Het bovenregionale roer gaat om!

Het was een tijdje stil bij Hobbyscoop… Tenminste, zo leek het voor de buitenwereld. Niets is minder waar want in de afgelopen langere periode is erg veel werk verzet om de toekomstplannen die we hebben met onze bovenregionale repeaters PI3UTR en PI2NOS een grote duw voorwaarts te geven. Tijd voor een update!

De achtergrond

De bovenregionale repeaters worden veel geprezen voor haar technisch hoogstaande niveau en (bijna) landelijke dekking. Toen de repeaters ontstonden waren deze een ware hype met QSO’s around the clock, het was gewoonweg dringen en de activiteiten bloeiden sterk op! Tijden veranderen en helaas merken we ook dat de HAMspirit bij sommigen ver te zoeken is. Met name PI2NOS wordt nogal eens gebruikt voor zaken waar we als Stichting Scoop Hobbyfonds geheel niet achter kunnen staan. In de afgelopen jaren is al het denkbare geprobeerd om de communicatie in goede banen te leiden en eventuele kwaadwillenden een halt toe te roepen, met wisselend succes. De mogelijkheden van een FM repeater zijn hierbij tamelijk beperkt helaas.

In januari 2024 zat Hobbyscoop samen met de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur, het RDI. Hieruit is de conclusie getrokken dat er het nodige moet veranderen, willen we het voortbestaan van bovenregionale repeaters veilig stellen. Het stichtingsbestuur heeft daarom besloten tot maatregelen; die maatregelen gaan we in de komende periode realiseren.

Digitaal Bovenregionaal

In haar zoektocht naar een oplossing om ongewenste zaken tegen te houden is besloten om de repeater voor een groot deel nieuw te bouwen met techniek waarbij, indien nodig, controle bestaat over de gebruikers. Hobbyscoop adopteert hiervoor de mogelijkheden die C4FM biedt. We zochten naar kennis hieromtrent en vonden deze bij David, PA7LIM die met zijn prachtige software oplossingen voor Digital Voice al erg veel mooie dingen heeft gedaan voor de Hamradio community wereldwijd. Al snel voegde Wim, PA0WJF zich bij David en dat bleek een geweldige combinatie! Wim heeft al veel voor Hobbyscoop gedaan in het verleden en dus zijn we verheugd dat deze twee knappe koppen nu samenwerken aan iets moois!

In de verstreken periode zijn veel testen gedaan en is een concept ontwikkeld waarbij de toegang tot onze bovenregionale repeaters nog steeds erg laagdrempelig blijft terwijl we tegelijk verstoken blijven van ongewenste situaties. Hoe we dat doen? Dat lees je hieronder!

C4FM in, FM uit!

Eigenlijk is met bovenstaande titel alles al verklaard! Hobbyscoop laat haar volledige zenderketen geheel intact als nationale Co-Channel FM repeater. Iedereen blijft dus in de gelegenheid om PI3UTR en PI2NOS te ontvangen, precies op dezelfde manier als op dit moment het geval is.

Wat nieuw gaat worden is de complete ontvangerketen. Alle ontvangers gaan in de komende tijd worden vervangen door exemplaren die voorzien zijn van de nieuwste technologie met in de kern SDR techniek en nieuwe controllers. Om dit mogelijk te maken heeft David een C4FM module geschreven waarmee een Proof of Concept kon worden gecreëerd en we op zoek gingen naar de beste manier om C4FM te gebruiken in een Diversity systeem dat naadloos samenwerkt met de bestaande NOS/UTR Repeater Controller Software. Wim bleek hierbij de perfecte man om de interfacing te bouwen en zo zijn beide heren aan de slag gegaan zodat we nu, na heel veel uren arbeid, een aanvang gaan maken met de allereerste tests!

Test Receiver

 

SDR Diagram

 

 

Tijdens de overgangsperiode zal de FM toegang blijven werken naast de nieuwe C4FM toegang. Om de twee modi goed te scheiden tijdens de overgangsperiode zullen we 77Hz CTCSS gaan gebruiken op de FM ontvangers.

Voorwaarts Mars

Vandaag is in de Gerbrandytoren een concept ontvanger geplaatst waarmee we in de komende periode uitgebreid ervaring op gaan doen en het geheel bulletproof maken. We kijken daarbij naar de kwaliteit, stabiliteit en vooral controleerbaarheid van onze nieuwste oplossing. De nieuwe techniek biedt de mogelijkheid om, indien nodig, ongewenst gebruik individueel te weren. We hoeven daarbij niet langer complete ontvangers of zelfs gebieden uit te schakelen, het bereik van de repeaters blijft dus optimaal en dat is een enorme stap vooruit. Op deze manier kunnen QSO’s ongestoord plaatsvinden en dat is preciés hetgeen Hobbyscoop graag voor de Hamradio gemeenschap wil doen.

Regels

Met deze nieuwe opzet is het ook nodig om nog een keer aan te duiden dat het gebruik van (Hobbyscoop) repeaters komt met enkele spelregels. Deze bestaan al jaren en zijn eigenlijk niets nieuws onder de zon. Nu de nieuwe ontvangers aanstaande zijn zullen we, mede op last van de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur, de gebruikers houden aan deze regels. Dit betekent dat we in enkele gevallen de toegang tot de repeaters zullen ontzeggen.

Hoe verder

Op dit moment blijft voor de gebruikers nog even alles het zelfde. Het verder uitwerken van het concept tot een volwaardige oplossing kost erg veel tijd. Daarna dienen ca. 25 ontvangers gebouwd te worden en voorts moet alles op lokatie worden vernieuwd. We zullen regelmatig testen doen met C4FM, houd hier dus rekening mee! Zorg er alvast voor dat je op PI2NOS ook CTCSS meestuurt van 77Hz, dit zullen we binnen afzienbare tijd in de repeater activeren.

Wordt vervolgd!

103 thoughts on “Het bovenregionale roer gaat om!

  1. Rick, PE2AAB schreef:

    Heel gaaf!
    Top!

    Zo zonde dat een handjevol verstoorders hebben gezorgd dat maatregelen nodig zijn en wellicht in zijn vuistje zit te lachen dat ie het voor elkaar heeft maar helaas. Het heeft ertoe geleidt dat het weer andere inzichten geeft en ook weer redenen om te experimenteren.

    Succes!

    1. Yermolai - PD0TZ schreef:

      En wat als je geen C4FM set hebt

    2. Hobbyscoop schreef:

      Dan zullen je er eentje moeten aanschaffen.

  2. Cor schreef:

    In 1 woord geweldig!

    1. Hans - PD2HSB schreef:

      Goed initiatief.
      Vanzelfsprekend ga ik mijn beslissing om niet te doneren heroverwegen om dit project wat draagkracht te geven.

  3. Cor schreef:

    Vaak gepiept dat het tijd werd voor C4FM.
    Maar dit had ik niet kunnen bedenken en juich dit enorm toe!
    Wat een gaaf project. We gaan het allemaal volgen en beleven.

    ’73 Cor – PD0ORE
    Lelystad

    1. Odo PA3EYF Lelystad schreef:

      Lijkt mij een goede oplossing, we zien er naar uit.

  4. JimHeinen schreef:

    Team Hobbyscoop, heel mooi deze oplossing maar Helaas nodig. Ik neem aan dat dit een kostbaar verhaal gaat worden dus zal ik in de komende weken weer een donatie doen. Groetjes, PA1JH, Jim…

    1. Hobbyscoop schreef:

      Dankjewel Jim, trouwe donateur…

  5. Danny Draadje (pa2snk) schreef:

    C4fm heeft nog wel wat beperkingen ten opzichte van D-Star maar kan wel de oplossing zijn voor het “probleem” ik en wat mensen om me heen hier in Sneek zijn voorbereid, heb hier ruim een jaar een c4fm repeater draaien nu dus kan zo op stappen op 430.125 ik volg de ontwikkelingen wel, leuk !

    1. Hobbyscoop schreef:

      Beperkingen? Naar onze mening is D-star beperkter dan C4FM.

  6. André - PE1PQX schreef:

    Jammer dat dit noodzakelijk is. Hulde.voor het team die dit ontwikkeld en uitrolt.

    Wel vraag ik me af, je weert legitieme OM’s/YL’s (die zich prima gedragen) en geen C4FM mogelijkheid hebben van de repeater.
    Is dit wenselijk? Nee, eigenlijk niet, je wilt liever niemand weren!
    Is dit noodzakelijk? Helaas wel, juist om de rad-draaiers te weren.

    Ik ga er vanuit dat de beheerders hier goed over hebben nagedacht.
    Rest mij ze succes te wensen met de uitrol van de hardware, en dat dit zonder gedoe lukt.

    1. Hobbyscoop schreef:

      We hebben er lang over nagedacht en uitgebreid over gesproken. De uitkomst is eigenlijk heel eenvoudig: Als we dit niet doen, dan is er straks helemaal niets meer; RDI is hier heel duidelijk over.

    2. Ronald schreef:

      Als je deze fantastische repeater graag wil gebruiken dan koop je toch een netjes? Als je dat er niet voor over hebt, dan maar niet…

  7. PA0HJA - Henry schreef:

    Begrijpelijk dat voor een oplossing als deze moet worden gekozen.
    Jammer dat je nu een C4FM, ik dacht een “proprietary” protocol / toepassing(?), apparaat moet hebben om van dit netwerk gebruik te kunnen maken.

    1. R. de Haas, pd1rh schreef:

      C4FM heeft volgens mij (in dit geval) ook een AMBE vocoder in de keten. Wel een beetje een vendor-lock maar AMBE zit overal. Tot in satelliet telefoons.

      Mooie en effectieve oplossing. Hulde.

  8. CoolePascal schreef:

    Waar maken we ons druk om.
    De gesprekken op die installatie hebben zelden raakvlak met de doelstelling van de hobbies.
    Gesprekken over techniek worden door de meeste gebruikers niet eens op prijs gesteld.
    Wat mij betreft mooi initiatief van David en Wim.
    Overigens lijkt het gnuradio plaatje geproduceerd te zijn op een systeem waar diverse processing blokjes op ontbreken. Then again gnuradio is voor mij al zo’n 10 jaar geleden

    1. Ronald schreef:

      Spreek voor jezelf. Ik vind PI2NOS een geweldig mooie repeater.

  9. Arend Van Ees schreef:

    Ieder nadeel heeft ze voordeel
    PD2AVE

  10. Jack schreef:

    Kan dit alleen maar toejuichen 73 PA9RF

    1. Bart schreef:

      Het is en blijft een kutrepeater.

  11. Maarten schreef:

    Heel mooi dat er (nieuwe) technieken zijn de het voortbestaan van deze repeaters kunnen waarborgen. Chapeau!

  12. Ron Elias schreef:

    Geweldig nieuws, het zou toch zonde zijn als dit mooie project door intruders kapot gemaakt zou worden.
    Fijn dat jullie een manier hebben weten te vinden om misbruik te weren.
    Heel veel succes gewensd met al jullie harde werk.

    1. Radiocalipso schreef:

      Is voor deel de schuld van 2 zendamateurs dat ergekloot word op de repeater
      Is al vaker aan geven. En word niks mee gedaan
      Maar de edl Edwin de looze is hier de grootste veroorzaker van

  13. Rene schreef:

    Het is ongelooflijk het RDI blijft in gebreke en zitten achterover en wij moeten nu weer kosten maken. Doe hier niet aan mee.

    1. Ronald schreef:

      Ik wel!

  14. L. Steenvoorden schreef:

    Mooi idee, de Yaesu set op AMS met fixed C4FM zenden zetten en het elektronisch serienummer/ID in de Yaesu radio gebruiken voor toegang of blokkade op het netwerk (nadat iedere amateur dat serienummer/ID heeft aangemeld bij Hobbyscoop). Erg sllm, aan zendzijde geen wijzigingen, alleen de oude analoge diversity ontvangers vervangen voor System Fusion diversity ontvangers en het gedecodeerde analoge audio hieruit naar de bestaande zenders… Werkelijk heel mooi !! Dan kan je gewoon blijven meeluisteren met analoge radio’s… Ook kan het netwerk eventueel nog worden teruggeschakeld naar volledig analoog…
    Althans, ik denk dat het zo gaat werken…

    1. PE1PTP schreef:

      Aanmelden is niet nodig; het systeem blijft open voor alle gebruikers. C4FM data wordt opgeslagen, en bij constatering van misbruik kan een radio op de “blocklist” worden gezet.

  15. Zwan Rene schreef:

    Techniek is vooruitgang, en dat vindt ik mooi. Helaas is er op deze wereld ook een achteruitgang. De mentaliteit in Nederland is door de jaren heen op verschillende manieren veranderd, beïnvloed door sociaal-culturele, economische en politieke ontwikkelingen. Daarbij is er ook nog eens teveel chinese handel tekoop. Bij mij heeft alles de hobby doen veranderen 🙁 van zeer actief naar bijna niet meer actief PD2RKG Rene

    1. Juul schreef:

      Dag Rene,

      Ik heb precies dat zelfde. Ik ben nu 50 jaar zendamateur en eigenlijk “schaam” ik mij dat het zo ver moet komen. Ik ben als gevolg daarvan ook nauwelijks meer actief. En een nieuwe transceiver aanschaffen is er niet meer bij. Want wie weet gaan de intruders via een slimme manier ook wel mee…….
      En ik vind de rol van RDI ook twijfelachtig.

    2. John PA0ETE / PA6E schreef:

      Er wordt wel eens vergeten wat voor toestanden er in de tweede helft van de jaren 70, kort nadat Juul en ik onze call kregen op repeaters als PI2AMF plaatsvonden. Daar had de toenmalige Radiocontroledienst ook de handen vol aan, en de beheerders grijze haren.

      Dit is echt een algemeen verschijnsel. Het gebeurt (o.a. in de ether en op internet) als er een groot aantal gebruikers/meeluisteraars/meelezers is, en de toegang is betrekkelijk anoniem. Het is ook niet bepaald een Nederlands verschijnsel.

      Het verschil is nu dat er technisch iets aan te doen is. Ondanks dat ik meer een fan van D-STAR ben, en tegenwoordig nauwelijks actief op PI2NOS vind ik dit een perfecte maatregel met een flinke kans dat het effectief is. Ik heb gisteren direct een FT-70 aangeschaft nadat ik dit las.

    3. John PA0ETE / PA6E schreef:

      Foutje: PI2AMF moet zijn PI3AMR, de repeater op de Amercentrale in Geertroudenberg 🙂

  16. L Kuperij pd1loi schreef:

    Fantastisch idee, nu hopen dat alles echt na behoren gaat werken en idioten intruders weg blijven.

  17. Wat heb je nodig om bestaande apparatuur die geen C4FM kan toch C4FM te laten doen?
    Kunnen jullie daar wat over schrijven?

    1. Cees schreef:

      Een set met C4FM
      Jammer voor de cent amateurs.

    2. Hobbyscoop schreef:

      Je zal een C4FM transceiver nodig hebben. Er staan er voldoende gebruikt te koop als je een tijdje oplet voor een redelijke prijs.

  18. John schreef:

    Er zijn wel enkele mogelijkheden om een bestaand apparaat op C4FM te laten werken. Het AMBE-board van DVMEGA (dus niet de huidige AMBE-stick van het bedrijf) kan dat. Dat was ook de reden dat het board leverbaar bleef toen de stick geïntroduceerd werd.

    Dit werkt met een apart printje met een eigen microfoon en speaker die je op de 9600 bd packet-aansluiting van een FM-transceiver aansluit.

    Ik weet niet of dit board momenteel nog verkrijgbaar is, maar DVMEGA was niet de enige die zoiets leverde. Ik weet alleen niet zo snel wat er nu op dit gebied nog te krijgen is.

  19. PA1LMT schreef:

    Dit is geweldig nieuws. Hier hebben veel zendamateurs, inclusief mijzelf, op gewacht. Om iets op de 2 landelijke repeaters te plaatsen zodat allerlei asociaal en geesteszieke personen niet meer onze repeaters kunnen gebruiken om zich af te reageren en daarmee gesprekken te kunnen verstoren.
    Goed dat je met deze maatregel ook nog gewoon de gesprekken op de repeaters op analoge apparatuur kunt blijven beluisteren, en om over de repeaters te willen zenden moet je dan C4FM apparatuur gebruiken.
    Dit zullen Quasimodo met zijn DAAAAT, en zijn soortgenoten niet zo leuk vinden.
    Lekker toch.

  20. Yermolai - PD0TZ schreef:

    En wat als je geen C4FM set hebt

    1. Madame Electricienne schreef:

      Dan moet je er een zien te bekomen…

    2. PA1LMT schreef:

      Dan kun je wel luisteren maar niet over de repeaters zenden.
      En als je ook over de repeaters wil zenden dan kun je dat eenvoudig oplossen door een C4FM set of portofoon te kopen.

    3. L Kuperij schreef:

      Daar heb ik geen geld voor. ik werk nu al met 2e hands spul.

    4. Johannes PD9JK schreef:

      De prijzen liggen ook niet zo hoog voor een setje

  21. Andre schreef:

    Goede oplossing

    Blij dat er ook meegedacht wordt voor de luister amateur dat het analoog uitgaat.
    Wel jammer is dat men gekozen heeft voor C4FM, DMR bijvoorbeeld is meer “universeel” waarin voor elke portemonnee een setje.
    Daarbij is DMR naar mijn inzien ook veilig gezien de registratie die nodig is en de ID die je meestuurt.

    Ik heb zelf alleen D-star en DMR dus ik preek een beetje voor mijn eigen parochie 🙂

    mvg
    andre
    PD3AB

    1. PE1PTP schreef:

      We hebben alle digitale modi overwogen en DMR viel om verschillende redenen af. Het makkelijk kunnen veranderen van de radio id was 1 van de redenen.

  22. Marcel schreef:

    Een goede oplossing ,veel succes met hetbombouwen van alle ontvangers 73″ pa 9684

  23. PD0IAE schreef:

    Gaat het ook mogelijk worden om in de VW mode van C4FM uit te komen?

    1. PE1PTP schreef:

      Nee, voice wide wordt helaas niet ondersteund.

  24. C.A Boelhouwers schreef:

    Een verstandige beslissing!!

  25. PE2C Ruud schreef:

    Lijkt mij allemaal een goed plan, de ergernissen zaten ook bij mij erg hoog, wat gebeurd er als een onverlaat op Fm zijn microfoon langdurig ingedrukt houd om te pesten, daar is niets tegen te doen, we gaan het zien of het gaat werken,

  26. Freddy schreef:

    Dit lijkt mij weer een mooie experimentele stap van onze hobby! Tegelijkertijd vind ik het jammer dat het zo moet, enerzijds door de ‘pestkoppen’ zonder licentie, maar vergeet ook niet de zendamateurs met licentie die zich niet weten te gedragen.
    Wel blijf ik van mening dat het Agentschap Telecom, oftewel tegenwoordig RDI, hierin te kort schiet! Het lijkt wel de omgekeerde wereld! Waarom wordt er door deze instantie gedreigd om een goed werkende landelijke repeater mét licentie het zwijgen op te leggen terwijl het RDI zélf te kort schiet in het opsporen en aanpakken van de verstoorders! Dit is in mijn beleving een grote schande! Hier mogen ze wat mij betreft dan ook door de landelijke verenigingen op aangesproken worden.

  27. Hans schreef:

    Ik weet nog niet alles van C4FM,daarom een domme vraag,wat als iemand een set koopt en daar gewoon een valse of bestaande call op invoert en gaat sodemieteren?

    1. Andre PD1AEU schreef:

      Elke C4FM set heeft een unieke ID van 5 tekens welke op geen enkele manier te manipuleren is, ongeacht welke call erin staat word dit ID altijd meegezonden, dus niet de call maar de C4FM set word geblokkeerd bij misbruik van de repeater.
      Wat voor de beroeps klieren dan toch kostbaar word.
      Prima oplossing.

    2. PD7AC schreef:

      @PD1AEU Begrijp ik nu dat je de C4FM set geheel kan blokeren… Soort van kill&stun functie zoals motorola o.a.

  28. Goed besluit. Op de ingang(en) soort van spamcontrole en bij noodzaak blocken. C4FM is in Texas ook groot, om vaak ook dezelfde reden, er is ook zoveel meer mogelijk met deze mode. Ik wens jullie veel succes hiermee!

  29. Manu - ON7FQ schreef:

    Ik sta volledig achter het innitiatief maar ik vrees dat je hiermee het probleem niet gaat oplossen.
    Als er iemand een sterk signaal op de input zet is het ook game over.
    Zelf ben ik eigenaar van 3 omzetters in Belgie waarvan er 2 gekoppeld zijn aan ons svxlink netwerk dat ondertussen uit 11 omzetters bestaat en zo gans het vlaams grondgebeid bedekt.
    Hebben wij ook problemen, jazeker maar nog niet op zo een schaal als bij jullie.
    Ik heb de indruk dat het NCS (Nationale Controledienst van het Spectrum), bij jullie het RDI, meer in actie schiet.
    Er worden met regelmaat “speelvogels” uit de lucht gehaald, onlangs nog een novice die met 1Kw op HF zat ipv de 25w toegelaten.

    Anyway, ik hoop dat deze aanpassing enig resultaat gaat opleveren.

  30. Gunther schreef:

    Goededag. Als iemand nou een gebruikte radio koopt die er al uitgegooid is omdat de vorige eigenaar zich niet aan de regels hield wat dan ? Kan Deze dan weer actief gezet worden dmv legitimatie of iets dergelijks ?

    1. Hans schreef:

      Bezint voordat gij koopt en kontroleer!

    2. Frits schreef:

      Je bent dan toch de nieuwe eigenaar en verantwoordelijke,zou mooi worden.

    3. Reijndert, pd1rh schreef:

      Het is allemaal natuurlijk extra administratie maar ik stel me voor als je goed geargumenteerd zo’n verzoek indient, er mogelijkheden zijn. Immers als zo’n “speelvogel” zijn/haar setje na gebruik (misbruik?) weer retour leverancier stuurt is zo’n geblockte set weer in omloop. Deblokkeren moet m.i. niet te laagdrempelig zijn.

    4. Gunther PD9UUS schreef:

      Het is natuurlijk een perfecte vraag van mij, dadelijk koop iemand een gebruikte radio die geblockt is zonder dat ie het weet. Zou oneerlijke zijn voor mensen die er geen weet van hebben en toch het papiertje hebben gehaald.

  31. Arie schreef:

    Komt er nou ook een generaal pardon voor al degenen die op echolink geband zijn?

    1. Eira schreef:

      Hopelijk niet

    2. hobbyscoop schreef:

      Je spreekt over “al diegenen” en doet dus alsof er heel veel radiozendamateurs geblokkeerd worden. Dit is absoluut niet het geval. De enkeling die geen toegang heeft tot de bovenregionale repeaters bevind zich in een definitieve situatie, ook na overleg blijft de houding en het gedrag aan, dit gaan we dus daarom niet veranderen,

  32. Bert schreef:

    Het kopen van zo’n apparaat werkt recidive in de hand immers het volgende apparaat kan weer gekocht worden en is dus niet wenselijk Ik zou zeggen never buy a smoking gun

  33. Paul - PA2PR schreef:

    Voordat we met zijn allen gaan speculeren over wat als je een set koopt die al geblokt is en kan die dan weer toegelaten worden, denk ik dat het verstandig is even te wachten op de officiële bekendmakingen en communicatie vanuit de stichting. En zolang ze daar nog een pilot aan het uitvoeren zijn, moeten we gewoon even geduld hebben.

    Al met al weer mooie stappen in de doorontwikkeling van de bovenregionale repeater. En ja, de keuze voor C4FM kan ik alleen maar toejuichen.

  34. hobbyscoop schreef:

    Indien hiertoe een goede reden bestaat, zoals bijvoobeeld verkoop van een transceiver of na eventueel overleg met de betrokkene, dan kan een transceiver opnieuw worden toegelaten tot het systeem. Dit heeft natuurlijk wel zijn beperkingen; als gedragingen terugkeren is het uiteindelijk wel een keer klaar met die persoon uiteraard.

  35. Jan PE1MFS schreef:

    Waarom geen landelijke D-star netwerk, we hebben al een landelijk C4FM netwerk.
    Zo als in België, analoog, D-star, C4FM op één paal, D-star is ook nog gemakkelijk te programmeren.

    1. Reijndert, PD1RH schreef:

      De clou is denk ik het kunnen weren van misbruikers.C4FM apparaten sturen een uniek onveranderbaar ID mee en een apparaat kan worden uitgesloten van een netwerk. Ik heb nog geen ervaring ermee, maar hoe blokkeer je een d-star apparaat?

    2. Hobbyscoop schreef:

      Heb je het artikel uberhaupt wel gelezen Jan?

  36. Paul schreef:

    Heb net een FTM500DR aangeschaft alleen c4fm is nieuw voor me. Waneer is er een uitzending in c4fm zodat ik de instelling kan checken ?

    1. read schreef:

      pi1utr misschien ?

    2. Hobbyscoop schreef:

      Als je nu al C4FM wil uitproberen kan je een van de C4FM repeaters gebruiken zoals PI1NOS of PI1UTR. Zoals het artikel vermeld zal in de komende periode getest worden en sowieso blijven de repeaters in FM uitzenden (en in C4FM ontvangen).

  37. Danël schreef:

    Vraag?
    Betekend dit dat je alleen met C4FM de repeater kan gebruiken?
    Dus je kan met de Icom ID-52E niet meer de repeater kan gebruiken omdat deze met D-star werkt..

    1. Daniel schreef:

      Klopt! Wat je wel kan doen is een openspot aanschaffen, die kan crossmode van dstar naar dmr en c4fm

  38. Frans schreef:

    Dat is jammer voor de goedwelwillenden die niet op deze mode willen overgaan. Want ik heb het geld ( er) niet om nieuwe spullen te kopen.

    1. Reijndert, PD1RH schreef:

      Het alternatief is dat de RDI (https://www.rdi.nl/) de vergunning intrekt. Dat zou helemaal jammer zijn.

  39. Tiny PE1ODK schreef:

    Geweldig nieuws, heel veel succes, ik ga vanavond meteen een donatie doen.

  40. Michiel schreef:

    Goed dat er *iets* gebeurt. Met name ook dat FM out blijft. Aan de andere kant; er wordt gesproken over ‘hamspirit’.. en die wordt wel een beetje om zeep geholpen door de oplossing zelf. System Fusion is proprietary en zit min of meer gelocked op 1 aanbieder van apparatuur en dat is slecht. Prijs is 1 ding maar er bestaat helaas geen echte open-source oplossing. Ik denk dat wat er nu gebeurt de minst slechte oplossing is. In ieder geval kunnen we nu weer bekijken hoe de ID te spoofen is 😉

  41. Wouter schreef:

    Ik begrijp dat het anders moet, maar vind ook dat Hobbyscoop de laatste jaren wat doof is geweest voor een groep amateurs die toch regelmatig met mogelijke oplossingen kwam. Ook op analoog gebied had er meer kunnen worden gedaan om de drempel iets hoger te maken. Ik vind het daarnaast ook een vreemde redenering dat een overheidsorgaan zoals het RDI de keuze kan maken om een licentie in te trekken, terwijl illegaal gebruik/misbruik en handhaving één van hun kerntaken zou moeten zijn. Ze maken het zich er wel erg makkelijk vanaf. Ik zal overwegen C4FM aan te schaffen, al vind ik het wel jammer dat we steeds meer digitale versplintering krijgen. Ik denk ook dat je hier in de toekomst weinig mee op schiet. Er zullen ongetwijfeld raspberry pi achtige apparaten komen waarmee je op C4FM kan komen, ook zo’n radio ID/serial zal te spoofen zijn. Maak je het veel moeilijker? Absoluut! En wat als ze op de ingang gaan zitten? Dan ben je met C4FM heel snel klaar!

    1. Paul Jenner schreef:

      welke analoge oplossingen heb jij dan voor ogen ?

  42. Frits Pa3HCI schreef:

    Mooie ontwikkeling moet mij er nog wat in verdiepen wat ik nodig heb en hoe het werkt.
    Ik heb hier een ailuance HD1 met een codeplug van de site Dmrtechnoronde daar staan ook 4 c4fm repeaters in.
    Zou ik deze portofoon voor c4fm kunnen gebruiken? kan er niets over vinden misschien is er iemand die het wel weet..

    1. Reijndert PD1RH schreef:

      Ik vrees van niet. Deze kan geen c4fm zenden laat staan het te laten lijken op een fusion radio a la Yaesu

  43. Frits PA3HCI schreef:

    Oke Reijndert PD1RH bedank voor het antwoord.
    Dan moet ik een andere portofoon aanschaven.
    Ik zal me er in verdiepen wat een goede keuze is.
    Yaesu heeft verschillende.
    Moeilijk om te kiezen.

  44. Andree schreef:

    Wordt het straks ook mogelijk om in c4fm naar de repeater te luisteren?
    Ondanks alles leuk experiment !

    1. Reijndert pd1rh schreef:

      Er wordt “simpel” gezegd “digitaal IN en analoog UIT”.
      Dus het lijkt er initieel op dat er geen ‘digitaal UIT’ komt.
      Dat zou dan ook nog eens op een andere frequentie moeten.
      Insteek zal zijn ‘wangebruik inperken en voor luisteraars verandert er niks’.
      Zo lees ik het.

  45. Paul schreef:

    Ik zou ook graag een hele dikke auto willen rijden, maar daar heb ik het geld niet voor, gelukkig is er nog wel ruimte om een auto te rijden die minder groot is.
    Dat geld ook voor deze hobby, sommige hebben wat meer te besteden dan andere.

    Er zijn genoeg mogelijkheden binnen deze hobby om je te vermaken.

    Het kan natuurlijk zijn dat je helemaal geen geld voor deze hobby hebt!
    Je zou kunnen kijken of je dan b.v. bij je lokale radio club terecht kan!
    om daar te genieten van de radio hobby.

    Ik geloof ook dat je altijd een reden kan vinden om ergens over te klagen.

    De bekende “Zuurpruim” 😉

    73, Paul

  46. Ben schreef:

    Zojuist naast de DMR, Analoog en D-star ook maar een nieuwe C4FM radio gekocht speciaal om deel te kunnen nemen aan jullie systemen! Hopelijk zullen jullie C4FM in de toekomst vaker blijven gebruiken zodat we niet overal een andere modi krijgen.

    Succes en ik kijk er naar uit!

  47. jan pa3atx schreef:

    Helaas dat het nodig is, wel volledig begrijpelijk.
    Voor mij wel erg zuur als het ook op utr wordt toegepast.
    Gebruik daar voor mijn 40 jaar oude zelfbouw trcvr waar al veel aan heb gedaan om over utr te werken oa kristallen jacht om op ingang te kunen uitzenden, kristal stuk uit de bedoelde frequentie trekken en 77hz toontje maken en injecteren in modulatie circuit
    Ben bang dag ik met mijn oude zelfbouw geen c4fm kan maken maar mischien heb ik het mis
    Gr Jantje analoog pa3atx

    1. harry schreef:

      En hoeveel QSO’s worden er nog gemaakt ? Dat wordt nog minder straks

  48. Bert schreef:

    Recent vol enthousiasme ook de stap gemaakt naar een FTM-500D met C4FM. Hier vanuit Alkmaar, NH vind ik het helaas lastig. Het lijkt erop dat de dekking nog niet echt toereikend is op PI1NOS en PI1UTR ondanks mijn mast en degelijke buitenantenne. Ik heb de laatste maand een paar testen gedaan en tot op heden nog geen reactie kunnen ontvangen. Wellicht doe ik iets fout? Het zou mooi zijn als er een livestream van de C4FM repeaters komt, om te kijken of het signaal wel goed over de repeater heen komt. Zoals ik het nu begrijp is de NOS C4FM in en analoge FM uit en PI1UTR C4FM IN/UIT? Vraag me ook af wat de CTCSS code omhelst, aangezien deze toch alleen voor analoge RX/TX gebruikt wordt?

  49. Jan van Rijn pa3atx schreef:

    Weet iemand of er ook software ergens beschikbaar is die met de geluidskaart c4fm kan maken, wel met een linux os dan graag. ???!

  50. Jeroen schreef:

    ben blij met de keuze voor C4FM. zou het alleen wel echt wenselijk/mooier vinden als we ook via C4FM kunnen uitluisteren.. Een voorbeeld: hier in de randstad is er enorme storing door zonnepanelen, laders en andere chineze rommel. Niet alleen op HF maar ook enorm op 2M/70CM. Hierdoor is een FM signaal van repeaters ook niet erg mooi meer qua modulatie, gezien de hoge ruisvloer en andere storende signalen. Begrijp uiteraard wel de keuze om nog analoog te kunnen uitluisteren, maar het zou wel fijn zijn als het ook full digital zou kunnen, dan voorkom je een slecht verstaanbaar signaal en heb je geen last van de andere stoorsignalen. Mijn ervaring is namelijk erg positief m.b.t. zwakke Fusion signalen en de robuustheid ervan.

    1. PA1DRP schreef:

      Klopt, je hoort van een verhoogde ruisvloer in het RF pad in System Fusion digitale mode niets. Maar het benodigde RF level voor een goede ontvangst van C4FM is door de verhoogde ruisvloer toch ook wel hoger. Het systeem van PI2NOS is een simulcast, a.k.a. co-channel of Gleichwellen funk netwerk. Daardoor is voor het C4FM fase en de frequentie van de zenders een zeer nauwkeurige synchronisatie nodig. Dit is nu in het huidige systeem gerealiseerd voor analoge signalen. Voor simulcast van een C4FM signaal is voor de nauwkeurigheid van de fasevastheid van de modulatie op de verschillende zenders nog meer nauwkeurigheid benodigd. En dat zou betekenen dat ook nog eens voor alle zenders de synchronisatie van het 4 level FM beter moet. En dat betekent dus ook een flinke extra investering voor wijziging van de zenders vraagt… En de software die hiervoor benodigd is… Overigens is dit mijn beschouwing, mogelijk weet het team van PI2NOS het beter te verwoorden…

  51. Het door PA1DRP opgeworpen probleem van hierboven met co-channeling is irrelevant. C4FM wordt in het concept namelijk alleen aan de ontvangstkant gebruikt. De zenders (die inderdaad gesynchroniseerd op 1 frequentie werken) blijven FM. Van de ontvangers is er telkens maar eentje in bedrijf.

  52. John PA0ETE / PA6E schreef:

    Ahum, ik zie in tweede instantie dat het een reactie was op de vraag van Jeroen, wat mijn reactie overbodig maakt. (Tsja, het is nog vroeg 🙂 )

    1. PA1DRP schreef:

      Yep, dit antwoord gaat alleen over het co-channel zender systeem, dus de downlink 😉 🙂

  53. hallo test schreef:

    oh oh den haag, mooie stad achter de duinen

  54. Gunther ( PD9UUS ) schreef:

    Moet ik me voor C4FM ook ergens registeren om er straks gebruik van te kunnen maken. Mijn radio is er geschikt voor en nieuw aangeschaft.

    1. PD7AC schreef:

      Ja je hebt wel een C4FM ID nummer nodig, deze krijg je automtisch als je aanmeld (gratis)

      https://www.yaesu.com/jp/en/wires-x/regist/index.php

  55. Gunther schreef:

    Mijn radio is een FT-991A en kan er direct mee aan de gang Heeft een eigen ID. Heb contact gehad met yaesu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.