JOTA-JOTI Zomerkampronde op PI3UTR

Ook dit jaar zullen scouts in heel Europa meedoen aan het “Jamboree on the Air/Internet” event waarin jongeren onder andere kennis maken met radio amateurisme. Deze evenementen vinden plaats op 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli, 7 augustus, 14 augustus, 21 augustus, en 28 augustus. De jongeren zullen uitkomen op 3690 kHz +/ QRM, maar ook op PI3UTR. We wensen iedereen veel plezier en gezelligheid!


7 thoughts on “JOTA-JOTI Zomerkampronde op PI3UTR

 1. Henk PD7HB schreef:

  “De jongeren zullen uitkomen op 3690 kHz +/ QRM”

  Waarom niet op een band waar N amateurs ook mogen werken bv 7.087 ?
  Op 80 ben je altijd verplicht er een F amateur bij te hebben en worden de N amateurs uitgesloten om een groep scouts kennis te laten maken met het radio amateurisme zonder aanwezigheid van een F amateur.

  1. Wilfred schreef:

   Ben het met je eens Henk.
   Groet PD4WA

  2. Thom schreef:

   Hoi Henk,

   Hier is wel vaker discussie over. De reden dat 40 meter niet wordt gebruikt is technisch: de 40 meter band is helaas niet bruikbaar voor binnenlandse propagatie (NVIS) tijdens deze periode van de zonnecyclus. Daarom is 2 jaar geleden de Zomerkampronde van start gegaan via 2 meter (PI3UTR) en echolink, speciaal zodat de N-amateurs ook gewoon mee kunnen doen. Want dat was hard nodig: er zijn genoeg Scouts die geen F hebben!

   Hopelijk heb je wat aan dit antwoord.

 2. Arthur-PD1ZON schreef:

  @ Thom

  Een repeater en echolink is not the real stuff. (leuk als iets erbij)
  Short wave is wel echt des zendamateurs, naar mijn mening.
  Waarom geen PD calls toelaten op 80 m tijdens die dagen, terwijl jan en alleman dat wel mogen (want dat is het in feite)

  1. Thom schreef:

   Hoi Arthur,

   Het zou natuurlijk tof zijn als dat zou kunnen! Maar helaas mag het niet…

   Vergis je overigens niet in de moeilijkheidsgraad van een verbinding maken op 80m, als je nog maar een kind bent. Vooral in de zomer. Er is veel statische etherstoring en fading. En daarbij is het ook lastig om een 80m antenne op een beetje een fatsoenlijke hoogte te krijgen voor NVIS propagatie. Je hebt het dan over ongeveer 0,2 labda, wat overeen komt met 16 meter. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen in een bos op kamp… 😁

 3. Henk PD7HB schreef:

  “Vergis je overigens niet in de moeilijkheidsgraad van een verbinding maken op 80m, als je nog maar een kind bent.”

  Thom je doet het nu voorkomen dat er alleen maar “kinderen” bij de scouting zitten, mijn ervaring is dat de groep tussen de 14 en 18 jaar de meest actieve groep is, in mijn ogen geen kinderen meer.

  1. Thom schreef:

   Hoi Henk,

   In dit beperkte tekstveldje kun je gewoon niet alles lekker kwijt. Helemaal niet als het op een gesprek begint te lijken want dat mis je toch snel intonatie. En ik ben nogal moe, van een weekend opbouwen op een zomerkamp met hagelstenen om je oren en een slechte nacht 😁. Dus waar ik kinderen schreef, moet je eigenlijk lezen: ‘relatief onervaren luisteraars van HF-banden’ 😉

   Overigens is het voor een jeugdlid van 14-18 ook niet ‘appeltje eitje’ om op 80m tijdens lastige condities een goede verbinding te maken, of naar een verbinding te luisteren. Ze missen op zo’n moment de ervaring. Dat probeer ik te zeggen.

   Dan is de FM-kwaliteit van een sterke repeater toch wel een uitkomst voor velen.

Comments are closed.