Eindhoven gefikst en welkom Breda!

BredaOpeens volgen de ontwikkelingen elkaar weer snel op nadat het een tijdje stil was omtrent de bovenregionale repeaters PI3UTR en PI2NOS. Reden hiervoor is tweeledig; enerzijds is het alle hens aan dek in IJsselstein om daar alles in goede banen te leiden, en tegelijk was de “voorraad” ontvangers eind vorig jaar behoorlijk uitgeput. De afgelopen maand is tussen alle bedrijven door weer hard gebouwd zodat weer enkele ontvangers beschikbaar zijn gekomen voor ingebruikname.

Eerder deze week werd al Zuidoost Drenthe ontsloten met een fonkelnieuwe ontvanger in Coevorden. Vandaag werd niet alleen de helaas defect geraakte ontvanger in Eindhoven omgewisseld voor een nieuw exemplaar maar is ook een nieuwe ontvanger toegevoegd in Breda, en die was erg gewenst! De ontvangers zijn beide zowel in gebruik voor PI3UTR als ook PI2NOS. Deze eerste heeft momenteel in Breda en Eindhoven een wat mindere coverage, echter, zodra alles in de Gerbrandytoren te IJsselstein weer up en running is wordt het weer een stuk eenvoudiger om over ‘UTR’ te kunnen werken vanuit het zuiden.

Met de ontvanger in Breda wordt het netwerk in Nederland voor het 70cm relais steeds completer. Slechts Limburg en Twente behoeven nog de nodige aandacht om het geheel compleet te maken. Ook aan PI3UTR wordt ondertussen flink doorontwikkeld…

Overigens is er nog wel een klein technisch probleempje in Eindhoven: De ontvanger daar is verhuisd van Tongelre naar Eindhoven Croy omdat we op Tongelre last hadden van intermodulatie met de ingang van PI2EHV. Dit probleem blijkt in Croy des te groter te zijn: op een ons nog onbekende wijze mengt het signaal van enkele stations uit de buurt van Eindhoven met notabene het uitgangssignaal van PI2NOS, afkomstig uit IJsselstein. Metingen wijzen uit dat PI2NOS op de antenne in Eindhoven nog een uitgesproken hoge veldsterkte veroorzaakt (>250uV) en dat is klaarblijkelijk voldoende om een vreemd produkt te veroorzaken. Dit manifesteert zich door een soort “echo op de ingang van Eindhoven”. Op korte termijn gaan we in Eindhoven daarom een notch filter plaatsen om dit probleem op te lossen. We zien het even aan maar als de overlast te groot is dan zullen we tijdelijk CTCSS op de Eindhovense ingang toepassen van 88,5Hz.

2 thoughts on “Eindhoven gefikst en welkom Breda!

  1. pd8eer schreef:

    Op de eerste plaats super dat jullie Breda nu ook toegevoegd hebben aan de ontvangerslijst. Maar misschien een domme vraag. Kan het niet zo zijn dat er door tijdsverschil van de servers deze echo ontstaat? soort van latency? Het is het zuiden van het land he.. kan wat vertraging opleveren wellicht ? 🙂

  2. PD1NK schreef:

    Neen, dit is niet zo en ook (eenvoudig) na te kijken door de beheerder, en zou eventueel dan bij te stellen zijn, komt bij dat het niet om een zender gaat maar om een ontvanger. Zoals er al staat is er een signaal van 250uV te meten van Ijsselstein in Eindhoven, dit sterke signaal met sterke signalen uit Eindhoven zelf zorgt mijn inziens voor over sturing in de ontvanger van Nos Breda en of verzorgt een mengproduct, met een notch filter is dit te ondervangen.

    Ps, domme vragen bestaan niet, onbeantwoorde vragen wel.

Comments are closed.