Echolink krijgt een gelijke prioriteit als RF

echolinkEcholink gebruikers krijgen al sinds het begin van de bovenregionale repeaters een lagere gespreksprioriteit dan gebruikers via de RF frequenties. De oorspronkelijke gedachte hierachter is dat de repeater primair bedoeld is voor radioverkeer waarbij Echolink als secundaire oplossing een toegevoegde waarde kan bieden. In de praktijk blijkt dit nogal eens tot problemen te leiden doordat gebruikers aan de radiozijde soms geen geduld op kunnen brengen waardoor de echolinkers in het gedrang komen.

Hierin is nu verandering gekomen: vanaf heden hebben Echolink gebruikers dezelfde prioriteit als de gebruikers via de radioweg. Is een Echolink gebruiker aan het woord, dan kan een radiogebruiker dit niet zonder pardon onderbreken. Omgekeerd geldt het zelfde; als een radiogebruiker aan het woord is dan heeft de echolinker geen mogelijkheid om dit te onderbreken. Met deze wijziging wordt beoogd dat een betere balans bestaat in het repeaterverkeer. De grondgedachte dat de repeater primair bedoeld is voor radioverkeer blijft hierbij overeind echter, het is nu voor echolink gemakkelijker om in redelijke zin ongestoord deel te nemen aan QSO’s.

3 thoughts on “Echolink krijgt een gelijke prioriteit als RF

 1. Arthur-PD1ZON schreef:

  Lijkt mij een goed iets, hoe je het wendt of keert, een echolink gebruiker is per definitie ook een zendamateur want anders kun je dit systeem niet gebruiken. (kopie van vergunning insturen is vereist)

 2. BRAM schreef:

  geachte zend amateurs
  Jaren terug kon je op echolink meeluisteren maar helaas is dat niet meer of heb ik het mis dat dat toch mogelijk is? Niet iedereen kan zend amateur zijn, dan heb je weer geen luister amateurs nu is mijn vraag kan daar nog wat aan worden gedaan om daar toch mee te luisteren? Ik weet van de hoed en de rand dat er toen veel misbruik van werd gemaakt en dan de rest dat altijd vervelend heb gedaan dat was even het vraagje van mij ik vind het ook prachtig van nos op 70cm. Dat hoor je door heel Nederland en daarbuiten. Prachtig en heel goed werk, ga zo door.

  1. PA1OKZ schreef:

   Beste Bram,

   Je kan sowieso gemakkelijk meeluisteren naar onze repeaters. Dit kan op 2 manieren:

   1. Open de kaartweergave (knop rechts), kies linksboven “audiostream”
   2. Open de staafweergave en klik op het luidsprekertje.

   Veel plezier!

Comments are closed.