PI2NOS – De stand van zaken

Stichting Scoop Hobbyfonds kan met veel genoegen aankondigen dat sinds afgelopen donderdag, 2 september, onze bovenregionale repeater PI2NOS weer in een aanzienlijk deel van Nederland te ontvangen is dankzij de hernieuwde ingebruikname van het opstelpunt in Lelystad. Bovenop de Cellnex toren beschikken we daar over een uitstekende opstelplaats waardoor de repeater in de wijde omtrek ervan uitstekend te horen en bereiken is; dit gebied strekt zich uit tot heel Flevoland en Noord-Holland en daarnaast een groot deel van Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Tijd om even bij te praten over de stand van zaken.

In 2019 heeft de Stichting Scoop Hobbyfonds moeten beslissen om maatregelen te treffen rondom PI2NOS. Deze maatregelen waren tweeledig; enerzijds gingen veel opstelpunten verloren doordat een belangrijke sponsor niet langer tegen acceptabele kosten onze repeater kon faciliteren en daarnaast bleven inkomsten (donaties) uit die voor een belangrijk deel te wijten zijn aan de manier waarop onze landelijke repeater indertijd werd gebruikt. PI2NOS werd daarom “terugggeschroefd” naar een repeater met twee opstelpunten, namelijk een in Goes en in IJsselstein. Ook het aantal ontvangers is toen sterk afgebouwd.

In het jaar 2020 heeft de stichting haar gedachten opgemaakt hoe we nu verder konden, want het opgeven van de landelijke dekking gaf behalve rust ook erg veel verdrietige reakties bij een oneindig aantal radiozendamateurs en luisteraars. Het plan is toen opgevat om te zoeken naar manieren om de repeater een hernieuwd groot dekkingsgebied te geven die passen bij het budget wat de stichting hiervoor vrij kan maken. Dit gaat daardoor in kleine stapjes maar langzaam maar zeker begint dit vorm te krijgen.

Eind vorig jaar deed zich de gelegenheid voor om ons eerdere opstelpunt in Sittard om te bouwen en de zender die voorheen in Maastricht stond op deze plek te situeren. Dat bleek een schot in de roos, de nieuwe plaats blijkt zelfs een betere dekking in Limburg en daarbuiten te bieden dan voorheen.

In IJsselstein was ook begonnen aan een nieuwe eigen infrastructuur. De repeater opstelplaats op de 20e verdieping was er al, maar we moesten een eigen nieuwe bekabeling aanleggen om weer een antenne op 350m in gebruik te kunnen nemen, zoals voorheen het geval was. Helaas speelde Covid 19 de stichting parten waardoor het ons tot een korte tijd geleden verboden was om de in aanleg zijnde EIA 1 5/8 feederkabel verder te leggen. Inmiddels is dit weer mogelijk en is de verwachting dat in IJsselstein de huidige noodantenne op 80m hoog aan de oostzijde weer “ingewisseld” kan worden voor onze hoge opstelplaats. Dit zal naar verwachting ook voor PI3UTR positieve gevolgen hebben. Nu is er veel werk aan de winkel en dus kunnen we geen exacte planning geven.

1 5/8 feeder voor IJsselstein

Ook in Goes is er een plan: Na lang wachten heeft ons Zeeuwse Hobbyscoop team het voor elkaar gekregen om een betere antenne opstelplaats te gaan gebruiken. Plannen worden op dit moment uitgewerkt en we zien daardoor uit naar een verbeterde zenderdekking in de maanden die voor ons liggen. Het zal niet zo zijn als in de hoogtijdagen, maar de verwachtingen zijn evengoed hooggespannen.

Goes…

Dan de ontvangers: veel ontvangers zijn eerder ontmanteld of uitgeschakeld. Inmiddels hebben we alweer een zestiental (!) ontvangers QRV en zoals misschien bekend liggen er nog een tiental op de plank om hopelijk weer ingezet te kunnen worden.

PI2NOS kan dus weer met recht een bovenregionale repeater van formaat genoemd worden. We verwachten in de komende tijd de dekking in met name zuid Holland, Brabant en richting de oostkant van Gelderland te kunnen verbeteren. Ook voor het noordoosten van het land bestaan er ideeen die nadere uitwerking behoeven. Alles gaat gepaard met enorm veel werk en nieuwe investeringen en terugkerende kosten. Dat is tegelijk de achilleshiel van de stichting: Het is toenemend complex om de systemen te kunnen betalen doordat kosten stijgen. Niet in de laatste plaats zijn de negen vergunningen die Stichting Schoop Hobbyfonds bezit in Januari schrikbarend veel duurder geworden. Hierover buigt het bestuur zich momenteel, maar daarover berichten we binnenkort in een ander artikel verder.

Tenslotte: De hernieuwde uitbouw van PI2NOS geschiedt door een heel team vrijwilligers van de Stichting Scoop Hobbyfonds. Wat de repeater leuk kan maken is een toestroom van enthausiaste radiozendamateurs die interessante QSO’s voeren met elkaar. We nodigen iedereen van harte uit om PI2NOS (en onze andere repeaters) met een gezellige intensiteit te gebruiken…

13 thoughts on “PI2NOS – De stand van zaken

 1. Gerbert schreef:

  Ik heb als ongelicenseerde luisteraar.
  (Sorry, schuldig)
  Ook de echolink verbindingen vanuit het buitenland gemist.
  Zijn die er nog?

  1. Mischa schreef:

   Ja hoor, dat werkt nog steeds gewoon…

  2. Peter van de Ree schreef:

   Volgens mij heb je geen licentie nodig om te luisteren

 2. Joost,pa5nt schreef:

  je kan natuurlijk als luister amateur ook naar de live audio stream luisteren.
  dat kan hier : https://stream.hobbyscoop.nl/

 3. Erik pd0okp schreef:

  Fijn dat eea weer langzaam aan wordt opgebouwd en uitgebreid. Ik ben zelf niet zo’n prater, maar kan me de vele interessante qso’s van jaren geleden herinneren als leuk, tijdens de lange wandelingen met mijn honden.

 4. Pdotzm (Ton) schreef:

  Ik heb in het verleden vaak gebruik gemaakt van de nos vanaf de veluwe,tot de ontvanger in apeldoorn verdween,helaas is de repeater ook niet meer te horen daar dus ik hoop in de toekomst weer wel.
  Sucses team met de wederopbouw.
  Gr Ton.

  1. Mischa schreef:

   De repeater moet nu op de veluwe beter te horen zijn dan ooit tevoren Ton. Terugpraten kan via de ontvanger in Kampen, maar daarvoor heb je wel een beetje antenne nodig uiteraard. Misschien kunnen we in de regio daar weer een ontvanger activeren indien we een geschikte lokatie vinden.

 5. Ton (PD0TZM) schreef:

  Mischa de repeater is goed te ontvangen op de porto in hoenderloo.
  Volgende keer dat ik weer naar de camping ga neem ik een set mee en dan probeer ik het via kampen.
  Ben benieuwd.
  Gr Ton.

 6. Cor. Boelhouwers schreef:

  Mensen hartelijk dank!!

 7. Joepie S. schreef:

  Sinds gisteren kan ik hier in mijn woonplaats Breda PI2NOS weer zo goed als van ouds ontvangen. Goed gedaan mensen! En nu PI3UTR nog in oude glorie herstellen!
  Ik ontvang hier 2 zenders van PI3UTR en die ontvang ik hier allebei zwak. Ze storen elkaar, wat erin resulteert dat de spraak niet goed te verstaan is.

 8. johan pa3hgu schreef:

  goed om te lezen. fijn dat er zoveel mensen tijd en moeite in steken om dit mooie systeem weer nieuw leven in te blazen. ga zo door…

 9. G Swarte schreef:

  Met de portofoon (baofeng uv-3r) prima te ontvangen in de tuin te Breda.

  Het beste project ooit.

 10. Ben schreef:

  Op welke freq zijn jullie te beluisteren .

Comments are closed.