Opnieuw succesvol PI2NOS intruder aangepakt

mapview1Sinds enkele weken werd op PI2NOS herhaaldelijk storing ondervonden van een niet geregistreerde gebruiker die moedwillig de verbindingen dwarsboomde van goedbedoelende radiozendamateurs. Vanuit Bilthoven probeerde deze intruder gesprekken te frustreren door deze telkens te onderbreken en met belastende en storende berichten de QSO’s te blokkeren.

Peilteam en Multi-Lateration

Rondom PI3UTR en PI2NOS bevind zich een actieve groep radiozendamateurs die het verkeer voortdurend monitoren. Bij gebleken problemen wordt stationair een klein gebied afgebakend waardoor de lokatie van de veroorzaker globaal bepaald kan worden. Inmiddels is hiervoor ook een experiment gaande met multi-lateration, een techniek die op basis van looptijd en binnenkomst op een reeks verschillende ontvangers een plaatsindicatie afgeeft waardoor het peilgebied verkleind wordt. De resultaten van multi-lateration zijn in beperkte zin ook beschikbaar in de bekende kaart van PC7X, echter, zonder de informatie die ook rechtstreeks door het monitoring team van de repeaters beschikbaar komt.

Agentschap Telecom treed handhavend op
Als gevolg van de verstoring door de persoon is het peilteam aan de slag gegaan en is de positie van de veroorzaker in een kort tijdsbestek vastgesteld in de lokatie Bilthoven. Met behulp van foto’s van de lokatie, opnames van de verstoring en de benodigde adresgegevens heeft overleg plaatsgevonden met de coordinator storingsmeldingen van het Agentschap Telecom die met het geval aan de slag is gegaan. Afgelopen week kwam het verlossende bericht van het Agentschap Telecom dat de dienst succesvol handhavend heeft opgetreden!

Namens alle gebruikers dankt Stichting Scoop Hobbyfonds het Agentschap Telecom voor de interventie.

Algemene aanpak verstoorders
Inmiddels is dit de vijfde succesvolle actie van het PI3UTR en PI2NOS peilteam binnen een tijdsbestek van ongeveer een half jaar. Het is duidelijk dat de gekozen aanpak een succesformule is, het aantal storingen vertoont een duidelijke afnemende trend. De veroorzakers zijn primair aanwezig in en rond de grote Nederlandse steden waaronder Amsterdam, Almere, den Haag/Rotterdam en Utrecht. Verstoorders met kwade bedoelingen worden primair vastgesteld in het begin van de avond, in de nachtelijke uren en in het begin van het weekend, vooral op vrijdag- en zaterdagavond.

Dankzij het peilteam zijn, behalve enkele stationaire intruders, ook verschillende mobiele en portofoon intruders succesvol gelokaliseerd. Eén specifiek geval werd zelfs ‘live’ onderschept nabij de kruising A1 / A6 in de omgeving van Muiderberg.

Zie ook andere berichten over de aanpak van intruders op hobbyscoop.nl.

 

3 thoughts on “Opnieuw succesvol PI2NOS intruder aangepakt

  1. leo schreef:

    hoe lang blijf dit erop staan

  2. Robert schreef:

    Forever

Comments are closed.