System Fusion aanpassingen

In de afgelopen weken hebben we bij Hobbyscoop een aantal veranderingen doorgevoerd aan onze System Fusion systemen. Zoals over het algemeen bekend is beschikt Hobbyscoop over een drietal System Fusion repeaters:

WordPress Data Table
WordPress Data Table
WordPress Data Table

Deze repeaters zijn gekoppeld via het zogenaamde “Wires-X” systeem alwaar alles terechtkomt in de zogenoende “room”:

WordPress Data Table

Nu hebben we nog wel de nodige op en aanmerkingen over System Fusion als ook de performance die Yaesu biedt bij deze techniek. Zo komt het bijvoorbeeld af en toe voor dat een van onze repeaters zich spontaan ophangt, de Hobbyscoop room wel eens offline gaat doordat de software niet langer mee wil werken en zelfs is de DR-1X repeater PI1NOS al defect geweest.

Verhuizing room Hobbyscoop-NL

Aan de Wires-X zijde komt de meeste activiteit in Nederland samen in de Hobbyscoop room. Dat is prachtig, maar als blijkt dat we hier niet verklaarbare stabiliteitsproblemen ondervinden dan is dat heel vervelend, want zo wil het wel eens gebeuren dat niets meer werkt. In de afgelopen periode hebben we geprobeerd vast te stellen waar de oorzaak ligt. Een kristalklare uitleg hebben we hier niet voor, maar het is wel duidelijk dat de combinatie Wires-X + HRI200 + DR-1X problematich wordt in het geval dat er aan de radiozijde (via de repeater PI1NOS) en de Wires-X zijde (Hobbyscoop-NL room) nagenoeg tegelijk iemand begint met een uitzending.

Bij wijze van experiment hebben we daarom onlangs een mirror van de Hobbyscoop room geactiveerd op éé`n van onze Virtuele machines op de in gebruik zijnde co-locatie in Amsterdam waar nog veel meer andere services actief zijn. Dit lijkt een schot in de roos: De Hobbyscoop-NL room heeft sinds de verhuizing geen problemen meer ondervonden en lijkt sinds het fictief ontbreken van de HRI200 + DR-1X zonder problemen te functioneren. Een en ander zou te maken kunnen hebben met de gebruikte PC in Hilversum waarop PI1NOS draait, echter, aan de performance eisen die Yaesu hieraan stelt wordt ruimschoots voldaan.

Nieuwe YSF reflector NL-Hobbyscoop

In den lande zijn er voor- en tegenstanders van Wires-X. Sommigen vinden de interface onpraktisch terwijl anderen het juist weer fantastisch vinden. Het gevolg hiervan is een zekere maten van tweedeling in de System Fusion community. Nu zijn er enkele handige gebruikers die middels enige hardware op handige wijze een koppeling tussen YSF en Wires-X hebben gerealiseerd waardoor iedereen weer met elkaar kan praten. Helemaal handig vinden we dat bij Hobbyscoop niet. Ook al werken de oplossingen op zich goed, er komt altijd een extra IP pad bij.

Om nu een betrouwbare verbinding te realiseren tussen beide platformen is inmiddels een YSF reflector ingericht die tevens in Amsterdam co-located geactiveerd is. Om het feest nu compleet te maken worden beide platformen ondertussen gekoppeld door gebruik te maken van de Brandmeister DMR naar Wires-X koppeling die al geruime tijd actief is. Brandmeister biedt namelijk compatibiliteit naar YSF zodat feitelijk een driehoek YSF (NL-Hobbyscoop) versus Brandmeister DMR (Talkgroup 20401) en Wires-X (Room Hobbyscoop-NL) is ontstaan. In één klap is daarmee voorzien in een snelle en betrouwbare koppeling die permanent aanwezig is en onafhankelijk is van externe gebruikers.

Inmiddels zijn de testen en aanpassingen klaar en kan de YSF reflector ook live bekeken worden: http://fusion.pi9noz.ampr.org/