Maatregelen verstoringen PI2NOS

demaatisvolInmiddels is wat Stichting Scoop Hobbyfonds betreft het punt bereikt om verstrekkende maatregelen te nemen tegen personen die zich uitsluitend inzetten om het verkeer op de bovenregionale repeater PI2NOS te verstoren. Om het maar even kort door de bocht te zeggen: Wij hebben er genoeg van.

De verstoringen betreffen personen die doelbewust QSO’s verstoren, vreemde geluiden, geschreeuw, geboer, maar zeker ook de eindeloze draaggolven die we veel horen en absoluut niet bijdragen aan het prettig beluisteren van de repeater; hiervoor hebben we zelfs een heus testnetwerk ontwikkeld.

De maatregelen bestaan uit de volgende zaken:

 1. De ontvangers waarop de primaire veroorzakers hoorbaar zijn worden voorzien van een ‘filter’ van 192.8Hz.
 2. Indien dit uiteindelijk geen oplossing mag zijn dan worden de betreffende ontvangers geheel uitgeschakeld en eventueel definitief ontmanteld. We zien dit enkele weken aan.
 3. Indien dit ook geen oplossing biedt dan wordt onze zender in IJsselstein uitgeschakeld, een kleine variant in Hilversum neemt dit over. Dit gaat helaas aanzienlijk ten koste van het bereik.

Het verkleinde bereik is erg verdrietig, niet alleen voor de collega amateurs die zich inspannen om mooie services te bieden voor de radio amateurdienst, maar vooral voor de zendamateurs die de repeater regelmatig gebruiken en een warm hart toedragen.

Tenslotte willen we oproepen tot enige saamhorigheid onder radiozendamateurs; Verstoren van communicatie van Radiozendamateurs is klaarblijkelijk aan de orde van de dag en het valt zeer op dat zendamateurs vrijwel uitsluitend klagen maar niet zelf enige inzet tonen om verstoring tegen te gaan. We vragen daarom iedereen om ook zelf verantwoordelijkheid te nemen; indien je verstoorders opmerkt is het heel erg gewenst om zelf ook bij te dragen door mee te luisteren en eventueel te onderzoeken of je de veroorzaker kan achterhalen. Ook het melden van een storing is hierbij een goede zet, mits je voldoende informatie kan aanleveren die bijdraagt aan het aanpakken van de verstoorder.

Een (gefundeerde) storing kan je hier melden.

Als stichting zetten wij ons in om de amateurdienst te ondersteunen met leuke en innovatieve experimenten en systemen. Het is een duidelijke keuze dat de Stichting geen buitensporige misdragingen wenst te faciliteren.

Vriendelijke groet,

Stichting Scoop Hobbyfonds.

 

99 thoughts on “Maatregelen verstoringen PI2NOS

 1. NL13746 schreef:

  I.d.d. jammer

  1. EEF schreef:

   ja inderdaad jammer , het is vechten tegen de bierkaai…….
   echter het wordt tijd dat excessen in welke vorm dan ook aangepakt worden , dat is broodnodig denken wij.
   gr EEF

  2. Kees schreef:

   Het uitschakelen van Breda heeft m.i. niet het beoogde resultaat.
   Het beperkt de goedwillende amateur, die ook met een laag vermogen mooie QSO’s kon maken.
   Het moet toch mogelijk zijn de verstoorders op te sporen. Kunnen de div lokale verenigingen samen, aangestuurd door een landelijk team wat kunnen ondernemen.
   Maar misschien zouden we er niet meer op moeten reageren.

  3. Kees schreef:

   Beste mensen die de ontvanger in Breda hebben uitgeschakeld;

   Volgens mij heeft het uitschakelen van de ontvanger in Breda totaal zijn doel voorbij geschoten. Ik hoor nog steeds dezelfde verstoringen als toen de ontvanger nog functioneerde. Degene die de verstoringen veroorzaken hebben de middelen om ook de ontvangers die nog niet uitgeschakeld zijn te openen.
   Jullie hebben hiermee de verstoorders hun zin gegeven. En dat ten koste van de goed willende amateur. Die hiermee het meeste gestraft wordt. En dat vind ik onterecht.

 2. c.j.smit schreef:

  Hoi Mischa en alle andere medewerkers.

  zou het sneu vinden als door een paar rotzakken de repeater down moet. beter opsporen en uit de lucht halen.
  Ja als het niet anders kan ? Jullie hebben je best gedaan.

  mvg Charles Smit PD0RS

 3. Rob schreef:

  Er zijn “amateurs” (meestal zelf ook niet echt de meest aangepaste gebruikers) die precies weten wie het zijn.
  Maar helaas doen ze verder niks, want ja je gaat je maatje niet aangeven he?
  En dan wel zelf gebruikmaken van de repeater, jaja. Hou er rekening mee als ze aanroepen.

  1. Precies, we hebben als werkgroep lang geprobeerd om hierin een helpende hand te bieden, maar als de Nederlandse radiozendamateurs niet zelf verantwoordelijkheid nemen dan wordt het alleen maar erger. Nu is het op deze repeater, maar zodra deze er niet meer is dan gaat het ergens anders gewoon verder….

 4. Ron Elias schreef:

  Jammer maar heel begrijpelijk, helaas zijn er zieke mensen die het nodig vinden de hobby van veel zendamateurs te verzieken.
  Ik ben al jaren trouw luisteramateur (zonder NL call) en beleef veel plezier aan de conversaties. Helaas blijken er mensen met maar 1 hersencel genoegen in te scheppen om allerlei kreten en geluiden over de repeater te roepen. Waarschijnlijk omdat ze zelf te dom zijn om een licentie te behalen. Ik heb ook veel moeite met het behalen van mijn N maar haal het niet in mijn hoofd om dit soort doelloze acties uit te voeren.
  Het is nu inderdaad tijd geworden om actie te ondernemen, of dit voldoende is, daar heb ik mijn twijfels bij. Maar misschien dat het AT eens actie gaat ondernemen.
  73 Ron

  1. Andre Jerphanion-Jansen schreef:

   Dat hoop ik ook Ron,
   Ik ben zelf een luisteramateur en ben een paar jaar geleden verhuisd.
   Ik heb geprobeerd de licentie te halen, maar is destijds niet gelukt.
   Nu we verhuisd zijn, zit ik met het probleem dat ik geen mast kwijt kan.
   Ik woon in een appartement in Bakkeveen waar ik de mogelijkheden niet meer heb.
   De signalen komen niet uit deze regio zover ik dat kan beluisteren.
   Al weken zit ik te monitoren op de in en uitgangen.
   Laat ik hopen dat dit niet verloren gaat.

   Wat ik wel wat flauw vind, is het feit dat men altijd een vinger wijst naar mensen op de 27mhz.
   Ik heb daar jaren vertoefd en zat in een bijzonder leuke ronde op kanaal 18,30 en 35.
   Uitspraken over mongolen zal ook niet bijdragen aan verbetering.
   Nu moet ik wel toegeven dat op de 11mtr band een hoop dronklappen zitten.
   Zelf nuttig ik al 10 jaar geen druppel alcohol meer.
   Ik ken mijn eigen zwakheden.
   Misschien tot horens als ik weer eens een qso mag maken bij een bevriende amateur thuis.

   Het allerbeste is gewoon die ellendelingen negeren.
   Men gaat ook steeds op de mensen in, die de boel lopen te verstieren.
   Laat anoniem een paar mensen in de auto stappen en zelf maatregelen nemen.

   51e,73e namens Andre vanuit Qth. Bakkeveen.
   Al 32 jaar luisteramateur op alle banden.

 5. Berrie schreef:

  Ik vrees dat dergelijke berichten er alleen maar een vorm van ‘motivatie’ is om nog meer te vervelen. Ik vind de stap heel begrijpelijk van de stichting. Ik moet bekennen dat ik dit veel eerder al verwacht had. Maar jullie hebben veel geduld getoond. Ikzelf heb het idee dat het al wel wat minder is geworden.

  Wij moeten onze handen ineen slaan en gewoon actiever de storingen melden bij het AT. Tijd erbij, omschrijving van datgene wat er gebeurd, zodat het AT hier beter op kan handhaven. Een echte oplossing zal er niet zijn. Want ook al zet je deze belangrijke repeater uit, dan zoeken ze wel ander hersenloos ‘vertier’ Want ik begrijp echt niet wat voor lol die mensen er uit kunnen halen om dit te doen..

  Misschien eens een hobby zoeken? Jezelf een taak opleggen? Studie gaan doen wellicht voor zendamateur? je kan gratis studeren ervoor!

  73 PD8B

  1. Misschien heb je gelijk, maar ook met het volledig negeren – zoals dat over het algemeen gebeurt – was er vaak geen fatsoenlijk QSO meer te voeren. Alles heeft een grens, dan maar uit.

   Verdrietig maar helaas…

 6. Ron Elias schreef:

  Beste PD8B
  Jammer dat je mijn bericht verkeerd intrepeteerd, ik wil alleen aangeven dat ik door geheugenproblemen moeilijk mijn Novice kan halen.
  Desondanks draag ik de hobby een warm hart toe.
  Mvg Ron

  1. Berrie schreef:

   Beste Ron,

   Mijn bericht sloeg absoluut niet als reactie op jouw bericht. Het toeval wilde dat hij hem onder jouw bericht plaatste. Mijn bericht sloeg op het algemene beeld van de intruders, verveel mannen en de boer mannen. (zonder de boeren enig schade aan te willen doen… met boeren bedoel ik ‘burp’ mannen)

   En voor de mensen die moeite met studeren hebben zijn er ook diverse andere mogelijkheden om alsnog de benodigde papieren te halen. Waar zowel diverse verenigingen en zelfs de Stichting Radioexamen aan mee wil werken.

   Nogmaals voel je niet aangesproken in welke negatieve vorm dan ook Ron. Het was een algemene reactie die per toeval onder jouw bericht geplaatst werd!

   73 PD8B

 7. Nius schreef:

  Een klacht bij AT gaf mij het volgende inzicht. Als je niet precies kunt aangeven waar de storing vandaan komt dan kan AT ook niet zo veel doen. Het is voor hen dan ook een “speld in een hooiberg”.
  Hoor je een verstoring luister dan op de ingang van de repeater. Hoor je de veroorzaker dan heb je daarmee het zoekgebied al flink verkleind. Dan doorgeven aan AT ovv datum, tijd en repeater en ze kunnen/gaan aan de slag. Ben je in de buurt dan is een beetje vossenjagen natuurlijk ook leuk. Als alle amateurs die moeite af en toe nemen dan is het probleem al snel kleiner.

  1. PA0JAZ schreef:

   Ik denk dat Agentschap Telecom of de regering mede schuldige zijn van de verstoringen. De vrije verkoop en koop in Nederland is mede de veroorzaker. Bovendien is 433,5 MHz een vrije frequentie, en die zit op de meeste zelfde apparaten. De douane kan wel ingrijpen………….(ook vanwege de accu.) gevaarlijke zending.
   Vroeger moest je bij aankoop een licentie, of een vergunning tonen, anders werd de verkoper aangesproken.
   Dat was zelfs nog bij de 27 mc apparatuur. (MARC).

  2. ROB schreef:

   IN DIT KADER HOOPTE IK DAT HET MULTILATERIALE EXPERIMENT WEER BESCHIKBAAR ZOU KOMEN ,DAN ZIE JE SNEL OF HET NUT HEEFT OM OP DE INGANG TE GAAN PEILEN EN ,ZOJA,DAT OP EEN MULTILAT-FORUM DOOR TE GEVEN,WAARNA DE PEILPUNTLIJNTJES VERGELEKEN KUNNEN WORDEN OP EEN MULTI-PLOTKAART.

  3. NL13746 schreef:

   I.d.d. Rob, openbaar maken van het mooie systeem zal veel helpen denk ik. Hoe meer er mee kunnen kijken hoe sneller het achterhaald kan worden. Ik luister elke dag op de vreemdste tijden dus ja er zijn altijd oren en ogen op de repeater.

 8. Ruud schreef:

  Wat een dieptepunt, dat de Stichting Scoop Hobbyfonds, tot deze maatregel moest komen.
  Ik mag hopen, dat het alleen hersenloze eencelligen zijn en geen geregistreerde amateurs.
  Het team heeft duidelijk ontzettend veel geduld gehad. Mischa heeft met bijna therapeutisch geduld geprobeerd
  deze “onnozele kikkers” toch in in de kruiwagen te houden. Helaas!!!!
  Laten we hopen dat de ” The Times They Are a-Changin” ook hier van toepassing is.
  Met begrip, maar ook met verdriet, dat jullie geweldig experiment, zo onder druk komt te staan.
  Ruud PA2MUL

 9. Ruud schreef:

  Ach…het AT en diverse personen hebben hun best gedaan om (als voorbeeld) een persoon aan te pakken en “uit de lucht te halen”. In juni van dit jaar is er iemand uit Rotterdam op HETERDAAD BETRAPT door AT met zijn “verstoring” van een ronde. Ze hebben iets van 3 kwartier voor zijn deur gestaan en wisten toen voldoende om een inval te doen. Resultaat: de amateur weed op zijn gedrag aangesproken en dat was alles, hij kwam weg met een gele kaart en gaat dus gewoon weer verder zijn gang……zo heeft het ook geen nut volgens mij.
  Oh ja……en er zijn er een heleboel die weten wie ik bedoel en in Rotterdam A37 weten ze ook wie het is. Daar houden ze hun hand boven zijn hoofd en ze helpen hem daar zelfs nog in het “F” zadel. Kan die op andere banden ook verder gaan!! Goed gedaan hoor……NOT!

  1. Peter - DL3B schreef:

   [Hobbyscoop] Reactie verwijderd; neerbuigend en persoonsgericht.

   Zie: https://www.hobbyscoop.nl/disclaimer/

 10. NL11673 schreef:

  Hallo Mischa en andere teamleden,
  Erg jammer om dit te lezen, maar het was te verwachten.
  Ik luister als luisteramateur graag naar de uitzendingen, en velen met mij denk ik.
  De schuld neer leggen bij vrije verkoop of bij mensen zonder zendmachtiging door sommigen, vind ik kort door de bocht. Het kunnen ook N of F amateurs zijn die dit veroorzaken. Ik ben al bijna 30 Jaar luisteramateur en ik zit nooit op de banden te piraten, ook niet op 11 Meter.
  Ik luister veel op NOS, en het is niet alleen geklier met vreemde geluiden en dergelijke.
  Ook als er bepaalde personen in de lucht komen, zijn er mensen die elkaar voor rotte vis uit maken of alleen maar zeuren over van alles en nog wat.
  Dit is niet alleen op de PI2NOS, maar ook op HF frequenties. De ellende die ik dan hoor, is hetzelfde als op kanaal 14 van de 27mc. Sommige mensen eigenen een frequentie op, of dat het hun privé frequentie is. In mijn ogen lijkt het wel, dat mensen elkaar niets meer gunnen.
  Vreemd, want ham radio zou toch radio vrienden op moete leveren. In mijn visie spelen de grote ego’s op de frequenties een grote rol. Mensen die tegen vernieuwing zijn, of tegen de huidige N en F amateurs.
  Jammer, want het kan allemaal zo leuk zijn op de banden, want radio is nog steeds een geweldige hobby.
  De verhuftering is aardig begonnen, maar dat is geloof ik in heel de samenleving aan de gang.
  Ik hoop dat de repeater nog lang in de lucht blijft.
  Bedankt Mischa en het team voor de geweldige inzet.
  Mvg
  Jacco/NL11673

 11. Henk schreef:

  Het is toch van de zotte dat een geweldig systeem wat dit systeem is wordt verziekt door een stel gefrustreerde. Wat ik echter niet begrijp is dat het AT hier niet ingrijpt. Als geregistreerde personen mogen we 31 euro per jaar bijdragen en gezien er meer als 12.000 amateurs zijn die hun bijdrage betalen zou er toch genoeg liquide middelen zijn om deze raddraaiers aan te pakken.

  1. Nico schreef:

   Het is een teken van deze tijd, al die gevallen ;Black peter enz.En inderdaad op radio- onderdelen-markten en in het buitenland koop je apparatuur die deze figuren
   zomaar zonder de nodige vergunnigen zich eigen kunnen maken en niet weten wat ze er echt mee kunnen en moeten doen.Komt bij dat veel gelicenseerden geen kans zien om aan bepaalde qso´s deeltenemen van wege hun ontbrekende kennis en daar door gefrustreerd raken en dan de boel gaan verstieren.wat zou in deze ;wijs heid ;zijn wie het weet hij melde zich.
   PD0HLG

  2. EEF schreef:

   jazeker Henk, je hebt gelijk .
   Het is een weerspiegeling van deze maatschappij helaas , alles kan niets moet .
   en At moet dit inderdaad gaan aanpakken , helemaal mee eens nu schuiven ze het vaak af op de beheerder die verantwoordelijk is , echter dat gaat niet meer op . Triest is dat wanneer het weg is , dan komt het ergens anders weer terug .
   Vaak is het ook misgunnen .
   dat is ook een reden die hier geldt helaas…
   gr EEF

 12. Henk schreef:

  Als ik als gewone burger dit kan lezen dan kan elke verstoorder dat toch ook
  Ik luister heel veel naar de repeater en er passeren soms hele leuke onderwerpen, ook dingen waar ik niks aan heb en ook geen bal aan vind maar goed dan luister ik wel weer ergens anders naar.
  Veel lof voor de beheerders, misschien zie ik het verkeerd maar die frequentie van dat toontje kun je denk ik beter maar wat geheim houden en alleen aan gerenomeerde amateurs geven, of uitgeven via een geverifieerd emailadres.

  Grt.
  Henk.

  1. Beste Henk,

   Het toontje is alleen om de ontvangers te markeren die op de nominatie staan om te verdwijnen. Wij hebben niet de illusie te denken dat we iets geheim kunnen houden, is ook denk ik niet zinvol.

   73

   Stichting Scoop Hobbyfonds

 13. Bram schreef:

  Hallo Mischa en andere teamleden
  Jammer dat jullie deze maatregel moeten nemen maar ik denk dat dit niet het gewenste effect zal hebben wat jullie voor ogen hebben aangezien deze misbruikers ook deze toon zullen gebruiken.Ik denk dat het AT wat meer in de regio waar deze overlast vandaan komt moet gaan peilen ze hebben immers toch een landelijk meetnet dus het moet niet zo moeilijk zijn om de exacte positie te bepalen.Ik hoop dat deze etterbak(ken) andere woorden heb ik er niet voor zo snel mogelijk gepakt worden en dat PI2NOS weer zonder verstoringen te ontvangen is.Het zou zonde zijn dat zo een mooi systeem gedoemd is om misschien te verdwijnen.

  mvg Bram PA7APL

 14. rob schreef:

  goeden avond hier een luister amateur uit Rotterdam
  zit zo op de nos in de avond uren te luisteren
  wat verbaast me dat er toch div amateurs elkaar zitten vertellen over de pi2nos zitten vertellen welke tone ze er in moeten zetten nu maandag 14-11 avond 23:00 weer is te horen hoe ze elkaar helpen beetje dom van deze amateurs die gasten luisteren ook mee
  tevens is opgevallen zodra die paalklevers er opkomen 1 uit Belgie en ander uit den haag dat het laten we zeggen op ze Rotterdams een grote teringzooi word en dan gaan ze zitten klieren dit zijn misschien ook amateurs die het niet aankunnen horen het is ook opgevallen dat heel veel over breda binnen komt rollen het is toch geen repeater geworden wat op kanaal 14 op de 11 meter aan het worden is met vriendelijk groeten een luister amateur uit rotterdam wat voor F zit te studeren ps ik ben een vriend van gerad pa7gb uit Rotterdam je kan via hem mijn tel nr vragen als je iets wil weten met vriendelijke groet uit Rdam IJsselmonde

 15. Loet schreef:

  Wij uit Curacao luisteren natuurlijk ook op de NOS, en veelal met verbazing dat het met het radioamateurisme in NL zo verloopt, het is natuurlijk ook een afspiegeling van de huidige maatschappij, normen en waarden zijn vervallen tot een onsamenhangend geheel. Van de meer dan 12.000 radioamateurs zitten hele goede maar helaas ook hele slechte, maar dat is een kleine minderheid, wel een minderheid die als doel heeft het goede werk van Hobbyscoop teniet te doen. Als je aan dit soort toegeeft en vervolgens de ontvangers en repeaters uitnte zetten dan heeft deze minderheid gewonnen, dat is in mijn opinie een foute reactie hierop. Geef NOOIT toe aan raddraaiers die het voor een ander proberen te verzieken. Negeren, geen reacties geven op hun geblaat en geboer, als men er niet op reageert dan beleefd de dader er geen plezier aan en gaat de zogenaamde kick die ze daaraan beleven vanzelf over. Het uitpeilen op de ontvangeringang kan een goede hulp zijn en ik zou de gebruikers willen verzoeken eensgezind dit te doen en zo de mensen van Hobbyscoop en met name Misha zo een steun in de rug te zijn.
  Amateurs in Nederland, verenig u en peil deze raddraaiers uit en hou daarmee het landelijk gebruik in de lucht.

  PJ2LS

  1. Rob schreef:

   Loet, het heeft er mee te maken dat het zendamateurisme hier in Nederland “verbouwd” is van
   een hobby voor het experimenteren met radiotechniek naar een uitwijkplaats voor piraten die
   er genoeg van hebben dat hun spullen steeds in beslag genomen worden.
   Er is daardoor een enorme groep mensen binnengestroomd met een heel andere insteek in de
   hobby dan oorspronkelijk, en ze nemen vaak niet eens de moeite om zich te verdiepen in de
   gewoontes en gebruiken die er zijn. Of erger nog, ze gaan er prat op dat ze die wel eens even
   eigenmachtig zullen gaan aanpassen.
   Je hoort deze mensen regelmatig bezig met hun gelal, en de “achtergebleven” kennissen die ze
   hebben die geen papiertje gehaald hebben die gaan natuurlijk vrolijk meedoen. Dit wordt zelfs
   onderling aangemoedigd op de banden waar ze vandaan komen. “koop toch wat voor 70 en
   dan zeg je gewoon dat je LPD (10mW porto) hebt, dan mag het!”.
   Omdat het natuurlijk veel leuker is om over de repeater te werken in plaats van op een lokaal
   kanaaltje gaan ze dat dan ook doen, of alleen de boel verstieren. Die eerste groep weet wel
   wie het zijn (het zijn hun vriendjes), maar ze gaan dat natuurlijk niet zeggen.
   Daarom denk ik dat het aanpakken ervan zo moeten beginnen met het negeren en wegpesten
   van die groep ex-piraten die nu als “zendamateur zonder manieren” actief zijn, want zij slepen het
   achter zich aan.

  2. Wim schreef:

   @PJ2LS: Je geeft de indruk dat de normen en waarden op Curacao beter zouden zijn dan in NL. Heb je dit al gelezen beste Loet? http://nos.nl/artikel/2143275-ministers-curacao-frauderen-met-miljoenen.html

   Integriteit is ver te zoeken in PJ2…..

   Ik sluit me volledig aan bij het comment van Rob:
   “het heeft er mee te maken dat het zendamateurisme hier in Nederland “verbouwd” is van
   een hobby voor het experimenteren met radiotechniek naar een uitwijkplaats voor piraten die
   er genoeg van hebben dat hun spullen steeds in beslag genomen worden.
   Er is daardoor een enorme groep mensen binnengestroomd met een heel andere insteek in de
   hobby dan oorspronkelijk, en ze nemen vaak niet eens de moeite om zich te verdiepen in de
   gewoontes en gebruiken die er zijn.”

   Daar ga je niets meer aan veranderen… helaas.

  3. Stichting Scoop Hobbyfonds schreef:

   Heren, het is in zijn geheel niet constructief om in de verwijtende sfeer terecht te komen, vingerwijzen is daarom niet gewenst. Een halfvol glas heeft beduidend meer waarde dan een half leeg glas…

 16. Henk PA3FLE schreef:

  Ik luister ook regelmatig naar pi2nos en pi3utr. Ik begrijp het standpunt van het team van hobbyscoop ook heel goed. Maar ik denk dat de zendamateurs zelf niet zoveel kunnen doen tegen de verstoorders, behalve als zon asociaal persoon dicht bij een zendamateur huist. Dan kunnen we ze opsporen en info doorgeven aan at. Maar ik vind dat at en de overheid zelf veel meer actie moeten ondernemen tegen de verstoorders. Wij als zendamateurs moeten weer 31 euro per jaar betalen aan AT, en zij moeten zorgen voor orde in de ether. Pak die etters, pak hun zendapparatuur af en geef ze forse boetes. Straf ze net zo streng als er wordt gedaan met verkeersovertreders. Het kan en mag niet zo zijn dat een stel a-socialen deze mooie bovenregionale repeaters en dus ook eigenlijk onze mooie hobby naar de haaien helpen.

 17. Johan schreef:

  Loet, Als er 1 opgespoord wordt, komen er 10 anderen voor terug………….dat biedt ook geen soelaas. Inmiddels hebben de verziekers de subtoon ook gevonden, dus…………………. …….

  1. PD5WL schreef:

   Yup, dus doen we allemaal maar niks. Idd een afspiegeling van de huidige maatschappij. Toe kijken hoe alles naar zijn kl**** gaat.

   Mede amateurs, iedere trol is er een. En als wij ze maar op sporen en door geven dan word het echt wel minder. De boetes zijn niet mild. (Vergeleken met de 250 gulden die we voor 3m piraterij kregen vroeger… )

   Dus luister ook op je ingang en breng in kaart wat je hoort, wanneer, signaal sterkte en indien je dat kan de bearing. Dan komt het echt allemaal wel weer goed. Wist je dat dat trouwens ook een deel van de hobbie is. Vossen(trollen) jagen… en best een leuke… 😉

 18. Henk Rientjes schreef:

  Henk F4VQJ Waarom gaat het bij ons dan wel goed op de omzetters,jawel er wordt zeer streng opgetreden.
  In Nederland heeft het AT nog maar drie opsporrings ambtenaren .de rest is weg bezuinigd .
  In Nederland wint de minderheid altijd vandaar het zo,n rommeltje is

  1. Omdat je daar in Frankrijk zit; andere cultuur, andere mentaliteit, andere overheid en ga zo nog maar even door. Appels met peren vergelijken dus…

  2. Rob schreef:

   Zoals ik hier boven al schreef als reactie op Loet: het is niet zozeer of niet alleen een kwestie
   van AT en de opsporingsambtenaren, maar ook van het karakter van de hobby. Door het
   binnenhalen van piraten die het zendamateurisme alleen zien als legale manier om spullen te
   hebben haal je steeds meer van dit soort volk binnen, en hun maatjes die nog geen papiertje
   hebben die trek je mee.

  3. Jan schreef:

   Als het in Frankrijk allemaal zoveel beter is, waarom maak je je dan nog druk over het nederlandse ?
   Dit klinkt ook altyd door in je QSO’s en is echt jammer van de negatieve toon.
   Niet betalen voor nederlandse AT maar er wel over klagen.

   Er gaat ook veel wel goed, maar is ook een kwestie van willen zien natuurlijk.
   Over de maatregelen die genomen worden, zijn erg jammer dat ze noodzakelijk zijn.
   We zullen m.i. met zijn ALLEN moeten zorgen dat er wat minder verstoringen zijn.
   Maar de policy niks zeggen niks doen dan gaat het vanzelf wel over is natuurlijk ook erg achterhaald.

  4. Andre Jerphanion-Jansen schreef:

   3?
   Jelle Russchen, Leo ket, Theo brouwer, Albert de Boer, Nijlandje
   (Be Muller is ivm gezondheid gestopt) en er zijn nog vele andere collega`s.
   De prioriteit bij de heren ligt nu eenmaal niet zo hoog.
   Ik mag het misschien niet zeggen, maar het wordt tijd dat ze eens van hun luie reet afkomen op het hoofdkantoor in Groningen.

 19. PA0JAZ schreef:

  Ik denk niet dat F4VQJ iets negatiefs zegt. Hij wil alleen maar iets aanduiden.. De schuld ligt voor een belangrijk deel bij de overheid en de vrije verkoop van radio ZEND apperatuur voor de gebruikte repeater frequenties. Per slot van rekening is 433,5 MHz vrij te gebruiken, daar snapt een leek ook niets van. Waarom wordt er bewust gestoord en rotzooi geschopt? Frustraties? Ongenoegen?Wie het weet mag het zeggen?

  1. Henk Rientjes schreef:

   zo is het pa0jaz ,en dan nog even voor Jan : wij betalen hier in Fr 46 euro per per soon in ons geval 2 x 46 euro omdat mijn xyl ook haar A status heeft .
   Wij betalen niet in Nederland omdat wij onze pa calls hebben ingeleverd ,niet voor die 31 euro maar we hadden het idee het at doet niets of te weinig dus weg gegooid geld .
   Ik betaal liever hier in Fr waar wel aan opsporing wordt gedaan.
   Mijn vrouw werd door een (amateur) in Brabant voor hoer uit gemaakt ,hij bedreigde mij met de dood en verstoorde uitzendingen van dit alles hebben we aangifte gedaan,het hele proces verbaal hebben we naar het at gestuurd met de naam van dat persoon adres en woonplaats erbij,maar helaas er is niets aan gedaan
   Met vriendelijke groet Henk F4VQJ

 20. Harry schreef:

  Nou je wordt er wel een beetje moe van al dat gezeik met die kleuters op de repeater net zolang todat iedereen aan de Dmr gaat en er actief geweerd kan worden .
  Maarja wat blijft er dan nog over van het radio amateur gebeuren ik stam zelf nog uit de tijd van de stentors en radio shack zaken onbeveiligde leger repeaters en ook toen had je al de nodige handsets tot je beschikking. (die yeasu ft 23 was echt top ) sorry voor de mensen die toen een dure ATF 2 telefoon hadden maargoed lol.
  Kan me alleen niet herrineren dat we ons zo infantiel opstelden als men tegenwoordig doet en niks anders dan blatende geluiden over een repeater gooit.
  Ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat het Telecom Agentschap liever lui dan moe is.
  Vroeggah had je meteen de Nera uit Nederhorstenberg achter je kont aan (kat muis spel ) 3 mtr fm was leuk todat ze serieus werden met boetes en belastingdienst maargoed was een top tijd zeker voor de 3 mtr fm eighties music yeah baby !!!!!!! hahahaha .
  Ik kan me tevens niet aan de gedachte ontrekken dat het toch niet al te moeilijk kan zijn de opsporing deden we meer dan 30 jaar geleden zelf ook al en zeker met de techniek van tegenwoordig je ziet de paal al waarop het signaal binnenkomt lijkt mij een kruispeiling op de ingang zo gepiept dat duurt geen minuut.
  En ja ik weet sommige zijn mobiel maar ook dat lijkt mij geen probleem mensen zijn tenslotte gewoonte dieren.
  Sterker nog ik snap niet dat met all die knappe koppen er al niet lang een stuk software is die dat automatisch zou kunnen doen.
  En anders zelf erop uit met een aantal amateurs ja ik weet moeilijk moeilijk moeilijk vooral wettelijk maar soms moet je de natuur een handje helpen .
  In iedergeval ik luister graag naar het repeaternetwerk hier in Nederigland en ook daarbuiten hoop dat het nog lang mag blijven draaien zonder al teveel van die kleuters .
  Mvg Harry

 21. Jan van Brouwershaven schreef:

  Zou het diep triest vinden, als dit mooie systeem onderuit gehaald wordt
  door bepaalde figuren, die zitten te boeren/gillen, en allerlei vreemde geluiden laten horen
  Luister als er een normaal qso loopt, graag naar deze frequentie
  Misschien proberen om deze lieden te vinden?.
  Om ze dan over te dragen aan de bevoegde instantie HDTP.
  Best 73’s Jan PA3FXH.

  1. Randy - PH4X schreef:

   Dat is precies de oproep, Jan. Luisteren op de ingang. Lokaliseren, informatie vergaren, opnamen erbij halen (downloaden) en aanbieden bij Agentschap Telecom. Uitsluitend wanneer zij de intruder (en volgens mij in veel gevallen ook een zendamateur) op een dienblad aangereikt krijgen kunnen ze acties ondernemen.

 22. Robert ELsinga schreef:

  Ik erger me ook aan de verstoorders, maar reageer bewust niet op hen. Ik doe gewoon een algemene aanroep en met mijn 40W vanuit de auto is mijn signaal redelijk vaak sterker dan dat dan de verstoorder. 🙂 En als een andere amateur dan reageert is de verstoorder vaak effectief verdwenen en volgt een normaal QSO. Soms zelfs nog interessant ook. 😉

  Hele jammer dat de beheerders tot dit soort stappen moeten besluiten. Ik hoop dat het niet nodig is, maar vrees het ergste…

  Overigens zou ik graag weer de beschikking krijgen over de MLAT mogelijkheid. Geeft mooi richting aan wat uitpeilwerk. Met alleen een signaalrapport komen we er niet helaas.

 23. Pleun Groeneveld schreef:

  Dag Mischa en alle hardwerkende en inzet tonende amateurs die deze prachtige repeater met bijbehorende ontvangers hebben bewerkstelligt .
  Met veel begrip jullie voornemen gelezen , ik ben wel geen regelmatige gebruiker van deze repeater maar ik luister vrijwel altijd en ook erger me aan deze lieden die de boel verstieren en ik begrijp ook dat je niet als schoolmeester op het randje van jullie stoelen zitten om deze figuren uit te peilen laat staan dat je dit van buro Telecom kunt eisen of verwachten .
  Maar ik zou het betreuren als jullie inderdaad deze drastische maatregelen zouden moeten nemen , maar wel heel begrijpenlijk en om nu te zeggen van rust de ontvangers en/of repeater uit met een module om deze op afstand uit te schakelen zal voor dit gehele systeem wel een prijzige grap worden , maar het is heel effectief dat weten we hier in en nabij Rotterdam , enfin ik heb m’n zegje gedaan en wens jullie veel sterkte met de te nemen besluiten waar ik overigens geheel achter sta , en anders ga door met jullie door velen gewaardeerde werk .
  En voor degenen die het nodig vinden om de z.g ,, jammers” van commentaar te voorzien
  Hou je klep dan bloeit het echt dood en totdat er een een foutje maakt en is ie de klos .
  De gevolgen zullen zijn in het ergste geval dat ze voor het hekje komen en dan door ons zeer ,, gewaardeerde ”rechtssysteem zullen worden veroordeeld tot een taakstraf die , omdat ze een zielig achtergrond hebben en een slechte jeugd , een ronde box i.p.v een vierkante en een rood driewielertje i.p.v. een blauwe , al die verzachtende omstandigheden de straf tot nihil zullen ondergaan . m.a.w de beloning voor dit wangedrag wordt niet evenredig met de gepleegde overtreding beloond dus , laat de overheid dar eens wat aan doen evenals het in bezit hebben van apparatuur waar je geen vergunning voor hebt .dit wou ik even kwijt .
  Goed allen een hartelijke groet
  Pleun PA3CYS

  1. Henk PA3FLE schreef:

   Nou ik vind het wél de taak van de overheid om hier veel actiever tegen op te treden.
   En zoals je zelf al schrijft, er moet ook veel steviger gestraft worden.
   Pak ze in hun portemonee, daar tref je ze het hardst mee.
   Maar helaas is het ook zo dat de machthebbers in ons land veel te soft optreden tegen mensen die zich misdragen.

 24. Gezellig hè schreef:

  [Hobbyscoop] Reactie verwijderd vanwege anonimiteitspolicy

  Zie https://www.hobbyscoop.nl/disclaimer/

  1. Een luisteramateur schreef:

   [Hobbyscoop] Reactie verwijderd vanwege anonimiteitspolicy

   Zie https://www.hobbyscoop.nl/disclaimer/

  2. Henk PA3FLE schreef:

   Ik denk dat het niet nodig is om het N examen moeilijker te maken.
   Dat geklier op de amateurbanden heeft vooral te maken met fatsoen en beschaving. En mensen die deze eigenschappen ontberen, en dat ook laten blijken op de amateurbanden, moeten voortaan gewoon geweerd worden van de amateurbanden.
   En dat is gewoon de taak van AT en de politiek.

  3. Jan Smid PD1JAS schreef:

   Ik wordt een beetje moe van het vingertje wijzen Novice of Full, als het goed is beleven we allemaal op onze eigen manier plezier aan onze hobby. Dat er nu een aantal kleine kinderen, want volwassen kun je hun gedragingen niet noemen, een behoorlijke verstoring van onze hobby veroorzaken. Deze verstoring moeten we met zijn allen aanpakken N of F dat maakt niet uit. Ik zie ook berichten voorbij komen met het “hoge” 11 meter gehalte. Volgens mij zingt ieder vogeltje zoals hij gebekt is en als dat binnen de normale fatsoensnormen en regels volgens het amateur gebruik is, dan zie ik dat niet als probleem.

  4. Stichting Scoop Hobbyfonds schreef:

   Heren, ik stel voor deze discussie te stoppen, dit is niet on-topic.

 25. PA0JAZ schreef:

  OM’s en (X)YL’s,
  Meer dan 50% van de gesprekken op PI2NOS, gevoerd door vergunninghouders gaat niet over amateurradio of over de hobby. Dat wekt iritatie op bij medegebruikers. Maar ook het omgekeerde gebeurt, als het over de radiohobby gaat (en dat kan in de breedste zin zijn) treedt er ook iritatie op bij sommigen. Zij moeten zich zo nodig laten horen……….., maar ze breken met z’n allen de goedbedoelde experimenten van een aantal enthousiaste zendamateurs af. Wie tegen de experimenten is, een goede raad: draai die knop om en vermaak je op een andere manier. Je hoeft immers niet te luisteren of anderen aan te horen. Dan frustreer je ook andere goed bedoelende amateurs en jezelf niet. Een goede troost voor de verstoorders; alles heeft een einde, dit experiment ook, maar voor mij mag dat nog lang wegblijven, ik gun de initiatiefnemers van dit experiment deze experimenten. Er zijn er waarschijnlijk maar zeer weinigen die dit experiment ook zouden kunnen uitvoeren, maar wil je meedoen, meld je dan bij Hobbyscoop, dan doe je iets positiefs. 73’s es gd DX.

  1. Henk PA3FLE schreef:

   Precies dit gedrag heeft ook alles te maken met verloedering van de maatschappij en fatsoen, of het gebrek eraan.
   Volgens mij heeft het AT ook luisterposten in het land en wellicht kunnen zij zendamateurs die zich niet correct gedragen volgens de machtigingsvoorwaarden een berisping geven over hun gedrag. En na meerdere misdragingen gewoon de zendmachtiging intrekken; zeg maar een punten-zendmachtiging.
   En dat ze dat ook van te voren weten.

 26. Rolf PD1ASH schreef:

  Gewoon een D-Star Netwerk van maken welke uitsluitend beschikbaar is voor geregistreerde radiozendamateurs.

  1. PA0JAZ schreef:

   Rudolf, ik geloof niet dat D-star op dezelfde frequenties mag werken als nu PI2NOS en PI3UTR.
   Mogelijk kunnen er meer regionale en lokale repeaters gekoppeld worden, maar dat is een idee of een voorstel. Bij een wat regionaler of lokale gebeuren is de sociale controle vele malen groter dan 1 landelijke repeater met opstap punten. Bovendien worden nu de analoge repeaters in Nederland niet of nauwelijks gebruikt, maar daarvoor worden wel toestemmingen afgegeven voor AT en door amateurs in de lucht gehouden door de Betaling van de ATOF. In een dicht bevolkt gebied als de randstad zijn de excessen dan zeker minder vanwege de kleinere reikwijdte en directere controle door de beheerders. Nu werkt een Boafang al op meer dan honderd kilometer afstand, als daar een opstappunt is. Bovendien zijn er veel meer repeater kanalen beschikbaar voor een vervangbaar experiment. =Koppelingen met andere netwerken zijn toegestaan, met dien verstande dat de voorschriften van de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 onverkort van toepassing zijn.= Het is maar een idee.

  2. Henk PA3FLE schreef:

   Ik denk dat er ook geregistreerde zendamateurs zijn die zich misdragen; niet alleen maar lieden zonder zendmachtiging.
   Bovendien, wij moeten ons niet terug in de verdediging laten dringen door die a-socialen.
   We moeten ze keihard aanpakken.
   AT en de politiek moeten er nu eens eindelijk echt werk van gaan maken om die lieden op te sporen en stevig aan te pakken.
   Kijk, het AT treedt wél op tegen zendpiraten op de FM radioband en middengolf, omdat zenden op die banden niet mag. Men geeft die piraten boetes van 1000 euro en meer.
   Maar om verstoorders op de ham-banden aan te pakken interesseert ze blijkbaar niet zo. Dat zal wel moeilijker voor ze zijn en meer werk.
   Onze overheid blinkt er zowieso in uit om écht belangrijke zaken maar niet doeltreffend aan te pakken.

 27. Marcel DO1MCT schreef:

  Het bestaan van PI3UTR en Pi2NOS was voor mij een reden om weer een set in mijn auto te bouwen. Ik rij dagelijks door geheel Nederland en mag graag naar deze repeaters luisteren, mijzelf inmelden doe ik eigenlijk maar zelden. Wat mij opvalt is dat er amateurs zijn die reageren als er iemand ligt te klieren, doe dit nooit en negeer ze gewoon.

  1. Henk PA3FLE schreef:

   Inderdaad, sinds we deze 2 landelijk dekkende repeaters hebben is het ook voor mij weer veel aantrekkelijker geworden op 2m en 70 cm.
   Ik vind dat we deze repeaters, en ons plezier in de hobby niet moeten laten afpakken door een stel a-sociale kaffers.
   En ik vind ook dat de politiek en AT veel meer kunnen- en moeten doen om deze lieden op te sporen en te straffen. Pakken die lieden, apparatuur in beslag nemen en een fikse boete geven. En dat al die andere verstoorders dan ook van te voren weten wat hen te wachten staat als ze gepakt worden.
   Het is helaas blijkbaar nodig in Nederland om deze maatregelen toe te passen.

 28. Henk de Vries schreef:

  Henk 78 Jaar Luisteramateur.

  Moet het nu overal mis gaan. wat jammer nu.

  1. Bor schreef:

   Dat was natuurlijk beetje chargerend stukje..maar zit wel een kern van waarheid in!

   1. Tis natuurlijk prachtig als je elke dag in de file staat en je tijd kan verpozen met wat mede amateurs..alleen; waarom moet dat op een landelijk dekkende repeater?

   2. Ik hoor de rest vd dag vaak veel zooi die totaal niet met de hobby te maken heeft..zeg maar het normale kanaal 14 gehalte – wat ook wel eens kan , maar nogmaals waarom zou je dat doen op landelijke repeater?

   En mensen die gaan voorstellen om maar een D-star /besloten netwerk er van te maken… – kan je ook gelijk via skype/ echolink gaan werken toch? scheelt ook weer een setje! !

   De eisen van N -examen te verhogen ..; tja dan komt er nog minder aanwas…

   En AT..die ligt imo niet zo wakker van die 12.000 hams + wat intruders zolang ze niet in commerciële banden klooien…

   En loopt het uit de klauw op een bepaalde repeater..gooien ze die eruit ipv de veroorzaker… lekker makkelijk..!

   Credits naar Rptr team!
   Heel mooi stuk techniek!

   En een waardeloos advies. ;
   Team moet je in iedere stad /dorp in de probleem gebieden een monitor/peil ontvanger neerzetten… maar ja, dan ben je bijna een overheids taak aan het uitvoeren die ze zelf al tijd niet meer doen!

 29. ON5ZZ schreef:

  Het Belgische BIPT mag ook eens een paar ON stations uit de lucht halen die de boel verzieken op de NOS en UTR

 30. Lodewijk PA3BNX schreef:

  PA3BNX

  Hallo allemaal,

  Tsja jammer enzo.

  Misschien elke dag van CTCSS toon veranderen op geteisterde
  luisterposten.
  Zodat de ‘Piraat’ meer power moet gebruiken en dus makkelijker te
  peilen is.

  Verder raad ik iedereen aan om is wat te maken om te peilen.
  Zie bv PA8W en op PI4WAG
  Of gewoon een peildoos (met transverter) met richtantennetje paraat te houden.

  En nooit een reactie op kerchunker’s natuurlijk.
  Ignore ignore ignore !!!!

  1. Andre Jerphanion-Jansen schreef:

   Dan kunnen ze op het grensgebied van Fr/Gr/Dr maar beter opletten wat men doet.
   Wie mij kent, weet dat ik zeer technisch onderlegd ben.
   Door problemen met letters in boeken, is het mij niet gelukt om ooit een machtiging te halen.
   Ik heb me er nu bij neergelegd en ben met de vrouw verhuisd naar een appartement, nadat de kinderen uit huis gingen.
   Jelle Russchen van het Agentschap Telecom, weet heel goed wat ik hier heb staan.
   Ik maak er ook geen geheim van dat ik luisterend gebruik maak van een hagelnieuwe (dat is zeldzaam) uit de doos een Kenwood Ts-790 voor 2/70, en voor de HF een lijn van de 450. (zoals men weet zit daar een switchs schakelaar in op de TX uit te schakelen)
   Plaats voor masten heb ik niet.
   Er staat wel een stokje, maar die is voor de 3 mtr band als ik MAG uitzenden middels een evenementenvergunning.
   In het appartement, wonen wij op de bovenste verdieping (1e)
   Het plavond is hier verlaagd, met daaboven een ruimte van 2,5 mtr over een lengte van 18mtr lang, en 9mtr breed.
   O.a een zelfgemaakte antenne staat opgesteld gerouteerd voor 70, en voor de 2 mtr , staat er een zelfbouw HB9CV 2 elements richtantenne.
   Voor de HF hangt er een draadantenne van 2x 20mtr, opgehangen in een InvertedV.
   Daarbij ook aangesloten op een Kenwood AT-250 een miniwhip antenne.
   Ik ben zo zat van dat gestoor dat ik na dit bericht ook niets meer zeg.
   Het enige wat ik zeggen kan,…. Big brother is watching you!!

   Nu heb ik toch een vraag,
   Vroeger toen ik een poging deed om mijn licentie te halen, deed ik mee in de ronde van Heerenveen middels teamspeak.
   Wat zijn bij jullie de opties? Is er over nagedacht om een ronde te houden 1 maal per maand, waarin mensen zoals ik, ook een geluid kunnen laten horen (een mening), of mee kunnen doen in een ronde.
   Dit als (mogelijk) enige voorbereiding om alsnog de mensen de licentie te laten halen.
   Informeren is naar mijn mening toch het beste wat je kan doen.
   Galbakken daar gelaten, die moet men gewoon keihard aanpakken.
   Niet dat mensen de dupe worden van onruststokers.
   Daarvoor heb ik mijn studio niet opgebouwd in 32 jaar tijd.
   Ik heb ook een heleboel spulletjes over na de verhuizing, en ik test ontzettend veel apparatuur op dummy (oliegekoeld).
   Ook nieuwe setjes uit o.a China.
   Ik test/meet en weet… Ik pas ze aan in modulatie etc. en daarna kunnen setjes (NIEUW) weg voor 5 tientjes per set.
   Eventueel helemaal geprogrammeerd naar wens.
   Op dit moment staat er nog een setje van de Baofeng UV-5R waar de modulatie modificatie op is uitgevoerd.
   En ik wil graag wat dingen schenken, waaronder een Yeasu VX-6 die prima werkt, maar een accu probleem heeft. (Ik verkoop alleen aan mensen met een licentie!!)
   Het nadeel is, dat bij modificatie de Fm radio mogelijk niet meer werkt bij die Baofengs.
   Bij 1 van de 2 is dat het geval.
   Verder zou ik heel graag mijn ervaringen willen delen.
   Waarom maken jullie geen Facebookgroep aan?
   Daarin kan ik toch iets van mijzelf laten horen, incl. testjes,foto`s en schema`s.
   Ik ben zelf gespecialiseerd in electronica techniek.
   Alleen in het mooie boek voor de machtiging, staan dingen waarvan ik denk, dit zijn dingen van voor de oorlog. (met alle respect) waar ik maar niet doorheen kan komen.
   Tja… Je kan de vragen uit je hoofd leren, dat is ook een optie.
   Ik misgun het niemand, maar ik weet zeker dat 75% tegenwoordig niet eens meer weet hoe ze een zender moeten bouwen.
   Is dat nog relevant met de huidige Smd techniek? NEE !!
   Het is verouderd en achterhaald.
   Wat mij ontzettend opvalt, is dat door de aandacht hier (wat ook averechts kan werken) nu het ineens een stuk rustiger word.
   Ongelicenceerde mensen doen hun mond open.
   Mensen die met alle plezier meeluisteren naar een wonderbaarlijk systeem wat wereldwijd rijkt.
   Hiervan kan ik weer heel wat leren.
   Vandaar mijn dringende vraag een Facebookgroep aan te maken.

  2. PA1OKZ schreef:

   Hallo Andre,

   Je schreef: Is er over nagedacht om een ronde te houden 1 maal per maand, waarin mensen zoals ik, ook een geluid kunnen laten horen (een mening), of mee kunnen doen in een ronde.

   Deze optie is er niet, slechts voor zendamateurs is een toegang geregeld. Binnen onze vergunning is het niet toegestaan om niet-geregistreerden doelbewust toe te staan op onze systemen. Naar ons inzicht geldt dit ook voor rondes, zoals bijvoorbeeld op de repeater Heerenveen, dit risico is dan ook voor rekening van de rondeleider.

   73,

   Stichting Scoop Hobbyfonds.

  3. PA0JAZ schreef:

   Iedereen kan een zendvergunning krijgen als hij of zij er wat voor doet. Hulp is overal te vinden, als je er om vraagt. De gehandicapten commissie van de VERON kan ook informatie geven. Ook voor mensen met een dislecie zijn er die mogelijkheden er. Bij een mondeling af te leggen examen hoeft de tijd niet te gelden, AT accepteert iedereen met een geldig afgelegd examen. De mondelinge examens tellen ook mee, maar je moet van te voren wel de vragen die op het mondelinge examen worden gevraagd kunnen beantwoorden. Zelfs de antwoorden uit het hoofd leren kan je door het examen heen helpen. Je moet alleen weten waar je mee bezig bent. (Iemand die fietst hoeft geen fietsenmaker te zijn, maar moet wel de verkeersregels kennen. Verkeersregels zijn er ook in de aether en dat wordt vaak vergeten. Je MOET weten waar je mee bezig bent, dat vraagt de overheid in principe. Je hoeft geen zenders te bouwen of te kunnen bouwen. In Electron staat de genoemde commissie vermeld. Neem zelf initiatief………….!!!!!

  4. piet schreef:

   Even een reactie op de opmerking van Micha PA1OKZ betreffende:”Deze optie is er niet, slechts voor zendamateurs is een toegang geregeld. Binnen onze vergunning is het niet toegestaan om niet-geregistreerden doelbewust toe te staan op onze systemen.”

   In de wetgeving staat het volgende:

   De radiozendamateur die een radiozendapparaat bedient, heeft met goed gevolg een examen als bedoeld in artikel 7 van de Examenregeling frequentiegebruik 2008 afgelegd, dat geldig is voor het desbetreffende frequentiegebruik overeenkomstig het bepaalde in bijlage 1, en heeft een leeftijd van ten minste veertien jaren voor het geval van volledige toegang tot de frequentieruimte, in bijlage 1 aangeduid als registratie F, en een leeftijd van ten minste twaalf jaren voor het geval van beperkte toegang tot de frequentieruimte, in bijlage 1 aangeduid als registratie N.

   Let wel, hier is nog een toevoeging op:

   3 In afwijking van het eerste en het tweede lid kan een persoon die niet voldoet aan de desbetreffende voorwaarde een radiozendapparaat bedienen indien de bediening plaatsvindt in directe aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een persoon die wel aan deze voorwaarde voldoet.

   Het mag dus wel.
   Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0036375/2015-12-03 artikel 4 sub 2 en 3

  5. Stichting Scoop Hobbyfonds schreef:

   Dit is niet wat bedoeld wordt met de oorspronkelijke suggestie Piet. De vraag is of een (autonome) toegang kan worden ingesteld voor niet-geregistreerden. Dit kan en mag pertinent niet.

   Het is natuurlijk, zoals je zelf suggereert, geen enkel probleem wanneer een niet geregistreerde zich inmeld onder supervisie van een geregistreerd zendamateur, daarbij gebruikmakend van diens callsign.

  6. Jan Lisman schreef:

   Er zijn kennelijk personen -waaronder zelfs een PA0-er- die de tekst “In afwijking van het eerste en het tweede lid kan een persoon die niet voldoet aan de desbetreffende voorwaarde een radiozendapparaat bedienen indien de bediening plaatsvindt in directe aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een persoon die wel aan deze voorwaarde voldoet.” dusdanig interpreteren dat zij menen dat aan de regels voldaan wordt als er vanaf een camping wordt uitgezonden door iemand die niet aan “de voorwaarde” voldoet en de verantwoordelijke geregistreerd zendamateur in de belendende caravan ligt te slapen, want zij voeren geanimeerde QSO’s met diegene.

   “Maakt niet uit, komt wel goed, er is niks aan de hand!” #campingkliek

  7. PA0JAZ schreef:

   De camping is gesloten, dus daar kan het niet meer vandaan komen. Let op, niet iedereen is op de hoogte van de juiste feiten en acties. Hobbyscoop kent de ware feiten wel en nemen ook actie, voor zover zij de bevoegdheid hebben en mogen nemen. Ga er verder op PI2NOS niet verder op in of beeindig het gesprek, door niet verder te reageren. Een groot aantal zendamateurs is niet nader op de hoogte van wat er precies plaats vindt. Correspondeer uitsluitend met hobbyscoop (niet via de repeater) hoe er gehandeld wordt over het misbruiken. Maar niet via PI2NOS. Dit is mijn advies.

 31. Marco PE1NWK schreef:

  Hallo medeamateurs,

  Heeft er al iemand gedacht aan het identificeren van de IP adressen van de bezoekers van deze site?
  Ik neem aan dat er ook adressen bij zullen zitten van verveelde lamzakken…

  Marco, PE1NWK

  1. Gezellig hè schreef:

   [Hobbyscoop] Reactie verwijderd vanwege anoniem reageren.

   zie: https://www.hobbyscoop.nl/disclaimer/

  2. PA0JAZ schreef:

   De e-mail adressen zijn toch bekend? Een IP adres brengt geen soulaas. Ook zelf politieagentje spelen en anderen voor rotte vis uitmaken ook niet, hou de discussie beschaaft. Laat John, of de VERON of VRZA middels items aan de luisteraars kenbaar maken wat onze hobby inhoudt en dat er een examen voor afgelegd dient te worden. En dat het niet vanzelf gaat. Duidelijkheid over onze bedoelingen is beter dan af te geven op mensen die mogelijk niet beseffen waar ze mee bezig zijn.

 32. Henk schreef:

  Jammer dat het zo moet gaan voor zo stelletje onbenullen.
  Luister al heel vroeg in de ochtend en luister er met genoegen naar.
  Heb geen vergunning maar ik wil er wel voor gaan, heb er wel wat moete mee, heb wat hersen beschadiging op gelopen. Maar ga het wel proberen, maar ga zo door met die mooie hobby.

  1. PA0JAZ schreef:

   Henk, ik wil je wel helpen? Waar woon je? Er bestaat ook bij de VERON een commissie voor jouw situatie. Zoek een mentor, die kan een hoop voor je doen. Jouw situatie is geen reden om geen examen af te leggen, maar vraag het mondeling aan na het leren van de cursus. Daar kan iedere zendamateur je bij helpen.

 33. Henk schreef:

  Ik woon in Rhenen niet zo ver van Lodewijk vandaan. Ik ben bij DLZA bezig met de cursus, maar het blijf niet zo hangen. Dat kom ook door de sterke pijn bestrijders en een 70+. Ik snap het allemaal wel maar als ik het maar ik vergeet het weer zo gauw en dat vind ik jammer. Ik kan ook niet tegen spanningen want dan loop ik nachts op. En op Teamspeak is het mij te laat want ik lig al heel vroeg op bed. Ik vind het heel leuk voor de aanbieding.
  Ik luister al zo 5 jaar naar jullie en het lijk geweldig om een qso te maken. Mij gaat het alleen maar voor de 2mtr en de 70cm, want ik kan hier geen antennes kwijt.
  S73 Henk

  1. Henk Rientjes schreef:

   Bij de ezhe zit wim koppelaar pa3brp ,hij gaf vroeger de gehandicapte mede mens les via de veron cgr maar daar is hij weg en zit bij de electronika club zuidhollandse eillanden .
   Het gaat via hun Teamspeak server je kan alles via de computer doen ik heb ook les van hem gehad
   Groeten
   Henk

 34. harry schreef:

  Hallo allemaal
  Je kunt het ook zo bekijken, NOS heeft ook wel wat!! er word veel over gesproken door ieder .
  Mooie QSO techniek hobby god dienst vervalen over bak en braad de keuken de hond de kat en 1 die al 300 jaar is of je hem altijd hoor .
  Ook een met een hand van boven? Die zijn call niet noemt mooie verhalen over auto’ Maar ook 1 die af en toe een boertje laat En er zijn er ook een aantal die de mic niet goed hebben aangesloten deze zenden alleen een draaggolf uit .Erger je er niet aan doen dan de set uit . Maar dat doen we niet wand we willen horen wat er gebeurt .
  Maar laten we eerlijk zijn NOS is een mooie repieter Idee mooi aan laten en neem de rest gewoon op de koop toe er komen ook weer andere tijden .

 35. Rinse pd2rf schreef:

  Hallo 1 ieder die dit leest,

  Het zou verschrikkelijk jammer, dat de PI2NOS deels of totaal uitgeschakeld zou worden, zijn voor al het werk, tijd en geld wat er in is gestoken door de beheerders en sponsoren. Een groot aantal mensen maakt er dagelijks en met veel plezier gebruik van.
  Het reageren overal op zouden we mee moeten stoppen daar je alleen maar olie op het vuur gooit en het misbruik dus juist aanwakkert.
  Ook het verwijzen naar de zgn PIRATEN zou verleden tijd moeten zijn, immers het zijn niet alleen de niet gemachtigde mensen die de verstoringen veroorzaken maar ook onze mede Amateurs.
  Mochten we wel figuren tegenkomen die géén licentie hebben zouden we ze niet af moeten blaffen maar proberen deze mensen aan de studie te helpen zodat ze wel een licentie kunnen halen, voor de zendamateurs die de boel bewust verstieren is maar 1 oplossing en dat is het, al dan niet tijdelijk of definitief, de roepletters intrekken.

  Laten we met ons allen hopen dat het door een paar treiteraars voor zoveel goed willende mensen bedorven gaat worden!!! immers dan heeft een kleine groep het weer gewonnen van een grote groep.

  @Beheer van de PI2NOS succes en wijsheid toegewenst in de besluitvorming omtrent de PI2NOS

  Rinse PD2RF

  Zelde reactie op 14.11.2016 ook op Hamnieuws vermeld

  1. PA0JAZ schreef:

   Echte piraten storen niet, zij hebben geen enkel belang hierbij!!!! Dus noem ze niet en trek het je verder niet aan, op sensatie beluste medemensen heb je overal.

 36. Marco schreef:

  Ik luister nu zelf al een tijdje mee als ex-piraat 🙂 en ik zou het erg jammer vinden dat door een paar van die galbakken het plezier van velen verziekt word.
  Als ex-piraat zekker dingen gedaan die niet mogen, maar niet op het lage niveau van wat ik nu hoor.
  Dus noem die galbakken a.u.b. geen piraten want dan zijn ze zeker niet !

  groeten,

  Marco

 37. Jan schreef:

  Jammer, zo een prachtig technisch systeem wat door sociale dynamieken ten onder dreigt te gaan.
  Misschien de afspraak maken voorlopig alleen contact maken met uitwisselen van roepnaam, qth rapport weer en stations info, geen rondjes meer
  Als dat 3 maanden goed gaat uitbreiden met mogelijkheid te kunnen vragen om technische hulp/bijstand bij individuele technische problemen
  Geen eindeloze rondjes meer met etaleren van juiste moraal of juiste gelijk op het grote podium wat de repeater biedt(dit is wat ik vermoed vooral een trigger voor bepaalde personen hier op los te gaan)
  Discussiëren op repeater overongewenste signalen niet meer doen, hooguit dat je bij ontvangst wat last hebt van qrn als dat geval is en daar bij laten

  Gr PA3ATX JAn

 38. Paul, PA7WN schreef:

  Het NOS netwerk is privé-eigendom dus mij lijkt het in ieder geval toegestaan voor de beheerders van het netwerk om misbruikers op te sporen. Je mag tenslotte je privé belangen bewaken en toezien op naleving van de huisregels. Een daarover ingediende klacht bij de aangewezen bewaker van de frequentieruimte zou serieus behandeld moeten worden. Aanhouden en voorgeleiden mag dan weer niet, dat mag alleen het AT.
  Uiteraard heeft de zaak bij het AT geen prioriteit, want het AT dient primair het commerciële belang van de overheid. Je zult de overtreders dus op een presenteerblaadje aan het AT moeten aanreiken.

  Ik denk dat als je een klein aantal notoire galbakken eruit haalt, dan je dan ook gelijk van een veel groter aantal meelopers af bent.

  Mijn idee dus: uitpeilen die handel, bewijzen verzamelen en klachten indienen. De aanhouder zal dan winnen.

 39. ON7FVM schreef:

  Het gebruik maken van het toontje en dit publiek zetten op hobbyscoop vind ik een halfslachtige maatregel.
  Elke dwaze intruder komt er vanzelf wel achter hoe hij het moet instellen.
  Wanneer men echter de freq van het toontje zou vrijgeven via een mail reply systeem op hobbyscoop dan lift de drempel al aardig hoger om er achter te komen wat de juiste instelling is. Tevens weet men precies met wie men te maken heeft bij de aanvraag van het toontje via mail met kennisgeving callsign. Daarbij kan men ook nog wekelijks het toontje wijzigen.
  Ik geeft toe dat dit even een mail intensieve aangelegenheid zal zijn voor de hobbyscoop site maar dit legt de drempel hoger en ik maak me sterk dat we van die vervelende dwaze intuders op korte termijn af zullen zijn.
  Bon! het is maar een idéétje dat ik graag wil delen. I LOVE PI2NOS and the dutch Hamradio 🙂

  73 ON7FVM

  1. Andre Jerphanion-Jansen schreef:

   idd, uitsluitend via mail.
   Een mailbestand aanmaken, en eens in de zoveel weken wisselen van toon.
   Ik als luisteraar zal het verder een zorg zijn, en jullie hebben de meeste kans op een geslaagde ronde.
   Als voorbeeld, ik zit in de muziekpromotie, pluggers, evenementenbureaus, artiesten of managers maken ook een mailinglist aan om muziek bij de juiste radiostations te krijgen.
   Ik draai legaal op internet, en soms met vergunning op de Fm.
   Verder heb ik een frequentie aangevraagd voor de Mg (100 watt)
   Dat word ons als etherpiraten aangeboden, en ik zal daar ook zeker gebruik van gaan maken.
   45.000 bestuursrechterlijke boete voor op de Fm zit ik ook niet op te wachten.
   Ik reageer gewoon met eigen naam, ben open over wat ik hier heb staan, en dat is in de huidige wetgeving van Nov. 2013 ook niet meer verboden.
   Het lopen roepen dat controlles beter uitgevoerd moet worden bij de grenzen is ook zinloos.
   Ik heb hier al een 2/70 basisset voor 65 euro nieuw in de doos.
   2 portofoons incl. 3800mha accupach voor 60 euro vanuit China thuis.
   Kan het niet via China, gaat het via Amerika of elders.
   Wat rest, is een wisselende toon, opgemaakt middels een mailinglist.
   Het zal voor de oudere amateurs misschien wat lastig zijn, maar men kan elkaar toch wel even helpen.
   Zoals die man van 91 (prachtig), krijgt ook de hulp die hij verdiend en nodig heeft.
   Ik bemerk wel, dat deze discussie heel wat los maakt.
   Luisteraars die hun mond open doen, en hun mening geven.
   Ik hoop alleen dat het op prijs gesteld word.
   Want het is natuurlijk niet zo, dat iedere luisteraar de ronde zit te verpesten.
   Of je nu etherpiraat bent, 11 meter amateur of whattever, het is wel heel makkelijk om mondeling met een vinger te wijzen.
   Uiteraard begrijp ik de frustratie, maar reageer het wel af op de echte hersenloze, en het onbeschoft volk.

   51e 73e Andre Jerphanion-Jansen.
   Qth, Bakkeveen.

  2. PA0JAZ schreef:

   Die man die je bedoelt is een vrouw, ze heet Louise, PAoLWZ ( en als je dit snel uitspreekt zeg je Louise!)

  3. Hobbyscoop schreef:

   Het toontje is niet om misbruik te voorkomen ON7FVM. Het is uitsluitend bedoeld als markering van de ontvangers die op de nominatie staan om te verdwijnen om daarmee het misbruik in te dammen. Ongeveer 70% van het misbruik is terug te herleiden naar een relatief klein gebied en hieraan zijn natuurlijk ontvangers gekoppeld.

   De eerste ontvanger (Breda) is inmiddels QRT helaas, dat scheelt al een heleboel.

   Een mail reply systeem is geen oplossing, je kan moeilijk van gebruikers en van de stichting verlangen dat er iedere dag of om de paar dagen een andere toon moet worden ingesteld, dit is onbegonnen werk.

 40. BRAM schreef:

  ik ben luisteraar al jaar en dag ik heb veel aan ontvangen van alle modes als ik de gesprekken beluisterd dan hoor ik niets anders dan aso ik haal je er uit en dat gaat jaren duren en er gebeurt niets maar als amateurs kunnen jullie toch wel een vuist maken ik zit in de morgen om 5uur maar ik wil ook wel even zeggen dat er ook amateurs niet helemaal vrij uit gaan maar ik vind het zonde van het goede werk wat je er aan heb gedaan en vooral de inzet om het zo leuk mogelijk te maken in de tijd van max en zijn maar de repeteer in Rotterdam oprichtte en in Hilversum dan konden ze elkaar bereiken op de politie motor ik hoop dat het nog lang mag duren voor mijn plezier toy toy ga zo door

 41. Henk PA3FLE schreef:

  Dus de eerste ontvanger, Breda, op het PI2NOS netwerk is inmiddels uitgezet. Jammer maar helaas. En er staan er nog drie op de nominatie om uitgezet te worden. Ik vind dit een prima maatregel van het team van Hobbyscoop. [Hobbyscoop] Bericht gedeeltelijk verwijderd omdat deze neebruigende kritiek bevat.

  https://www.hobbyscoop.nl/disclaimer/

 42. Jan Lisman (ex-PA1JAL) schreef:

  Vanmiddag tussen drie en vier waren er weer een aantal uitzendingen van iemand zonder registratie. Eén van de geregistreerde amateurs waarmee hij in gesprek was (en ook z’n papegaai) maakte er zoals gebruikelijk weer geen enkel punt van… Maar kennelijk geldt eea. niet als je vriendjes bent van de diverse “amateurcampings”. “Maakt niet uit; dat is helemaal geen probleem; komt wel goed; ik wou net zeggen…”.

  Nou, ik op mijn beurt wil even zeggen dat het voor de man toch wel een probleem wordt en ook wel goed komt met z’n illegale gezever, want er is wéér een melding onderweg richting AT.

 43. Geert hovinga schreef:

  zo het jammer vinden
  vanmorgen weer een geit gehoord 8-12-2016 08:15 uur
  geen aandacht aandacht aan gegeven maar het is wel hinderlijk
  sommige mensen leren het nooit en verpesten het voor de goede Amateurs
  zelf heb ik ook al eens een dag opname naar het AT gestuurd met alle bij geluiden
  hoop dat de repeaters niet worden uit gezet terwille van deze personen
  er zijn meer goede dan vreemde eenden in het water

  1. Martin schreef:

   Als je dit constateert is het belang te luisteren op de ingang van de repeater dat verkleint het zoekgebied aanmerkelijk.

 44. Frans schreef:

  Stoppen met de NOSrepeater zie ik niet als een oplossing. Dit is toegeven aan geiten frustraties.
  Ook is het volgens mij onjuist dat AT niet zorgt dat deze ether verstoorders worden opgepakt. Wij betalen voor onze licentie en mogen ook verwachten dat hiervoor meer wordt gedaan dan alleen de call opschrijven. Is het anno 2016 nu zo moeilijk om een Geit te horen, te pijlen en ter verantwoording te roepen??
  Het lijkt mij dat het voor radioamateurs (in samenwerking) wel mogelijk moet zijn er achter te komen wie die geiten zijn, waar ze wonen en als zij niet ophouden hen terug te zetten in hun hok. Als onze overheid hier faalt dan zullen we dit zelf moeten doen.

  Mijn compliment en bewondering aan de repeatergroep. Ik luister graag naar jullie.
  Frans PE1RQW

 45. Bas - ON2HB schreef:

  Ik snap niet dat amateurs zelf de verstoorders moeten weren, want we hebben totaal geen bevoegdheid.
  Dit is een zaak van het AT, die moeten die lieden opsporen en vervolgen.
  Nu ben ik van mening dat het AT erg laks is op dit gebied.
  Zelf heb ik in België last gehad van een Nederlander die dacht te kunnen piraten en de band dicht doen.
  Een simpele email naar het BIPT was genoeg voor die mannen om in actie te schieten en de piraat te doen stoppen.
  Ik heb er dan ook nooit meer last van gehad.
  Het AT is erg goed in regeltjes stellen, maar het handhaven is iets anders, behalve als je als amateur iets niet goed doet dan zijn ze er meteen bij.

  Mannen, laat je niet doen door die paar idioten, negeer ze en geef de info door aan het AT, dat is wel de instantie die etherbewaking MOET doen.
  Jammer als zo’n mooie repeater zou moeten verdwijnen door de laksheid van het AT om ze op te sporen.

Comments are closed.