PI2NOS goes Intercontinental; Welkom Curacao!

Caribbean map1In de afgelopen weken is op de Hobbyscoop Facebook pagina druk gespeculeerd over dat “nieuwe geheime project” waarover door het beheerteam natuurlijk weer veel te weinig werd verteld. Vandaag kunnen we met enige trots onthullen dat PI2NOS vanaf heden als éérste intercontinentale repeater actief is; hartelijk welkom Caraibisch Nederland!

PI2NOS opereert vanaf het mooie Curacao en zendt daar onder de callsign PJ2NOS. De lokale uitgangsfrequentie is 438.725MHz en er wordt een shift gebruikt van -7,6MHz. De algehele besturing van dit mooie nieuwe steunpunt is ingericht als koppeling met onze server in Hilversum zodat we volledig transparant kunnen werken tussen Europees- en Caraibisch Nederland. De callsign PJ2NOS is nodig om te voldoen aan de geldende vergunningsvoorwaarden op Curacao. Het systeem is technisch opgebouwd door een extra “logic” te activeren die zorg draagt voor de lokale afhandeling op het eiland Curacao zoals bijvoorbeel de juiste callgever in gesproken woord en CW, lokale tijd, etc.

veronaTechnisch was de realisatie van het Caraibisch steunpunt een interessante uitdaging. Bij het vinden van een geschikt opstelpunt werd al snel gehoor gevonden bij de geestesvader van het originele PI2NOS, Jan PA0JMY in samenwerking met Brett PJ2BR. Zij waren onmiddelijk enthausiast om de lokale infrastructuur voor hun rekening te nemen en ook lokale ondersteuning werd gevonden bij VERONA, de Vereniging Radio Onderzoek Nederlandse Antillen, die al verschillende repeaters op Curacao in beheer heeft. De repeater is opgebouwd, afgeregeld en getest door het Hobbyscoop team in Nederland en kant en klaar getransporteerd naar Curacao voor ingebruikname.

De repeater op Curacao is opgesteld op het oostelijk gelegen Seru Cocori. Deze naam heeft vanuit Papiaments de letterlijke betekenis “Heuvel Cocori” en staat tevens synoniem voor de uiterst noordoostelijk gelegen buitenwijk van Willemstad. Met een prachtige antennehoogte van omstreeks 180 meter boven zeeniveau is niet alleen de dekking op het grootste deel van Curacao gegarandeerd maar kan ook Bonaire meegenieten. Laten we daar nu net een ‘bekende zendamateur’ kennen 🙂 .

De uitbreiding naar Caraibisch Nederland biedt een prachtige aanvulling voor zendamateurs aan beide zijden van de grote waterplas. Stichting Scoop Hobbyfonds spreekt dan ook de wens uit dat dit radiozendamateurs aan beide zijden nader tot elkaar brengt; wie weet welke spontane activiteiten dit tot gevolg kan brengen. Het is op Curacao zes uur vroeger dan in Nederland.

Overigens waren het Ronald (PD3UTR) en Jeroen (PD0JRN) die het bij het rechte eind hadden. Zij gaan verder voor de stereo kleurenmagnetron 🙂 .

seru cocori

 

15 thoughts on “PI2NOS goes Intercontinental; Welkom Curacao!

 1. PD0JRN schreef:

  Een stereo kleurenmagnetron heb ik altijd al willen hebben.

 2. william schreef:

  ik snap pj2 niet datis toch Bonaire of heb ik dat verkeerd
  waarom op Curacao en niet op Bonaire
  Bonaire is meer nederland dan zelfstandig Curacao

  1. pd2rf, Rinse schreef:

   pj2 is Curacao pj4 is Bonaire,ik denk dat deze keuze is gemaakt omdat het bewoonde gebied van Bonaire en ook Aruba en bij goede prop ook een deel van Venezuela deel kan nemen aan dit mooie netwerk.
   Uiteraard denk ik dit en weet ik het niet zeker.

   Rinse PD2RF

  2. PA1OKZ schreef:

   Inderdaad, PJ2 = Curacao, PJ4 = Bonaire.

   De reden is nogal eenvoudig: Met een opstelpunt op Curacao is zowel dat eiland (met potentieel de meeste gebruikers, inclusief vakantiegangers) alsook Bonaire afgedekt. Daarnaast is Curacao net zoveel een stukje Nederland (bijzondere gemeente) als Bonaire.

 3. Jeroen PD3JDM schreef:

  werels mannen. ik heb gisteren naarr de test geluisterd en het klinkt alsof ze in Nederland zitten haha. een knap staaltje werk mannen.

  Wat is de volgende geheimzinnige klus zullen we dan denken. we merken het in de toekomst wel. jullie zitten niet stil.

  ga zo door mannen.

  ’73 bye

 4. Theo PD0ADL schreef:

  We hebben ineens een eiland in de noordzee 😉

 5. Arthur-PD1ZON schreef:

  Bijzonder leuke ontwikkelingen, ik ben er zelf vroeger geweest, dus spreekt het extra aan dat ze erbij zitten.
  Goed werk mensen!

 6. pd2rf, Rinse schreef:

  We hoeven niet meer te vliegen om in een warm klimaat terecht te komen, volgens de kaart kan het nu met een roeiboot, heerlijk.

 7. Als ik de volgende keer op Baby Beach Aruba sta, ga ik het toch eens uitproberen.

 8. PA1EJO schreef:

  Moet nog steeds grijnzen hoe ene PJ2BB zich op 14130kHz ooit inmeldde, kreeg direct zin in een vakantie naar Curacao, leuk eiland om op de repeater te hebben.

  1. Jaap PA7DA schreef:

   Schitterend, toch is P4 Aruba me beter bevallen. Jammer dat er kosten zijn verbonden bij het aanvragen van de vergunning. Maar heb als P4/PA7DA leuke verbindingen wereldwijd gemaakt. Ik had wel een P40 aan kunnen vragen, maar een P4/ is ook prima. Voordeel is dat 1 van onze QRP’s daar woont en werkt.

 9. PA1RMY schreef:

  Geweldig gedaan, PA0JMY en kornuiten.
  Volgens mij is dit uniek in de wereld!

  1. PA0JMY schreef:

   Bedankt Ron.

   Een leuk project en het werkt prima. Intussen is het duplexfilter geplaatst. De antenne gaat in de week van 20 juni in de top van de mast en dan kun je zeker met een portofoon vanaf Curacao en Bonaire werken. Hulde aan het PJ2 team..

  2. Mischa schreef:

   Welkom terug Jan,

   Gisteren een uitgebreid QSO gehad met Brett, erg leuk om zo met elkaar te kunnen spreken en vooral omdat Brett wat te vertellen heeft. Wat mij betreft is het een mooi voorbeeld voor enkele Nederlandse HAM’s getuige zijn Operating Practise en vriendelijke communicatie.

   73

   Mischa

Comments are closed.