Update: Intermodulatie PI2NOS ontvanger Amsterdam

pi2asd3asdSommige PI2NOS gebruikers is opgevallen dat via de ontvanger van Amsterdam sinds enkele weken soms een station doorkomt met een sterke echo. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een kwaadwillend persoon ging die bewuste verstoringen veroorzaakte maar vanavond zijn we tot de bron van het probleem gekomen.

Naar gebleken is enkele weken geleden (precies parallel met het ontstaan van de verstoringen) de antenne van de Amsterdamse 70cm repeater PI2ASD op een andere plek neergezet bovenop het World Fashion Center. Nu blijkt dat de storing wordt veroorzaakt door intermodulatie in de ontvanger van PI2NOS in Amsterdam door de flink toegenomen veldsterkte van PI2ASD. Een dergelijk probleem ondervonden we al eens eerder in Eindhoven en dus was het rekensommetje snel gemaakt:

PI2ASD uit = 430.200
PI2NOS uit = 430.125
PI2ASD in = 431.800
PI2NOS in = 431.725

De verschilfrequentie tussen beide uitgangen bedraagt 75kHz. Als er vervolgens een erg sterk station op de ingang van PI2ASD actief is op 431.800 dan wordt deze verschilfrequentie als gevolg van intermodulatie weer naar beneden gemengd naar 431.725MHz. Het mengen van de uitgang van PI2NOS met deze verschilfrequentie veroorzaakt voorts weer de echo.

Lees ook het eerdere artikel op Hobbyscoop, waar uitgebreid ingegaan wordt op dit fenomeen zoals eerder ervaren in Eindhoven:

We gaan een aangepast filter voorbereiden voor Amsterdam zodat dit fenomeen ook daar tot de eeuwige ruisvelden behoort…

Update d.d. 24 mei 2016
Zojuist is het nieuwe filter geplaatst waarmee we hopen het intermodulatie probleem ondervangen te hebben. Testen maar!

One thought on “Update: Intermodulatie PI2NOS ontvanger Amsterdam

Comments are closed.