PI3UTR en PI2NOS ontvanger in Coevorden

pi1cvdHet zuidoosten van Drenthe kampte al enige tijd met het probleem dat PI2NOS niet goed bereikbaar was. Dit werd veroorzaakt door het plotselinge verdwijnen van onze ontvangstantenne in Hoogersmilde. Als noodoplossing is in Hoogersmilde daarom een antenne in gebruik die noodgedwongen binnen achter een raam staat aan de noordzijde van de toren, alles behalve ideaal dus. Alhoewel een oplossing gezocht wordt bestond tegelijk ook de wens om in Zuidoost Drenthe een betere toegang te krijgen voor PI2NOS; daar is per vandaag een oplossing voor gekomen.

Een helpende hand komt uit Coevorden waar de DMR repeater PI1CVD gehost wordt door Auk, PD0ADC. Hobbyscoop experimenteerde al eerder samen met onder meer Auk met System Fusion repeaters die echter voorlopig in de ijskast gezet zijn in afwachting van nieuwe mogelijkheden voor een vergunning. PI1CVD beschikt over een mooie antennemast aan de noordoost zijde van Coevorden en daar was nog een prachtige plek beschikbaar voor een extra bovenregionale ontvanger voor zowel PI3UTR als ook PI2NOS. Zo gezegd zo gedaan, vanmiddag is de nieuwe ontvanger geactiveerd zodat de toegang in Noord Nederland verder verbeterd is, de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend.

Zoals gezegd is ook PI3UTR nu voorzien van een ontvanger op dezelfde lokatie. De toegevoegde waarde is op dit moment nog nihil; PI3UTR is op dit moment slechts beperkt QRV vanuit Goes en Hilversum. Het primaire opstelpunt van deze bovenregionale 2-meter repeater in IJsselstein is op dit moment niet actief vanwege de omvangrijke verhuizing en verbouwing aldaar. Mede hierdoor is PI3UTR nog niet ontsloten in het noorden van Nederland. Alhoewel het nog wel een aanzienlijke tijd zal duren voor PI3UTR ook goed te ontvangen zal zijn in Noord Nederland is met de voorbereidingen hiertoe al wel een aanvang gemaakt, de ontvanger in Coevorden maakt hier onderdeel van uit.

Een hartelijk dankjewel gaat uit naar Auk, PD0ADC die de ontvangerlokatie faciliteert.

Overigens is momenteel de PI2NOS ontvanger in Eindhoven defect, zo constateerden we afgelopen weekend. Dit was al eerder te lezen op onze . Het is de bedoeling dat deze tegen het einde van deze week gerepareerd zal zijn. Dit is tevens het moment om te onderzoeken of de intermodulatieproblemen met gebruikers van PI2EHV. De Eindhovense 70cm repeater ontvangt slechts 25kHz lager dan PI2NOS, zendamateurs in de directe omgeving van Eindhoven Tongelre zijn in enkele gevallen onbedoeld op de PI2NOS ontvanger waarneembaar als gevolg van intermodulatie met de sterke signalen van Digitenne, dat zich in dezelfde mast bevindt…

2 thoughts on “PI3UTR en PI2NOS ontvanger in Coevorden

  1. Steef schreef:

    Het lijkt erop dat momenteel de ontvangers in Noord-Scharwoude uit staan/ defect zijn. Klopt dat? Of zijn deze wegens gebrek geofferd voor andere locaties?

    1. Mischa schreef:

      Er is lokaal een netwerk sturing daar Steef. Aan een oplossing wordt gewerkt.

Comments are closed.