Voortgang herbouw PI6ATV

Regelmatig krijgt Stichting Scoop Hobbyfonds vragen over de stand van zaken met betrekking tot de prachtige ATV repeater PI6ATV, die altijd actief geweest is vanaf 220 meter in IJsselstein. Na de gedwongen interne verhuizing moest alles worden afgebroken en is een omvangrijk traject ingezet om een nieuw maar tegelijk vertrouwd PI6ATV te her-activeren. We moeten toegeven dat we ons wel verkeken hebben op de omvang van dit project. Samen met de verhuizing van alle andere systemen, die inmiddels allemaal weer actief zijn, was PI6ATV wel een erg groot aandeel van het geheel. We zijn daarom blij dat we de afgelopen tijd veel progressie geboekt hebben. Daarom hieronder de stand van zaken:

De rack hardware

In de vier 19 Inch cabinets die vorig jaar zijn gebouwd op de 20e verdieping is alle PI6ATV hardware die we opnieuw gaan gebruiken inmiddels weer geinstalleerd en grotendeels bekabeld, wat overigens een aanzienlijke klus is. Er zal ook met nieuwe hardware, die op dit moment gebouwd wordt, nog veel meer te bekabelen zijn maar dat is een klus die eigenlijk op ieder moment geklaard kan worden. We hebben de afgelopen maanden veel testen gedaan met onze Kaleido, dit is de unit die ervoor zorgt dat het beeld van PI6ATV in vakjes verdeeld wordt, met tekst overlay, VU meters, etc. De Kaleido gaf in de oude situatie nogal eens problemen maar lijkt op dit moment weer volledig betrouwbaar te functioneren. Ook is de PI6ATV controller vervangen door een modernere HP server die met allerlei insteekkaarten weer het nodige werk kan verrichten…

Verbindingen cabine <> 20e

Wellicht een van de grootste uitdagingen is het maken van betrouwbare video en RF verbindingen tussen de cabine, waar de zenders en een aantal ontvangstantennes zijn opgesteld. Het probleem is vooral dat we geen actieve apparatuur meer in de toren mogen plaatsen vanwege geldende veiligheidsregels dus daar moest een oplossing worden gezocht. Daarover later meer. De gedachte was om verbindingen te realiseren over glasvezel en zo gebeurde het dat we een aantal maanden geleden hebben gezwoegd om bijna 200m glasvezel in de buismast te leggen, door de torenschacht naar de 20e verdieping. We hebben 12 vezels tot onze beschikking en eigenlijk zouden deze op zaterdag 23 september gefuseerd worden met pigtails om vervolgens afgemonteerd te worden voor ingebruikname. Dit is helaas door omstandigheden niet gelukt dus we hopen dit binnenkort alsnog te kunnen (laten) uitvoeren.

Voor het converteren van onze signalen naar licht wordt gebruik gemaakt van zogenoemde Fiber-optics naar L-band convertors. Feitelijk injecteer je aan de ene zijde L-band signalen (950MHz tot 2050MHz) die bij PI6ATV als IF signaal dienen. Deze worden geconverteerd naar licht en aan de andere zijde gebeurt precies het omgekeerde. Dankzij de crew van PI6HVS konden we in het bezit komen van een aantal convertors die we dankbaar in gebruik willen gaan nemen. Dit werkt trouwens twee kanten op: De ontvangen signalen op de cabine worden naar beneden getransporteerd, en de zendersignalen naar boven.

Apparatuur op 220m

Tja, apparatuur plaatsen in de cabine is er niet meer bij, dus daarvoor moesten we een alternatief vinden. In eerste instantie werd gedacht aan een gecertificeerde brandveilige kast in de cabine. Dat was op zich wel toegestaan, maar brengt enorm veel beperkingen en procedures met zich mee. Alhoewel we dit lange tijd van plan zijn geweest zijn we hier nu van afgestapt en kiezen we de betere en gemakkelijker optie, namelijk een kleine buiten unit die op het dak van de cabine wordt geplaatst. Hierin komen de L-band naar glas convertors evenals de Hamnetswitching en voedingen voor de zenders. Voor de behuizing is inmiddels een sponsor gevonden, waarover we binnenkort meer kunnen berichten. We kunnen deze unit dan gaan voorbereiden op plaatsing zodat ingebruikname van PI6ATV heel dichtbij komt.

Antennes

De grootste klus bij PI6ATV is zonder twijfel het op orde brengen van ons antennepark. We verkeerden in het verleden in de zeer luxe situatie dat we flink wat antennes in en op de cabine konden plaatsen. Vorig jaar heeft de Gerbrandytoren een grote schilder en onderhoudsbeurt gekregen en ook het dak van de cabine was hierbij aan de beurt. Al onze antennes moesten daarom verwijderd worden. PI6ATV is gedurende 18 jaar vanuit de cabine operationeel geweest en we zijn tot de conclusie gekomen dat aan de antennes groot onderhoud gewenst was. We willen immers niet alleen een goede performance, maar ook vanuit veiligheidsoogpunt hebben we besloten dat vernieuwen de beste optie is.

Edwin (PD2EBH) heeft zich hierbij over het grootste deel van het werk ontfermt samen met Hans Bruin en Rob (PA3GIE); geen onbekenden in ATV land . Eerder dit jaar is Hans helaas komen te overlijden, wat ons betreft is de heringebruikname van PI6ATV daarom een ode aan Hans’ werk, waar we zeer naar uitzien. Voor boven op het dak van de cabine zijn een achttal nieuwe Waveguide slotantennes geproduceerd door Hans en Rob. Hier is erg veel energie in gestoken en we mogen wel zeggen dat we erg trots zijn op het resultaat. We hebben straks weer ontvangst op 23cm, 13cm, 6cm, 3cm en 1.2cm, en dat met een verwachte performance die de oude situatie duidelijk passeert. Behalve de nieuwe antennes zijn door Edwin in eigen beheer fantastisch mooie mastconstructies gemaakt waardoor wij verwachten dat onze host Alticom met genoegen zal kijken naar de professionele wijze waarop het een en ander is verwezenlijkt!

Op 23 september was het eindelijk zo ver: We hebben de 23 en 13cm RX antenne gemonteerd en ook de twee zendantennes van PI6ATV zijn in positie gebracht. Het plaatsen van de overige antennes is nu niet veel werk meer want deze zijn geheel geprepareerd en hoeven feitelijk alleen nog maar te worden vastgeschroefd. Onder aan dit bericht is een kleine fotoreportage van de werkzaamheden en het resultaat te zien.

De antennes die niet noodzakelijkerwijs op of in de cabine hoeven te worden geplaatst hebben wij op 23 september vernieuwd en geplaatst op de 24e verdieping op het tussenbordes die ons is toegewezen. Hiertoe hangen nu een viertal nieuwe schotelantennes voor de ontvangst van verschillende andere repeaters (PI6ZDM, PI6HLM, PI6ZTM en PI6HVS) aan onze masten, die we al eerder geplaatst hebben. Overigens vergeten we nog te melden dat we hiervoor een geheel nieuwe infrastructuur hebben gebouwd, bestaande uit een apparaatkast, drie masten en bekabeling naar de 20e verdieping, ook dat was een flinke klus. De laatste antennes op de 24e moeten nog teruggeplaatst worden en dan begint het weer ergens op te lijken.

Hoe nu verder…

Alhoewel er veel aan PI6ATV gesponsorred is komen er natuurlijk ook omvangrijke kosten kijken bij de vervaardiging van alle middelen voor de Hobbyscoop systemen. We moeten dus goed op kosten letten en steeds als dat kan bouwen we een stukje verder. De volgende stappen die noodzakelijk zijn om PI6ATV binnenkort te kunnen activeren zijn:

 • Plaatsen van de laatste antennes op de cabine
 • Plaatsen van de buitenkast en de zenders
 • Aanleg van de kabelgoten en bekabeling op de cabine
 • Het fuseren van de glasvezel beneden en boven
 • En nog het nodige kleine werk, een heleboel testen etc.

Als dit gebeurd is dan staat niets ons meer in de weg om PI6ATV weer in te schakelen. Wij zetten ons in om dit voor de winter nog te laten gebeuren, immers, dan willen we alle buitenactiviteiten hebben afgerond….

Hieronder nog een klein beeldverslag van de werkzaamheden op zaterdag 23-9, wordt vervolgd.

Op de cabine:

 

 

  

 

Op het bordes

 

 

9 thoughts on “Voortgang herbouw PI6ATV

 1. Rob PA0RWE schreef:

  Wauw wat een megaklus is dat! Respect hoor voor jullie allemaal.
  Ik kijk er (letterlijk) naar uit dat PI6ATV weer in de lucht komt.
  Succes nog met de komende werkzaamheden.

  73’s
  Rob PA0RWE

 2. Ben Zandstra schreef:

  Bedankt voor de update, boeiend om te lezen.

  Is het mogelijk om de foto’s ook in een wat hogere resolutie als link achter deze afbeeldingen te krijgen ?

  73′
  Ben PE2BZ

  1. PA1OKZ schreef:

   Jazeker Ben, inmiddels gedaan – was ik even vergeten…

 3. Paul - ON2PCO schreef:

  Indrukwekkend !

 4. Gijs PA2GN schreef:

  Mooi werk!
  Leuk dat PI6ATV weer terug komt, succes met de afbouw van het systeem!

 5. PE1DWA schreef:

  Hallo crew,

  Wat een indrukwekkende prestatie hebben julie met het PI6ATV -team geleverd ,enorm veel werk verzet,een technisch hoogstandje van de eerste orde !

  Ik wens jullie veel succes met de verdere voltooiing van de repeater.
  Groeten Hans PE1DWA

 6. johanvc schreef:

  na het lezen van dit uitgebreide verhaal over de wederopbouw van pi6atv heb ik mezelf voorgenomen om een lang gekoesterde wens maar eens ten uitvoer te brengen. actief worden op ATV.

  hopelijk lukt het me om terzijnertijd eens over deze repeater te werken…

  73′

  johan
  pa3hgu

Comments are closed.