WebSDR geactiveerd in Hilversum voor de 2-meterband

websdrIn Hilversum is vanaf heden een nieuwe 2-meter WebSDR geactiveerd. Hiermee is het gemakkelijk geworden om in de wijde omtrek van ’t Gooi mee te luisteren met de diverse activiteiten op deze van oudsher meest gebruikte amateurband, buiten HF dan. Het bereik is uitstekend; uit een zeer wijde omtrek (omstreeks 100km) kan door verschillende gebruikers tegelijk worden geluisterd naar zaken die normaal gesproken niet met een eigen antenne kunnen worden waargenomen. De gebruikte antennes maken onderdeel uit van het ontvangststation van PI2NOS en zijn op een hoogte van omstreeks 150m gepositioneerd.

De WebSDR wordt ook gebruikt voor de ontvangst van APRS signalen op 144.800MHz. Door koppeling van de PI1NOS Igate met het netwerk is het voor APRS stations een stuk eenvoudiger geworden om in beeld te blijven. Oplettende gebruikers zullen waarnemen dat in het ontvangstsysteem een filter is ingebouwd, dit is namelijk in het spectrum zichtbaar in het ruisniveau. De antennes voor de WebSDR zijn dicht bij sterke omroepantennes geplaatst waardoor filtering noodzakelijk is. Ook is een notch ingebouwd op 145.575MHz om ervoor te zorgen dat het signaal van PI3UTR, die ook vanaf deze plaats uitzend, voldoende onderdrukt wordt om problemen te voorkomen.

Al eerder werd een soortgelijke WebSDR geactiveerd in IJsselstein waarmee een deel van de 70cm amateurband kon worden bekeken en beluisterd. Momenteel is de WebSDR voor in ieder geval 20 gebruikers gelijktijdig te benaderen.

2 meter WebSDR in Hilversum: http://websdr.pi1nos.ampr.org:8901
70cm WebSDR in IJsselstein: http://websdr.pi1utr.ampr.org:8901

One thought on “WebSDR geactiveerd in Hilversum voor de 2-meterband

  1. victor schreef:

    welke websdr??

Comments are closed.