Een terugblik op 2019

geen hoogtevreesNog een paar dagen en dan is het 2020. Het afgelopen jaar was een roerig jaar voor Stichting Scoop Hobbyfonds. Met name PI6ATV is behoorlijk geplaagd door glasvezel problemen op de Gerbrandy Toren tussen de cabine op 220 meter en de apparaten ruimte op 80 meter. Diverse systemen waren hierdoor soms of voor langere tijd off-air of buiten werking. Inmiddels is de oorzaak van de problemen gevonden, maar helaas is voor reparatie het installeren van een nieuwe glasvezelkabel noodzakelijk, en dat heeft wat voeten in de aarde.

systemen op 80 meterWat ook niet onopgemerkt is gebleven is de verminderde beschikbaarheid van onze populaire landelijk dekkende co-channeling repeaters PI2NOS en PI3UTR. Deze repeaters maken dankbaar gebruik van uitzonderlijke opstelpunten die aan ons beschikbaar zijn gesteld. Veranderende omstandigheden en werkzaamheden zorgden ervoor dat we de belangrijkste opstelpunten lange tijd niet konden gebruiken, en we zijn hard bezig met het vinden van een oplossing voor deze situatie. Inmiddels is de zender voor PI3UTR en PI2NOS in Goes weer in werking gesteld, en daarmee zetten we weer een stap in de goede richting.

Een van de belangrijkste locaties voor PI6ATV, PI2NOS en PI3UTR is natuurlijk de Gerbrandytoren, die ook dit jaar weer als grootste kerstboom van Nederland staat te schitteren in IJsselstein. Nieuwe veiligheidseisen, beperkte toegang en natuurlijk het optuigen van de kerstboom zorgen voor vertraging bij de werkzaamheden in “de toren”. Hierdoor zijn ook de digitale repeaters PI1UTR (D-star, DMR en C4FM) zeer beperkt bereikbaar.

een ruwe landing mocht de pret niet drukkenGelukkig ondervond de jaarlijkse ballonvossenjacht niet veel hinder van deze problemen en kijken we terug naar een zeer geslaagd evenement met een grote opkomst een veel nieuwe gezichten.

We hopen volgend jaar er een mooi jaar van te maken met leuke experimenten en ideeën, waarbij we die ene mopperkont met klachten over deze belangeloos beschikbaar gestelde dienst maar even zullen negeren.

Wakker blijven onderwegDe vrijwilligers van Stichting Scoop Hobbyfonds doen al het werk geheel belangenloos en steken hier veel tijd, geld en moeite in. We reizen stad en land af om een probleem te verhelpen. We zien graag dat onze systemen op een positieve manier gebruikt worden en zendamateurs met elkaar in contact brengen om zo de hobby op een leuke manier levend te houden. Wil je hierbij helpen? Dat kan bijvoorbeeld door het doen van een donatie, sponsoring, helpen bij de diverse experimenten of gewoon door op een nette manier gebruik te maken van onze systemen.

Namens het bestuur van Stichting Scoop Hobbyfonds wensen wij iedereen een mooi, gezond en stralend 2020.

7 thoughts on “Een terugblik op 2019

 1. Hubert schreef:

  Heel veel sterkte met het opbouwen.
  En een goede 2020 jaar.
  Huub en Renate

 2. Rob PA0RWE schreef:

  Dank voor deze update!
  Hopelijk dat 2020 een probleemloos jaar gaat worden!

  Wel nog een vraagje over PI6ATV: is mogelijk de antenne richting anders dan voor de grote verbouwing? Hier in Alphen a/d Rijn kan ik de digitale zender niet goed meer ontvangen terwijl dat vroeger wel goed ging.

  Veel succes in ieder geval met de nog nodige werkzaamheden!

  73’s
  Rob PA0RWE

  1. Joost van Genderen schreef:

   Rob. de DVB-S2 zender draait op een nood versterker waardoor het output power lager is.
   er wordt druk gewerkt aan de oplossing.

 3. Marcel schreef:

  Een landlijke dekking van het systeem…. Veel repeaters staan uit. Waarom is dat?
  Ik noem de repeater te Maastricht .Sittard ect..

  Geef eens feedback hier over.
  Fijn uiteinde en de bete wensen van PD5DEK.

  1. Joost PA5NT schreef:

   Marcel. lees dit artikel maar eens dan wordt het een en ander duidelijker.
   https://www.hobbyscoop.nl/2019/pi2nos-afbouw/

   kortom : beschikbaarheid en kosten lokaties.

 4. Hartelijk dank heren en dames voor de info. Heel veel succes en voor een ieder fijne feestdagen en dank voor jullie inzet. Gr Jan pa3atx

 5. Jan schreef:

  Ha wat leuk dat de systemen weer aanstaan!

  Nadat ik UTR hoorde even proberen of NOS ook werkte.
  Blijkbaar staat mijn 70cm antenne iets te dicht bij mijn 23cm antenne.
  Nu is mijn JPD doosje aan groot onderhoud toe.

  Iedereen een goed uiteinde en een prettig 2020 gewenst

  73

Comments are closed.