De toekomst van Hobbyscoop

Alles wordt duurder, dat weten we helaas allemaal. Ook Stichting Scoop Hobbyfonds, beter bekend als Hobbyscoop ervaart dit in buitengewoon hoge mate. Het is niet alleen de inflatie van meer dan 5%, maar ook exhorbitante kostenverhoging die het Agentschap Telecom heeft doorgevoerd voor vergunningen en toezichtskosten die zwaar op onze begroting drukken. Daarnaast energie, onze hoogste kostenpost van vandaag de dag; deze stijgen met meer dan 30%. Als je hierbij ons lopend onderhoud, vaste lasten en overige kosten optelt dan staat onze stichting voor een grote uitdaging; Zonder drastisch ingrijpen door het bestuur zal Hobbyscoop op korte termijn flink moeten snijden in haar activiteiten om het voortbestaan te garanderen.

Hobbyscoop dankt haar bestaan aan onze donateurs en sponsors. Dankzij hun bijdrages in middelen, faciliteiten en geld heeft de stichting altijd een gezonde financiele basis gehad die onze innovatieve en omvangrijke activiteiten kunnen doen voor de Radio Amateurdienst. Donaties zijn in grote mate afhankelijk van de activiteiten die Hobbyscoop ontplooit en in stand houdt. Ja, er zijn veel systemen die aandacht behoeven en in de komende tijd zullen we hier ook de nodige aandacht aan geven om aan jullie radio liefhebbers te laten zien wat er allemaal bij komt kijken om dit in stand te houden. Op deze manier hopen we onze inkomsten op het nodige peil te brengen en te houden.

Dat er heel veel gebeurt is niet altijd zichtbaar. Veel werk is onzichtbaar omdat dit op de achtergrond gebeurt. Als we indicatief zo’n 350 stuks technische apparaten in actuele dienst hebben die allemaal op een of andere wijze verbonden zijn en een functie hebben voor zend- en luister amateurs dan begrijp je wellicht dat er altijd wel iets “aan de hand” is…

Met dit artikeltje willen we als stichtingsbestuur jullie aandacht vragen voor de belangrijke uitdagingen waar we voor staan en vragen om jullie hulp. Wij werken aan bronnen van inkomsten; sponsoren – donateurs – giften, ze zijn allemaal even welkom. Kan je iets missen en wil je iets bijdragen (het liefste periodiek), Steun ons dan!

Op dit moment werkt Hobbyscoop aan verschillende zaken om kosten te besparen en inkomsten te krijgen. Hieraan zullen we in de komende periode aandacht schenken via onze website en social media.

9 thoughts on “De toekomst van Hobbyscoop

 1. Joe schreef:

  Ik heb deze praatpalen allang verlaten. Ik voelde mij me er niet echt thuis als pd’r . Mattermost chat en ZendAmateur forum idem.

  Gezien dat bijna alle vhf uhf repeaters bijna sk zijn, lijkt het me beter dat we een 1 goed werkende 10 meter repeater krijgen in NL.

  Iedereen heeft al een mmdvm hotspot of echolink node qrv.
  Dus die repeaters zijn overbodig. Vele repeaters hebben ook geen echolink.

  De AT kosten zijn niet alleen een doorn in het oog voor repeater houders, maar ook voor vele prive aprs digipeater houders en mmdvm hotspots thuis.
  Het aprs netwerk is ook al sk gemaakt door het AT.

  De jaarlijkse registratie kosten voor je Call stijgt ook elk jaar, zonder dat het AT je beter helpt voor Solar ellende op HF.

  Joe,

  Ik vindt het dus overbodig om alleen het zuiden te voorzien van een goed NOS netwerk qua dekking.

  Ik heb er geen baat meer bij, maar wens iedereen daar in het zuiden alle hoop en veel geld toe mbt het NOS project.

  Joe,

  1. Hobbyscoop schreef:

   Jammer dat je je niet thuis voelt op repeaters (in algemene zin) Joe en veel succes op 10m. PI2NOS is overigens in noord Nederland prima te ontvangen met uitzondering van Drenthe en Groningen, al wordt daar met veel energie gezocht naar mogelijkheden. Een groot deel van het noorden is uitstekend te werken via het buitengewoon goede opstelpunt in Lelystad.

  2. Bas Cornelissen schreef:

   Ik heb als “net geslaagd amateur” voor 2022 een donatie gedaan namens mij en m’n eenmanszaak.
   Jullie doen prachtige dingen, heel dankbaar voor.
   En ja vind je t niks zit er ook een uit knop op.
   Maar van mijn zijde, hulde en ga zo door!
   73 van PD1BC

 2. Arie Smit schreef:

  ik werk veel via pi1nos op hobbyscoop dank jullie voor aal inzet en bij deze ook een kleine bijdragen gedaan

  groet

  PD2ARI
  Arie Smit

 3. Martin van Dijk schreef:

  Het hobbyscoop team verzet een hele hoop goed amateur werk👍 ik ben al jaren luisteramateur en luister dus ook met veel plezier naar de repeaters.
  Alle lof voor het team, dat de landelijke repeater weer zo sterk is, wat een werk wordt er verzet.
  Ga zo door en de donatie is gedaan!

  Martin van Dijk – PA 11302 – Kampen

 4. Peter schreef:

  Zojuist een donatie gedaan, ..had eigenlijk al eerder gemoeten omdat ik al sinds 2017 op de achtergrond meeluister nadat een mede gelicenceerde mij attendeerde op deze repeater en de (complexe) techniek er achter.
  Echolink via de NOS, wel handig.
  Luister vrijwel dagelijks, zenden niet ..is niet aan mij besteed maar dat ik dit kan doen om evt. een verbinding te maken met gelicenceerden buiten het bereik antenne 70 cm is voor mij wel een pre!

  Een kritische noot,
  Dagelijks hoor ik enkele ‘nietszeggende’ paalklevers, ..dat is wel ’n dingetje!.
  Ze zijn nadrukkelijk aanwezig met allerlei gezwets, dezelfde langspeelplaat kletskoek verhalen afspelen 🙁
  Ik beschouw deze lieden als vrij storend!

  dit terzijde,
  zoals ik al aangaf is de bereikbaarheid met mede gelicencenceerden buiten bereik eigen antenne voor mij het belangrijkst.

  PA5E


  qrz.c/db/PA5E

 5. Thierry B. schreef:

  Alles wordt alsmaar duurder tegenwoordig; ook de zendhobby.
  En waar word het geld door onze regering allemaal aan uitgegeven?
  Aan zinloze klimaatmaatregelen en aan de EU, om maar een paar zaken te noemen.
  Als de mensen hier verandering in willen dan moeten ze eens stoppen om op de kartèlpartijen te stemmen.
  Stem op de partijen die écht strijden voor onze vrijheid en onze welvaartsstaat.

  1. johan schreef:

   verhuis maar naar het oosten…

 6. Jopie schreef:

  Eerst maar eens wat orde en discipline op nos regelen, zit steeds een select groepje die zich nergens aan storen.

Comments are closed.