Welkom provincie Fryslân

noordnlAl snel na de installatie van het hoge PI2NOS steunpunt Hoogersmilde bleek dat deze zender een uitstekende dekking biedt in alle noordelijke provincies. Op de meeste plaatsen is de repeater zelfs met een portofoon probleemloos te ontvangen. Om de repeater te bereiken bleek al snel dat de ontvangstsituatie in Hoogersmilde helaas beperkingen kent; de ontvangst hoog in de mast is ernstig beperkt vanwege de forse RF velden waaraan de ontvanger blootgesteld wordt. Filteren helpt niet want de ruisvloer wordt op die plaats simpelweg tientallen dB’s “opgetild”. Daarom wordt vanuit Hoogersmilde momenteel ontvangen op een kleine antenne aan de zuidoost zijde op de betonnen toren. Dit geeft helaas een flinke ‘schaduw’ richting het noordwesten.

Omdat gebleken is dat PI2NOS met name vanuit Friesland vrijwel niet te bereiken was is enige urgentie gegeven aan het ontsluiten van een ontvanger in deze mooie provincie. Sinds vrijdag 25 september is daarom een nieuwe ontvanger geactiveerd in Leeuwarden. Het bereik ervan blijkt uitstekend want ook vanaf Ameland en Terschelling is het nu mogelijk om PI2NOS te bereiken. Tegelijk strekt het ontvangsbereik voor mobiele stations zich uit van omstreeks Oosterwolde via Steenwijk tot en met de Noordoostpolder.

Natuurlijk wordt verder onderzocht op welke plaatsen in Noord Nederland ontvangers geactiveerd kunnen worden om de dekking compleet te maken.