Beperkingen beschikbaarheid PI2NOS

Als Stichting biedt Hobbyscoop een faciliterende functie naar de radio amateurdienst. Met de ontwikkeling van PI2NOS is een bijzondere voorziening beschikbaar gekomen die gretig gebruikt wordt door de Nederlandse radio zendamateurs. Dat is prachtig maar helaas kent de populariteit van onze bovenregionale repeater sinds een aantal maanden ook een keerzijde….

Ongewenste gedragingen

het gebruik van ons prachtige systeem door sommige radio zendamateurs heeft een vorm aangenomen die vanuit het gezichtspunt van de stichting de doelstelling van de repeater niet nastreeft. Over langere tijd heeft de Stichting Scoop Hobbyfonds via haar website, Facebookpagina en middels de repeater zelf herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het intomen van soms al te buitenissige gebruikersgedragingen. We zijn hierbij inmiddels tot de conclusie gekomen dat verschillende geregistreerde radio zendamateurs willens en wetens niet genegen zijn om de binnen de amateurdienst gebruikelijke communicatie ethiek te hanteren.

Het soms ontbreken aan enige amateur etiquette door enkele geregistreerde gebruikers heeft er duidelijk toe bijgedragen dat ook niet geregistreerden (intruders) zich niet beperkt voelen en misbruik maken van het systeem. Gelukkig vallen er ook veel ordentelijke, vriendelijke en inhoudelijke gesprekken te volgen bij afwezigheid van een kleine groep notoire gebruikers die zich primair op de repeater bevinden op doordeweekse dagen overdag en in de late avonduren.

Omdat het niet zinvol is gebleken om deze groep direct aan te spreken is Hobbyscoop in contact getreden met het Agentschap Telecom.

Reactie Agentschap Telecom

Agentschap Telecom herkent de waarnemingen van de Stichting en schrijft: “Ook het Agentschap Telecom maakt zich zorgen over de gedragingen en effecten ten aanzien van dit innovatieve experiment. In de afgelopen maanden heeft Agentschap Telecom veelvuldig meegeluisterd en waar mogelijk onderzoek gedaan. Naast veel correcte en amateurwaardige momenten, hebben wij ook strikt amateuronwaardige conversaties gehoord met als dieptepunt uitingen die benoemd zijn als smaad, belediging, bedreiging en intimidatie. Dit staat lijnrecht tegenover de grondgedachte van de radio amateurdienst.

Het Agentschap Telecom heeft de indruk dat het voor sommige radio zendamateurs moeilijk is om de weelde van een landelijk dekkend repeater systeem op juiste waarde te schatten. Weliswaar zijn er intruders en waar mogelijk treden wij hier tegen op, maar de gedragingen en reacties van zendamateurs op deze intruders of mede-amateurs laat regelmatig zéér te wensen over. Een aantal tips c.q. openstaande deuren:

 • Plaats geen opmerkingen die olie op het vuur gooien, bijvoorbeeld in een lopende (verhitte) discussie of bij ongewenst gedrag. Spreek een mede-amateur bij voorkeur op een ander moment rustig en opbouwend aan op ongewenst gedrag.
 • Reageer op geen enkele manier op intruders, gun ze geen enkele aandacht en maak zeker geen ondersteunende opmerkingen.
 • Gebruik consequent uw roepletters, spreek uw tegenstation gericht aan en houd gesprekken netjes.

Ondanks regelmatige inzet is het voor Agentschap Telecom intensief om intruders op heterdaad te lokaliseren. Er is in ieder geval één constructief scenario die voor verbetering zorgt: de manier waarop zendamateurs de repeater gebruiken! hierin valt veel te verbeteren, zie de bovenstaande tips. Wij hopen en rekenen er op dat belanghebbenden even stilstaan bij de wijze van gebruik en hun gedrag in de afgelopen periode. Wat kan je zelf doen om deze repeater een uithangbord van het zendamateurisme te laten zijn? Om gebruikers de tijd te geven dit te overdenken en de vergunninghouder van PI2NOS te ondersteunen, heeft Agentschap Telecom de vergunninghouder afgestemd en toestemming gegeven om de repeater tijdelijk bepaalde uren van de dag uit te schakelen.”

Maatregelen

Stichting Scoop Hobbyfonds ziet zich genoodzaakt om de beschikbaarheid van PI2NOS te beperken. In overleg met het Agentschap Telecom is daarom het volgende besloten:

PI2NOS is vanaf 10 september 2018 uitsluitend beschikbaar tussen:

 • Op weekdagen ’s ochtends 05.00 en 11.00 uur
 • Op weekdagen ’s middags 15.00 en 20.00 uur
 • In de weekenden

Deze maatregel beperkt de mogelijkheden voor gebruikers helaas aanzienlijk maar faciliteert in ieder geval het primaire verkeer zoals bijvoorbeeld mobiele gebruikers. Met deze maatregel vragen wij aandacht voor een ordentelijk gebruik van de repeater en spreken wij de verwachting uit dat we deze maatregel op termijn weer ongedaan kunnen maken.

We merken daarbij op dat deze maatregel uitsluitend is ingeroepen door het gedrag van enkele geregistreerde radio zendamateurs. Effecten van intruders zijn voornamelijk een gevolg van gedragingen van zendamateurs maar geen reden voor deze maatregelen. Hobbyscoop heeft een pro-actieve houding ten aanzien van het lokaliseren van intruders, echter, aanpak is uitsluitend een taak voor het Agentschap Telecom.

Verandering

Met deze maatregel vragen wij aandacht voor een andere houding op PI2NOS. Om een gezonde en vriendelijke atmosfeer op amateurfrequenties, en in het bijzonder op PI2NOS te bevorderen is op hobbyscoop.nl voldoende informatie beschikbaar:

Op genoemde tijden zal de repeater toegang strikt worden uitgeschakeld,

Kijk tenslotte ook eens op de uitgebreide onafhankelijke informatiepagina www.repeater.nl waarin uitgebreid op het onderwerp spelregels wordt ingegaan

Tenslotte

Hobbyscoop beschouwt de tijdsbeperkingen voor PI2NOS als een impopulaire maar noodzakelijke maatregel. Veelal horen we opmerkingen als “gedrag is een afspiegeling van de maatschappij” en “er zit ook een uit knop op de zendontvanger” als ook “Technisch een perfect experiment, maar sociaal mislukt”. Voor iedere bewering valt wat te zeggen, maar wat ons betreft staat één ding voorop: iedere gebruiker (of misbruiker) is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag!

We stellen met PI2NOS een prachtig en technisch hoogstaand medium beschikbaar voor de Nederlandse Radio Amateurdienst. Wat ons betreft is iedere geregistreerde gebruiker hartelijk welkom maar vragen hierbij dringend om samen te werken om dit mooie medium permanent beschikbaar te houden voor de grote groep gebruikers die PI2NOS (en PI3UTR) kent.

Hobbyscoop heeft nog veel plannen voor verdere technische volmaaktheid en functionele uitbreidingen. De omstandigheden hebben ons doen besluiten om deze plannen in de ijskast te zetten. Wij spreken een stille hoop uit dat een kentering ontstaat als gevolg van de maatregelen die nu getroffen zijn zodat we onze plannen alsnog tot uitvoer kunnen brengen….

179 thoughts on “Beperkingen beschikbaarheid PI2NOS

 1. PA5VEN schreef:

  Heel goed! Er moe(s)t iets gebeuren. Ik ben alleen bang dat het probleem zich nu gaat verplaatsen naar UTR, maar hoop stilletjes van niet!

  1. NL13716 schreef:

   Ik heb alle begrip voor dit moeilijke besluit.

  2. EEF schreef:

   heel juist sven , maar het blijkt nu na alle verzoeken aan AT dat er dus weinig gebeurt en de mensen die zich onheus misdragen gewoon doorgaan met hun aktiviteiten.ook op andere repeaters .
   de enkele psychopaten die zich geregistreerd noemen zijn bekend bij AT simpel.
   de ongeregistreerde psychopaten reageren alleen maar met geluiden en de geit praat er vrolijk op los hoe is dit mogelijk!!!Hij heet trouwens Peter en werkt bij zijn oom in de transportsector te Rotterdam.
   enfijn we zullen zien maar ik betwijfel of het ophoudt , we zullen zien….

  3. Viktor PE1GCB schreef:

   Nee Sven daar hebben ze echte apperatuur voor nodig en een antenne op hun dak, dus daar kom je met een baofeng porto net iets te kort of je moet onder de repeater wonen.

   Gr.Viktor

  4. PA5VEN schreef:

   Zeker niet geluisterd vanmiddag?

  5. Henk PD7HB schreef:

   Denk je nou echt dat je grappig bent? Maar 1 voordeel je IP adres is gelogd op dit systeem Schaap

  6. Sven schreef:

   Laat die hersenloze idioten lekker gaan…..

  7. Het Schaap schreef:

   Sommige Zendamateurs zijn verwrongen types, kunnen niet relativeren. Dat is het probleem.

   bèèèè

  8. Luisteraar schreef:

   Haha die eef toch. Vanmorgen een grote mond tot Mischa zich meldt. Ineens zegt ie niks meer. Stokertje, kijk naar jezelf voordat je over anderen begint.

 2. Macel postma schreef:

  T is betreurens waardig lieve mensen zo een prachtig systeem waar heel veel tijd , energie en geld is ingestoken . op deze nanier naar de ratsemodee word geholpen door een aantal amateurs door hun gedrag op de repeter haat , nijd ieder moment van de dag word je door de slijk gehaald ook ik heb dat ondervonden nauw heb ik een dikke olifanten huid voor deze onzin.
  Dus ik begrijp deze actie van de beheerders en t Agentschap telecom heel goed.
  Hopenlijk zal dit doen nadenken bij een aantal personnen over hun gedrag en laten we hopen dat er straks weer jovel gebruik kunnen maken van dit prachtige systeem.
  Mazzel , broge vrienden.
  Pd1mp

 3. Anne Mak schreef:

  Wel jammer, maar goeie actie. Helaas het is niet anders. Ik sta hier volledig achter. Complimenten voor het vele geduld van hobbyscoop de afgelopen tijd.

  Gr. Anne PB1A

 4. Frank schreef:

  Er wordt naar mijn inziens veel te veel op gereageerd, en dat is “koren op hun molen” !
  Frank
  PD0CIC

 5. Remy Kallen schreef:

  Ik ben het niet eens met het uitschakelen van het systeem. volgens mij verleg je een probleem.
  Mijn inziens kun je tijdens de “maartregel-uren” het Echolink wel toelaten.
  Zodat er wel nog activiteit kan zijn, maar dan alleen van geregistreerde gebruikers.

  Of de zaak digitaal maken (landelijke Fusion repeater).
  Ik weet niet of het dan mogelijk is om enkel geregistreerde gebruikers toe te laten en/of een call niet gekopieerd kan worden.

  Jammer, had persoonlijk geen enkele moeite om te investeren in een ‘vrij van intruder zijnde’ netwerk.

  ON3RE , Remy Kallen

 6. Marcel schreef:

  Jammer dat deze maatregel nodig is.

  Onbegrijpelijk dat intruders gewoon hun gang kunnen blijven gaan en wat ik ook niet begrijp is dat amateurs met licentie die zich niet regeltjes houden niet op hun vingers worden getikt.

  Ik ben het eens met ON3RE, laat Echolink gebruikers 24 uur per dag toe, ik vond het toch maar wat fijn als ik midden in de nacht van mijn werk naar huis tufte ik aanspraak had van een medeamateur die mij wakker hield, met dank aan PD3JWD!

  73’s Marcel DK1NL

  1. Henk schreef:

   Dat intruders hun gang kunnen blijven gaan is ook voor een deel de schuld van mede zendamateurs. Zo heb ik een qso mogen aanhoren van een mobiele amateur die het uiterst belangrijk vond om op NOS te melden dat hij een toch wel erg bekend busje met koepel op het dak zag rijden. Zo’n zelfde busje wat we op de amateurbeurs kunnen aanschouwen. Er werd ook nog even gezegd in welke regio dat busje dan reed! Een ander station ging daar nog even uitgebreid op in en vond het nodig om, voor zo ver de intruders het nog niet begrepen hadden, duidelijk te maken dat het een busje van het AT was! Er was niet tussen te komen om dat te stoppen. Diezelfde amateur(s) hoor je vervolgens altijd tieren op intruders. Wat mij betreft krijgen ze een rode kaart voor het saboteren van het werk van het AT.

 7. Michel schreef:

  Mijn grootste vraag is waar AT voor staat. Men denkt Agentschap Telecom, maar het lijkt meer op Afwezige Telecom.
  Als men denkt dat een amateur vermoedelijk met een Intruder gesproken heeft (lees over gesproken heeft), dan krijg je direct een GELE kaart.
  Maar als een Amateur een anderen Amateur alle ziektes en zelfs bedreigt, dan is het AT niet thuis en er wordt niemand gestraft. Het lijkt wel of de amateurs van de ronde (hobbyscoop) tafel alles maar mogen.
  Mijn hobby is mede hierdoor steeds minder interessant geworden. Ik gebruik de landelijke repeater vooral in de auto, maar wordt hierdoor voor mij (en andere amateurs) afgenomen.

  73 en veel zend plezier PD0ZA

  1. Michel schreef:

   Was nog iets vergeten. De intruders zullen zich vast wel houden aan deze tijden. Juist op deze tijden zijn de intruders bezig. En alleen toegang via Echolink vind ik ook niets. Dit heeft niets met radio verkeer te maken.

  2. PA1OKZ schreef:

   Het uitschakelen richt zich niet op intruders maar op bepaalde geregistreerden, goed lezen….

 8. Cor Boelhouwers schreef:

  Zoals bekend zit idd het grootste probleem bij de geregistreerde zend amateur.
  In het verleden zijn de examen eisen naar beneden bijgesteld om meer aanwas te krijgen.
  Misschien moeten we heroverwegen dit ongedaan te maken.
  Als het examen niveau naar boven word bijgesteld krijg je weer mensen op de band met een hoger niveau en meer discipline.
  Nu zitten we met een aantal mensen behoorlijk in ons mag!!
  We moeten ons diep schamen voor de mensen van stichting hobbyscoop !!!
  PA3CRL

  1. Rinse schreef:

   Hoger niveau wil niet zeggen meer discipline, vaak zie je bij een hoog IQ een relatief laag EQ, weet niet of het daar beter van zou worden!!!

  2. Peter schreef:

   Dit is in ieder geval een antwoord waaruit blijkt welk iq U heeft….

   U , moet zich schamen voor dergelijke opmerkingen, zeer discriminerend en u
   zet daarmee een categorie aspirant amateurs die mogelijk niet zo sterk technisch begaafd zijn
   maar het wel goed menen en vooral enthousiasme voor de hobby, buitenspel.
   Dat er soms uitwassen ontstaan is iets wat al jaren gaande is , denk maar aan de scheldpaal zoals de amercentrale destijds. Dat daar iets aan moet gebeuren is duidelijk.

   U hebt zelf een naar beneden bijgesteld examen gedaan!, dus wat(nogmaals) is uw niveau?Bent u soms een van de stiekeme knijpers of familie van “de geit” ?

   Net of een hoger examen niveau bijdraagt tot meer ether discipline.
   Belachlijk.!

  3. Herman schreef:

   Cor ,

   Mag ik dan zo vrij zijn om de volgende vraag te stellen aan jou. Waarom worden er Boerderij en Dierentuin geluiden gemaakt op de Nederlandse Repeaters ? Iets wat ik nooit eerder op de Belgische Repeaters heb gehoord is dat de wijten aan het feit dat NOS landelijk te horen is , en de Repeaters in Belgie op 2 m niet. Ja klopt das wel een verschil. Maar waar komen die geluiden dan vandaan das de vraag ? nee , niet van zij die netjes hun boterbriefje op zak hebben en er ook netjes voor betalen.

   Ik hoor de Oer geluiden wel op 70 cm Repeater maar nooit op de Repeater in Belgie op 2 m , ja ok een verschil. Dan heeft dit iets met jaloezie of te laks optreden van AT te maken of zij die legaal willen worden de kans niet krijgen ? In Belgie is er en examen voor ON3 die mogen net iets minder dan een ON4 tot en met ON7 zou dat er iets mee te maken hebben ? (ON8 is voor buitenlanders)

   Er is een groot probleem in Nederland dat kan al zeer lang niet ontkend worden , en nee de legale zend amateur heeft hier denk ik en vermoed ik niks mee te maken , het zit en ligt veel dieper dan dat ?

 9. Nel scanner luister vink schreef:

  Hallo allemaal
  Ik ben een scanner luisteraar.
  Ik ben het deels hier mee eens
  Waarom eens al die mensen die de laatste tijd( half jaar en langer) rare opmerkingen en geluiden en het taal gebruik noem maar op
  Wert er niet goed van ook midden in de nacht hoe verzinnen ze het!!
  Waarom niet eens:
  Nou moet ik veel missen en helaas luisteeen op de tijden die jullie hoe goed ook bedoeld moet luisteren.
  Omdat ik het ontzettend fijn vindt om naar amateurs te luisteren.
  Er waren veel dingen waar je ook als luisteraar veel van op stak!
  En ook waren er goede momenten dat je niet meer bij kwam van het lachen!!

  1. Eddy NL336 schreef:

   ik luister ook vaak met de scanner naar Daily Minutes, maar ik moet erkennen dat dit kanaal buiten die tijden (om de zelfde reden) helaas te vaak op “Lock out” heb gezet..

 10. Hans schreef:

  Het Agentschap Telecom heeft de indruk dat het voor sommige radio zendamateurs moeilijk is om de weelde van een landelijk dekkend repeater systeem op juiste waarde te schatten. Weliswaar zijn er intruders en waar mogelijk treden wij hier tegen op, maar de gedragingen en reacties van zendamateurs op deze intruders of mede-amateurs laat regelmatig zéér te wensen over.

  Schandalig dat de radiozendamateur dus kennelijk de hoofdschuldige in deze zijn!

  AT jullie moeten gewoon handhaven!!

  1. PA1OKZ schreef:

   Nee: Intruders moeten gewoon aangepakt worden, dat is duidelijk. Maar wat Agentschap Telecom zegt (terecht mijns inziens) is dat sommige zendamateurs wel heel veel voeding geven om intruders tevreden te stellen….

   Ik denk dus dat je de tekst niet goed gelezen hebt…

 11. Mike schreef:

  Het is wederom erg jammer dan een vaste groep (mis)bruikers welke bij naam toenaam en adres bekend zijn het voor elkaar krijgen dat dit technisch zo mooie expirement op zeep te helpen. Wat nog schokkender is is dat diegene die eromheen wonen en er vanaf weten keihard ontkennen ervanaf te weten of zelfs gewoon meedoen.
  Namen of regio’s noemen lijkt me volstrekt overbodig omdat dit reeds bekend is bij een zeer grote groep.
  Dat Agentschap Telecom noemt dat het zeer arbeidsintensief is om deze intruders te pakken lijkt mij persoonlijk een kweste van een verkeerd referentie kader. Heb zelf ook in die regio rondgereden en binnen een paar uur hadden we toch een aantal adressen 100% helder. Hiervan is incl video & audio opname ook melding richting AT gemaakt.

  Het alleen toestaan van internetamateurs lijkt mij geen goede optie. (echolink o.i.d.) Of zoals o.a. ON3RE oppperde de zaak o,bouwen naar een digitale mode. M.i. zijn deze al lang en breed voorzien van Landelijke of nog grotere dekking middels internet.

  Laten we het stukje analoog band gebruik in ere houden, Op deze manier blijft het ook voor meer mensen intressant.

 12. Maastricht luisteraar schreef:

  Hallo allemaal.
  Ben ik een luisteraar uit Maastricht.
  Groot gelijk dat dit moet stoppen.
  Ik geniet van de gespreken die worden besproken op PI2NOS, en soms zeer leerzaam.
  Mijn vraag is aan jullie : Een private opsporing
  beginnen ?
  Ps .laat effe weten welke site de handtekeningen komt te staan ,dan tekent ik hem óók.
  Mvg uit Maastricht

  1. Nel scanner luisteraar schreef:

   Beste luisteraar Maastricht ben het geheel met u eens
   En zou ook graag tekenen de petitie

  2. Charles Smit schreef:

   Hallo Maastricht luisteraar en medeamateurs,
   ik vind het een prima idee om de (mis)bruikers op pi2nos private aan te pakken.
   Deden we vroeger ook op de cb band ( 30 jaar geleden )
   Toen pakten we zelf aan, deden gelicenceerde amateurs ook.
   Keihard confronteren met de feiten die ze doen. vossenjacht deden wij, ze stonden raar te kijken
   als er ineens 10 tot 20 man voor de deur stond, de meeste stopte wel met gallen, we wisten hun adres en
   dat vonden ze niet leuk.

   mvg Charles Smit

  3. Herman schreef:

   Jij en ik wij zijn luisteaars en wij hebben niks te zeggen , want wij zijn géén radio zend amateurs. Wij mogen wel een mening hebben zoals iedereen maar daar stop het dan. Pas als je een legaal zend amateur bent , wel dan mag je mee doen aan het spel zoals wij dat plegen te zeggen hier in Vlaanderen. maar voor de rest moeten jij en jij en ik zwijgen.

 13. pe1ago schreef:

  Het zou mooi zijn als het technisch mogelijk is voorlopig de EchoLink gebruikers voorrang te geven op repeater ontvangers. Op die manier kunnen geregistreerde legale amateurs altijd de ondanks knijpers en intruders een normaal qso voortzetten. Natuurlijk moet dit een tijdelijke oplossing zijn tot e.a. weer een normale situatie is omdat het geen radio amateur waardige oplossing is.

  1. mike schreef:

   Waarom zou een internetamateur voorang moeten krijgen? We zijn Radio Zend Amateur.
   Anders kunnen we net zo goed naar skype en zello migreren.

  2. H.Rientjes schreef:

   dat was in het verleden ook zo maar er werden door sommige mensen erg lange doorgangen gemaakt.
   Maar het had beter geweest dan hadden we die knijpers geen kans gegeven maar nu hebben ze hun zin .
   groeten Henk F4VQJ en hier in Frankrijk gebeuren zulke dingen niet

 14. pe1ago schreef:

  Voor de huidige gebruikers de volgende tip. Indien mogelijk zet het qso normaal voort en BEL indien mogelijk uw QSO partner om via de telefoon mee te luisteren zodat de verstoorder niet merkt dat zijn acties succes hebben. Hij zal waarschijnlijk zijn vermogen opvoer en dat maakt het uitpijlen makkelijk en hopelijk blaast hij / zij zijn eindtrap op. Ik heb dit in het verleden met veel succes toegepast.

  1. W.Pleijsier PD0PYL schreef:

   Ik vaar op het Brielsemeer en hoor die geit op de ingang altijd op een Baofang porto. Gewoon op het rubberdukje. Dus hij zit volgens mij hier in de buurt.( BOTLEK)

 15. H.Rientjes schreef:

  AT altijd traag

 16. Rob PA3HLE schreef:

  Ik luister regelmatig op de NOS en tevens tegelijk op de ingang. Zo kan je zien of zo’n intruder vlakbij zit. Je mag hem natuurlijk niet zelf helpen maar kan deze bijvoorbeeld melden op een landelijk punt. Werkgelegenheid scheppen bij de radio controlledienst en de boetes verhogen.

 17. Erwin PD2EPW schreef:

  Wat een trieste maatregel voor de problemen op PI2NOS.
  Met nadruk zeg ik maatregel, want een oplossing zal het allerminst zijn.
  Mensen die willen gallen vinden namelijk nog zat andere repeaters, dus wat gaat het oplossen?

  Een gedragsverandering? Kom op nou.
  Gaan volwassen kerels die de hele dag niets beter te doen hebben dan dieren nadoen, hun gedrag veranderen?
  Natuurlijk niet. Dat soort mensen moet psychisch geholpen worden.
  Beter nog: uitpeilen, oppakken en boetes uitdelen.

  Wat nu gebeurt is de wereld op zijn kop.
  Ik heb zitten blokken voor mijn registratie en wordt gestraft op de koop toe.
  En waarom? Omdat een heel beperkt groepje anderen geen fatsoen in hun donder hebben.

  Misschien is het wel het meest triest voor die vele vrijwilligers die er zoveel tijd en energie in steken.
  Mensen die uren in touw zijn voor onze hobby en met lede ogen moeten toezien hoe dit wordt vergald.
  Daarom snap ik deze zet ook niet, want de verkeerden zijn de dupe.
  De intruders en gallers zullen zich een bult lachen.

  Stel je voor dat dit ook op onze snelwegen gebeurt.
  Dat de A1 grote delen van de dag wordt afgesloten omdat er een paar bestuurders te hard rijden.
  Niemand zou het in zijn hoofd halen.

  Niet voor niets zijn er regels opgesteld en moeten we ons daar aan houden.
  Maar handhaaf die regels dan ook en straf de personen die over de schreef gaan!

  Team Hobbyscoop: ondanks alles sterkte en succes!

 18. Henk PD7HB schreef:

  Ik ben van mening dat dit geen juiste oplossing is. Personen als “geit, kip, koe, olifant, haan en dergelijke” lezen dit bericht natuurlijk ook en weten op welke tijden de repeater “on-air” is dus deze zullen hun gedrag daar op aanpassen, ze willen namelijk maar één ding en dat is het amateur verkeer storen. Voor mij is er maar een juiste oplossing hoe lastig die ook is en dat is dat het AT volop in actie komt om deze intruders / amateurs uit de lucht te halen. Het AT claimt dat er te weinig capaciteit is voor handhaving echter is de druk zo hoog omdat het AT belast is met teveel zaken, de vroegere RCD was wat dit betreft stukken effectiver. Eigenlijk zouden er continue een vast aantal opsporingsambtenaren beschikbaar moeten zijn die de beschikbaarheid hebben over een aantal pijlwagens om dit soort problemen aan te pakken. Verder het begrip “heterdaad”, het is verboden om als niet radio zendamateur apparatuur “aangelegd” voor handen te hebben die vallen onder de vergunningsplicht. Ik ben van mening dat als het AT diverse adressen meermaals op een presenteerblad krijgt aangeleverd dat deze samen met politie op zo’n adres een onderzoek moeten kunnen instellen en bij constatering van aangelegde zend apparaten / gebruiksklare portofoons moeten kunnen overgaan tot inbeslagname en het opleggen van een boete. Uiteraard geld voor geregistreerde amateurs die zich grof misdragen dat er bij constatering intrekking van de vergunning moet plaats vinden voor minimaal drie maanden of langer.

  Nogmaals, dit is niet de juiste oplossing want de intruders zijn ook dan actief wat uiteindelijk zal resulteren in het totaal uitschakelen van dit prachtige systeem.

  1. Henk PA3FLE schreef:

   Ik denk dat je helemaal gelijk hebt Henk. Het zal er volgens mij inderdaad toe leiden dat de repeater helemaal wordt uitgeschakeld, als men deze kan op wil blijven gaan. Want die debielen trekken zich nergens wat van aan. Die kun je alleen maar wegkrijgen door ze meteen op te sporen, apparatuur in beslag nemen en ze flinke boetes te geven. AT zegt te weinig capaciteit te hebben voor de opsporing van intruders op de amateurbanden, maar dat zal misschien ook komen doordat ze ook etherpiraten met voorrang moeten gaan opsporen als er weer een van die commerciele radiostations bellen dat ze last van piraten hebben. Want daar is veel geld mee gemoeid en die krijgen dus voorrang; heb ik horen zeggen. En het is voor het AT natuurlijk ook veel gemakkelijker om piraten uit te peilen die constant een signaal uitzenden dan intruders die met korte pozen uitzenden.

  2. Herman schreef:

   Jullie als radio zend amateurs kunnen helpen om de boel schoon te vegen maw het AT helpen maar dan moeten jullie wel aan tafel gaan zitten en praten en afspraken gaan maken. Zo niet dan loop dit uit de hand ” eigen schuld dikke bult ” ja sorry ik ben zeer grof maar das de waarheid. Er is een zweer en die staat op uitbarsten ? als dat gebeurt nou dan gaat het pas echt stinken. Schiet in actie nu niet wachten tot morgen ?

 19. NL11673 schreef:

  Is er geen mogelijkheid om er een soort van ATIS op te zetten. Dat werd in de (analoge) Marifoonband al lang geleden gedaan. Ook nadat de marifoonband grof misbruikt werd.
  Er word vaak over intruders gesproken, maar er zitten ook genoeg paalklevers op, die elkaar rechtstreeks kunnen werken. Ook zijn een hoop gesprekken van het niveau nasdieballen met patat. Maar zoals meerdere amateurs zeggen in de reaktie:”exameneisen zijn naar beneden gebracht”. “Vroeger” ging het vaak over (radio) techniek. Maar nu hoor ik wat voor jurk en pak er op een bruiloft gedragen worden, en over wat voor caravan je moet kopen. Echt jammer van dit mooie netwerk. Op DMR is het niet veel anders op 204. De oude PA0 en PA3 worden vaak de dominante opa’s genoemd. Maar vergeten word dat daar veel IR/ING en ander hoog opgeleide mensen tussen zaten. Die beheerste de kennis, en hebben hun papieren niet gehaald door 3 maanden examtraining. Nu zijn er veel amateurs die op de banden verblijven, die niet gehinderd door enige kennis van zaken, van alles uitkramen. Dit is al jaren aan de gang. Morse was imo de beste ballotagecommissie. Ik ben zelf 34 jaar met de radiohobby bezig en heb zo al genoeg gehoord, al die jaren als swl-er.

 20. Izaac Hage schreef:

  Als ik een FM zendertje de lucht in zit,ben ik in no time de lucht uitgehaald. Het AT heeft het erg druk met de middengolfzenders te controleren. Dat levert veel meer geld op. Ondertussen kan iedereen bestellen wat die wilt via internet. De treiterbakken doen dat met porto,s van 2 tientjes. Vanaf de dag dat ik N amateur ben wordt ik bijna dagelijks getreiterd , ja, ook door mensen met een licentie. Alles werd gedaan om mij dwars te zitten. Het AT kreeg namen adressen van mij. Ik heb er 3 uitgepeild op de ingangsfrequentie. Koste me weken werk. Ik geef het op en ga wel op de HF zitten.

  1. Cor schreef:

   Heel bekend wat je schrijf Isaak..helaas heb ik hetzelfde ondervonden..

 21. Joop schreef:

  Ik luister nooit meer naar PI2NOS. Het is altijd dezelfde groep amateurs die er actief zijn en allerlei kletspraat uitkramen. Het zijn verijdelde cb’ers nog los van al die diergeluiden. Tijd voor een grote schoonmaak. Intrekken die licenties. Alleen alle lof voor PA0ETE.

  1. Henk PD7HB schreef:

   “Alleen lof voor PA0ETE” sorry to say maar een beetje knippen en plakken van opgenomen teksten daar denk ik heel anders over. ETE heeft de diverse interviews niet zelf gedaan met al die Engelse en Amerikaanse lieden dus het is her uitzenden van berichten. Berichten van en voor derden uitzenden, mag dat?

   Maar goed dit is eigenlijk zeer off-topic

 22. Serge, ON4AA schreef:

  Het begint toch zo langzamerhand onaanvaardbaar te worden hoe delinquenten in onze maatschappij steeds weer aan het langste eind trekken. Met watjes van overheidsinstanties en een totaal gebrek aan ordehandhaving, kan men nog moeilijk van een op waarden gebaseerde samenleving spreken. Dit gebeurt niet enkel in Nederland, maar in tal van Westerse landen. Het lijkt wel het einde van het Romeinse Rijk…
  Op PI2NOS waren ’s nachts ook interessante technische QSO’s te horen, bijvoorbeeld tussen zendamateurs die ook als binnenvaartschipper of vrachtwagenbestuurder werkzaam zijn. Deze eenzame zielen in de nacht zullen het nu wel moeilijker krijgen.

  1. Herman schreef:

   Dag Serge , De Oer geluiden die ik hoor op NOS hoor ik nooit op bv ONOV of ONVW ok dat zij geen landelijke omzetter maar eerder lokaal op 2 en NOS is meer landelijk op 70, maar zeg nu zelf wij horen dat soort onzin toch nie bij ons wat bij NOS wel te horen is maw Dieren en Boerderij geluiden. Dat was zelf in de hoogdagen van de 27 mc in Belgie in de jaren 80 niet te horen , waarom op NOS wel ? daar al eens over zitten nadenken ? Ikke wel

   PS Eigenlijk kunnen we wel even een mening geven maar meer niet wij zijn géén Nederlanders en jij mag wel zenden en ikke nie , en das nie eerlijk zei Calimero haha grapke. Vlaamse humor he.

   73 van uit Gent

 23. Ko Spits schreef:

  Ik ben een fanatiek PI2NOS luisteramateur en luister elke dag in de auto via een telefoonapp. Omdat ik voor de NOVICE aan het”blokken”ben is dit voor mij zeer leerzaam en interessant.
  Helaas krijg ik soms de gedachte als ik weer die geit of andere verziekende intruders hoor of ik wel hiermee door moet gaan. Ik begrijp niet dat de goede amateurs onder de kwade moeten lijden. Waarom doet het AT er niets aan??? Het lijkt mij technisch voor hun een peuleschil om de kwaadwilligen op te sporen. Een beperking helpt echt niet, sterker nog het gepest zal nog meer geconcentreerd worden. Ik dacht dat het AT er was om te handhaven? Jammer dat zoiets moois voor alle amateurs verpest wordt door een stelletje idioten die vrijbaan krijgen.

 24. Wim schreef:

  Als ik de tekst goed lees dan maak ik daaruit op dat de manier waarop een aantal amateurs zich gedraagt op PI2NOS intruders aantrekt. Ik denk dan zelf meteen aan:

  – Reageren op ongewenst gedrag.
  – Ongewenst gedrag als gespreksonderwerp maken.
  – Praten met of over intruders.
  – Een hele uitgesproken mening ventileren met als doel anderen ‘op de kast te jagen’.
  – De omzetter gebruiken als een babbelbox en converseren over onderwerpen die niets met techniek te maken hebben.
  – Gesprekken van een laag niveau, 3x goedemorgen zeggen tegen een ieder persoonlijk en dan meteen weer 3x afscheid nemen omdat men niets te beweren heeft.

  Ik ga geen namen noemen maar de regelmatige luisteraar weet wie zich hier schuldig aan maken. De personen die steevast reageren op intruders worden er ook het meest door geplaagd, dat valt me steeds weer op.

  Laat AT hier dan op handhaven! 1e keer een waarschuwing, 2e keer intrekken registratie. Dat lijkt me een stuk eenvoudiger dan intruders uitpeilen die steeds maar kort in de lucht zijn.

  Op PI2NOS heeft zich een groepje mensen verzamelen van een sociaal laag niveau en daar kom je alleen nog maar van af door vanuit overheidswege in te grijpen, want verder hebben ze aan iedereen maling. Oproepen tot betere operating practise en verwijzen naar de etiquette had geen nut bij deze groep en gaat geen nut hebben.
  Maak ze duidelijk dat ze QRT moeten gaan op het moment dat er geklierd wordt, doen ze dat niet dan moeten ze maar QRT gehaald worden door het AT.
  Het is druk genoeg op de omzetter dus als de amateurs die het misbruik uitlokken en/of bejubelen het zwijgen oplegt krijgen kan het er alleen maar beter op worden.

  Kortom de focus ligt niet langer (alleen) op de intruders maar op de gedragingen van een groepje regelmatige gebruikers van pi2nos die het misbruik aantrekken en het allemaal nogal leuk schijnen te vinden.

 25. Cor schreef:

  Vanmiddag zat ik in heel normaal qso en geen ongetogen woord..toen ik de spreeksleutel los liet nadat ik mn call/mobiel genoemd had..werd mij toegewenst dat ik me maar moest doodrijden…alleen omdat im mijn mening vertelde aan een mede zendamateur dat er een intruder gewoon netjes zijn examen moet gaan doen en wij er een leuk en positief radioamateur rijker zouden zijn..
  Haantjesgedrag en jaloerzie en afgunst van “zendamateurs” onderling is op PI2NOS op zich al een groot probleem..en is al uitlokking aan veel ellende op deze prachtige omzetter nr 1…denk hier allemaal maar eens over na..
  PA1CH

 26. PA5VEN schreef:

  Nou lees ik hier een aantal maal dat er paar amateurs zijn die vinden dat het examenniveau omhoog moet om minder intelligente mensen te weren! Zelfs CW (oertijd) een must moet zijn. Dit soort omhooggevallen idioten zorgen ervoor dat de mensen die dus door hen worden afgescheept als ‘papa domoren’ zich zo gaan gedragen en ik begrijp dat! Het leek de afgelopen jaren wel een wedstrijd ‘hoor eens hoeveel ik weet en wat ik allemaal kan’ wedstrijd…. Dat wekt afgunst! Als je toch weet wat een commentaar ik kreeg toen ik mij voor de eerste keer inmeldde als PA….. Holy sh*t! Hoe ik het in mijn hoofd haalde om een PA call te kiezen terwijl ik geen CW had en ik had ook nog de vragen uit mijn hoofd had geleerd. Ik kreeg toen echt de aandrang om dat soort idioten weg te knijpen en te verstoren. Schijnbaar heb ik net te veel intelligentie om het niet te doen. Dat geldt schijnbaar niet voor iedereen….. Veel oudere F amateurs zouden ook hun houding moeten veranderen! Ik ga mezelf meer richten op simplex verbindingen en repeaters alleen nog als het gezellig/interessant is.

  1. EEF schreef:

   in feite heb je gelijk Sven, je hebt commentaar gehad die volstrekt overbodig was ,dat je een PA call gehaald had .en door een man die zeurt , de gehele dag omdat ie niks anders te doen heeft en dat zijn de mensen waar je op moet bouwen , nee dus .overigens wie de schoen past trekke hem aan .
   Ik heb CW Sven wil niet zeggen dat ik er op voorsta , dat kan en mag niet zo zijn , het zou betekenen dat er een hoop pa0ers zwaar gefrustreerd zouden moeten zijn ,ik ken er een reeks die er geen last van hebben .
   maar het betekent wel dat je je afvraagt wat het nut van een fmachtiging is ,die zo bejubelt wordt.
   Novice call houders worden gepest , nu zie je weer wat er gebeurt met de NOS en wie krijgt de schuld de amateurs die zo hard gewerkt hebben om een ,,nota bene,, registratie te halen !!!!!
   makkelijk gezegd hoor , de amateurs zijn in overleg akkoord gegaan nou nee , de groep van Misha heeft zich uitgelaten over het feit dat zij de initiatiefnemers zijn , persoonlijk geloof ik daar niets van
   enfijn we gaan eens kijken wt de verenigingen doen als ik de vrza en de veron ken doen ze dat ook!!!
   blijft het feit datagentschap telecom dient te handhaven period , en nu krijg ik de ,,gevoelens van ,, wij kunnen het niet verhaal, ongelooflijk .Nogmaals wij zijn het land waar alles mag en gedoogd wordt .
   Ik kan je zeggen dat ik blij ben dat ikm andere hobbies heb , die prevaleren.
   gr EEF

  2. Alex schreef:

   Ik vind deze opmerking van jou EEF nergens op slaan “Novice call houders worden gepest” slaat echt nergens op. Ja, mensen krijgen een machtiging niet voor niets. De ene leert gemakkelijk en haalt een F machtiging zonder problemen. De andere zit elke dag in de boeken en haalt een N machtiging met de hakken over de sloot. Voor mij is iedereen gelijk of je nu een N of een F machtiging hebt. Maar het echte probleem is dat mensen van elkaar niets meer dulden. Dit is ook jammer genoeg in de samenleving zo!
   Wat mij zo stoort aan jou opmerking dat je je altijd achteruit gezet voelt omdat JIJ een N machtiging hebt. Het is als kolen op het vuur voor jou! In het verleden heb ik al zo vaak uitspraken van je gehoord die echt niet kunnen. Geef je 1 raad, tel eerst eens tot 10 voordat je een uitspraak doet.

  3. Rob schreef:

   Inderdaad Alex, die slachtofferrol waar bepaalde N amateurs zich in manouvreren slaat nergens op.
   Als je kijkt naar waar ellende vandaan komt dan vind je een oververtegenwoordiging van N amateurs, maar dat heeft niets te maken met de soort vergunning die ze hebben. En het zijn ook niet alleen N amateurs. Is dus niet nuttig om het probleem aan N te koppelen.

   Wat je wel ziet (ook in de reactie van Cor hierboven) is dat mensen net doen of ze zich van geen kwaad bewust zijn en toch de boel lopen te verzieken. En dan hele discussies gaan houden over hoe onterecht het is dat zij aangepakt of aangesproken worden en die piraten niet.
   Bij Cor weet ik zeker dat ie wel weet waar hij mee bezig is en alleen de naieveling uithangt met de air van “mij pakken ze niet, ik doe formeel niks fout”. Bij EEF weet ik dat niet zo zeker, die geef ik het voordeel van de twijfel dat hij het zelf gewoon niet snapt.

  4. Alex schreef:

   Ach weet je Rob, het gaat er niet om om gelijk te krijgen. Alleen wat ik zo jammer vind dat mensen labeltjes plakken. In dit geval door EEF. N amateurs zijn altijd de oorzaak. Dit vind ik zo jammer dat dit gebeurt. Heb ik het verleden dingen gehoord die hij uitspreekt waar de honden geen brood van lusten. Daar wil ik niet op in gaan omdat dit geen meerwaarde heeft. Uiteindelijk moeten we met elkaar in deze samenleving rond komen. Waarbij respect hoog in vaandel moet staan.

   Wat Cor betreft daar heb ik ook wel een mening over. Cor heeft een sterke mening, die uit hij. Daar is op zich niets mis mee, je mag uitkomen voor je mening! Maar…. sommige mensen voeren mensen om mensen uit de tent te lokken. En daar gaat het nu fout. Cor reageert soms op een te harde manier. hij kan beter slikken en denken ik verlaag mij niet op het niveau van dit soort (mensen).

   Wat ik erg jammer vind aan dit hele gebeuren, het respect van zendamateurs in het algemeen is ver te zoeken. Dat is iets wat speelt in de huidige tijd waarin wij leven. Er zijn bij sommige mensen geen grenzen meer. Ik ben al jaren zendamateur en geloof mij in mijn tijd maakte je dit niet mee. Mensen hadden alles voor elkaar over en stonden voor elkaar! Jammer genoeg moeten we dealen met deze huidige tijd. Maar er is 1 voordeel, we kunnen onze eigen mensen kiezen die wel normen en waardes hebben.

   Met vriendelijke groet, Alex

  5. Rob schreef:

   Ja Alex ik heb elders al uitgelegd hoe dat zit en ik ben het helemaal met je eens.
   Ik ben ooit zendamateur geworden terwijl ik al een tijd bezig was met electronica als hobby en het me interessant leek om ook wat met zenders te gaan doen, en omdat ik toevallig op een “radio met luchtvaartband” de 2m band ontdekt had met de vele interessante QSO’s die daar gevoerd werden. Daar wilde ik ook aan meedoen en dus ging ik examen doen. Maar dat is meer dan 40 jaar geleden.
   Tegenwoordig hoor en lees je overal alleen maar “we zijn toch allemaal piraat geweest???” maar daar identificeer ik me niet mee en ook niet met het bijbehorende 27-mc-getokkel. Het is jammer dat er van daaruit zoveel instroom in het zendamateurisme geweest is want het heeft het karakter van de hobby totaal veranderd, en de sociale problematiek die er nu is geintroduceerd (mekaar uitschelden, bedreigen, ziektes toewensen e.d. dat paste vroeger helemaal niet in de hobby. maar wel bij de piraterij natuurlijk)

   Die Cor die heeft gewoon verkeerde vrienden. Als hij steeds maar in QSO is met de galbakken die het er om doen om de boel te verzieken dan wordt hij vanzelf bij die groep gerekend. Nog altijd blijft gelden (ook voor hem): als je je niet thuis voelt op de repeater zet de set dan op een andere frekwentie, dan hebben wij het ook leuker omdat we niet naar dat geweeklaag hoeven te luisteren. Er wordt vaak gezegd dat het op lokale repeaters altijd zo stil is, nou dan zou ik zeggen verhuis met het lokale clubje naar de lokale repeater en laat PI2NOS verder met rust, iedereen blij.

  6. Alex schreef:

   Op zich vind ik als er gezegd word ” je bent ook piraat geweest” niet verkeerd. Bij de meeste mensen is dat toch echt zo. Zelf ben ik 40 jaar geleden ook zo begonnen. Heb veel gebouwd van lange golf tot aan de FM band toe. Dat waren hele leuke tijden en gezellige jaren. Veel mensen gesproken die respect hadden voor elkaar. Hadden samen 1 doel het bouwen en maken van verbindingen. Uitwisselen van gegevens en ga zo maar door. Ja, ik was piraat maar wat zegt de naam. Was volgens de wet vogelvrij verklaard hi. Ik heb op 16 jarige leeftijd mijn D licentie gehaald. Was een leuke tijd maar ik miste wel mijn oude piraten tijd. Nu 40 jaar later en nog steeds radio zendamateur die zich alleen aan de machtiging heeft gehouden.

   Wij hebben zoals je zegt vele 27 MHz amateurs in onze omgeving. Daar heb ik ook geen moeite mee! Alleen nu komt het weer, er zijn regels die aan een machtiging zitten. Daar heb je immers voor geleerd en deze afspraak om je machtiging na te komen heb je gemaakt met de overheid om je hier aan te houden. En daar gaat het nu net fout bij een aantal personen.Ik spreek dan over F en N amateurs.

   Er is afbraak in het amateurisme. De tijden verharden en mensen zijn niet meer tolerant. Daarbij heeft de overheid ook dingen laten liggen. Vrije verkoop van zendspullen aan particulieren is daar zeker een oorzaak van. Jammer, overheid slaapt en neemt geen verantwoording meer.

   Er zijn een hoop amateurs uit omgeving Dordrecht die het allemaal niet zo nou nemen met de regels. Over gesprekken heen boeren bijvoorbeeld is een dingetje. Jammer, maar ik heb Cor dat nog niet horen doen. Dus ik neem het eigenlijk wel voor hem op. Cor komt nou eenmaal uit Dordrecht en hij krijgt automatisch een stempeltje op hem gedrukt.

   Ik woon zelf in Belgie en dit soort dingen wat er op NOS gaande is heb ik nog niet meegemaakt. Denk dat de normen en waardes anders zijn. Zelf kom ik op NOS nooit meer uit. Was het een beetje zat om altijd maar weg gedrukt te worden en de zinloze gesprekken. Ben meer de man van inhoud, gesprekken die ergens over gaan. Zeker op het gebied van onze mooie hobby. Als voorbeeld luister ik graag naar PE1KQP en consorten. Iets waar je wat van kan opsteken. Dat zijn mensen die weten waar ze over praten.

   Als ik mijn mening nu geef denk ik zelf dat NOS uitgezet moet worden. Ja, je geeft toe aan de wanorde. Maar iets wat er niet is zal nooit wat kunnen worden. Het water naar de zee brengen, er zal nooit een oplossing komen.

   Groetjes vanuit een mooi België 😉

  7. PA1OKZ schreef:

   Dames, heren,

   De klasse van de registratie zegt niet fundamenteel iets over de kennis en het IQ van het individu. Het zegt uitsluitend iets over de mogelijkheden die de persoon heeft.

   Weg met discussies over de ‘status’ van een registratie, die bestaat namelijk helemaal niet.

   Graag niet verder gaan met deze onzindiscussie.

 27. pa0fmy Frans schreef:

  Kan niet begrijpen dat ze die Geit nog niet te pakken hebben. Hij zou in de buurt van Rotterdam zitten maar komt ook hier in Vlijmen bij Den Bosch prima binnen op de ingangsfrequentie. Die zendinstallatie daar kan dus zeker 1/3 van Nederland bereiken.zonder repeater en zonder condities.. Hij is zeker al een jaar actief met gekke stemmetjes en opmerkingen tussen de QSO’s door. Als iedereen daar nu juist flink op reageert en ‘m goed “voert” zodat die steeds maar in de lucht komt dan heb je ‘m toch zo te pakken en zijn we een active misbruiker minder. Net wat ik al eerder hoorde een ballonnetje dat ergens uit de lucht valt hebben ze zo gevonden, waarom duurt dit dan zo lang.

  1. Rob schreef:

   Frans, ik hoop dat je snapt dat veel amateurs niet zo maar even 40-80km gaan rijden naar de plek waar die gast wellicht zit om hem proberen uit te peilen, met het risico dat hij heel die dag niet meer in de lucht komt, of bijna niet. Het is heel wat anders dan een vossenjacht waarbij de zender in de lucht is tot je hem gevonden hebt, het zijn altijd uitzendingen van een paar seconden waar je het mee moet doen en je weet nooit wanneer ze komen. En als je er bijna bent kan het zomaar ineens afgelopen zijn, alle moeite voor niets.
   En uit de regio zelf hoef je niet veel te verwachten want daar zitten opvallend veel “amateurs” die de mening “het is niet mijn taak om hem op te sporen dat moet AT maar doen” aanhangen.

 28. Jan schreef:

  Jammer dat het zo ver moest komen. Respect is gewoonweg ver te zoeken bij de mensen. Dat geld trouwens voor zendamateurs en niet zendamateurs. Nu zit ik alle berichten na te lezen en daar valt mij iets op. Een zendamateur die mooi praat over zogeheten psychopaten. Hij zelf heeft totaal geen respect voor andere mensen. Heeft in het verleden mensen bedreigt. Een hoop mensen weten dit niet maar hij heeft zelf geen respect voor andere mensen. Om terug te komen op de beperking. Zelf persoonlijk denk ik dat je beter de repeater helemaal uit kan zetten. Je lost niets op om de tijden aan te passen. Het is en blijft dat er geen respect is bij de mensen. Laten we terug gaan naar de basis waar we lokaal verbindingen maken. Ik wens iedereen een goede en een respectvol leven. En ik ga maar weer terug naar 11 meter waar meer respect is voor de medemens.

 29. Carel van der Valk PA3EHA schreef:

  De varensgezellen,truckers,kamperfanaten,amateurs wel of niet met een vergunning gebruiken de app zello op Windows,Android,IOS,gebruiken een wachtwoord voor toegang,krijg je altijd,misdraag je je dan ga je in een blokkade,bij herhaling definitief.Goed alternatief

  Ik hoop voor de gebruikers die wel van goede wil zijn,straks weer gebruik kunnen maken van PI2NOS ik zelf luister er niet meer naar PI2NOS,net zoals de meeste amateurs die ik ken.
  Ik denk dat er geen oplossing voorhanden is,dit probleem is er altijd geweest bij repeaters,De repeaters werden door AT in overleg met de beheerder uitgezet bij piraterij.Dit kwam ook om dat de beheerder(vergunning houder) verantwoordelijk was voor de inhoud en misdragingen,ik denk dat dit nu niet meer is.
  Ik wens de beheerders veel wijsheid toe,en misschien het experiment maar afblazen,het is de weg van de minste weerstand,en de makkelijkste.

  1. Jan schreef:

   Sluit mij volledig aan met jou betoog. Er is geen oplossing voor dit probleem. Maar dat had ik voorgaande reactie al gedeeld. AT lost niets op, beheerders kunnen dit ook niet oplossen. We kunnen praten over regels, we kunnen praten over respect. Maar laten we dat nu maar vergeten 😉

  2. PA1OKZ schreef:

   De vergunninghouder is inderdaad niet langer verantwoordelijk, immers, een verantwoordelijkheid hebben zonder autoriteit is een ongerechtvaardigde eis die de overheid niet kan hardmaken…

 30. Rob schreef:

  Wat mij opvalt is dat er zoveel “amateurs” zijn die wel de hele tijd verkondigen dat zo’n repeater maar niks is en dat het de schuld van de repeater groep is, hadden ze maar niet zo’n goede repeater moeten maken, en vanalles aan te merken hebben op wat AT onderneemt als ze zich misdragen op de repeater, maar evengoed blijven ze zich wel steeds er mee bezig houden en steeds maar terug komen.
  Het zendamateurisme heeft vele kanten en repeaters zijn maar 1 kant ervan. Vind je het niks, houd je er dan niet mee bezig, vertoon je er niet, en ga wat anders doen. QSO’s op HF maken of op het lokale 2m kanaal ofzo.
  Maar stop met steeds maar te klagen en te zieken en te roepen dat de repeater maar weg moet.

 31. Herman schreef:

  Nederland dit is echt foei zo laks , in Belgie zijn er op de repeaters ook wel radio amateurs die zich te buiten gaan. Maar een Dierentuin en een Boerderij zoals ik al weken na elkaar nee al maanden hoor op de NOS. Dat heb ik nog nooit maar dan ook nog nooit hier in Belgie gehoord op de repeaters.

  En hier in Belgie als je het BIPT een bericht stuurt dan treden ze na enkele weken al op. Zij de zich gedragen en betalen zijn hiervan de dupe , mede door de schuld van een stel mensen die de boel verzieken. Noemen jullie die Radio Zend Amateurs , wel ik heb al eens eerder gehoord van mensen die zeiden. Dar Radio Zend Amateurs een dikke nek hebben maw zich veel beter voelen dan al de rest. En misschien zijn er wel mensen die zich zo gedragen ?

  Eén zaak week ik wel en dan praat ik al buiten staander en lander , dat de piraten in Nederland niet streng aan gepakt worden maw een veel te laks beleid. Ook al heb ik een zeker mede leven voor radio piraten maar als zij zich aan eigen gestelde wetten houden. En ik ben zeker dat ook zij ziek worden wat er op NOS gebeurt , en wacht maar straks gaan die voor altijd uit ? en is het gedaan met spelen , met dank aan een stel mensen die niet normaal zijn en de boel verzieken. Eigenlijk moet ik zwijgen want ik zelf ben géén radio zend amateur en woon in Belgie maar heb al vele nachtelijke uurtjes zitten luisteren en genieten van de nacht uilen en dat zijn vaak de zelfde mensen.

  Streng optreden en zij die de boel verzieken eruit halen en streng straffen , nee géén medelijden mee hebben. Mensen die betalen om te mogen zenden hebben rechten al de rest niet.

  73

  1. Rob schreef:

   Het probleem is juist begonnen met “een zeker medeleven voor piraten die zich aan eigen gestelde wetten houden”. Dat noemt met in Nederland “gedogen” en wij zijn er beroemd door in de hele wereld: allerlei zaken die weliswaar wettelijk verboden zijn toch maar toelaten omdat het zo lastig te handhaven is of omdat de plegers zo zielig zijn.
   Binnen het zendamateurisme betreft dat dan de zgn “LPD’ers”. LPD is een vorm van licentievrije communicatie bijvoorbeeld voor weerstations, autosleutels, etc en op een gegeven moment werden er ook “LPD porto’s” toegelaten: 10mW ERP met vaste rubberduck antenne. Leuk voor kinderen die verstoppertje spelen oid.
   Echter, steeds meer piraten hebben onder het mom van LPD gewone standaard amateurapparatuur aangeschaft (10-50W output met dakantenne). vaak zelfs nog aangemoedigd door bepaalde gelicenseerde amateurs die dit als een soort opstapje zagen naar een vergunnng. En inderdaad, een deel van die mensen heeft de stap naar een vergunning gezet. Dat waren meestal al niet de meest wenselijke operators op de band (kwa operating practice en compatabiliteit met het zendamateurisme), en ze bezoedelen de reputatie van met name de N vergunning.
   Echter er is ook een deel van die lui die niet de motivatie of capaciteiten hebben om een vergunning te krijgen, maar al wel de investering in de apparatuur gedaan hebben. En dat is nu een belangrijke bron van problemen. Het is immers al te verleidelijk om eens mee te gaan luisteren op PI2NOS en je daar ook eens in te gaan mengen, als je toch al de spullen hebt “voor de LPD”.
   Het gebrek aan handhaving op dit misbruik van de LPD heeft dit behoorlijk uit de hand laten lopen.
   Wat dat betreft is het inderdaad jammer dat het belang van deze handhaving zo laag wordt ingeschat. Er was een vergelijkbare beweging gaande op 146 MHz (piratengebruik van 2m amateur apparatuur net buiten de band, geen probleem in “USA mode”) maar omdat daar een niet-amateur gebruiker zit (Rode Kruis) is dat snel en effectief de kop in gedrukt. Dat had op LPD ook moeten gebeuren.

  2. Peter schreef:

   Zij hebben niet alleen rechten maar ook plichten. En aangezien er ook gelicenceerde amateurs onder de galbakken zitten en niet aleen intruders dien het AT keihard te handhaven.

 32. Herman schreef:

  Tav Rob die schreef als reactie op wat Herman schreef :
  Rob schreef op 7 september 2018 om 12:12

  Rob , Ja ik ben het helemaal met jou eens. Maar wat ik eigenlijk bedoelde met die piraten waarvan ik schreef ” met mede leven ” is wel dat ze zich wel gedragen zoals al die piraten die voor dat zij legaal werden als bezig waren op de amateur banden en dat bedoel ik met zich aan bepaalde eigen wetten houden. Maar dat had ik misschien iets beter moeten uitleggen.

  Omdat ik Nederland als meer dan 48 j zo ongeveer ken mede door Familie (mijn zussen zijn Nederlandse geworden door te huwen) weet ik dus wel min of meer wat en hoe het er altijd een beetje aan toe is gegaan in Nederland wat illegale radio piraten betreft. Het lijkt wel een 2 de Italië want daar is het al net zo erg en misschien erger ? daar kan ik niet over oordelen.

  Maar wat er zich altijd al had afgespeeld in Nederland zeg maar in de jaren 70 aan FM piraten dat kende wij hier in Belgie echt niet , toch niet op zulke grote schaal. Maar er zijn wel degelijk enkele Radio FM Piraten actief geweest hier in Vlaanderen maar die zijn wel op één handje te tellen. Ik vermoed dat het niet eens 5 waren in de jaren 70 dan. In de jaren 80 is het dan wel helemaal los gebarsten enz.

  En dan werd er plots in Nederland beweerd van we gaan onze Zenders in Belgie halen want daar mag het , want het is daar legaal. Terwijl wij vanuit Vlaanderen massaal naar Amsterdam gingen om daar in een zaak zend onderdelen te gaan kopen. Ik heb voor enkele vrienden ook nog zend torren gekocht , maar das was ook omdat ik in A’dam bij een kennis van ons op bezoek was (nu helaas niet meer)

  Ik ga en wil zeker de Piraten niet goed praten , vroeger zou ik dat wel gedaan hebben omdat ik veel jonger was dan nu en het zelf ook geweest ben tot ze me gepakt hebben. En dat was dan voor mij de ommekeer en ben ik totaal anders gaan opstellen. Als ik nu ga uitzenden dan is het legaal punt uit.

  Maar de Boerderij en Dierentuin geluiden die de laatste tijd (maanden) te horen waren op de NOS komt inderdaad van Piraten maar dan wel van zijn die bewust schade willen aanrichten en daar kan ik géén enkel begrip voor opbrengen laat dat aub ? wel heel duidelijk zijn. Dat is niet te vergelijken met iemand een Piraat die bv een qso wil voeren maar dat niet mag en zij die wel een echte legale call hebben mogen zelfs niet antwoorden of een qso maken.

  En tegenwoordig met QRZ com kan dat eigenlijk ook niet meer , want die piraat kan men daar niet terug vinden en zeker niet als die de call van Piet gebruikt terwijl de Piraat Jan noemt. Maar die maakt op zijn minst geen geluiden zoals van Geiten , Koeien enz dat is een type mensen die of wel ziek zijn zoals een Pedofiel , of jaloers zijn omdat zij niet in staat zijn om legaal radio zend amateur te worden ? En misschien is dat wel een probleem ik weet het niet , maar hier in Belgie. Kan je aan Standaard Vergunning halen als ON 3 en dan mag je max 50 watt gebruiken mag je nu ook CW doen wat eerst niet mocht. Maar dat is misschien ook de reden waarom het hier dan een stukje beter gaat ? Ik kan daar verder géén enkel oordeel over vellen.

  Ook al is het al een tijdje geleden dat ik nog hier thuis op VHF 2 m naar een Repeater geluisterd heb en dan heb ik over ONOWV (Brugge , West Vlaanderen , en ONOOV (Gent , Oost Vlaanderen) daar heb ik nog nooit dieren geluiden gehoord nog nooit. Dat zegt toch wel iets over de mentaliteit in Nederland tegen over Belgie denk ik ? Ok het is wel zo dat PI2NOS op 70 cm over zowat geheel Nederland te horen is. En de Repeaters die ik vernoem die zijn niet over heel ons land te horen. Dat zal er zeker wel iets mee te maken hebben.

  En om die piraten tegen te houden , misschien is het wel een goed idee als men via een webshop een Zender gaat aankopen, dat die dan bij het binnen komen via de post enz , eruit word gehaald dan moet volgens mijn idee wel mogelijk zijn. En dan moet de koper zich gaan aanmelden met zijn vergunning. Als hij die kan voor leggen dat mag hij die zender mee nemen. Kan die géén vergunning voor leggen wel dan word die zender verbeurd verklaard en is de koper zijn geld kwijt.

  Het zelfde zoals PE1FLA ook hoorde zeggen in een QSO vroeger kon je géén set in een winkel aan kopen zonder vergunning. Maar ik heb er wel weet van dat er wel winkel waren in Belgie waar er een set onder de toonbank werd verkocht soms zelfs voor een hogere prijs. Maar dan was de man van de winkel niet thuis als zich wat voordeed. Zou eigenlijk ook niet mogen ?

  Maar ik denk dat dit een manier is die wel een zo afdoende zal zijn dat het wel sommige heren zal tegen houden , en zeker als er wat kopen niks ontvangen zonder vergunning. Zij die aan het beleid zitten moeten hier over maar eens verder nadenken ? Maar eerst de stal uitmesten zou ik zeggen , al wie bekend is en heeft zitten storen met opzet oppakken en zenders door midden zagen en dan terug geven ? naar het schijnt werd of word dat in Duitsland zo gedaan ???

  Het is ook erg jammer dat radio zend amateurs elkaar niet helpen om stoorders er uit te halen , want samen in groep werken en aan één touw trekken lijkt niet meer te kunnen ? Men vangt veel liever vliegen af van elkaar dan dat men elkaar het licht gunt ?

  Dit is mijn mening en ik hoor het zeer graag en stel het zeer op prijs , mochten er andere mensen het met mij niet eens zijn ? of juist wel en hun mening willen uiten. Dat is op een gezonde manier een discussie voeren. Maar zelf dit is tegenwoordig al erg moeilijk.

  Sorry , als deze tekst te lang is.

  73 Herman

 33. W.Sijtsma. schreef:

  Een zeer goede maatregel, en keihard optredenl !!!!!

  Helaas bederven deze kankerfiguren het voor de goede en integere radioamateurs.
  Zelf heb ik geen apparatuur om via deze omzetters te kunnen zenden, en heb er de volste begrip voor.
  Het zou een ”lief ding” zijn, dat als iemand radiozendamateur wil worden, allereerst een zeer streng examen zal moeten afleggen op goede omgangsvormen, etiquette en fatsoen !!!

  Voor mij persoonlijk nog veel belangrijker dan kennis van de radiotechniek en eventueel CW.

  Wie serieus belangstelling voor het radio zendamateurisme heeft, heeft er veel voor over om daar veel moeite voor te doen, en men er alles aan doet om de rotte appels eruit te halen, te herkennen, en de naam en mogelijke call van de ”jammer” door te geven aan het Agentschap Telecom.

  Wim.

  1. Henk PD7HB schreef:

   Wim over je reactie heb ik geen commentaar, echter dat je het woord “k#nk#rfiguren” gebruikt neem ik je zeer kwalijk. Ik vind het als patiënt van deze klote ziekte zeer ongepast en neem maar van mij aan dat er vele zijn die dit onacceptabel vinden. Leer het af om deze ziekte te gebruiken om je woorden kracht bij te zetten en / of er mee te schelden.

  2. Sven schreef:

   Zoooo mee eens……

  3. Alex schreef:

   Dit is nu precies waar het om gaat! Waar zijn de fatsoen grenzen gebleven.
   Kracht bijzetten doe het echt niet!
   Als je goed nadenkt dan gebruik je dit soort taal niet!

   Sterkte Henk en beterschap!

   Groet,

   Alex

  4. Rinse PD2RF schreef:

   Henk, op deze manier leer je precies de mensen kennen die nog nooit iets van nabij hebben meegemaakt!!!
   Jou commentaar is uiterst correct in deze, Mensen die zulke opmerkingen plaatsen zitten we niet op te wachten.

  5. Erwin PD2EPW schreef:

   Beste Wim. Hoe kun je het nou over fatsoen hebben en tegelijkertijd in de 2e regel al een ziekte gebruiken om je argumenten kracht bij te zetten?

 34. Henk schreef:

  Dat intruders hun gang kunnen blijven gaan is ook voor een deel de schuld van mede zendamateurs. Zo heb ik een qso mogen aanhoren van een mobiele amateur die het uiterst belangrijk vond om op NOS te melden dat hij een toch wel erg bekend busje met koepel op het dak zag rijden. Zo’n zelfde busje wat we op de amateurbeurs kunnen aanschouwen. Er werd ook nog even gezegd in welke regio dat busje dan reed! Een ander station ging daar nog even uitgebreid op in en vond het nodig om, voor zo ver de intruders het nog niet begrepen hadden, duidelijk te maken dat het een busje van het AT was! Er was niet tussen te komen om dat te stoppen. Diezelfde amateur(s) hoor je vervolgens altijd tieren op intruders. Wat mij betreft krijgen ze een rode kaart voor het saboteren van het werk van het AT.

  1. W.Sijtsma. schreef:

   Beste Henk,

   Wat verschrikkelijk dat je lijdt aan deze verschrikkelijke ziekte, en ken het van héél dichtbij.
   Ik had beter moeten nadenken, en dit nare woord niet had moeten noemen, en het spijt me de haren van m’n hoofd !
   Neem dit maar van mij aan.
   Ik bedoel dat er mensen zijn die zich op een uitermate beroerde manier gedragen op deze repeater, en daar heb ik geen goed woord voor over.
   Ik zie dit op alle terreinen van deze samenleving.
   Ik wens je ontzettend veel sterkte toe Henk, en hopelijk dat het wat beter gaat.

   Hartelijke groet,
   Wim.

 35. PD2IW schreef:

  Ik zit een vrij groot gedeelte van het jaar in DL,ook daar zijn repeaters met een groot bereik,groter dan NOS en geen noemenswaardige problemen. Kijk maar NON,de noordelijke repater weinig last. Wat mij betreft laat NOS maar 24 uur doorlopen,dan blijven de westerlingen in elk geval op die frequentie.

  1. Herman schreef:

   Hier in ON land nooit gehoord van dieren geluiden ok soms eens een ruzie maar das zelden , maar oer geluiden nee dat niet , echt Nederlands vrees ik ?

   Repeaters hebben hier dan wel een minder groot bereik maar ons landje is ook stukken kleiner dan DL land. Als er daar nooit problemen zijn en in ON af en toe wel maar géén OER geluiden , maar wel in PA land , rara waar is dan wel het probleem en vooral wie ? je mag 3x raden.

   Ik mag niet zenden in ON en dat doe ik niet meer , vroeger wel en na ooit eens gepakt te zijn nooit meer. Nu zal dat legaal zijn en anders nooit. Das verstandig niet. Er lijk een land te zijn waar dat niet kan ? de rest laat ik in het midden je mag zelf invullen …… ? (lees tussen de regels)

 36. Herman schreef:

  bericht verwijderd door Hobbyscoop, overschrijdt de regels op deze website.

  1. Henk PD7HB schreef:

   Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

  2. EEF schreef:

   Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

 37. PD1ASH schreef:

  Knoop er aub een MMDVM aan met DAPNET.

 38. Edward schreef:

  Veel respect voor PD4ROB en PD0NBJ die zojuist met een emotionele PA0-LWZ een mooi QSO voeren en de aankomende repeater beperking aan haar uitleggen. Kunnen velen een voorbeeld aannemen.

  1. EEF schreef:

   heel juist Edward !!!
   klopt als een bus die gesloten is trouwens voor mij , ik trek mijn eigen plan, gelukkig maar.

 39. W.Pleijsier schreef:

  Jammer dat dat zo moet.

  1. W.Pleijsier schreef:

   En zo is het.

 40. sam schreef:

  wat martin en ik voorspeld hadden is uitgekomen helaas! maar t ligt ook een gedeelte aan de amateurs zelf teveel aandacht geven aan intruders ze waren gewaarschuwd zowel door het AT als door VELE mede amateurs op pi2nos
  luister altyd graag mee op de nos naar de uitleg over sommige dingen door byvoorbeeld lodewyk of die andere amateurs leg vaak in een deuk om die rinus die hagenees das me dr een hoor wat een figuur joh das dan weer leuk om aan te horen

 41. Herman schreef:

  Bericht verwijderd door Hobbyscoop. In strijd met de regels op deze website

  1. Henk PD7HB schreef:

   Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

 42. EEF schreef:

  Bericht verwijderd door Hobbyscoop. Overschrijdt de regels op deze website

 43. Henk PA3FLE schreef:

  Als de beheerders van de 2 landelijke repeaters en AT denken dat deze voorgestelde maatregel gaat helpen dan denk ik dat ze dat verkeerd zien.
  De aso`s zal dat niet afschrikken; die blijven gewoon bezig.
  Dus dit beleid zal er dan op termijn wel toe leiden dat de beide landelijk dekkende repeaters ontmanteld zullen gaan worden.
  Hetgeen ik heel jammer zal vinden, en ook overbodig.
  Maar nogmaals, ik zie veel liever dat er nog intensiever op die aso`s gejaagd gaat worden en ze flink gestraft zullen worden met inbeslagname van alle zendapparatuur die ze in huis hebben, gelicenseerd of niet, en geef ze dezelfde flinke geldboetes als ook aan etherpiraten wordt uitgedeeld.
  Er is mijns inziens geen andere effectieve oplossing voor dit probleem voorhanden.

  Er is in ons land de laatste 25 jaar veel te veel gedoogd; op meedere vlakken. En zie wat er allemaal van is gekomen, Nederland gedoogland.
  De vèrkoop van ham zendapparatuur zonder tonen van geldige zendlicentie had nooit mogen worden toegestaan.
  Meer dan 25 jaar geleden zei de politiek, D`66 voorop, dat drugs maar moesten worden gedoogd, want dan zou het vanzelf uit de criminaliteit gaan.
  En zie nu, we zijn na Colombia, het grootste drugsproducerende land ter wereld geworden.
  Maar daar hoor je de politiek niet meer over.
  Hier in dit land zijn ze met veel zaken geheel op de verkeerde manier bezig, en dat zou moeten stoppen.
  Maar als je als burger voor verandering stemt dan wordt je genegeerd en uitgesloten; en gaan onze bestuurders gewoon door zoals zij dat willen.
  We zijn dus blijkbaar in een dictatuur belandt inplaats van een democratie.
  Nederlanders, het ga u goed.

  1. Herman schreef:

   Henk (PA3FLE) ,

   Even voor alle duidelijk de call er bij vernoemen want anders wordt een van je naamgenoten weer kwaad op mij.

   Over dat gedogen wou ik iets kwijt , heel veel Nederlands komen hier in Belgie wel strafrechtelijke feiten plegen vooral ik de streek van Limburg (Belgie) en ook in de Ardennen nog onlangs. Mensen worden door Nederlanders onder druk gezet enz , komen hier in Belgie afval dumpen wat zeer gevaarlijk is ook nog en de Belgen mogen dan voor de kosten opdraaien , want er werden ergens wat illegaal aangemaakt. Al wie dit leest wat ik nu schrijf weet zeker heel goed waarover ik het heb , zonder dat ik daarom het kind bij naam hoef te noemen ?

   Zaken en dingen gedogen daar zitten voordelen aan vast en nadelen , maar het is ook niet echt een goeie zaak want het is volgens de wet nog steeds verboden , maar men past de wet niet toe. Das het probleem denk ik waar het meer om gaat ?

   Radio Amateurs met een zend vergunning als zij zich op een of andere manier zich niet volgens de gestelde regels gedragen dan moeten ze gestraft worden en als het met uitzenden te maken heeft op de Ham banden dan moet AT ze een gepaste straf geven. Maar daarom niet de zenders gaan afpakken , nee ze een zend verbod op leggen en ze moeten gewoon verder betalen elke jaar. Of ze een geld bedrag als waarborg laten betalen die ze dan terug krijgen als ze tijdens de straf niet uitgezonden hebben , en dan krijgen ze dat geld terug en anders wie dan wel uitzend krijgt dat geld niet terug. En dat mag best een hoog bedrag zijn en dan zal men zich wel inhouden om te gaan zenden vermoed ik ?

   Zij die geen zend vergunning hebben meer zenders in huis hebben en daarmee gaan storen of uitzenden waar dan ook of storing maken. Bij hen moet je de zender verbeurd verklaren en een boete opleggen. Ik spreek uit eigen ervaring en ik heb men lesje wel geleerd wees maar gerust. Dat was ook altijd mijn eigen doel stellig van , als ik ooit 1 x gepakt wordt dan is het uit en gedaan. En daar heb ik me aan gehouden sinds 1995 toen het gebeurde sinds dien wil ik alleen nog maar legaal zenden.

   Mensen die zich niet weten te gedragen zoals schelden , storen met draaggolf , muziek uit zenden , over politiek praten of religie dat kan niet en dat laatste is zelf verboden. Dus hier moet streng in opgetreden worden. Maar ik vermoed dat het eerder aan een bepaalde mentaliteit ligt van mensen en een bevolking dan aan een gedoogbeleid. Dat is mijn persoonlijke mening hierover ?

   Die geluiden van dieren en boerderijen en enz heb ik nog nooit eerder gehoord hier in Belgie op onze amateur banden (sorry als ik schrijf onze want ik mag er géén deel van uitmaken nog niet , ooit wel ?) wat niet wil zeggen dat er ook niet eens een ruzie is op de repeaters iets wat ook niet mag , maar geluiden van dieren nee dat komt blijkbaar alleen maar voor in Nederland op de repeaters. Waar ligt het probleem is dan de vraag ?

   In Belgie treed de BIPT (het AT van Nederland) wel snel en hardhandig op en dat heeft er misschien wel iets mee te maken , en als ik dan heel veel amateurs hoor klagen dat het AT niks doet en niet optreed ivm met radio amateurs omdat er andere zaken belangrijker zijn want daar is veel geld mee gemoeid. Ja dan moet men daar iets trachten aan te veranderen , en dat heeft dan misschien wel iets te maken met dat gedoogbeleid waar jij het over hebt ? Begin daar eerst eens mee zorg dat zij kunnen optreden en de boel kunnen schoon vegen zoals het hoort.

   Verder is het misschien en goeie zaak om al wie een zender gaat aankopen via een webwinkel waar dan ook maakt niks uit. En zelfs in een winkel in Nederland. Dat zoals PE1FLA (Kees , uit Roosendaal) zelf aanhaalde in en qso. Vroeger moest je een vergunning laten zien en pas dan mocht je een zender kopen. Dus waarom dit niet op nieuw invoeren en ook wie er een koop via internet.

   Dat kan er volgens mij wel uit gehaald worden als die post stukken het land binnen komen , dat alle zenders er uit gevist worden en opzij gaan. En als wie zijn zender wil komen ophalen of afhalen die moet papieren laten zien en pas dan kan die naar huis met zijn gekochte zender. Wie dat niet kan mag leeg terug naar huis en is ook zijn geld kwijt.

   Zo kan je de boel in de hand houden , en ik vermoed ik (maar wie ben ik ?) dat er veel minder storingen zullen zijn , en het niet op een kindertuin leid zoals de laatste tijd wel het geval is. En het valt wel op dat er minder storingen zijn met allerlei soort van geluiden ? want ik heb al veel zitten luisteren via de webstreams de laatste paar dagen.

   Radio Zend Amateurs zoals jij moet ook eens in zich zelf kijken , en nadenken wat zij er aan kunnen doen. En ook eens leren om minder dubbel te zitten zenden want das ook een probleem is mijn mening.

   En nu zullen er vast en zeker wel mensen zijn die vinden dat ik het niet mag zeggen want ik ben nog steeds géén radio zend amateur want jammer genoeg bestaan er ook nog steeds van die mensen. De rest laat ik bewust maar in het midden ?

   Vrijheid van mening moet kunnen maar niet als je iemand anders gaat kwetsen , en elke mens heeft het recht om zijn mening te uiten , vroeger waren er landen waar dat streng verboden was en nu nog in enkele landen. Das een schande en het ondermijnen van de vrijheid.

   73 Herman (qth : Gent , ON land)

 44. Herman schreef:

  Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

 45. Herman schreef:

  Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

  1. Henk PD7HB schreef:

   Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

 46. Herman schreef:

  Bericht verwijderd door Hobbyscoop.

 47. Harold schreef:

  Jongens jongens jongens… weer ruzie op NOS.
  PD3EEF staat Rob PE1CHL af te branden. Wat is dit toch jammer dat hij niet weet waar het over gaat.
  Hij luistert met een half oor en stookt heerlijk rond met zijn opmerkingen.

  Wat is het toch een mooie hobby die we hebben. Het lijkt wel een speelplaats voor kinderen.
  Mensen mensen….. wanneer word het nu eens een echte repeater met goede en echte gesprekken!
  De echte radio hobby is ver te zoeken. Het zou jammer zijn als de omzetter eens en voor altijd uitgezet zou worden door dit soort onzin!

  Nog een fijne dag!

  Harold

  1. EEF schreef:

   Het is andersom Harold sorry maar helaas de waarheid ik zet de rep aan zit ie pe1chl te stoken en te poken bij Behrend die er gelukkig niet op ingaat daarna was rinus aan de beurt vreselijk maar wel die rob incognito roepen zonder call enz das heel ernstig , rinus had gelijk niet zeuren die rob ga wat anders doen dan afgunst en stoken.
   gr EEF

  2. PE1CHL schreef:

   Het valt me op hoe slecht jij (EEF) en ook JLZ luisteren.
   Dat was Harold kennelijk ook opgevallen.
   Je legt me dingen in de mond die ik niet gezegd heb en gaat hele verhalen afsteken die nergens over gaan in relatie tot het onderwerp.
   Bovendien was ik niet met je in QSO. Ik was in QSO met Berend en een Echolinker.
   Dus je idee dat ik het tegen jou had was totaal misplaatst.

  3. Harold schreef:

   Rob, maak je er maar niet te druk hierover. Kon het even niet na laten om hier op te reageren.

   Het is jammer dat het zo gaat. EEF, jij moet echt eens beter gaan luisteren voordat jij iets zegt. Daarbij wat je zegt slaat echt nergens op. Het heeft weinig inhoud en mensen worden in een hoek gemanipuleerd waar ze niet in thuis horen. Dit is niet de eerste keer EEF! Vanmiddag was het echt ongepast hoe het ging. Rob je was gewoon aan het praten en je zij niets bijzonders. Een goed gesprek was gaande totdat dit werd verstoord.

   Als laatste wil ik even dit nog kwijt, waarom moet dit draadje worden gesloten? Iedereen mag toch wat zeggen en opkomen wat hem draws zit. Jij bepaald toch niet dat ik of een ander zijn mond moet houden.

   Ik reageer zelden ergens op maar dit kon ik even niet voorbij laten gaan. Zie het maar als opbouwende kritiek EEF en leer er wat van!

   Groet,

   Harold

  4. EEF schreef:

   dan zou ik als ik hobbyscoop was ook dit bericht verwijderen DIT IS NIET VOLGENS DE REGELS VAN HOBBYSCOOP MISHA GRAAG!!

 48. EEF schreef:

  Misha zet dit draadje maar stop anders gaan ze maar door met klagen dank je
  gr EEF

  1. PA1OKZ schreef:

   Met alle respect Eef, deze beslissing is niet aan jou….

  2. eef schreef:

   MAAR OOK NIET AAN ,,JOUW,, ROB ZIOALS DIE ZICH GEDRAAGT SIMPEL NIET AAN MIJ OOK NIET AAN JOUW MEDEDINGERS DIE HEBBEN dezelfde rechten als ik dank u

 49. PD5HI schreef:

  Nog net voor 11 uur zei de geit dat hij op alle reapeaters kan uitkomen. Inderdaad,want hij gaat er gewoon mee door. En AT stond erbij en keek ernaar. En dat is het laatste wat ik erover zeg. Over een paar jaar ben ik toch weg uit dit verziekte land.

 50. 2 cents schreef:

  He toch. Gisteren geluisterd en wat een mooie prestatie en communicatie via allerlei kanalen! In plaats van je zo te ergeren kijk ook eens naar alle leuke en mooie dingen in dit land! Een qso met Louise, een spannend evenement. Daarbij valt dat gefriemel toch in de marge?

  1. Frank schreef:

   Hey 2 Cent,
   Ik ben het helamaal met je eens!
   Mooie woorden.

 51. Gerard schreef:

  het zou mooi zijn als bepaalde figuren eens oprotten van pi2nos de paal klevers daar ergeren een heel hoop mensen zich aan .er zijn bepaalde figuren die ook alles weten en zich overal mee bemoeien .ik zou het weer fijn vinden als alles weer zo als het was met pi2nos weer terug naar vroeger toen pi2nog nog gezellig was op de toren van KPN in Hilversum .en al die steunzenders eruit dit is mijn mening .ik weet dat het zonde is van het mooie systeem maar dat gaat nou eenmaal niet hier in ons kikkerland. teveel tuig
  PD0MNO

  1. PA1OKZ schreef:

   Gerard, daar zijn toch genoeg andere repeaters voor? Er staan er bergen in het land. Veel van de mooie gesprekken hebben zich verplaatst naar een hogere band, daar waar veel galbakken niet mogen / kunnen komen…

 52. Hans schreef:

  Om verdrietig van te worden.

  Dat jullie zo met elkaar omgaan, waar is de eenheid gebleven die wij als radioamateurs normaal hebben.
  Wij hebben een prachtige hobby, ipv de soldeerbout aan te steken of een antenne te bouwen zitten wij elkaar aan te vallen en te beledigen.
  En dan nog het taalgebruik???? Hoe komt dit zo???
  Het leven duurt maar even maak er iets moois van.

  73′ Hans (pa1izr)

  1. Nel scanner luisteraar schreef:

   Dat heb je mooi gezegd Hans
   👍👍👍
   Ook al ben ik een luisteraar de laste tijd
   En ook hier is het vaak om te janken

 53. Luisteraar schreef:

  Het heeft volgens mij met twee zaken te maken. De mentaliteit van mensen die heel erg veranderd is buiten 40 j geleden en vaak ook de afgunst van mensen en groepen die soms of vaak elkaar het licht niet meer gunnen. In de hedendaagse maatschappij hebben heel erg veel mensen last van een te kort lontje , om over geduld hebben nog maar te zwijgen. We kunnen steeds minder zaken verdragen van een ander , maar de eerlijkheid gebied me om er bij te vermelden dat niet iedereen over één en de zelfde kam moet worden geschoren.

  Maar het is wel erg gesteld en het zijn altijd de goeie die het altijd moeten alles moeten bekopen van enkele rotte appels die de boel om zeep helpen. Dat is triest maar rotte appels moet je er van tussen halen door samen als een blok en groep te werken , en je ego zet dat eens opzij aub en werp eens dat elitaire masker af die velen nog aan hebben. Dat zal de sfeer zeker goed doen.

  Als men verder doet zoals men nu bezig is (was), dan zal men zelf het graf graven van de ondergang ? ga aan tafel zitten met een kop koffie of een pilsje en praat met elkaar om de rotte appels eruit te halen ivp dat ego gedoe.

 54. Anoniem schreef:

  Op PI2UTR nu om 02:50 uur , 12-09-2018

  Discipline is ver te zoeken bij Radio Amateurs boven elkaar zitten praten , en ook het aandacht geven aan ongewenste zieke mensen.

  1. annoniem schreef:

   Mijn moeder zij altijd “wie niet horen wil, moet maar voelen” Gewoon uitzetten en over en sluite!
   Jammer maar helaas…..

 55. HobbyLuisteraar schreef:

  Wel erg stil zo. Had verwacht dat de lokale repeaters meer gebruikt werden maar hoor ook daar vrijwel niets (zoals altijd buiten de rondes om). De NON is er ook niet drukker op geworden 🙂
  Jammer. Luister al vele vele jaren mee (euhm ergens vanaf 198x lol). Volgend jaar tijd om de N eens een keer te doen. Bij deze bedank ik ook ETE voor alle daily minutes 🙂 Wel eens fan mail gestuurd naar John om wat onderwerpen aan te snijden 🙂
  Anyway, ik mis nu al de gesprekken op de NOS. Beetje stil in huis nu. En ja ook ik als Luisteraar erger me rot aan de intruders maar ook aan sommige geregistreerden die daar best wel onnodig op reageerden.

  73.

  1. Nel scanner luisteraar schreef:

   Daar heb jij maar ook ik als luisteraar een punt. Het is zo verschrikkenlijk stil aan de ( op de nos) overkant.
   En t ja die lastposten dat zal wel een dingentjes blijven.
   Maar dat mensen met een vergunning daar op in gaan en dat blijven doen,
   Daar heb je toch geen vergunning voor??

   Maar goed wij zijn luisteraars en horen niet echt in deze poel van gelijk hebben en krijgen.
   We mogen gelukkig wel onze mening uiten.
   En hopen dat de NOS weer aan gaat
   Want voor veel mensen zoals wij en Louise LWZ is de NOS echt een gezellige repeater waar wij naar kunnen luisteren en Louise kan kletsen als oudste amateur.

 56. Nico schreef:

  Op zich een interessante uitdaging om selectief vocale spam uit te schakelen; spraakherkenning toepassen i.c.m. signaalsterkte en andere factoren zoals carrier signatuur (rumble, ruis, etc.) om vervolgens de ontvanger 10 minuten te blokkeren? Zelf lerend (spectrum) profiel van gebruikers opbouwen? Dit probleem speelt al vanaf de introductie van de repeater en verdient een slimme technische oplossing.

  1. PE1CHL schreef:

   Ja precies, maar doen ik daar een qso over voerde met Lodewijk kwamen de ratten aan alle kanten uit het riool gekropen en was ik weer een “heel gevaarlijk persoon”.
   Ja heel gevaarlijk voor het clubje van klojo’s en andere verziekers inderdaad. Maar i.t.t. sommige anderen op de repeater vind ik niet dat iedereen maar de vrijheid moet hebben om het plezier van anderen te verpesten met niet-amateurwaardig gedrag.

   Ideeen voor realisatie van “signatuurdetectie” zoals je daar noemt, en/of karakterisering van de modulatie (spraak/gemekker/muziek/pieptonen) zijn meer dan welkom.
   Ik denk niet in eerste instantie aan “persoonherkenning” (Jantje mag wel en Pietje mag niet) maar wel aam de herkenning van normale QSO’s vs geknijp/gemekker/gepiep e.d.

 57. Nico schreef:

  Misschien is het spectrum van het CTCSS signaal (eventueel i.c.m. de exacte shift) al voldoende uniek om de squelch selectief niet te openen, en zo een black list filter te maken.

 58. Alexander schreef:

  Helemaal eens met Nico: selectieve uitschakeling of filtering, op basis van alle kenmerken die in het signaal zitten: heerlijke uitdaging en fantastisch experiment. Ik zie aansluitend ook diverse commerciële toepassingen, zoals: bepaalde reclames op TV of Radio worden onderdrukt, telefoongesprekken van “aanbieders” worden onderdrukt etc

  1. Luisteraar schreef:

   Ik zat eens een keer mee te luisteren in een qso en toen zei PE1FLA het volgende. Je zet alle ontvanger dicht over het hele netwerk alleen de persoon die op de repeater uitzend. Dan kan niemand zitten storen (geluiden enz) en ook kan niemand boven op de persoon uitzenden , die op dat moment uitzend. De vraag is dan of dit wel mogelijk is en ook haalbaar ?

   Zou dat ook niet heel wat problemen ook oplossen want soms is het een warboel als iedereen boven op elkaar zit te zenden dan begrijpt niemand er nog wat die zit te luisteren ? Ik deel deze mening ook wel en het lijkt me ook wel een goed idee ? maar wie ben ik natuurlijk want ik mag niet uitkomen en daar hou ik aan. Bepaalde figuren dus niet die doen het wel.

   Dit zou het wel helemaal oplossen maar dan is er geen sprake meer van een open repeater , en dat kan niet. Maar wie wil uitzenden zou zich moeten inloggen op de repeater , en wie geen wachtwoord heeft kan niet uitzenden op de repeater. Dan zou wel het probleem van die figuren echt gedaan zijn. Alleen kan bv een buitenlandse amateur die bv mobiel op bezoek en door het land rijd. Niet op de repeater dus idee niet haalbaar , maar zou je wel die gasten wel tegen houden. Jammer dat het zo niet werkt ?

  2. PA1OKZ schreef:

   Luisteraar: Je hebt misschien niet zo goed meegeluisterd. Ik heb in reaktie op de gedachte van PE1FLA uitgebreid uitgelegd waarom zijn idee niet toepasbaar is. Ik ga dit niet opnieuw doen nu, de gedachte is leuk maar het is niet bruikbaar.

 59. 2 Cent schreef:

  Dat idee is goed, maar het moet real-time kunnen anders krijg je problemen met tijd. Voor herkennen van muziek moet het te doen zijn, en voor herkennen van te harde modulatie zou het systeem een waarschuwing kunnen geven. “You speak too loud”. Voor wat betreft ruis en dergelijke vermoed ik dat dit last gaat geven aan gebruikers door false positives.

 60. Luisteraar schreef:

  Wat wel erg opvalt is dat er op NOS veel gestoord wordt en op UTR niet , das wel raar. Of hebben die gasten alleen een 70 cm proto en géén 2 m porto. Dat het daarom dan zo stil is. Is dat ook nog niemand opgevallen ?

  En deze week werd er wel enkele keren kort gestoord op UTR , maar omdat ze daar géén enkele aandacht aan gegeven werd zoals het hoort te zijn. Dan was het afgelopen na aan 5 a 10 tal min. Waarom wel alle heisa op NOS en niet op UTR dat valt erg op.

  1. Rob schreef:

   NOS heeft een veel groter dekkingsbereik dan UTR, zeker op een porto.
   Dat betekent niet alleen dat er minder klojo’s zijn om de boel te verstoren, maar ook minder amateurs om er op te reageren.

  2. PA1OKZ schreef:

   Nou de verstoringen op UTR waren vrijwel even intens als op NOS, niet gewoon meer wat een verdrietig gedrag….

 61. Jeerke schreef:

  Als alle amateurs eens effe deze reacties hierboven terug lezen (zonder te reageren maar LEZEN) en dan effe nadenken dan zullen er heel wat mensen hun woorden terug nemen. De sfeer op NOS creëren jullie zelf en hebben dit zelf in de hand als het uit de hand loopt. Luister naar elkaar en reageer als volwassene, als je alleen maar kritiek op andere hebt ga eens na hoe jezelf overkomt bij een ander (Evert en Jurgen lezen jullie effe mee) .
  En dan nog effe John met je dagelikse minuten, jij krijgt heel veel bedankjes dus veel respect neem ik aan, maar doe der dan ook wat aan om je uitzendingen WEL op tijd klaar te hebben en anders stop er mee.

  Maar ja ik maar un luisteraar !!

  1. PA1OKZ schreef:

   Aan het laatste verzoek is bij deze voldaan, de Daily Minutes stopt…

  2. Luisteraar schreef:

   De mentaliteit en discipline is ver zoek. De rest moet je zelf maar in vullen helaas sorry.

  3. Luisteraar schreef:

   Fijn dat jij er in mee gaat wat ik al eerder heb trachten te leggen al heel erg lang en met handen en voeten. Maar het wil dus blijkbaar er niet in en of blijven hangen. ” Veeg eerst voor eigen deur ” en niet voor de deur van de buren die doen dat zelf wel of ze doen het niet ? wat maakt dat uit mijn probleem niet zeg ik dan. Wel hier gebeurd dus net het zelfde. Dit is niet van toepassing op luisteraars wel op alle andere ?

   73

 62. 2 Cent schreef:

  Daily Minutes gaat verder op een ander medium heb ik begrepen. Met minder beperkingen.

  Ik vind het jammer want behalve de leuke onderwerpen kun je ook mooi ontvangst vergelijken..
  Met name mobiele antennes optimaliseren, testen op ontvangst ergens op een mooie vrije plek. Daar was het handig voor 😉

 63. Dijke schreef:

  Zijn niet bij allle nu zend gemachtigde zendamateurs ,
  Begonnen als luisteramateur en later als intruder
  De verwenste toekomstige amateur .
  Ga mij nu niet wijs maken dat er geen zendamateurs bij zijn die eerst een zender bouwden , en later hun licentie haalde .
  Nu worden die zelfde williwortels vervloekt en moeten hoge bekeuringen krijgen , en zelfs bezocht worden door de grote licentie houdende
  Amateurs , dat zal ze afleren .
  Ja als ze voor overlast zorgen groot gelijk dat er
  Maatregelen komen.
  Heeft iemand zich wel eens afgevraagd of de examen eisen nog wel relevant zijn voor een beginsde amateur , veel vragen over bv vervangings weeerstanden (2018 ) en kringspoelen en zo nog meer . Dat in een tijd dat je voor 150€ een set koopt kompleet . Repareren
  Kost meer . Dan een nieuwe .
  Ik kom regelmatig bij amateurs die al jaren mee datief mee (deden ) doen het word meer en meer gedigitaliseerd (weerstanden , condensators filters) vervangen ???? Zijn die dan nog tekoop??
  Maak het examen naar de huidige tijd . Ik bedoel om in een auto terijden heb je een rijbewijs nodig en kennis van de verkeersregels ( spelregels )
  Maar hoef niet te weten hoe de motor werkt .
  Zeker niet als beginnende zendamateurs .

  1. Luisteraar schreef:

   Dan is het in Belgie veel beter geregeld. Daar kan je een ON3 examen doen je mag met max 50 watt uitzenden op alle banden en je mag , CW doen alleen “géén” ATV en digitale signalen en je mag niet in het buitenland uitzenden.

   Je moet een proef doen over hoe je een antenne moet bouwen , een qso moet voeren en je leert nog enkele andere zaken zoals wetgeving enz. Je krijgt daar aan attest voor , je bent verplicht om lid te worden van de Nationale Club van Radio Amateurs en ook lid worden van een lokale club waar je die proeven gaat afleggen. Zou het géén goed idee zijn als dit in Nederland , ook op die manier zou gebeuren dan zou her er misschien veel beter aan toe gaan wie weet ?

  2. Henk PD7HB schreef:

   Niemand gaat je iets wijs maken en de “willie wortels” van nu zijn de toekomstige amateur. De door jouw genoemde “Willie Wortels” zijn nu vervelende klooio’s geworden die denken dat het amateur verkeer storen een deel van de hobby is, ik kan wel praten maar krijg geen reactie maar als ik de boel frustreer dan krijg ik reacties.

   Of het examen nog relevant is doet in deze totaal niet ter zake en staat geheel los van de problemen op de repeater, ook auto en motor zijn in deze niet relevant.

   Het is gewoon triest dat de hedendaagse amateur door dit soort gestoorde geesten hun hobby wordt ontnomen en het is niet meer dan normaal dat de veroorzakers hiervan worden opgespoord en bekeurd.

  3. Rinse schreef:

   De hedendaagse amateur wordt hun hobby niet ontnomen ze laten zich de hobby ontnemen en das heel wat anders

  4. Erik schreef:

   Om een beetje te galbakken op nos hoef je geen “willie wortel” te zijn hoor, iedere mafklapper kan een setje in azie bestellen. Nee de echte “willie wortels” onder de piraten die zelfbouwen gaan echt wel een keer een machtiging halen en zijn serieus met de hobby bezig. Die galbakken die de boel verstoren zijn eerder sukkels die het toch al versimpelde examentje niet succesvol kunnen afronden, en uit frustratie dan maar gaan zitten kwallen.

 64. Anoniem schreef:

  Het heeft met een bepaalde mentaliteit te maken , die velen zich zelf aanmeten.

 65. Alex schreef:

  Wat is het toch weer gezellig op NOS. We beginnen met de Geit die weer lekker bezig is. Daarna komt de Dortse club er bij, gooien ook nog even wat olie op het vuur. En als laatste krijgen we als toetje PD3EEF die de boel weer staat op te ruien. Begint over Mischa en zijn discipelen, vraag mij af waar dit nu op slaat! Mischa doet heel erg veel goede dingen hoor voor NOS. Het niveau is weer ver te zoeken op NOS. Jammer mannen maar wanneer stopt dit nu eens !

  Groet,

  Alex

  1. Henk PA3FLE schreef:

   Dit stopt niet vanzelf. Gisteravond luisterde ik weer even op PI3UTR naar een qso, en er was weer een aso het qso aan het verstoren; althans, dat probeerde hij. Ja jongens, ik zei het al eerder, die klootzakken die verbindingen verstoren moeten worden gejaagd en keihard aangepakt worden. Geef ze dezelfde hoge boetes die tegenwoordig ook aan etherpiraten worden opgelegd. Het is tuig en die begrijpen maar één aanpak, en dat is de keiharde aanpak. Niet praten maar handelen met die lui.
   Er zijn al groepen zendamateurs die vrijwillig die aso`s willen opsporen; de overheid zou dat moeten toestaan zodat die vrijwillige vossejagers hun gegevens aan AT kunnen verstrekken zodat AT opsporings ambtenaren met politie agenten die aso`s kunnen aanpakken.
   Ik las hier op dit forum ook over een suggestie om spraakherkenning of een andere vorm van herkenning in te voeren. Als dit technisch mogelijk zou zijn dan zou dit natuurlijk geweldig zijn.

 66. Rex PD1DMR schreef:

  Ik had het al verwacht het geklier stopt niet met uitschakelen van de repeater dat weten we van AMR en RTD handhaven moeten ze en niet een repeater uit zetten
  Het verplaatst zich naar een andere repeater en in de korte tijd dat hij wel in de lucht is kwallen ze resultaat nog minder tijd voor een normaal qso

  1. Eduard schreef:

   Het benoemde geklier is anders echt enorm afgenomen, nee weg is het nog niet maar dat is ook een illusie. Ik vind het achteraf een verstandige beslissing, het lijkt er op dat velen tot enige bezinning komen. Helaas blijven er een paar personen die blijven spuien en zuigen zoals PD1OKZ PD1WSL PD3EEF en PE1JLZ. Kom nu toch eens tot bezinning en probeer je eigen gedrag eens te bekijken door de ogen van een ander…

   Ga zoo door hobbyscoop

 67. Luisteraar schreef:

  Henk PA3FLE , zou eens moeten afleren om schutting taal te gebruiken. Veeg eerst voor eigen deur pas dan voor dat van een ander.

 68. Luisteraar schreef:

  PE1FLA zei in zijn uitzending op UTR ” Geef ze dezelfde hoge boetes die tegenwoordig ook aan etherpiraten worden opgelegd ” dat waren zijn woorden , want ik zat ook te luisteren. Ja ben het er daar wel mee eens en, ik zal het sterker vertellen ter plekke hun zender door midden zagen en terug geven. Misschien is dat wat ?

  En alles wat aangewend kan worden om te gebruiken om te storen , zoals muziek en geluiden daar ook beslag op leggen , en mee nemen of misschien ook onder het zaag schijf ? Dan zou ik wel eens willen zien welk gezicht te opzetten ? Als ze dan alle door midden gezaagde spulletjes netjes terug krijgen. Italië is ook zo een piraten land en Nederland moet dus niet onder doen, straks staan ze op plaats nr 1 ?

 69. PA3BNX schreef:

  Hallo Allemaal,

  Voorstel:

  Tja misschien wordt het eindelijk is tijd om als
  luister en of zendamateur is wat te experimenteren bouwen
  van peil apparatuur al is het maar een beampje op een rotor en mast
  i.p.v. veel geld en moeite steken in zendspullen.

  Nooit regeren op kerchunkers !!

  Er niet over beginnen en geen kieren laten voor deze heren !

  Beleefd blijven en op sommige amateurs niet reageren.

  Zelfs onze radiorelais hobby heeft veel technische uitdagingen
  die opgelost en verbeterd dienen te worden.

  Software zowel als hardware..

  Kortom voor iedere radio amateur werk aan de winkel i.p.v. klagen en
  mekkeren.

 70. Rex PD1DMR schreef:

  Kunnen de beheerders de please identify yourself uitschakelen daar het nu juist de sport is om het te laten horen heeft er gisteren letterlijk een de gehele tijd zitten klieren ook op UTR

  1. Henk PD7HB schreef:

   Ik vind deze melding eigenlijk heel lachwekkend, een stemmetje wat vraagt om je bekend te maken maar dit zelf verzuimd. Wie is dit stemmetje en heeft ze ook roepletters? De tijdmeldingen worden netjes gevolgd door de repeater identificatie / call maar het stemmetje wat wat vraagt je te identificeren is zelf zo anoniem als wat en heeft zelf ook geen roepletters.

  2. mischa schreef:

   Allemachtig Henk, meen je dit nu echt of zit je te grappen?

 71. gek uit regio Eindhoven schreef:

  Ik stop ermee. Het was lollig maar het loopt uit de klauwen. Geen oergeluid meer.
  Als ik zo die ontvangers zie wisselen terwijl iemand praat en daar niks van te horen is dan denk ik: dat hebben jullie mooi voor mekaar.
  Sorry voor de storing.

  1. Eindhoven schreef:

   sorry Mischa.
   Goed dat je ff liet weten. wilde reageren maar de boel was al geblokkeerd.
   excuses.

 72. OO7 schreef:

  Henk PD7HB schreef : op 21 september 2018 om 08:59

  Het volgende : ” Ik vind deze melding eigenlijk heel lachwekkend, een stemmetje wat vraagt om je bekend te maken maar dit zelf verzuimd. Wie is dit stemmetje en heeft ze ook roepletters? De tijdmeldingen worden netjes gevolgd door de repeater identificatie / call maar het stemmetje wat wat vraagt je te identificeren is zelf zo anoniem als wat en heeft zelf ook geen roepletters. ”

  Antwoord : Jij laat uitschijnen dat je de wijsheid in pacht hebt omdat je een boterbriefje op zak hebt maw een zend vergunning van het AT. Maar wat ik dan echt niet snap is dat je niet schijnt te beseffen dat een vrouwe stem in een repeater géén call moet opgeven aangezien dat bij de indicatie behoort. En blijkbaar ben jij niet in staat dit te begrijpen wat mij dan doet twijfelen hoe intelligent je al dan niet eigenlijk bent ?

  Trouwens er zijn mensen hier die je al eerder hebben aangesproken op je zeer ongepaste schutting taal die verre van intelligent is. En dus zeker niet past bij iemand die zich zelf een zeer hoge dunk heeft van zijn eigen ego ? Ik hoef me géén radio zend vergunning te hebben en néé ik kom ook niet van die andere band die zo anti is bij velen onder jullie , maar velen van jullie zijn wel aan dat briefje gekomen , door voordien actief te zijn op een niet legale manier.

  De vrouwelijke stem is afkomstig van de qwl van Micha PE1OKZ , rara hoe komt het dat ik dit wel weet en jij niet ?

  73 da di da

  1. mischa schreef:

   Mag ik voorstellen dit te laten rusten, het is geen constructieve discussie en heeft niet te maken met het onderwerp of anders zeer indirect…

 73. Martin Visscher schreef:

  Beste medeamateurs. Ik ben geschrokken van het beperken van NOS. Kunnen we nu niet een groep welwillende zendamateurs bij elkaar krijgen, om de onwillende uit te peilen en aan te spreken.

  73′ PA0MrV

  1. Sven schreef:

   Jeez! Je doet net of je iets nieuws hoort en of je nu ineens de ‘oplossing’ aandraagt…. FYI: dit speelt al maanden en dat er geen groep opstaat die gaat peilen is ook al een hele tijd een feit. Misschien moeten we de ‘trollen’ vragen om in een ballon te gaan zitten, dan is iedereen wél bereid om massaal uit te rukken.

  2. pa5ven schreef:

   Jeez! Je doet net of je iets nieuws hoort en of je nu ineens de ‘oplossing’ aandraagt…. FYI: dit speelt al maanden en dat er geen groep opstaat die gaat peilen is ook al een hele tijd een feit. Misschien moeten we de ‘trollen’ vragen om in een ballon te gaan zitten, dan is iedereen wél bereid om massaal uit te rukken.

  3. Rob schreef:

   Dat is niet zo hoor, er wordt wel degelijk gepeild en er wordt ook wel eens wat gevonden.
   Maar het is niet zo eenvoudig als met een vossenjacht waar je een zender hebt die voortdurend aanstaat (of anders toch in ieder geval gegarandeerd in de lucht blijft komen tot de jagers binnen zijn).
   Je moet werken met onregelmatige korte uitzendingen op onvoorspelbare momenten, en het kan zomaar afgelopen zijn als je er bijna bent.
   Ik heb zelf wel eens “de geit” gepeild en het was niet zo moeilijk om te vinden vanaf welk bouwterrein hij actief was maar om de persoon zelf te vinden was ik net te laat want het was vrijdag dus op een gegeven moment gaan ze allemaal lekker naar huis en komt ie niet meer in de lucht (ik heb hem toen nog wel gehoord toen hij nog een keer vanuit zijn auto ging zenden). Hoe dan verder?

   En dan nog, als je zo iemand gepeild hebt wat ga je dan doen? De politie bellen? AT bellen? Dat ze even snel moeten komen want je hebt een crimineel gevonden? En dan maar hopen dat die er in 5 minuten zijn en dat hij dat niet merkt en die porto gauw ergens verbergt, of gewoon glashard ontkent dat hij het was?
   Of wil je soms gebruik maken van een “knokploeg”? Dat gaat vast ook niet goed vallen bij justitie, waarschijnlijk krijg je dan een zwaardere straf dan die gast zelf.
   Dus het is op die manier helemaal niet zo eenvoudig als de mensen roepen.

   Eigenlijk zou dit aanspreken natuurlijk moeten gebeuren vanuit het eigen sociale netwerk van die gasten. Want uiteraard zijn er mensen die weten wie het zijn omdat ze ze kennen vanuit hun eigen 27mc, “LPD” of zelfs amateurkringen. Maar die doen niks, die zitten hooguit een beetje te lachen op de frekwentie dat het “die scoop club toch maar mooi niet lukt om dit op te lossen” en herhalen keer op keer de naar hun idee belachelijke acties die AT op dit gebied uitvoert. Minitieus wordt uitgespeld dat zij toch echt niks fout doen en AT of scoop wel. Anderen voeren aan dat “het niet hun taak is om hier iets aan te doen”.

   Dit is het ongewenste neveneffect van de instroom van zoveel (ex)piraten in het zendamateurisme. Je hebt te maken met mensen en groepen die AT zien als “de vijand” die je zeker niet gaat helpen, en die zelf een verlaagd normbesef hebben wat men zelfs trots verkondigt op de frekwentie.

   Let’s face it: het zendamateurisme is niet meer de groep van technisch geinteresseerde personen die proeven doen met radiotechniek en elkaar daarbij ondersteunen en helpen, en zo nu en dan grote successen bereiken.
   Het is nu meer en meer de groep van ex-piraten uit de sociale onderklassen die “hun calletje” alleen maar gehaald hebben om hun spulletjes niet kwijt te raken aan de overheid, maar zich verder nauwelijks anders gedragen en al helemaal niet anders denken dan ze deden in de tijd dat het nog piraten waren. Wellicht werkten ze op frekwenties waar je “legaal mocht zenden” (27MC, LPD) maar dat deden ze dan toch altijd met spullen die daar niet toegestaan waren. Voortdurend bezig met dingen die niet mogen en het elkaar daarbij uit de wind houden.

   Nu die mensen het zendamateurisme binnen gekomen zijn, zijn ze zelf niet veranderd. Van hen hoeven we niets te verwachten als het gaat om het behartigen van de belangen van “de grote groep” door het opsporen en aangeven van misdragers. Dat zit gewoon niet in hun bloed.

   Het is jammer, want het zendamateurisme was een mooie hobby en de groep was heel goed bezig. Nu vind je dat nog slechts incidenteel terug, er behaalt wel eens iemand of een subgroep een succesje met het ontwikkelen van een mooi stuk hardware of software of het opzetten van een communicatienetwerk bij een reddingsactie ofzo, en dat wordt dan ook altijd breed uitgemeten om aan te geven hoe goed “wij zendamateurs” zijn, maar een feit is dat het overgrote deel niet meer op die manier positief aan de reputatie bijdraagt.

 74. PA0MrV schreef:

  Ja oke het speelt natuurlijk al langer. Ook op andere repeaters.
  Ik heb ook de oplossing niet in pacht, maar wil graag meedenken.
  Misschien is toch het verzwaren van de exameneisen aangaande Novice een optie..

  1. Anoniem schreef:

   Er is ook nog iets anders en dat is als er geen nieuwe instroom is dan bloed het dood. Dus of de het zwaarder maken van het examen veel zal oplossen is de vraag ? Er speelt dan ook mee dat de uitvoerende macht die bevoegd is om de zaak te regelen zoals gefluisterd word ? er alleen maar is voor de stations met de volle beurs en de rest kan fluiten.

   Er is ook niet een te veel een gedoog beleid geweest in de jaren 70 wat de piraten aan gaat ? en ondanks dat er nu veel hogere boetes zijn is er misschien een wat grotere schrik , maar het is zoals gezegd de strijd van kat en muis spelen met AT. Moet er misschien niet wat meer gewezen worden met de vinger naar de uitvoerenden dat me niet alleen voor de FM streng optreed maar nu dit medium ook , wat dat gaat nu te veel naar dat andere maw poen. Het is wel duidelijk en dat is dat er een probleem is om vele vlakken ?

 75. Harrie schreef:

  Ik heb al de inputs op mijn gemak gelezen.
  Zo ook de duidelijk vermelde reden die hebben geleid tot de maatregel.
  Dan kom ik tot een paar conclusie’s,

  1 – 80% van de reagerende amateurs hebben werkelijk geen flauw benul wat er als reden gegeven word, om dat
  zij het begrijpend lezen niet beheersen.

  2- 10% heeft er iets van begrepen,maar halen er zoveel off-topic zaken bij die niets te maken hebben met
  het feit.

  3- 5% heeft het donders goed begrepen maar behoren tot de “knuppel in hoenderhok gooiers”.

  4- 5% Van de amateurs die, zowel hier, als op de repeater(s) schande spreken van de maatregelen, heeft zelf een
  grote bijdrage aan die maatregel, maar heeft hier geen flauw benul van.

  5- Binnen 10 jaar is het zend-amateurisme de nek om-gedraaid door de zendamateur zelf. Voor het AT zijn we
  een zich zelf oplossend probleem. Immers, de frequentie’s toegewezen aan de amateur-dienst worden steeds
  meer euro’tjes waard. Dus straks alleen nog QSO’s maken met Zello, en heb je geen 2 verschillende
  vergunningen meer en is dat ook weer opgelost.

  Amateurs gegroet en geniet van Uw hobby …….. zolang het nog kan …

  Groet,

  Harrie

  1. luisteraar schreef:

   Nogal zwart-wit Harrie.
   De opzet van deze reactie mogelijkheid maakt het niet zo makkelijk, dat kan meespelen.

   En mocht “de Geit” meelezen: je was weer behoorlijk aan het klooien vanmorgen.
   Is niet leuk. Jij was ooit wel grappig maar hou er eens mee op. Ga een YouTube kanaal maken met iets en gebruik je humor en stemmetjes. Daar krijg je wrs meer voldoening van dan wat te kloten tot je gepakt wordt en je omgeving weet wat je uitspookt.
   Lach je rot maar denk ook even na, volwassen vent!

  2. Rob schreef:

   Harrie schreef:
   3- 5% heeft het donders goed begrepen maar behoren tot de “knuppel in hoenderhok gooiers”.
   4- 5% Van de amateurs die, zowel hier, als op de repeater(s) schande spreken van de maatregelen, heeft zelf een
   grote bijdrage aan die maatregel, maar heeft hier geen flauw benul van.

   Precies dat is het grote probleem. Die gasten die altijd op de repeater te vinden zijn, in ieder QSO in minutenlange doorgangen weer uiteenzetten dat de repeater een slecht idee is en gedoemd te mislukken, en dat ze zelf helemaal niks fout doen maar AT en de beheerders dat zijn honden.

   Die vallen inderdaad in de beide bovenstaande categorieen. Je hoort ze soms triomfantelijk op hun huisfrekwentie uiteenzetten hoe ze de boel weer even lekker hebben lopen verzieken en hoe verontwaardigd ze zijn dat ze daar gele kaarten voor krijgen, dat zijn degenen die het best weten, maar ik sluit ook niet uit dat een deel ervan gewoon de verstandelijke vermogens mist om te snappen wat ze fout doen. Vaak zitten beiden ook in dezelfde groepjes (de aanvoerders en de meelopers).

   Kijk als ze het echt alleen maar oneens waren met het bestaan van de repeater en het beleid van AT en de beheerders, dan was de oplossing simpel: zet de set op een andere frekwentie. Er zijn zat repeaters en simplex kanalen. Maar nee, het is hen er om te doen om anderen die iets leuks proberen te doen af te zeiken en een hak te zetten. Ze zijn gewoon jaloers als anderen iets doen wat ze zelf niet kunnen, en dat moet en zal dan kapot gemaakt worden. Bij normale mensen zakt zo iets na een week of twee af en wordt er weer iets anders bedacht, maar deze bekraste grammoffoonplaten gaan er maar mee door. Wat een verspilling van hun eigen leven…

 76. Harrie schreef:

  @luisteraar Lees mijn stukje nu eens goed na….. en daarna je eigen epistel …

  zelfs hier kan je het niet nalaten de ” geit ” een podium te geven door hem, net als op de repeater gebeurt, je aandacht tot hem te richten. Je vond ‘m zelfs “ooit grappig ” ….
  Je behoort bij mij dus meteen tot 1 van, door mij boven genoemde, categorie amateurs. Welke mag je zelf uitzoeken.

  En JA het IS zwart-wit, wel-niet, nul of 1, repeater aan of uit …

  Groet Harrie

 77. hans schreef:

  Goede Morgen,
  Ik ben F4VSJ en woon in Bretagne, luister via echolink vaak naar pi2nos.
  Ik vind het altijd jammer dat er zoveel intruders op de repeater(s) zijn.
  In frankrijk is er sinds een tijdje een systeem uitgerold, zodat er tegen de 50 stations via svxlink aan elkaar gekoppeld zijn in EEN netwerk. Zie rrf.f5nlg.ovh en luister eens mee …
  De aktiviteit is redelijk hoog, maar stoorzenders komen we hier niet tegen.

  groeten van Hans F4VSJ

 78. Stichting Scoop Hobbyfonds schreef:

  Mag ik de persoon die zich luisteraar noemt verzoeken om nu te stoppen met zijn kritieken die inmiddels wel duidelijk zijn en niet langer meerwaarde vormen in de reacties. Juist het gedrag wat we zien door maar eeuwig te blijven bekritiseren jegens elkaar is er een primaire oorzaak van dat PI2NOS nu gedeeltelijk uit staat.

  Bovendien is het tegen de pagina regels om anoniem te posten.

 79. Herman schreef:

  mag ik verzoeken om de regels vrij te geven aub ?

  1. Herman schreef:

   hobbyscoop zegt duidelijk wie dat ze hypocriet zijn , maar doen er wel alles aan om de waarheid te verdoezelen alleen gaan ze dat niet openlijk toe geven zo hypocriet zijn ze wel is het niet waar heren ? maw dit bericht zullen jullie ook weer verwijderen want oh jee dit is weeral niet volgens de regels he ?

  2. Pieter schreef:

   Wat is jouw probleem? Naar boven scrollen net voor de reacties… Niet zo sjagrijnig joh, het is mooi weer 🙂

 80. Hans (PA0HJD) schreef:

  Als “Opa” amateur met destijds C-licentie (dus zonder CW) en 30 jaar radiostilte, met het pensioen in zicht heb ik me bij AT weer laten registreren onder mijn oude call PA0HJD (Moest wel kopieën van de oude documenten opsturen). Ik heb bij Aliexpress zo’n baofeng ding besteld om vast wat te gaan luisteren op 2 meter en 70 cm. Zo’n ding kost ook bijna niks, en iedereen kan hem bestellen. Hij wordt door de Chinezen ook aangeprezen als een leuke walkytalky, speelgoed dus. Ook ik heb het schaap al gehoord. Ik kan mij voorstellen dat dit een behoorlijke vervuiling veroorzaakt op de amateurbanden, en vooral dus op landelijke repeater netwerken. Ik denk dat voor de radioamateur alleen digitale radio de oplossing is, de simpele analoge modulatietechniek is momenteel veel te algemeen toegankelijk. Zelf zal ik eerst mijn kennis moeten uitbreiden over digitale (modulatie) technieken, want dat was er 30 jaar geleden nog niet, maar ik ben vastbesloten om digitaal te gaan.

 81. Tron schreef:

  Schapen en geiten en boerders en andere idioten die met een porto op de NOS zitten is niet het probleem..
  (als in die kan je wel wegdrukken vaak)
  helaas hebben er een paar zo een 25 watt mobile set..daar kom vaak je moeilijk overheen..

  En voor Harrie ; + 10! (behalve opmerking 5…)

 82. PA1OKZ schreef:

  Triest dat non-constructieve reacties blijven aanhouden.

  Topic closed, ook hier kinderachtig gedrag..

Comments are closed.