Progressie in IJsselstein

Het afgelopen jaar was er voor Hobbyscoop eentje waarin we afscheid moesten nemen van veel mooie dingen die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, hierover is eerder al uitvoerig informatie verspreid via onze website. Het was even zoeken naar motivatie voor sommige medewerkers want er zitten enorm veel vrije uurtjes in het instand houden van de verschillende systemen. Ons goede voornemen is dat 2020 er heel anders zal uitzien. Eind vorig jaar zijn plannen concreter geworden. Aan de Hobbyscoop mannen nu de eer om er weer iets moois van te maken!

Infrastructurele herbouw

Voice repeaters in 2019

Vorig jaar hebben we in september afscheid moeten nemen van de antennesystemen in de top van de Gerbrandytoren in IJsselstein. Reden is dat deze gedeeld werden met een andere dienst en deze mogelijkheid kwam te vervallen of werd anders oneindig kostbaar. Het gevolg is dat we nieuwe antenes moeten plaatsen in de top van de mast maar vooral dat nieuwe bekabeling gelegd moet worden van de 20e verdieping (~75m hoogte) naar de top van de buismast. Hierover moeten dan de signalen van PI1UTR DMR, D-STAR, Fusion, PI2NOS en PI3UTR worden getransporteerd. Op 300m staan bovendien onze ontvangstantennes die eveneens van een passende coax moeten worden voorzien. Werk aan de winkel dus!

Besloten is om het tracé te leggen met EIA 1 5/8 feeders, dus ruim 4cm dikke kabels van zo’n 280m lang. Vandaag zijn hier forse vorderingen gemaakt. De kabel ligt inmiddels tot ca. 250m hoogte en Hobbyscoper Joost heeft heel wat uurtjes besteed met het monteren van de konnektoren. We hopen op korte termijn “boven” te zijn zodat we weer fatsoenlijke signalen kunnen uitstralen, ookal zal dit het verleden niet evenaren.

Overigens: de signalen zijn wel in de lucht, echter, op een zeer minimaal niveau doordat het grootste deel van de bekabeling nu bestaat uit simpele RG213 kabel. Uitgestraald vermogen? Dit varieert van ca. 10…25 milliWatt op 350m hoogte. Wordt spoedig vervolgd dus!

PI6ATV

Edwin is in de afgelopen periode druk doende geweest om de digitale ATV zender van PI6ATV weer betrouwbaar te krijgen. Dit is gelukt middels een tijdelijke zender die, naar wij vernomen hebben, een beduidend sterker signaal afgeeft dan voorheen. De analoge zender is helaas definitief afgekeurd, aan een nieuwe wordt momenteel gewerkt. Kijk eens op PI6ATV.com of op de PI6ATV facebook pagina voor meer informatie.

Een andere doorn in het oog was de beschadigde glasvezelkabel die bij werkzaamheden door derden afgelopen jaar zijn beschadigd. Van de 16 vezels zijn er slechts 5 bruikbaar. Dit was reden om aan een vervangingstraject te werken. Hiermee is vandaag veel progressie geboekt.

Rolf, Martijn en Mischa hebben vandaag in de buismast en in de schacht gezwoegd, later bijgestaan door Edwin. Het resultaat mag er zijn want inmiddels ligt een gloednieuwe fiber in de cabine aan de ene kant en op de 20e verdieping op onze racks aan de andere kant. Er is veel zorg besteed aan de juiste bescherming zodat het niet nog een keer fout gaat. In de komende periode zullen de vezels afgemonteerd worden zodat de volle functionaliteit van PI6ATV tot zijn recht gaat komen!

PI2NOS en PI3UTR

Wellicht is dit een goed moment om enige informatie over de beide bovenregionale repeaters te geven, hierover bereiken ons veel vragen.

Het goede nieuws is dat we NOS en UTR recent in Goes hebben kunnen heractiveren. Ook hier geldt dat de signalen van NOS niet zo sterk zijn als eerder door een meer beperkte antenne opstelling maar we onderzoeken de mogelijkheden voor een beter opstelpunt. Vooralsnog is het resultaat heel bevredigend.

In IJsselstein zijn beide repeaters weliswaar actief, zij het met uiterst minimaal vermogen. UTR kampt op dit moment met een storing door uitval van een van onze primaire servers vanmiddag maar we hopen dit spoedig weer te herstellen. De signalen zullen met zekerheid op korte termijn veel beter zijn als voorheen.

Met een iets andere opzet zullen we in de komende periode ook verder onderzoek doen naar (voor Hobbyscoop) haalbare opstelpunten. Helaas is de donatiestroom anderhalf jaar geleden vrijwel tot stilstand gekomen door aanhoudend wangedrag op sommige systemen waardoor we met beperktere middelen zullen proberen om toch iets goeds van de grond te krijgen. We kijken hierbij naar noordwest en noord Nederland, maar tot op heden met een duidelijk voorbehoud.

Tenslotte

Naast bovengenoemde werkzaamheden zijn er talrijke andere kleine werkzaamheden verricht vandaag, zo heeft PI2NOS bijvoorbeeld weer een volwaardige ontvanger in IJsselstein, die is erg welkom.

Defecte DL370 🙁

We werden aan het einde van de dag na een herstart verrast met de onprettige duidelijkheid dat onze primaire server in IJsselstein een (zo te zien) onherstelbaar defect vertoont in het distributieboard. Het is momenteel onduidelijk of we dit kunnen herstellen of anders naar een (minder krachtige) backup machine moeten. Door de uitval zijn onze D-star gateway, alle WebSDR’s, PI3UTR en verschillende andere services tijdelijk niet beschikbaar. Paul en Rob werken koortsachtig aan het herstel.

Wat ons betreft een hoop positiviteit en nieuwe plannen waarmee we de radio amateurdienst komend jaar opnieuw een mooie boost willen geven!

21 thoughts on “Progressie in IJsselstein

 1. Richard PD3RFR schreef:

  Bedankt voor de update, dat schept veel duidelijkheid en zal ook veel onbegrip wegnemen.. Succes met de werkzaamheden! En hopelijk snel weer QRV. 73!

  1. Jan-Willem Udo schreef:

   Dag zwoegers van de Stichting Hobbyscoop, met stijgende bewondering jullie progressief infobulletin gelezen. Allemachtig wat een teamgeest en wat een vermogen om met tegenslagen om te gaan. Het is 7 januari 2020 en nog net tijd om jullie een voorspoedig en gezond hobby jaar te wensen. Als oud ptt-Straal-en Satellite Verbinder ken Ik de Toren Lopik van vroeger. Doe in God’s naam voorzichtig op die grote hoogte. Veel Succes met jullie komende innoverende projecten gewenst en een hartelijk 73’s vanuit Radio Kootwijk. PA0JWU
   .

 2. Gert Bikker schreef:

  #GIGANTEN!!!!!

  NOOIT aan getwijfeld deze groep mannen!
  Alle goeds voor 2020 voor jullie allemaal!!

  73’s Gert, de PA9F

 3. Rob schreef:

  Fantastisch werk!
  Dank zij jullie tomeloze inzet gaan we ook weer een mooi radiojaar tegemoet.
  Nu maar hopen dat de donatiestroom ook weer op gang komt als blijk van waardering voor jullie inzet.

 4. PD0MNO Gerard schreef:

  mooi werk jongens hoop dat er minder gekliert zal worden .sukses met de opbouw

 5. Fred schreef:

  Wel grappig dat een groep knappe koppen en zendamateurs een server niet kunnen fixen..😁😁😁

  1. Rob schreef:

   O die gaat wel gefixed worden hoor, alleen op zaterdagmiddag en zonder meetapparatuur en reservespullen bij de hand gaat dat niet zo gemakkelijk. Er wordt hard aan gewerkt om hem weer OK te krijgen.

 6. PH1M schreef:

  Dat is een mooie kabel! Op 450 MHz 1.32 dB/100m toch? Fantastisch werk weer. Succes

  1. Joost van Genderen schreef:

   ietsje meer. totale demping zal op 70cm rond de 2,5dB zijn er komt nog wat demping bij van andere stukken coax . maar alles beter dan de verliezen nu 😉

 7. PD5JK schreef:

  Mannen vanuit het noorden weer mooi dat utr er weer is , als nos er net zo weer voor komt te staan zou mooi wezen.
  Van uit nederland wil ik een hart onder de riem steken voor een paar donaties om dit weer mogelijk te maken.
  Mannen een top inzet voor alles wat er tot nu toe ooit tot stand is gekomen.

 8. Dick Hissink schreef:

  Super! Een prachtig 2020 voor jullie en met deze mooie akties komen de donaties ook vast weer op gang.
  Groet, Dick PA3CW

 9. Cor schreef:

  Mensen hartelijk dank voor jullie inzet!!

  Roep hierbij iedereen op om gul te doneren en verantwoording hierin te dragen!!

  Wens hierbij iedereen en goed 2020 toe met veel hobby plezier!!

  PA3CRL

 10. PA1JER schreef:

  Mooi 🙂

  Mag de antenne niet voorzien zijn van een via de kabel gevoede versterker? (in 11m taal kacheltje). Als het om een paar W gaat kan dat toch in de antenne zelf?

  Donatie gedaan, komt nog wel wat meer.

  Succes!

  73’s

  PA1JER

 11. Frits, PA3FYS schreef:

  Wat een knap stuk werk weer. Petje af voor deze mannen.
  Jullie maken weer een hele boel amateurs blij.
  Een heel goed 2020 toegewenst!

 12. John Alberts schreef:

  Knap werk, wat een rijkdom om zulke vrijwilligers te hebben, En dank voor de uitgebreide update.

  Laat de donatie’s maar weer komen het is oprecht verdient.

  En ook voor jullie een heel radiorijk 2020 gewenst,

  Best ’73’s
  de PA3OZB

  1. Tjeerd schreef:

   Misschien zijn er meer donaties dan op de website inzichtelijk is.
   Mijn donatie van enkele maanden terug vind ik nog niet terug.

   73, Tjeerd
   PA3GNZ

 13. Michael PA2QXT schreef:

  Hoe zit het eigenlijk met PI6TEN?
  Het is spijtig dat nou juist de enige tienmeterrepeater die Nederland rijk is, niet meer in de lucht is; de 10m is (behalve in geval van E-sporadisch), gezien het zonnevlekkengetal van nul komma nul, immers zo dood als een pier en kan wel een stuk revitalisatie gebruiken; PI6TEN is daar een prima middel voor. Ik vrees bovendien dat we de 10m op termijn kwijt zullen raken aan toepassingen zoals garagedeuropeners of modelbesturing als er niet weer wat meer gebruik van deze mooie band wordt gemaakt.
  Ik hoop dat het relais op 29.690 spoedig weer operationeel is!

  1. Mischa schreef:

   PI6TEN is niet voortgezet door de initiatiefnemer Maarten (PE7M). Plausibele reden is dat wij een exacte monitoring van het gebruik inzichtelijk hebben (hadden) waaruit bleek dat over een half jaar tijd vier QSO’s hebben plaatsgevonden. Er is dus geen draagvlak helaas….

 14. Mardi schreef:

  Het dwingt respect af hoe intensief en vol overgave jullie allen met deze giga klus omgaan en bezig zijn.
  In één woord GEWELDIG!
  Ook is het fijn om hier de updates te lezen, dat neem een hoop onzekerheid en onduidelijkheid weg.

  grt.v.Mardi – PD0RAG

 15. Michael PA2QXT schreef:

  TNX voor jouw reactie Mischa! Jammer maar helaas. Misschien moeten er weer eens wat meer HAM’s de 10m gewoon als huisfrequentie aanhouden, dan blijft de 10m tenminste beschikbaar als amateurband. Een praatpaal had er weliswaar bij kunnen helpen maar als zelfs díé nauwelijks gebruikt wordt zie ik het somber in voor de toekomst.😞

 16. Rob PA0RDC schreef:

  Wat jammer dat de websdr voor 2 meter het al zo lang niet meer doet.

Comments are closed.