Hobbyscoop en veiligheid op lokatie

Het bouwen, plaatsen en beheren van technische faciliteiten voor radiozendamateurs is weliswaar een erg leuke, maar tegelijk ook tijdrovende aangelegenheid. Veel van deze tijd wordt besteed aan de bouw van en het onderhoud aan onze antenne installaties. Omwille van de veiligheid van haar medewerkers stelt het bestuur van Stichting Scoop Hobbyfonds de eis dat deze te allen tijde van de juiste outillage voorzien zijn en dat zij tevens over de juiste certificaten beschikken om op verantwoorde wijze op onze bijzondere opstelplaatsen te kunnen werken. Behalve de stichting zelf stellen ook onze hosts, de eigenaren van de opstelplaatsen, zulke eisen. In de afgelopen jaren heeft Hobbyscoop haar opstelplaatsen aanzienlijk uitgebreid tot inmiddels meer dan 20! Neem bijvoorbeeld de Gerbrandytoren, waar Hobbyscoop antennes heeft staan op hoogtes van 96, 220, 300 en 350 meter.

Certificaties kennen doorgaans een beperkte geldigheidsduur en zo komt het dat hercertificering van tijd tot tijd nodig is. Deze maand gingen vier ‘Hobbyscoop mannen’ op (herhalings)training ‘Industrieel klimmen – veilig werken op hoogte’, sommigen voor het eerst en anderen voor een hercertificering want deze kent een geldigheidsduur van slechts twee jaar. Voor alle medewerkers was de training weer de confrontatie met de realiteit; “Hoe zat het ook alweer met de regels?” Wat is een LMRA; Harness Suspension Trauma; hoe was het ook alweer om in je veiligheidsharnas te hangen? Zowel aan het sternaal (borst) als het dorsale (rug) gedeelte.

De vier deelnemers Edwin, Peter, Randy en Mischa mochten na een dagje zwoegen alle vier het certificaat ‘Veilig werken op hoogte’ in ontvangst nemen, waardoor de komende twee jaar de toegang tot onze dierbare opstelplaatsen verzekerd is. Over verzekering gesproken, ook die stellen eisen aan de certificaties van de uitvoerenden

Inmiddels heeft Hobbyscoop in haar team zeven gecertificeerde klimmers. Naast deze veiligheidstraining werken op hoogte voor de antennebouwers is iedereen die in torens en masten werkzaam is (ook binnen) in het bezit van een VCA (Veiligheid, Gezondheid, Millieu – Checklist Aannemers) certificering.

Nu er meer Scoop mannen gecertificeerd zijn ontstaat tevens meer gelegenheid om onze plannen uit te voeren want we zitten niet stil. De prioriteit ligt voorlopig op het heractiveren van PI6ATV in de Gerbrandytoren waarvoor nog het nodige moet gebeuren op het dak van de reportagecabine op 220m. Alle antenneposities hiervoor zijn ondertussen voorgemonteerd en we willen héél graag spoedig de antennes plaatsen en dan hopelijk zonder tegenslag onze 10GHz signalen weer in een groot deel van Nederland rondstralen…

9 thoughts on “Hobbyscoop en veiligheid op lokatie

 1. Rob PA0RWE schreef:

  Goed nieuws om te lezen dat PI6ATV weer prio heeft! Wat werken op hoogte betreft: ik krijg al kriebels in mijn voeten als ik bovenstaande verhaal lees HI!
  73’s
  Rob PA0RWE

 2. Cor.Boelhouwers schreef:

  Gefeliciteerd met de VCA certificering en natuurlijk wederom bedankt voor jullie inzet!!!!!

  PA3CRL.

 3. Arthur-PD1ZON schreef:

  Respect voor dit team!
  Het zou mijn baantje niet wezen, ik wordt al draaierig als ik op de stoeprand sta.:):)

 4. Paul schreef:

  Respect mannen !
  Paul,
  PA7WN

 5. PA7MV schreef:

  Ik vind het geweldig dat jullie zoveel tijd en energie steken in de diverse projecten. Top hoor. Jullie verdienen een pluim.
  73′ PA7MV

 6. ON4BHM schreef:

  We zitten met veel spanning te wachten om de link pi6ATV->PI6BOZ->ON0SNW weer te kunnen opstarten…

 7. Hans - PE0VMT schreef:

  Grote klasse! Gefeliciteerd met de certificering!
  En tussen haakjes: eindelijk eens geen welles-nietes gedoe in deze kolommen. Dat werkt extra verfrissend!

 8. Anne Mak schreef:

  Gefeliciteerd met het behalen va de nodige certificering

  Gr Anne PB1A

 9. Rob pa5rob schreef:

  Gefeliciteerd,mannen en veel plezier met alle “klusjes” op grote hoogte,
  het lijkt me prachtig
  73,Rob PA5ROB

Comments are closed.