70cm WebSDR weer geactiveerd

Hij deed het eigenlijk al een tijdje, maar dat was vooral om de stabiliteit te kunnen testen na de nodige hardware wijzigingen; de 70cm WebSDR op de Gerbrandytoren in IJsselstein is weer beschikbaar! Deze populaire webSDR geeft de mogelijkheid om de amateurband 430.000 tot 434.000MHz te beluisteren en is toegankelijk voor 20 gebruikers tegelijk. Je kan de WebSDR hier beluisteren, maar je kan natuurlijk ook gewoon kijken op www.hobbyscoop.nl in het menu onder “systemen”.

Storing op 70cm

websdr

Storing duidelijk zichtbaar door horizontale lijnen klik voor groot

De 70cm WebSDR heeft ons in de afgelopen dagen inzicht gegeven in een storing die al een tijdje optreed en van tijd tot tijd een tikkend effect veroorzaakt op verschillende ingangen van (onder andere) PI2NOS. Het lijkt er op dat de storing zeer breedbandig van karakter is van omstreeks 423 tot zelfs boven de 440MHz. Het plaatje hiernaast geeft een goed beeld hiervan. Er is daardoor een goede kans dat deze breedbandstoring niet alleen invloed heeft op het amateurverkeer maar ook professionele gebruikers verstoort.

Nader onderzoek heeft helaas nog niet tot een bron geleid maar het lijkt gepaard te gaan met de sterke condities van de afgelopen dagen. Wat blijkt, de storing van is van tijd tot tijd ook meetbaar op de Engelse WebSDR in Cleethorpes (Noordoost Lincolshire). Het gaat met zekerheid om een ‘man made’ verstoring en de kans bestaat dat het uit Engeland afkomstig is. Dit zal de komende dagen moeten blijken wanneer de condities minder rijkelijk aanwezig zijn. Mocht je nadere aanwijzingen hebben wat de bron van de verstoorder is dan vernemen we dit graag zodat we er mogelijk een oplossing voor kunnen vinden.

Overigens blijft de WebSDR op 2 meter in Hilversum vooralsnog QRT zolang op die lokatie de zender van PI3UTR in haar huidige vorm actief blijft; het heeft weinig zin om onder die omstandigheden de WebSDR aldaar te activeren…

De breedbandstoring, weergegeven in de WebSDR FFT.

One thought on “70cm WebSDR weer geactiveerd

Comments are closed.