Afbouw bovenregionaal PI2NOS

Een van de meest spraakmakende projecten van Stichting Scoop Hobbyfonds, de bovenregionale repeater PI2NOS, zal in de komende periode stapsgewijs afgebouwd worden. Afgelopen week ging de ontvanger in Breda reeds QRT en in de komende weken moet het noorden van Nederland er aan geloven. Over de periode erna worden verschillende andere lokaties eveneens ontmanteld.

Per 26 Februari 2019 verdwijnen de PI2NOS opstelpunten in Leeuwarden, Groningen Hoogersmilde.

Tot de ontmanteling is besloten om verschillende redenen die in de komende periode bij elkaar komen. Hoofdreden is het uitblijven van de broodnodige inkomsten om de faciliteiten op 27 verschillende locaties te kunnen bekostigen. Stichting Scoop Hobbyfonds is primair afhankelijk van sponsoren en donateurs; helaas zijn de inkomsten over de afgelopen anderhalf jaar gestagneerd. De stichting is financieel kerngezond dankzij een sterk financieel beleid, echter, dit moet wel zo blijven….

Oorzaak voor de dalende inkomsten vindt voor een belangrijk deel zijn oorsprong in frequentiemisbruik op de bovenregionale repeater PI2NOS. Verschillende goedwillende radiozendamateurs hebben de repeater hierdoor de rug toegekeerd om begrijpelijke redenen. Ondanks verschillende signaleringen vanuit de stichting kon het tij niet worden gekeerd en blijven de inkomsten uit.

De uitblijvende kosten vallen samen met veranderende omstandigheden bij één van de organisaties die faciliteert. Door werkzaamheden en inkrimping is danwel geen plaats meer voor onze systemen, of moeten significante (extra) periodieke kosten gemaakt worden om de repeater in de lucht te houden. Bovendien houden de verstoringen aan, ook al is de intensiteit ervan wel afgenomen door de recente maatregelen die getroffen zijn in overleg met het Agentschap Telecom.

De stichting zou er een lichte voorkeur aan geven om de activiteit op dezelfde schaal voort te zetten omdat duidelijk is dat het karakter van PI2NOS uniek is en wereldwijd niet geëvenaard. In amateurkringen wordt, deels terecht, vaak gesuggereerd dat PI2NOS technisch een zeer volmaakt experiment is maar dat mentaliteit en gebrekkige regelgeving helaas in de hand heeft gewerkt dat het sociale aspect te wensen overlaat. Helaas is er geen technische oplossing of alternatief gevonden om PI2NOS op bovengenoemde locaties operationeel te houden. Over andere opstelpunten of alternatieven kunnen we op dit moment nog niet berichten. Er bestaat overigens tevens een kans dat ook andere experimenten zullen sneuvelen, maar dit is tot op heden onzeker.

Voor de gebruikers in het noorden van Nederland van PI2NOS adviseren wij voorlopig gebruik te maken van de PI2NON coversity repeater.

Uiteraard blijven we in goed overleg met beheerders van de locaties over het faciliteren van innovatieve experimenten op hoge opstelpunten om daarmee te voorzien in de experimenteerbehoefte voor de Nederlandse radiozendamateurs.

97 thoughts on “Afbouw bovenregionaal PI2NOS

 1. Henk PD7HB schreef:

  Het is heel jammer want het is een geweldig project maar helaas door de populariteit trekt het ook “ratten” aan en als die niet te bestrijden zijn dan kan er gewoon niet normaal gewerkt worden via dit systeem.

  1. Robert Castricum schreef:

   Merkwaardige opmerking van PA8,7, of was het nu 6 HB. Of wat je ook verzonnen had. Goed gedrag begint bij jezelf.

  2. Henk PD7HB schreef:

   Merkwaardige reactie ?

  3. luisteraar schreef:

   En dan heb je van die bromsnorren die uitgebreid gaan lopen klagen op de repeater. Alsof dat helpt..

  4. Robert Castricum schreef:

   Ja, merkwaardige opmerking van iemand die zich jaren met een min of meer zelf verzonnen call, als F amateur op alle banden ventileerde. Vandaar mijn opmerking. Het lijkt mij dus niet gepast om zelf op deze of gene een corrigerende opmerking te maken.

  5. Henk PD7HB schreef:

   Laat dat nou helemaal niet verzonnen zijn geweest 😉

 2. PE1PTP schreef:

  Voor mensen die nog eens willen kijken wat er ondertussen allemaal staat en hoe PI2NOS in elkaar zit: https://www.youtube.com/watch?v=28XijzqjBV0

  1. pa1wes schreef:

   thanks, leuk om te zien

 3. pd1dre schreef:

  Wat gaat er gebeuren met de Nederlands caribische tak

  1. Mischa schreef:

   Vooralsnog niets…

 4. Marco PE3M schreef:

  Jammer dat dit mooie project tot een einde komt, door omstandigheden. Technisch hoogstaand, jammer dat het onder andere verpest moet worden door maloten. En dat het te duur blijkt te worden om het in de lucht te houden. Is crowdfunding geen idee?

  1. PE1PTP schreef:

   Crowdfunding kan nu al, pi2nos is van oudsher “crowd funded”, zie https://www.hobbyscoop.nl/donaties/

  2. Dirk Brosens schreef:

   Dus zeker doneren geld voor iedere radioamateur die hiervoor bereid is !! Jullie laten dit mooi systeem dat er maar 1 is in Nederland toch niet om zeep brengen door wat er gebeurd is ??? Doneren allemaal !!!

 5. Charles, PE2CH schreef:

  Het is kennelijk vooral een geldkwestie. De beheerders en/of eigenaren van deze hoge opstellokaties gaan blijkbaar een hogere prijs vragen voor het gebruik ervan. Kan me daar wel iets bij voorstellen, meer vraag dan aanbod. En de steeds hogere eisen aan apparatuur en de mensen die daar mogen komen.
  Daar zit natuurlijk wel een grens aan voor de niet-proffesionele gebruiker en die lijkt nu bereikt te zijn. Dat er tevens oneigenlijk gebruik ervan wordt gemaakt werkt tegen ons, heel begrijpelijk.

 6. John schreef:

  Wat ik voor al hoor in het noorden over PI2NOS is .. Uit zetten .
  Op de ledenvergadering kwam het steeds weer naar voren .. zet uit die Pi2NOS .
  En aan die wens word nu gehoorgegeven . Denk dat dat een verstandige beslissing is geweest.

 7. Rene PA2RU schreef:

  Ik snap heel goed dat sponsoren en donateurs niet meer in 1 adem genoemd willen worden met NOS..
  Het indirecte gevolg van asociaal volk wat zich niet weet te gedragen.
  Erg jammer want op technisch vlak hebben we het wel over een (letterlijk 🙂 ) hoogstaand project wat ter ziele gaat.

 8. Erwin schreef:

  Heel vreemd dat in een gebied waar weinig rottigheid vandaan komt de repeaterantenne gestreken word, doneren voor noord heeft nu al helemaal geen zin meer natuurlijk. Groet Erwin

  1. Rene PA2RU schreef:

   Je moet het stuk even goed lezen : overal word de zaak ontmanteld!

  2. PE1PTP schreef:

   Beste PA2RU, er staat “verschillende”, niet “alle”.

 9. Hans PA0EHG schreef:

  Heel jammer dat het project op deze manier zijn einde moet krijgen. Zeker omdat het project een technisch hoogstandje is waarvoor ik diep respect heb voor allen die er zo hard aan gewerkt hebben. Bravo mannen (en vrouwen indien van toepassing) voor jullie inzet en durf om zo’n bijzonder project te realiseren.

  Als we dan kijken hoe het geleid heeft tot het wangedrag en schade aan het zendamateurisme dan is de keuze om het te stoppen helaas de enige juiste. Het imago van het zendamateurisme werd door hetgeen er op PI2NOS gebeurde zwaar geweld aan gedaan.
  De beslissing om te stoppen hebben jullie wat mij betreft in hetzelfde belang gedaan als waarmee jullie in het begin aan het project zijn begonnen.
  Ik hoop dat jullie als team, en als individuele amateurs, verder zullen gaan met de hobby en nieuwe bijzondere experimenten mogelijk zullen maken. Het zou fijn zijn als daarvoor dan ook vanuit zendamateurverenigingen en AT medewerking komt om zulke projecten, na een zeer succesvol technische realisatie, ook in weten te passen in het belang van het zendamateurisme en te laten continueren zonder het imago van het zendamateurisme te schaden.

  Nogmaals voor het hele team wat eraan gewerkt heeft, dank en diep respect voor jullie geslaagde technisch experiment wat ik heel lang met belangstelling heb gevolgd.

  1. mannes PD3MCF schreef:

   daar schaar ik mij ook bij
   mooi gezegd ook trouwens

  2. Toine Segers schreef:

   PD4AZM Toine
   Ik sluit me volledig aan bij Hans (PA0EHG). Ik schaamde mij soms om PI2NOS aan bezoekers te laten horen!
   Bedankt aan allen die dit project hebben mogelijk gemaakt en kijk uit naar nieuwe ontwikkelingen.

 10. Stan PD5CN schreef:

  Praten praten over de soms iritante dingen.
  Gelukkig heb ik vele gezellige, intresante , technisch, leutige, emotionele gesprekken gehoort.
  Als je een optimist ben, zal je je deze dingen blijven herineren.
  Als persimist laat je die paar {halfe zolen} winnen.
  Zonde Zonde

  Kosten, die zijn er, in deze moderne wereld{b.v. houderschapsbelasting etc.}
  Gooi boven het geld dat wij tegenwoordig ieder jaar aan het A.t. betalen een vorm van opcenten.
  B.v. 5 euro, dit extra geld word verdeeld onder alle repeaters van Nederland.
  Denk dat meerdere repeater stichtingen best wat geld kunnen gebruiken.
  Tenslotte gebruik bijna iedere amateur wel eens een repeater

 11. PA9PTR, Peter schreef:

  Ik heb zojuist (geheel vrijwillig) een geldbedrag aan de Stichting Hobbyscoop voor het landelijke PI2-NOS Systeem overgemaakt.

  Ik doe deze donatie als blijk van waardering en als een steuntje in de rug voor al de inspanningen en werkzaamheden die het Hobbyscoop team doet om dit prachtige systeem operationeel te hebben en te houden.

  Ik hoop dat vele mede Radio-Zendamateurs ongeacht of ze nu wel of niet een geldbedrag doneren nog jaren en met veel plezier van dit unieke landelijke systeem gebruik kunnen blijven maken.

  73, Peter PA9PTR

  1. Johan, PA0JAZ schreef:

   Ik bedrijf al vanaf 1989 repeaters, maar ik heb nog nooit van iemand een donatie gehad behalve bij het begin met PI2YSS, een toenmalig project waarbij de VRZA een start donatie beschikbaar had gesteld. Resumerend. ik bekostig alles zelf. Met donaties zouden PI2YSS en PI3YSS (System Fusion include) op een hogere locatie in de IJsselvalei geplaatst kunnen worden. Maar dat zit er al jaren niet in. Toch is het amateurexperimenteren met repeatersystemen (dus ook technisch, o.a met zelfbouw) erg interessant, ook voor kennis ontwikkeling.

 12. Wilfred PD1WP schreef:

  Een mooi moment om die vrij gekomen opstel punten om te bouwen naar C4FM Fusion. Op die manier kan de onherstelbare slechte reputatie van PI2NOS op een mooie manier hersteld worden. Dan is het over en uit voor de kinderboerderij die overheerst op de NOS. Dat een bovenregionale repeater wel werkt laat de PI2NON wel zien. Daar wordt wel op een goede manier met het netwerk om gegaan.

  1. PA1OKZ schreef:

   Je vergelijkt appels met peren best Wilfred, maar dat kan ik je niet kwalijk nemen…

 13. Erwin PD3E schreef:

  Eeuwig zonde dat zo’n mooi project wordt ontmanteld. Tegelijkertijd blijft de uitleg erover bij mij vragen oproepen. Dat het geld kost snap ik. Helder. Maar over wat voor bedragen hebben we het? Als ik de jaarlijkse donateurs tel die worden vermeld op de website van Hobbyscoop, valt het lage aantal mij ook op. Maar dat is niet nieuw, dat is al jaren zo. Dus wat zorgt nou precies voor die ommekeer? Zijn de kosten voor 2019 zo substantieel gestegen, of zijn er ook andere zaken die een doorslaggevende rol spelen?

  Begrijp mij goed hoor. Ik heb diep respect voor wat er allemaal gedaan wordt. Echt grote klasse! Maar hebben jullie misschien hulp nodig? En zo ja, in wat voor vorm? Ik heb het op hobbyscoop.nl niet gelezen.
  Is het een idee het probleem concreet te maken, zodat bereidwilligen kunnen helpen, in wat voor vorm dan ook?
  Het is toch eeuwig zonde om zo’n prachtig project te ontmantelen?
  Succes!

  1. PE1PTP schreef:

   Een telling op de donateurs pagina leert dat er in 2017 er meer dan 90 donateurs waren. In 2018 waren dat er ongeveer 30. Hoewel de Stichting naast donaties ook voor andere inkomsten zorgt, kan de huidige infrastructuur kan niet opeens voor 30% van de opbrengst worden gefaciliteerd. Bij een landelijk (en daarbuiten) dekkende repeater met 27 opstelplaatsen en een eigen datanetwerk met straalverbindingen op hoge commerciele locaties met een uptime waar veel bedrijven jaloes op zijn kun je je voorstellen dat we het hier niet hebben over 100 euro per jaar. Daarnaast is Hobbyscoop slechts te gast op sommige uitzonderlijke opstelplaatsen, en is daar dus niet “de baas”, tenzij veel hogere commerciele tarieven worden betaald.

   Concrete hulp bieden kan op drie manieren:
   1. De repeater gebruiken waarvoor hij bedoeld is, zie ook https://repeater.nl/gedragslijn/
   2. Trollen negeren
   3. Doneren

  2. Rob schreef:

   Het staat wel in het artikel maar dan moet je iets beter tussen de regels door lezen.
   De betrokken locaties zijn binnenkort niet meer beschikbaar doordat er daar technisch dingen gaan veranderen. Dat is jammer want dat waren heel mooie locaties, zoals we allemaal weten. En ze waren gemakkelijk want het zijn locaties die al helemaal voorzien zijn van de geschikte ruimtes e.d.
   Als er nu nieuwe locaties gezocht moeten gaan worden, waar je ipv een gespreid bedje een kale dakopbouw of iets dergelijks hebt, zelf een rek, mast en antenne moet plaatsen, electriciteit aanleggen enz enz dan gaat het veel meeer kosten zowel in geld als in tijd.
   En dat is er niet.

   Het feit dat het mooie technische project jarenlang geplaagd is door mensen die niks beters met hun leven weten te doen dan het alleen maar te verzieken (zowel op de repeater zelf als in hun negatieve commentaren op deze site, nieuwssites en forums) dat helpt ook niet. Als je steeds maar te horen krijgt dat je het beter kunt uitzetten, wil jij er dan nog 120% je schouders onder zetten? Dat dit commentaar vooral komt van mensen die zelf helemaal NIKS kunnen en doen dat verzacht de wonden wel enigszins, maar niet helemaal.

   Nu huilt iedereen ineens krokodillentranen, maar al die tijd was er maar hooguit een handvol mensen die zich inzetten om te proberen het misbruik te bestrijden.

 14. Erwin PD3E schreef:

  Beste Rolf,

  Dat scheelt inderdaad 60 donateurs. Maar is dat van doorslaggevende betekenis om er voor te kiezen dit mooie systeem af te schalen? Wanneer die 60 extra donateurs gemiddeld € 25,- aan de stichting doneren komt er nog steeds ‘maar’ € 1500,- extra binnen. Daarmee kom je er ook niet vrees ik. Zelfs niet als ze het dubbele zouden inleggen…

  Gr. Erwin

 15. Anne Mak schreef:

  Men geeft financiële redenen aan. Ik heb in december 2018 mijn donatie voor 2019 al over gemaakt. Nooit meer iets van gehoord. Ook het e-mail info@hobbyscoop.nl bestaat volgens Microsoft niet meer. Dit is het e-mailadres voor vragen over je donatie. Is ondeleverd en niet bekend. Ik heb de gegeven bij mijn bank nagekeken. Was keurig overgeboekt. Ik kan het niet meer volgen.

  Gr. Anne PB1A

  1. Gerald schreef:

   Hier dezelfde ervaring. Het lijkt dat (enkele?) donaties welke in december zijn gedaan gewoon “vergeten”zijn.
   Op zichzelf niet zo erg, maar als het e-mail adres ook niet werkt….
   Hoe lang zou het 2018 lijstje eigenlijk moeten zijn?

  2. PE1PTP schreef:

   Beste Anne, dank voor de tip, het email adres info@hobbyscoop.nl doet het inmiddels weer, en je bent toegevoegd aan de donateurslijst 2019.

   Ook de donateurslijst 2018 is nagelopen en bijgewerkt waar nodig. Hartelijk dank voor de steun en positieve bijdrage!

  3. Arthur-PD1ZON schreef:

   @ PE1PTP

   Zou een automatische email reply met een bedankje na donatie iets zijn?
   Zodat de gever in ieder geval weet dat een en ander is aangekomen en gewaardeerd worden.
   Dus niet een lijst die bijgehouden wordt waneer er iemand zin an heeft.
   Ieder ander zichzelf respecterend goed doel, doet dat tegenwoording, zelfs al gaat het om een paar lousy euro.
   Graag je mening.

  4. Anne PB1A schreef:

   Bij mij is het keurig door Hobbyscoop rechtgezet. Waar gewerkt wordt vallen spaanders heren. E-mailadres doet het Volgens Hobbyscoop weer. Dus hulde wat mij betreft voor hobbyscoop. Tot de volgende donatie Tot Hobbyscoop.

 16. sam schreef:

  dit is de reden dat ik ff wacht met mn N licentie te halen sorry mensen maar op dit moment ff geen zin dr in

  pas als er een klein beetje beschaving terug is op pi2nos ff kijken ..en amateurs de 11meter is op dit moment doodstil mischien daarnaar toe verkassen

  1. John schreef:

   Het spijt me SAM .. Voor al ook niet aan beginnen..
   Als het amateur zijn moet afhangen van “een” repeater dan bespaar je de moeite !
   Pas al je meer in het amateur zijn ziet als PI2NOS … Begin er dan pas aan .
   Als dit je al moet tegen houden om aan de studie te beginnen .. ??

  2. PE1PTP schreef:

   Beste Sam,

   Fijn om te zien dat pi2nos je heeft gemotiveerd om over je N licentie na te denken. Laat je echter door deze berichten vooral niet tegenhouden. pi2nos is nog niet weg, en er zijn ook veel andere leuke repeaters. Een redelijk goed bijgehouden lijsten zijn hier te vinden: https://www.hamnieuws.nl/repeaters/uhf-repeaters-430-mhz/

   Zonder repeaters kan het ook; er zijn bijvoorbeeld op 2 meter zonder heel ingewikkelde apparatuur hele leuke SSB verbindingen te maken over redelijke afstanden. En natuurlijk mag je dan ook veel meer op HF, daar is het al heel snel gezellig druk.

   Ik hoop dat je je niet uit het veld laat slaan door een paar negatieve berichten. Wat je beslissing ook is, heel veel plezier met de hobby.

  3. Ernst schreef:

   Het Sam,
   Wil je dan alleen maar over repeaters werken?
   De hobby heeft vele mogelijkheden hoor.
   11 meter is een optie als je inderdaad alleen maar een beetje wil praten in de omgeving.

 17. Mike-Linux-NL schreef:

  Echt heel jammer om te lezen dit. Ik luister nu al een geruime tijd via de websdr en daarna met een RTL-SDR usb stick, en wat zelfgemaakte antenne’s. Dit heeft ervoor gezorgd, dat het begint te kriebelen om mijn N-licentie te gaan halen. de PI2NOS was voor de regio achterhoek gelderland de enige repeater, waar een beetje bedrijvigheid te vinden is. Op de PI2NON is er soms wat op, maar op PI2APD, PI2YSS, PI2DEV zit er helaas nooit iemand op.

  Als PI2NOS met landelijke dekking ook gaat verdwijnen, blijft er niet meer veel over om op landelijk niveau te communiceren met 25w. Dan word het wel erg stil op de 70cm. In het oosten wel in ieder geval.

  Nu ga ik twijfelen, of het wel raadzaam is om een N-licentie te gaan halen, want de ‘drive’ om het te behalen word door het ontmantelen van PI2NOS wel een beetje ontnomen. Door de vergrijzing en weinig aanwas van de jeugd vind ik het juist belangrijk om een landelijke dekking te hebben, zodat de radioamateurs die er nu zijn wel met elkaar kunnen communiceren op 70cm.

  Bestaat er geen mogelijkheid om door inzamelingsactie’s, crowdfunding, aktieve werving om zendamateur te worden, dat de ontmanteling gestopt ofwel teruggedraaid kan worden? Zijn er geen alternatieve locaties voor repeaters beschikbaar, waar het nu te duur is, of word?

  Ik zie ook dat er mensen zijn hier, die spontaan doneren. Word er met die donaties ook voor gezorgd dat PI2NOS blijft bestaan, of zijn de plannen voor ontmanteling al in kannen en kruiken?

  1. John schreef:

   Ook voor jou geld het zelfde .. als je alleen om een Repeater wil beginnen . Laat het dan achterwege …
   Je zal er iets aan moeten doen . Als zo iets je al uit het veld slaat … ?? ALs je het niet ECHT wil … bespaar je de teleursteling ..

   Ga je wel en komt in een leuke klas en doet wat moeite … prachtige tijd ….

  2. Henk PD7HB schreef:

   Niet om het een of ander maar de hobby stopt niet bij een landelijke praatpaal, er is veel meer. De verbindingen die ik maak op 20 meter zijn echt vele malen leuker en dat ondanks dat de condities momenteel slecht zijn. Repeater is leuk maar er is meer en als een N licentie moet afhangen van een praatpaal dan zeg ik ook: Niet doen !

  3. Bernard PH1M schreef:

   Hoi Mike,

   Gewoon gaan voor het papiertje! Je kunt zoveel kanten op. Je hebt ‘linux’ in je naam staan dus wellicht is HAMNET iets voor je, of andere digitale modi. Ook heb je al enkele antennes zelfgemaakt, er zullen vast amateurs met een licentie zijn die dat nog nooit hebben gedaan.

   Overigens begrijp ik wel wat je bedoeld, heb het papiertje nog geen jaar en ben ook via het luisteren naar de gesprekken op de NOS er ingerold. Gaanderweg ontdek je dat er veel meer zaken binnen de hobby zijn die misschien beter bij je unieke interesses passen.

   Feit is natuurlijk wel dat de techniek en organisatie achter de repeaters grandioos is. Zit regelmatig met verwondering naar de uitleg hier https://www.hobbyscoop.nl/status/pi2nos/ te kijken.

   Hopelijk ga je er wel voor

 18. Yme de Jong/ PD2YME schreef:

  Ziezo,eindelijk ziet men in dat dit experiment gedoemd was om te mislukken .Terug naar de basis zonder repeaters en internet geeft uiteindelijk toch meer voldoening. Bijkomend voordeel is dat zgn.intruders weinig kansen krijgen om te zaken te verzieken.
  Ik vermoed dat de initiatiefnemers van dit projekt zo langzamerhand zijn uitgekeken op hun kindje en het dus willen begraven hi.
  Voor de mobiele verkeersdeelnemer/radiozendamateurs is het wel even wennen denk ik. Gelet echter op de toekomstige beperkingen/wetsartikelen op het verbod op het gebruik van alle spreektoestellen in het mobiele verkeer is dit uiteindelijk een goed besluit. Echter dank aan alle initiatiefnemers die dit experiment mogelijk hebben gemaakt.

  1. luisteraar schreef:

   Ah, u neemt straks ook geen mobiele telefoon meer mee? Wat is er mis met onderweg kletsen? kan ook handsfree.. ik luister graag naar JAS, LR en nog wat andere die regelmatig opduiken.
   Krijg niet de indruk dat dat slechte chauffeurs zijn 🙂

 19. Hans schreef:

  Met grote verbazing lees ik hier berichten van een aantal amateurs en ook nieuwkomers die kennelijk teleurgesteld lijken te zijn, mocht PI2NOS/PI3UTR landelijk gaan verdwijnen.
  Alsof er werkelijk niets anders zou bestaan dan thuis met een rondstraler op je dak je te beperken tot het werken over repeaters op VHF/UHF. Alsof dat een prestatie zou zijn!

  Maak eens wat simplex verbindingen!! Doe eens wat MOEITE om een verbinding te maken en draai eens met een beam rond op vhf/uhf met name op SSB.Je weet niet wat je dan overkomt!

  Een hele grote groep amateurs weet niet eens hoe en signaal eruit ziet tijdens en simplex verbinding als er condities zijn.Die raken volkomen in paniek als er even wat ruis komt op hun signaal.
  Back to the roots zeg ik en gebruik repeaters daar waar ze bedoeld voor zijn nl,het ondersteunen van mobiel radio verkeer!

 20. PD1LOI schreef:

  Jammer zo krijg je het gevoel dat die gasten die dit verziekt hebben zich als overwinnaar voelen, Dit mag niet (nooit) gebeuren.

 21. Danny schreef:

  Ik wil iedereen bedanken voor dit prachtige technisch geslaagde experiment. In principe past ontmanteling ook wel in het experimentele plaatje daar het experiment eigenlijk geen experiment meer was in mijn ogen. Blijft jammer van de gedrags perikelen. Ik vind het wel jammer dat veel lokale repeaters al QRT zijn of weinig gebruikt werden. De planning om de N de gaan doen (start is dit jaar is in de boeken duiken) gaat gewoon door, ik vind simplex verbindingen zelf veel interessanter. PI3UTR kan ik hier ruisvrij (S0-2) ontvangen bij condities, is ook een beetje mijn conditie verklikker haha. Waneer de PI2NOS zender in Smilde word uitgezet zal dat mij zelf meer vreugde opleveren daar het signaal zo hard is hier dat het de naast gelegen raster repeaters enigszins wegdrukt. Op mijn oude Uniden scanner heb ik daar last van en op de SDR dongle (die toch al gauw over de nek kan gaan bij harde signalen).
  Ik hoop vele bekende stemmen en calls in de toekomst simplex of via lokale repeaters te horen. Blijft leuk om John PA0ETE soms op de repeater in kampen te horen.
  Vond het ook enorm intressant over een groep in het noorden die massaal met de SDR dongles aan het knutselen zijn gegaan. Ik heb de rondes dan ook als zeer interessant en leerzaam opgenomen.
  PI2NOS begon ik zelf ook minder uit te luisteren. Ik gebruikte PI2NOS temeer om de SDR dongle te kalibreren op frequentie, vele andere lokale repeaters zitten niet altijd op frequentie. Dat merk je als ze wat verder weg zijn 🙂
  Nogmaals, bedankt voor dit experiment. Maak er een mooi feestje van als afsluiter en op naar het volgende experiment ( als dat te evenaren valt 😛 )

  Groetjes, Danny.

  p.s. de PI2NON is momenteel erg onstabiel hier in signaal, het signaal swiept van S1 naar paar Db over 9 en is zeer irritant. hebben ze wat veranderd waardoor ik net in een co-channeling overlap zit?

 22. Cor.Boelhouwers schreef:

  Hallo mede amateurs.

  Allereerst is het enorm verdrietig dat dit mooie systeem gaat verdwijnen.
  We moeten ons de ogen uit ons hoofd schamen dat we zo slordig met dit systeem zijn omgegaan.
  Velen beseffen niet hoeveel tijd de crew hierin heeft moeten stoppen .
  Deze tijd hebben ze niet bij hun geliefde doorgebracht.
  Het is mij opgevallen dat van de vele amateurs die de hele dag op de repeater hingen,helaas hun roepletters niet op de donatielijst aanwezig waren.
  Ook het dwangmatig reageren op een intruden roept bij mij vragen op .
  En mocht je toch je mening willen geven gebruik dan ook je roepletters !!

  Cor PA3CRL

  1. Arthur-PD1ZON schreef:

   Met de laatste ben ik het zeer eens.
   Alleen bij kenbaar maken van je callsign, heb je pas een discussie tussen zendamateurs.
   De rest kan wat mij betreft genegeerd worden.

 23. PA3UL schreef:

  Erg jammer allemaal!

 24. Ruud schreef:

  Beste geweldige mensen achter het NOS project.
  Met ontzettend veel plezier heb ik, als beginnend radioamateur op late leeftijd, mijn eerste “radiostappen” mogen zetten via deze repeater. Veel heb ik zo’n 5 jaar geleden geleerd en ben ik geholpen door mede amateurs. Dank daarvoor. Maar ik heb ook moeten meemaken hoe de verruwing, grofheden en primitieve ruzies losbraken tussen amateurs en piraten. Er op een plezierige manier van gebruik maken, lukte niet meer. Ik heb toen de NOS met bloedend hart de rug toegekeerd. Gelukkig wel via de HF mijn plezier terug gevonden in radio. Maar toch denk ik met veel respect en plezier aan de eerste NOS periode terug.
  Ik begrijp de beslissing e.e.a. af te bouwen beslist. Als je hoorde hoe er soms gesproken werd tegen en over de initiatief nemers is dit ook de enige juiste beslissing.
  Heel erg bedankt voor het geweldige systeem en ook bedankt, dat ik er gebruik van mocht en kon maken.
  Tot betere tijden,
  73 Ruud PA2MUL

 25. mannes PD3MCF schreef:

  Ik moet even wat kwijt
  ik volg sociaal media niet zo maar nu gelezen te hebben op hobbyscoop
  maak ik als radiozendamateur me zelf
  ook schuldig aan de afbreuk van het PI2NOS repeater netwerk
  zoals Mischa ook schrijft
  het aantal zendamateurs
  Dat de PI2NOS de rug heeft toegekeerd vanwege
  piraten of ordeverstoring
  Daar ben ik er 1 van
  het heeft mij wel tot denken gebracht
  we praten over een paar
  piraten tegen een paar duizend AMATEURS
  wij laten ons dus wegjagen door een handvol piraten??
  Dat is volgens mij precies
  wat ze willen
  Dus de schuld ligt toch
  echt grootdeels bij ons
  zendamateur zelf
  En natuurlijk zal ook andere zaken meespelen
  maar ik doneer weer als
  Ik van zee thuis ben
  misschien kunnen we zo
  toch de afbraak stoppen
  En wat er nog staat kan
  blijven bestaan
  Mvg
  mannes
  PD3MCF

 26. Henk schreef:

  Het falen van PI2NOS zat er van het begin al wat in. Het trots zijn op een piratenafkomst en dit dan vaak en luid verkondigen en zich zo gedragen trok een verkeerd soort”zendamateurs” aan. Veel gelicenceerde .
  zendamateurs die al wat langer aktief waren heb ik dan ook nooit gehoord.
  Een van de redenen waarom ik zelf ook nooit op deze frequentie verscheen.
  Toch wel jammer voor serieuze beginners, die vaak uit gewoon uit eenzaamheid of wegens beperkte middelen hier kontakt zochten.

  Henk (al minstens 50 jaar gelicenceerd zendamateur)

  1. Ernst schreef:

   Hey Sam,
   Wil je dan alleen maar over repeaters werken?
   De hobby heeft vele mogelijkheden hoor.
   11 meter is een optie als je inderdaad alleen maar een beetje wil praten in de omgeving.

 27. Anne schreef:

  Het lijkt wel of de wereld vergaat nu dit aan de orde is. Mensen van NOS worden de wereld in geprezen omdat zij
  zo’n mooi stukje techniek hebben geleverd. Als ik door de jaren heen kijk zijn er genoeg andere mensen geweest die ook iets neergezet hebben, daar hoor je NOOIT iemand over! Mensen sta ook eens stil bij de andere omzetters die in stand gehouden worden door zendamateurs die NIET vooraan willen lopen en media geil zijn. Zal geen namen noemen maar we kennen hem allemaal! Ik baal er enorm van dat ik moet lezen dat er extra geld gedoneerd word door amateurs. De meeste verantwoordelijke zendamateurs die ik ken betalen ALLES uit hun eigen beurs!

  Het falen van NOS is niet de totale wanorde wat je vaak hoort op NOS. Er spelen hele andere dingen waar niet over gepraat word. Alles lekker wazig houden, zodat de mensen kunnen gissen. Mensen van NOS wees nu gewoon eens eerlijk en vertel in Jip en Janneke taal wat er echt speelt.

  Het zal stil worden (als) NOS uitgaat, maar als hij uit is kunnen we eindelijk normaal weer zendamateur worden.
  Meer simplex verbindingen maken en eens meer over techniek praten.

  De brogers, Anne

 28. Hans schreef:

  Het project hoe het opgezet is / was prima, maar helaas zijn er personen bij die het moeten verzieken, In het begin van PI2NOS heb ik er regelmatige gebruik van gemaakt, totdat het voor mij toch meer op een 11 meter kanaal begon te lijken ben ik afgehaakt, al die trollen die te horen waren en zijn, nu ook terwijl ik zit te typen continu de repeater wordt opengedrukt, begint het mij steeds meer te irriteren dat ik snel weer naar de eigen lokale repeater draai en daar op luisteren zet.

  Bedankt Hobbyscoop voor deze mogelijkheid die geboden is voor dit project en hopelijk komt er ooit nog iets wat beter te beheren is, en de trollen actief kan weren.

 29. Henk schreef:

  Breda is uitgeschakeld en de noordelijke provincies volgen net als meerdere opstelpunten, jammer maar de ware reden wordt niet genoemd. De oorzaak staat los van “intruders en gestoorden” het gaat om de kosten om de antennes en de systemen op deze opstelpunten te kunnen laten staan. Staat het systeem boven op een hoge flat dan zijn de kosten te overzien maar staat het systeem op een commerciële toren dan vliegen de kosten omhoog. Het zou wel mooi zijn als de stichting de ware reden van de “ontmanteling” communiceerd.

  1. Anne schreef:

   Denk zelf persoonlijk dat de kosten wel mee zullen vallen. Ze hebben Alticom als sponser en die gaat over de masten / antennes. Het verbaast mij als ik de eerste berichtgeving lees, een hoop bla bla waar je alle kanten mee op kan. We kunnen hier lang over doorpraten en blijven gissen ;-( Ik heb daar in voorgaande berichtgeving al genoeg gezegd hi

   De brogers,
   Anne

  2. PA1OKZ schreef:

   Anne, eigenlijk geen reaktie waard, maar je weet niet wat je zegt. Verzekeringen, energie, huur, beveiliging, onderhoud, reparatie, eventueel uitbreiding, ga zo maar even door. Met het opzetten en instandhouden van systemen op 27 lokaties gaan vijf cijferige bedragen om. Spuug je gal en noem me mediageil, geen idee waar dat vandaan komt maar doe vooral wat je niet laten kan.

   Mediageile Mischa, PA1OKZ

  3. sam schreef:

   mischien een keer een vergadering beleggen by my thuis mischien komt er dan een oplossing uit want ik denk dat er een hoop mensen zyn die pi2nos niet kwyt willen en OKZ zie t gelijk niet zo pikzwart in t kan altyd nog rotter

 30. Ruud schreef:

  GOED, zoveel positieve reacties te lezen van mensen, die het werk van het NOS team op prijs gesteld hebben.
  Jammer dat er, net als bij de NOS repeater, toch mensen zijn, die zuur en insinuerend moeten reageren.

  Ruud

 31. Toon Smulders schreef:

  Het is echt heel jammer dat zo een mooi technisch hoogstandje gaat ophouden met bestaan.
  Veel amateurs maken gebruik van een repeater omdat ze mobiel zijn, daar is een repeater een grote uitkomst voor.
  Maar ook veel amateurs die vanwege de gemeentelijke wetgeving geen grote mast mogen zetten.
  Dus alleen maar een verticale antenne kunnen plaatsen, omdat ook de buren er “last “van hebben.
  Nou wil ik niet met een vinger een schuldige aanwijzen,… maar de verkoop van zendapparatuur is gewoon vrij, iedereen kan kopen en gebruiken wat ie maar wil.
  Kijk maar eens op marktplaats,. ik ben stellig van mening dat de regelgeving de laatste jaren erg tekort is geschoten.
  Nu is het te laat, er is nu zoveel in omloop, dat is niet meer terug te draaien.
  Slechts een veel strengere aanpak zou wat kunnen helpen, het in bezit hebben weer als misdrijf aanmerken en zwaar straffen.
  Maar intruders, is vast niet de enige reden waarom dit mooie project gaat stoppen, alleen is de berichtgeving daaromtrent niet geheel duidelijk, we zullen het horen.TZT.

  PDØDFM

 32. Danny schreef:

  Dat was het, Zender Smilde staat uit. Denk dat ik nu ijsselstein hoor. Signaal is tot zover nog goed verstaanbaar met ruis. Signaal nu tussen S2 en 5. Toch LWZ nog even gehoord vandaag, dat zal wel de laatste keer zijn. Nogmaals, dank voor de techniek 🙂

 33. Leo, Utrecht-Overvecht, voormalig zendamateur. schreef:

  Indertijd is er al tijdig voor gewaarschuwd, o.a. door PA0RDA te Zeist, dat een landelijk systeem zou gaan mislukken door te grote drukte van de zendamateurs zelf èn door de aanzuigende werking op piraten. Veel serieuze zendamateurs, die door omstandigheden vrijwel alleen via de repeaters kunnen werken, hebben afgehaakt en hun registratie stopgezet. De enige oplossing lijkt mij: terug naar de basis en dus PI2NOS weer regionaal en zonder internet-faciliteiten, want dat werkte indertijd prima. Zoals eerder gezegd: technisch een hoogstandje, maar sociaal een mislukking. Helaas, maar waar en met alle respect voor de grandioze inzet van de crue.

  1. Leo, Utrecht-Overvecht, voormalig zendamateur schreef:

   crue te lezen als: crew.

 34. Niels PD9Q schreef:

  Het is verbazingwekkend dat mensen afscheid aan het nemen zijn van NOS. Het kan aan mij liggen dat ik niet kan lezen, maar er staat toch echt dat het een koste plaatje is. Tuurlijk als heel de dierentuin voorbij komt gewandeld zou ik ook op het uit knopje drukken. In het begin 2014/15/16 is het een leuke tijd geweest. Nu staat hij meestal aan als ik op HF aan rond klooien ben. Wordt het irritant ram ik een paar keer op het knopje tot hij op de lokale repeater staat. Rust…. ft8 en jt65 klinkt beter. Ben blij dat het in afgeslankt versie weer verder gaat. Veel respect voor de mannen van NOS. Tijd, Energie, Kosten, Geduld, Verstand. Misschien een brei clubje oprichten wordt je heel rustig van. (Zegt me Oma)

 35. Freek schreef:

  Denk dat ik de reden wel weet waarom alles uit gaat! Werd door de KPN helpdesk doorverwezen naar deze site omdat mijn Digitenne box niet meer werkte:

  https://forum.kpn.com/digitenne-12/klaar-voor-de-toekomst-veranderingen-bij-digitenne-445235

  Kijk hier maar eens naar en trek je conclusie ……

  73ers, Freek

  1. Hans schreef:

   Ik kan het mij niet voorstellen dat digitenne de reden is om PI2NOS uit te zetten, daar zie ik geen verband tussen dat het elkaar in de weg zit, want de zenders van PI2NOS en de ontvangers, die het signaal doorgeven staan via Internet met elkaar in verbinding. Er spelen hele andere problemen zoals financiële situatie en ook de problemen met intruders. En de onderhoud van de apparatuur kost nu eenmaal geld.

  2. Henk schreef:

   Financieel ?? Ik lees toch echt: “De stichting is financieel kerngezond dankzij een sterk financieel beleid, echter, dit moet wel zo blijven….”

  3. Mischa schreef:

   Beste Freek,

   Wat is er niet duidelijk aan het artikel? Waarom zou je een afwijkende conclusie willen trekken terwijl we openheid van zaken geven?

  4. Freek schreef:

   Conclusies trekken doen we allemaal als ik het zo terug lees in de commentaar. Als je luistert op NOS hoor je de wild vreemdste verhalen wat er aan de hand is. Hebben dan al die mensen een afwijkende conclusie? Of rammelt er toch iets aan jou verhaal?

  5. luisteramateur schreef:

   En dan krijg je geen antwoord meer Freek, valt dat jou ook op?

 36. idee schreef:

  Een dongle in de microfoon kabel die een gecodeerde sleutel stuurt, waarna de repeater een keyword terug stuurt en men een bepaalde tijd kan zenden. Dan kun je die dongel koppelen aan een abonnement en heb je meteen de bijdragen geregeld. plus dat alleen serieuze gebruikers dat betalen. Eventueel met tijden dat ie vrij is, free windows, wat te besturen is.

  1. PE1PTP schreef:

   Een dergelijke oplossing is technisch misschien haalbaar, maar wettelijk niet toegestaan. Zie onderstaande definitie uit “Regeling frequentiegebruik met meldingsplicht” (de voorwaarden die bij je registratie horen, voor zover je die hebt):

   “radiozendamateur: degene die vanuit een persoonlijke belangstelling en zonder financieel oogmerk gebruik maakt van frequentieruimte ten behoeve van het opdoen van vaardigheden, het communiceren via de radio en het doen van technische onderzoekingen;”

   Zendamateurs mogen dus geen “zendtijd verkopen”. Dat past ook helemaal niet bij het open karakter dat pi2nos heeft.

   https://wetten.overheid.nl/BWBR0036375/2017-04-01

  2. idee schreef:

   De vraag is of het proberen te dekken van kosten “uit financieel oogpunt” is. Donaties maar ook gebruikerskosten tegen onkostenprijs vallen buiten winstoogmerk, zoals een vzw in België. Je doet dan ook meteen experimenten met cryptologie/toegangs management. En je kunt zaken regelen zonder dat de repeater uit moet en de goeden onder de kwaden lijden. Het open karakter kun je, indien nodig dan wat beteugelen.

   natuurlijk is het nadeel dat dit lastig te rijmen is op portofoons, tenzij men daar een externe microfoon/luidspreker op heeft.

   Voordeel is wel dat je ook calls van analoge gebruikers op de kaart kunt zichtbaar maken, het leukste zou zijn als die dongel ook nog een klein schermpje heeft waarop de call verschijnt van degene die aan het woord is. En daarmee zou dan ook via de data een koppeling met bijv dmr kunnen (dmr id in een private data blokje). zoals ze het in DVB doen maar dan op een heel lage rate en weinig data. de basiskey koppel je aan een serienummer en die zend je gecrypt uit na aktivatie via echolink of SMS oid.. Enfin dat bestaat al en moet vertaald worden naar een smalband toepassing.

   Op zich handig als je met audio ook slowspeed data kunt meesturen. Maar wellicht gebeurt dat al..

  3. PE1PTP schreef:

   Zoals gezegd is de wetgever daar duidelijk over en rijmt dat niet met het karakter van pi2nos. Daarnaast is anoniem posten op hobbyscoop.nl niet toegestaan dus laat ik het hier verder even bij.

 37. Johan schreef:

  Mischa,

  Ik lees steeds dat jullie openheid van zaken geven, maar waar dan?
  Kom eens met een link svp.
  Tot nu toe zie ik niets anders dan dat iedereen zit te gissen naar de waarheid.

  En het enige wat jij zegt is dat jullie openheid hebben gegeven.

  Asjeblieft, help mij en een heleboel andere mensen die nu lopen te gissen eens en geef ons even de link van het artikel wat het precies uit de doeken doet.

  We zullen je enorm dankbaar zijn.

 38. Johan schreef:

  Sorry maar ik citeer nog even het verhaal dat ik tot nu toe kon vinden:

  “Hoofdreden is het uitblijven van de broodnodige inkomsten om de faciliteiten op 27 verschillende locaties te kunnen bekostigen. Stichting Scoop Hobbyfonds is primair afhankelijk van sponsoren en donateurs; helaas zijn de inkomsten over de afgelopen anderhalf jaar gestagneerd. De stichting is financieel kerngezond dankzij een sterk financieel beleid, echter, dit moet wel zo blijven…”

  Dit verhaal spreekt zichzelf echter tegen en komt niet geloofwaardig over:

  – De stichting is financieel erg gezond
  – De hardware was er al, dus kost ook geen investering
  – Het email adres, gekoppeld aan donaties bestaat helemaal niet.

  Misschien toch eens tijd om het echte verhaal te vertellen?
  Of is het wel lekker dat de makke schaapjes blijven doneren?

  1. EEF schreef:

   is dit zo misha???en…..wie zwijgt stemt toe.

  2. luisteramateur schreef:

   Tsja Eef, dat valt mij ook steeds op, het lijkt alsof hij niet meer reageert als de vragen te moeilijk worden.

  3. Jeroen schreef:

   Misschien omdat er ca. 12.000 “beheerders” rondlopen. Zelfde als met voetbal coaches maar daar zijn het er 17 miljoen…

   Lekker blijven doneren. Kan er hopelijk weer een mooie ballon uitzending komen 😉

 39. Adriaan schreef:

  Adriaan PA1AD

  Wat ik niet begrijp is het volgende,
  De gebruiksintensiteit zijn vooral de FM repeaters PI2NOS en PI3UTR en andere lokale repeaters ik luister hier doordeweeks 3 uur per dag naar.
  Er zijn echter in de loop der jaren dure extra experimenten ontplooid zoals ATV ,DMR,D-STAR en andere deze modi worden gebruikt door een misschien tiental amateurs in ieder geval veel minder amateurs dan de FM repeaters hierboven genoemd.
  Waarom kan hier niet op bezuinigd worden of deze modi afgebouwd worden zodat de FM repeaters kunnen blijven bestaan?

  M.V.G. PA1AD

 40. Dave PB2B schreef:

  Waarom wordt de PI2NOS niet gekoppeld aan een DMR talk group? Bijvoorbeeld TG20401. Dan kunnen de mensen in het Noorden ook weer gewoon meedoen. Ook als er meer locaties worden uitgeschakeld is dat geen probleem meer.
  En we raken die dierentuin kwijt.

  (Ik wil niemand op zijn tenen staan alleen een mogelijkheid opperen).

 41. Joop schreef:

  Jammer ook luisteramateurs en starters zijn hier niet blij mee.
  De jeugd heeft de toekomst maar wie wil er op deze manier nog zendamateur worden?
  Je kan straks zelfs geen verbindingen maken door Nederland, waar hebben we het over.
  De hobby is aardig aan het vergrijzen ouderen snappen blijkbaar niet dat het bij de jeugd om communicatie gaat en veel mindere mate om de techniek. Maak die drempel lager-anders om in te stappen dan zal je zien dat de jongere generatie daar op aansluit en deze hobby weer wat meer toekomst heeft.

  1. Henk schreef:

   Joop dat je straks geen verbinding meer kan maken door Nederland zoals jij het noemt is natuurlijk lulkoek. Zoals jij het laat klinken zouden we dus alleen via een repeater verbindingen kunnen maken. Wat ben ik blij dat ik niet afhankelijk ben van repeaters, het is leuk maar zeker niet onmisbaar.

 42. Joop schreef:

  Op veel andere banden wel Henk dat begrijp ik maar hoe ga je dat dan doen op 70cm?

  1. Henk schreef:

   Joop hoe deed men het voor dat NOS er was? Juist gewoon een antenne neerzetten ipv een Diamond stokje.

  2. Hans schreef:

   Leve de simplex verbindingen!!

 43. appie schreef:

  komt er nog een paasronde?

 44. Max schreef:

  dit is een sterfhuisconstructie, welk banden zijn de volgenden.
  de zendamateur bestaat dadelijk alleen in de geschiedenisboeken.

 45. sam schreef:

  beste mensen ik heb naar aanleiding van jullie reacties nog fff nagedacht over het behalen van mn n licentie
  volgend jaar ga ik er vol voor dit in samenwerking met een goeie vriend die pas ook zn N en daarna ook zn F behaalt heeft hy heeft my overgehaalt BEDANKT MARTIN!!!

 46. Max schreef:

  wat ik nu zo jammer vind is, dat https://pc7x.net ook uit de lucht is.
  je kan niet meer zien en horen wat er op de dag voor activiteit is geweest.
  wat ik op pi2nos hoort is heel weinig.
  hebben de zendamateurs deze band de rug toegekeerd????
  jammer, door een aantal brulapen laten jullie zich verjagen

 47. Marcel schreef:

  Ben bezig met mijn N licentie en vind het geen goed besluit om radio-zendamateurs zo te isoleren. In het noorden en zuiden zijn de grijze bolletjes al verstoken van enig contact via dit mooie systeem.

  Jullie laten je wel in de kaart kijken zeg. Omdat een misbruiker al gepakt is en de rest volgt. Misbruikers moeten uit-gepeild, vervolgd en bestraft worden. Ik vind het dan ook wel erg jammer dat de beheerders van deze mooie repeaters gevoelig zijn voor wangedrag. Ik zou er nog meer bij zetten juist om mijn spierballen te laten zien!. Er is immers een gezond beleid van de stichting wordt beweert hé.

  Zet de repeaters gewoon aan en als iedereen een beetje doneert af en toe, en met respect om blijft gaan met elkaar komen we er wel.

 48. John Bakkeren VA3CQE / PE1CQE schreef:

  Als bezoeker in Nederland in 2017 met een Nederlandse roepnaam (PE1CQE) en een Canadees callsign (VA3CQE) was het een bijzondere ervaring om op PI2NOS verbindingen te maken.
  Gedurende een van die QSO’s ben ik weer in contact gekomen met een paar oud colega’s.
  Ik was onder de indruk van de dekking van het system. In Canada kennen we dat (nog) niet. Jammer om te horen dat het system langzaam wordt afgebouwd.
  Hartelijk dank aan de groep die dit experiment mogelijk maakte

 49. Fritz schreef:

  het leuke van het zenden en ontvangen is :met een eenvoudig radiotje of ontvanger signalen uit de lucht te halen en of zover mogelijk te komen met zo weinig mogelijk vermogen,als ik directe verbindingen wil gebruik ik de telefoon of internet wel.
  terug naar de basis gewoon via de antenne en wachten tot de condities goed zijn
  dat is mijn hobby gr fritz 1166 al jaren luister amateur

Comments are closed.