Nieuws uit de Gerbrandytoren

In de afgelopen maanden hebben de werkzaamheden in de Gerbrandytoren te IJsselstein grotendeels stilgelegen. Reden hiervoor was dat Alticom, de eigenaar van de toren, groot onderhoud liet uitvoeren aan voornamelijk de buismast. De werkzaamheden bestonden primair uit het vernieuwen van delen door jarenlange verwering zoals hekwerken, een volledige schilderbeurt én het opnieuw behandelen van de tuidraden. Op de bovenste 50 meter na zijn de werkzaamheden nu grotendeels voltooid zodat het Hobbyscoop team weer in volle vaart verder kan met het optuigen van haar systemen. Afgelopen zaterdag, 3 december, is weer hard gewerkt; We geven een overzicht van de belangrijkste vorderingen:

Energievoorziening

VRZA-Full-Color-Logo-10percEerder berichtten wij dat de Vereniging voor Radio Zend Amateurs, de VRZA, een donatie heeft gedaan om een permanente energievoorziening in de Gerbrandytoren aan te leggen voor de voorzieningen van Hobbyscoop. Deze voorziening is in november gereedgekomen waardoor we onze tijdelijke voorziening hebben verwijderd en vanaf heden gebruikmaken van de definitieve installatie. Dit betekent ook dat vanaf nu de “teller” is gaan lopen en Stichting Scoop Hobbyfonds de afgenomen energie gaat betalen die voorts voor een periode van 5 jaar wordt gesponsord door de V.R.Z.A. De kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen op jaarbasis omstreeks 2.400 Euro.

We zeggen het nog maar een keertje: De VRZA geeft zendamateurs energie! Namens alle gebruikers is Hobbyscoop dankbaar voor deze prachtige sponsoring. Als je nog een goede reden zoekt om lid te worden van de V.R.Z.A., dit is er één!

Omdat de ombouw van de energievoorziening impliceerde dat “de stroom er even af moest” is deze gelegenheid meteen benut om een nieuwe 3kVA UPS in gebruik te nemen die ervoor zorgt dat de meest kritische elementen in de systemen blijven functioneren in het geval dat een stroomonderbreking plaatsvindt. Zo wordt op regelmatige basis een NSA (Noodstroom Aggregaat) test uitgevoerd bij verschillende torens waarbij korte spanningsonderbrekingen kunnen optreden. Hierdoor blijven servers en andere kritische elementen gespaard.

20161203_112338     20161203_112324    20161203_112353

Reportagecabine en buismast

20161203_132517Na het vertrek uit de reportagecabine eerder dit jaar waren er nog verschillende items af te handelen. Deze items bleven afgelopen periode liggen door de werkzaamheden van Alticom. Tevens waren alle antennes voor PI6ATV gedurende de werkzaamheden door de onderhoudsdienst verwijderd omdat het dak van de cabine groot onderhoud kreeg. Zaterdag hebben we alle antennes afgevoerd uit de cabine evenals de zenders van PI6ATV. Alle antennes worden vernieuwd en staan inmiddels klaar voor ingebruikname. Hiertoe zijn zaterdag alle nieuwe maatvoeringen genomen zodat voorbereidend werk gedaan kan worden voor plaatsing op korte termijn.

Ook is zaterdag eindelijk de fiber-optics kabel vanuit de cabine door de buismast gelegd. Over een afstand van ruim 130 meter is de glasvezel keurig afgemonteerd door de buis en ligt deze nu aan de mastvoet te wachten totdat we het laatste stukje in het tracé kunnen gaan leggen. Hiervoor moeten we echter in de kabelschacht van de Gerbrandytoren aan het werk en daarvoor zijn specifieke toestemmingen met bijbehorende sleutels nodig. We hopen de fiber (12 fibers in één kabel) spoedig in de racks te kunnen brengen zodat deze gefuseerd kunnen worden en we een degelijke verbinding bezitten tussen de cabine en onze racks op de 20e verdieping. De fiber verbinding zal worden gebruikt voor zowel data (LAN) alsook vooral de mogelijkheid om onze televisiesignalen voor PI6ATV te transporteren. Hiervoor gaan we gebruikmaken van zogenoemde L-Band naar fiber converters.

Hamnet

Onder de nu geldende condities hebben we de mogelijkheid om onze HAMNET Accesspoints weer in gebruik te stellen bij de cabine. We hebben afgelopen zaterdag de eerste verbinding weten te herstellen, het accesspoint die opgesteld is in richting Noord-Oost is inmiddels weer actief. Zodra de antennesituatie op de cabine vernieuwd is kunnen ook de andere AP’s worden geactiveerd. Het Hamnet beschikt hiermee over de hoogste in Nederland opgestelde toegangspunten. Meer informatie over Hamnet vind je op www.hamnet.nl.

PI3UTR

20161203_112425Na de heringebruikname van PI3UTR in IJsselstein enkele maanden geleden is onze zender in Goes tijdelijk uitgeschakeld geweest doordat we geen GPS voorziening hadden in IJsselstein. Afgelopen zaterdag is daarom een Trimble GPSDO geinstalleerd zodat de Co-Channeling van PI3UTR weer kon worden hersteld. Als gevolg hiervan hebben wij de PI3UTR zender in Goes weer kunnen heractiveren zodat ook de gebruikers in Zuidwest Nederland weer van een goede dekking zijn voorzien.

Verder is enige tijd geleden vastgesteld dat PI3UTR te lijden had onder kerkmuziek. Nu zal je je misschien achter je oor krabben wat dit met de repeater te maken heeft, daarom een beetje uitleg:
Sinds de heringebruikname in IJsselstein is ook onze ontvangstantenne op 300m weer in gebruik genomen. Hiertoe is een banddoorlaatfilter geplaatst met daarna een voorversterker om de kabelverliezen naar de 20e etage te compenseren. Het filter is met name bedoeld om de sterke zenders die de Gerbrandytoren rijk is in voldoende mate te onderdrukken. Hierbij wordt vooral gekeken naar potentiele problemen door de FM omroepband. Het filter bleek prima te voldoen voor het onderdrukken van FM, maar het was niet voorzien dat een nabij gelegen “kerkzender” op 148MHz zou intermoduleren met een ander nabij signaal. De onderdrukking van dit filter aan de bovenkant bleek duidelijk niet voldoende.

Daarom is afgelopen zaterdag een nieuw filter geplaatst die een beduidend hogere performance biedt dan het eerdere exemplaar. Hierdoor blijven niet alleen de FM signalen, maar ook de kerkzender buiten beeld; de sperband biedt op 148MHz nu reeds een onderdrukking van ruim 50dB, wat meer dan genoeg is om de intermodulatie te elimineren. Inmiddels weten we dat dit betrouwbaar werkt en daardoor is de squelch weer ingesteld op de lage treshold zodat gemakkelijker over PI3UTR gewerkt kan worden.

Overigens is vorige week stilzwijgend onze PI3UTR ontvanger in Coevorden weer opnieuw geactiveerd. Dankjewel Auk, PD0ADC!

Overige werkzaamheden

1 van de rack in de reportage cabine op 220meter.

1 van de rack in de reportage cabine op 220meter.

Verder zijn tal van overige kleine klusjes geklaard. We hebben twee defecte PDU’s uitgewisseld, dit zijn units waarmee we alle apparatuur spanningsloos kunnen maken op afstand. Ook is de nieuwe werkkast ingericht die we sinds kort op de 20e beschikbaar hebben, met dank aan Bamiporto.nl voor de sponsoring! Ook is de Kaleido videomatrix opnieuw geinstalleerd en deze staat nu in test. Hiertoe is ook de livestream weer geactiveerd zodat we de functionaliteit van de Kaleido kunnen controleren, deze had namelijk nogal eens kuren. Verder wordt ook gewerkt aan de rackbekabeling voor PI6ATV. zoals te zien is op deze oude foto van PI6ATV nog in de cabine, is dit nog een behoorlijke klus!

In de komende periode zal gewerkt blijven worden aan het opnieuw in de lucht brengen van PI6ATV. Stiekem hopen we dat we voor het einde van dit jaar tenminste een baken kunnen activeren, maar we zijn zeer afhankelijk van het weer en we beseffen ons dat dit nogal ambitieus is.

Wordt vervolgd!

20161203_154317     20161203_112416     20161203_154303     20161203_154258     20161203_160628

7 thoughts on “Nieuws uit de Gerbrandytoren

 1. harry zantingh PA3CMJ. schreef:

  geachte hobbyschoop techneuten. wat is er aan de hand met PI3utr. in Haarlem heb ik een uitstekend ontvangst.maar werken lukt niet krijg de repeater niet open. mijn antenne situatie is gewijzigd.ik hoor verschillende verhalen van medeamateurs.maar kom er nietuit .Graag uw uitleg.
  over pi2nos gaat het wel goed

  1. Hobbyscoop schreef:

   Goedenmorgen,

   Staat de bekende 77Hz toon wel bij?

   73

   Stichting Scoop Hobbyfonds

 2. Bor schreef:

  Goed werk mannen!

  Heb nog wat leuke info voor de fans van deze mast ;

  http://degrootstekerstboom.nl/grootste-kerstboom-luidt-op-zaterdag-10-december-de-kerstperiode-in/

  Enjoy!

  1. Bor schreef:

   Mag toch hopen dat die Lichtshow niet gaat storen HI!

 3. Bor schreef:

  En omdat het die bewuste avond lekker dicht zat met mist nog 2x die led show binnenkort! >
  http://degrootstekerstboom.nl/lichtshow-grootste-kerstboom-in-de-herhaling-op-17-en-24-december/

Comments are closed.