Zendamateurs onder het vergrootglas

logatoomTijdens de PI4AA uitzending van 1 april j.l. hebben de programmamakers een grap uitgehaald omtrent een sociologisch onderzoek dat uitgevoerd zou gaan worden aan de Universiteit van Amsterdam. De grap kwam voort uit eerdere ideeen om daadwerkelijk in contact te treden met een afstudeerder voor een dergelijk onderzoek. De grap blijkt nu toch een vervolg te krijgen in persoon van Roland Bekking, PA3AHI. Roland heeft in zijn werkzame leven zijn sporen verdiend in journalistiek, voorlichting en public relations en benaderde Hobbyscoop omdat hij zijn blog Logatoom (een zeer betekenisvolle naam in vele aspecten) de komende periode wil wijden aan de communicatie tussen radiozendamateurs…

…en waar kan je dan beter terecht dan op de Bovenregionale repeaters?! Lees maar wat Roland er zelf over schrijft:

Zendamateurs en hun communicatie

(door Roland Bekking, PA3AHI)

In het dagelijks verkeer tussen mensen neemt de communicatie tussen radiozendamateurs een heel bijzondere plaats in. Gewoonlijk verkeert en communiceert een mens, wanneer hij het zelf voor het kiezen heeft, bij voorkeur met mensen van ongeveer hetzelfde maatschappelijke, intellectuele en culturele niveau, welk niveau dat ook is. Zo niet de zendamateur; Hij zoekt contact met andere mensen, van wie hij alleen weet, dat zij dezelfde hobby hebben als hij. Omtrent leeftijd, opleiding, beroep, burgerlijke staat en andere interesses tast hij bij het eerste contact volledig in het duister.

En juist dát maakt de bestudering van de communicatie tussen zendamateurs zo boeiend, niet alleen voor een collega-zendamateur als ik, maar zeker ook voor wetenschappelijk geschoolde sociologen en en andere gedragsgeinteresseerden. Het wordt de belangstellende toeschouwer erg gemakkelijk gemaakt, want de in principe één op één-communicatie tussen radiozendamateurs via twee landelijke, uiterst geavanceerde netwerken, is door iedereen van begin tot eind te volgen. En dus ook te beoordelen.

Mijn belangstelling voor de communicatie tussen zendamateurs is niet van wetenschappelijke aard, doch heeft een meer ontspannend en wellicht wat ironisch karakter, passend bij de opzet van mijn blog www.logatoom.blogspot.nl, die in algemene zin is gewijd aan taal en communicatie en waar men dus enige luchtige beschouwingen over dit fenomeen kan aantreffen.

6 thoughts on “Zendamateurs onder het vergrootglas

 1. Dennis PD4DAM schreef:

  Met belangstelling ga ik dit volgen……

 2. EEF schreef:

  de paalklever , repeaterterrorist, technofilosoof ,hitparadist , kluizenaar , autistje ,frusje, delertje, monoloogertje, tussenbeide rakkertje, quizmastertje, eenzijdig electronnetje, vernachelaartje, stokertje , allen zijn aanwezig en Roland gaat hierover zeker scherp reageren , humor vond ik wel dat Roland mijn egel verhaaltjes heeft genoteerd , dus ik ben bekend als dieren freak hihi.
  Ga het inderdaad volgen en hoop op enig begrip van de rest.
  de zendamateurtypen worden gerangschikt in types waarvan ik hoop dat er om gegrinnikt gaat worden want sommigen zijn zo hilarisch gek dat wij ons afvragen waar de psychopaten blijven zie onder, laat staan de neuroten en de kluizenaars en de tijdelijke zendfreaken die ,,alsmaar,, aan het knutselfrutten zijn .(joh ik heb geen tijd want ik MOET nog knutselen )humor ten top sociologisch top
  een eenn verademing voor de toekomst van Roland.
  gr EEF

  1. willem schreef:

   Psichopaten zijn er al, Eef……daarom is dat vorige topic over introeders op slot gegaan. Daar gaf een psichopaat al commentaar over een amteur uit de hoekse waart terwijl hij in rotterdam woont en ook zat te klooien…hij schijnt gepakt te zijn heb ik gehoord. Dat bericht gaat rond….dus het is een uitdunnend volk gelukkig. Hahahaha

 3. Juul schreef:

  Leuk om oud dorpsgenoot ( Bunschoten-Spakenburg ) Roland deze gedachten te zien opschrijven.

  Juul – PE0GJG

  1. bert schreef:

   Heeeeeeeeeeeeeeeeeee (juul) we gaan naar Amsterdam 😉 Alles goed met je. Heb een paar weken geleden de uitzending van Klasgenoten gezien. en genoten.

   Groeten Karel Coax (PD0FDA)

Comments are closed.