Nieuwe zender voor PI6TEN

De Nederlandse 10 meter repeater PI6TEN krijgt een nieuwe zender. De huidige Motorola Maxtrac, een ouder model die in de Verenigde staten vaak werd gebruikt, vertoont al langer onverklaarbare problemen. Tijd dus voor iets nieuws!

Beheerder Maarten, PE7M schrijft het volgende:

motorolieDe TX van PI6TEN heeft al tijden wat rare kuren dus ziehier de nieuwe zender vers uit de USA. Het is een motorola high power mobilofoon in de range 29-36 mhz. Deze zijn vrij zeldzaam maar af en toe vind je er eentje op ebay. Dit weekend dus maar even programmeren.

De huidige Maxtrac vertoont al langere tijd het vreemde verschijnsel dat na enkele minuten zenden het RF vermogen minder wordt en uiteindelijk zelfs geheel verdwijnt. Het bijzondere is daarbij dat deze zender op de pijnbank onder de meest bijzondere condities wél goed blijft werken. Tussentijds zijn verschillende onderzoeken gedaan om te achterhalen waar het mis gaat. Ook de antenne en voeding zijn hierbij aan testen onderworpen maar zelfs na het vervangen ervan blijven de problemen onveranderd bestaan.

De nieuwe zender is ook weer een motorola, een CDM750. Deze is veel moderner en zal naar verwachting probleemloos voldoen. De nieuwe zender zal in de komende dagen worden klaargemaakt en geinstalleerd.

PI6TEN is een samenwerkingsverband waarbij de vergunning evenals de zenderlocatie wordt gedragen door Maarten, PE7M terwijl het ontvangstgedeelte en de repeatercontroller wordt beheerd door de Stichting Scoop Hobbyfonds.

Vindt u PI6TEN ook een mooi initiatief? Kijk dan ook eens op de website voor een donatie aan PI6TEN. De baten komen ten goede aan de vergunninghouder.

One thought on “Nieuwe zender voor PI6TEN

 1. Arthur-PD1ZON schreef:

  Laten we het beste er van hopen.
  Tijdens de Nederlandse 10 meter FM ronde op PI6TEN zal ik reclame voor donatie maken.

  https://youtu.be/Tdem7coYa1U

  De mijne gaat volgende week de deur uit.
  Succes en 73!

Comments are closed.