de verbindingen die nu al over Hamnet actief zijn.

Tot op dit moment maakt Hamnet-NL nog dankbaar gebruik van de voorzieningen en BGP announce van XS4all. Ook deze taak zal SURF in de nabije toekomst overnemen.

Gezien de positie, contacten, ligging en historie van SURF, biedt dit direct veel mogelijkheden voor nieuwe technieken en experimenten. Denk hierbij aan; IPv6 op Hamnet(-NL), een groter virtuele Internet eXchange t.b.v. bevriende Hamnet landen, etc.

Met de verwelkoming van SURF heeft Hobbyscoop eveneens een actieve en gemotiveerde medewerker aangetrokken; Tim (PH4T) zal het team Hamnet(-core) specialisten (voornamelijk Rob PE1CHL en Paul PE1RJV) versterken in het beheer van infrastructurele zaken en helpen om vernieuwende technologie te embedden, samen met de vele amateurs op de remote sites, in het steeds groter wordende Hamnet. Dit alles maakt het mogelijk om dit prachtige netwerk draaiende te houden voor én door mede amateurs!