Betere dekking PI2NOS, 70cm ingang PI6ATV

GerbrandytorenOp zaterdag 9 oktober 2021 reisde een afvaardiging van Hobbyscoop af naar de Gerbrandytoren in IJsselstein om daar te werken aan de omvangrijke systemen in de toren. Als gevolg van Covid-19 kon er een lange tijd maar zeer beperkt gewerkt worden. Zo was bijvoorbeeld aanwezigheid van meerdere personen in een besloten ruimte een obstakel; dat is echter niet iets wat te voorkomen is in de soms zeer kleine ruimtes in de Gerbrandytoren. De miniatuur lift in de buismast is daar een duidelijk voorbeeld van

Het plan was om een aantal lang liggende projecten een flinke duw voorwaarts te geven. Zo is anderhalf jaar geleden begonnen met het verwezenlijken van een nieuw eigen antenne kabel tracé vanaf de 20e verdieping, waar de Hobbyscoop 19 Inch racks staan opgesteld, naar het topje van de mast op 350m. Dit wordt gedaan met behulp van EIA 1 5/8 feeders; dit zijn polsdikke coaxiale kabels die uitmuntende eigenschappen hebben om onze repeatersignalen op VHF en UHF te transporteren tegen een minimale loss.

FeederHet is Hobbyscoop zaterdag gelukt om één van deze twee “feeders” verder af te monteren en ons antennesysteem op 350m aan te sluiten. Het resultaat mag er zijn: PI2NOS zend nu weer uit vanaf 350m! Let wel, door alle veranderingen die deze bovenregionale repeater in de afgelopen periode heeft ondergaan hebben we moeten besluiten om afstraling naar het noorden te mijden. Overlapping met de riante dekking vanuit Lelystad zou een ontoelaatbaar grote overlapping in dekking veroorzaken waardoor het Co-Channel systeem niet langer goed kan werken. PI2NOS straalt dus naar west, zuid en oost Nederland vanuit IJsselstein met de hoofdbeam naar het zuiden! Eerste resultaten leren ons dat de dekking buitengewoon is.

Een andere klus die geklaard is is het verwezenlijken van een 70cm DVB ingang op PI6ATV. Deze lang gekoesterde wens ging in vervulling voor veel radiozendamateurs. In de cabine op 220 meter bevinden zich vier antennes voor ontvangst in alle windrichtingen. Antennes worden manueel geselecteerd, momenteel is de westelijke antenne actief. De parameters zijn:

Frequentie: 436.000MHz
Symbolrate: 1 Msymbol
FEC: mag je zelf kiezen – autodetect
Mode: DVB-S of DVB-S2 in MPEG2 of H.264

 

Verder zijn op de dag nog tal van andere werkzaamheden uitgevoerd. Zo zijn verschillende DVB ontvangers vernieuwd en is veel werk gestoken in het configuratiebeheer.

Na een volle dag voldane arbeid was de reis terug naar aarde niet geheel zonder slag of stoot; De buismastlift weigerde dienst waardoor Martijn (PD2NLX) enige tijd in de lift vastzat op zo 175 meter hoogte en Edwin (PD2EBH) en Mischa (PA1OKZ) rustig moesten afwachten in de reportagecabine op 220m. Hulp kwam gelukkig snel, een liftmonteur kon de storing snel verhelpen zodat het team, inclusief ons kersverse lid Tim (PH4T) en oud gediende Paul (PE1RJV) nadien een plaatselijk biertje en hapje konden eten in IJsselstein.

Op naar de volgende klus!

Uitzicht zuiden

8 thoughts on “Betere dekking PI2NOS, 70cm ingang PI6ATV

 1. Joepie S. schreef:

  Sinds zaterdag 9 oktober kan ik hier in mijn woonplaats Breda PI2NOS weer zo goed als van ouds ontvangen. En nu PI3UTR nog in oude glorie herstellen!
  Ik ontvang hier 2 zenders van PI3UTR en die ontvang ik hier allebei zwak. Ze storen elkaar, wat erin resulteert dat de spraak niet goed te verstaan is.
  Maar puik werk wat jullie weer geleverd hebben heren!

 2. Erik PD0OKP schreef:

  Wat ik vreemd vind, ik ben al een paar dagen aan het observeren:

  Het bereik schijnt inderdaad op lange afstand te zijn toegenomen, maar ik loop regelmatig tussen Maarssen en Utrecht, met mijn hond, en de porto op zak. Ik mag graag leuke qso’s volgen.
  Voor de werkzaamheden had ik een constant ruisvrij signaal, en nu schommelt het signaal om de 3 meter lopen de ruis in, enorme flutter.
  Wel merk ik dat de ingangsgevoeligheid dik vooruit is gegaan, maar wat kun je met je porto van 500mW als je de omzetter open krijgt, maar vervolgens amper kan ontvangen.
  Kan iemand iets zinnigs zeggen, over deze bevindingen?
  Ik heb het met 3 verschillende porto’s geprobeerd.
  Overigens is het signaal op de buiten rondstraler ook minder sterk dan voorheen hier in Maarssen

  1. Remko schreef:

   De oorzaak is mijns inziens al beschreven in het artikel. De antenne opstelling op de Gerbrandy toren is afgeschermd naar het noorden met als resultaat veel minder signaal vanaf deze toren voor de streek De Meern, Vleuten en Maarssen en mogelijk ook een deel van Utrecht. Ik ervaar hier in De Meern hetzelfde op de portofoons. Op de rondstraler(s) aan mijn vaste set het signaal soms helemaal uit en spraak wordt soms bijna onverstaanbaar. Als ik mijn 2m en 70cm mini-beam antenne richt naar de zender in Hilversum of IJsselstein kan ik dit effect zo goed als opheffen en krijg ik een stabiel signaal. Bij mij in De Meern is het signaal van IJsselstein en Hilversum ongeveer even sterk en dan zijn de effecten het grootst.

  2. PD1R schreef:

   Hier in Maartensdijk is het op de porto ook niet meer wat het was binnen in huis hoor je niets meer echt jammer.

  3. Remko schreef:

   Een correctie op mijn eerdere bericht. In mijn eerdere bericht schreef ik de zender in Hilversum maar het is de zender in Lelystad. Ik zie geen zender in Hilversum meer als ik naar het lijstje met zenders kijk.
   73’s PD0Z De Meern

 3. Cor. Boelhouwers schreef:

  Mensen hartelijk dank voor jullie inzet!!

 4. Wilbert (PE1PWN) schreef:

  Je zou kunnen overwegen om voor de Noordzijde een laag geplaatste antenne, bijvoorbeeld op de rapportagering, toe te passen. Combineer dat eventueel met wat verzwakkig (of RG58 dummy load kabel) en je dekt de noordzijde regionaal af zonder dat het interferentie met Lelystad oplevert.

 5. Tjerk, PE1IOC schreef:

  Van Kai Siebels, DHoSK, zojuist de mededeling ontvangen dat men bij het relais in Sögel , gelegen in het duitse Hümmlinggebied, de NOS ontvanger weer heeft ingeschakeld per 13 november j.l.
  Bij ontvangst van het zendsignaal nu in het grensgebied van Groningen en Drenthe dus weer de mogelijkheid om via deze ontvanger ( ontvangstantenne staat op een ex US Army mast die vroeger in gebruik was voor uitzendingen van AFN Bremen ) aan het PI2NOS gebeuren deel te (gaan) nemen.

  73’
  Tjerk, PE1IOC

Comments are closed.