PI2NOS schakelt CTCSS in voor Noord-Oost Nederland

ctcssMet het ontsluiten van Noord-Nederland voor PI2NOS is de activiteit in zeer positieve zin verder toegenomen op PI2NOS. Sinds het inschakelen van de repeater in Hoogersmilde en de ontvanger in Leeuwarden horen we veel radiovrienden uit het noorden van Nederland. Het netwerk is in dat gebied weliswaar nog niet klaar, maar daar wordt de komende periode nog aan gewerkt.

Wel is gebleken dat PI2NOS haar ingangsfrequentie 431.725MHz deelt met de repeater DB0ET, die nabij de Duits-Nederlandse grens geplaatst is ten westen van het Duitse Emden. Dit levert helaas voor beide repeaters belemmeringen op door QSO’s die op beide repeaters worden gevoerd door zendamateurs die zich voornamelijk in de provincie Groningen bevinden. Om deze onderlinge overlast te beperken is besloten om voorlopig 88,5Hz CTCSS te activeren op de twee noordelijke ingangen in Leeuwarden en Hoogersmilde. Wij begrijpen dat deze verandering misschien beperkingen met zich kan meebrengen voor radiozendamateurs die wat oudere transceivers gebruiken, helaas moeten soms compromissen gesloten worden.

Wij verzoeken radiozendamateurs in Noord-Oost Nederland om géén 1750Hz toon te gebruiken indien een QSO wordt gevoerd op PI2NOS! De repeater in Emden wordt namelijk geactiveerd indien deze toon wordt uitgezonden, voor PI2NOS is dit niet nodig. Hierdoor wordt eventuele overlast op de repeater van Emden verder beperkt!

Met de beheerder van de repeater DB0ET wordt verder overleg gevoerd, we spreken de hoop uit tot een goede oplossing te komen.

Samengevat: Gebruik je de ingangen van Leeuwarden of Hoogersmilde? Zend dan een CTCSS toon van 88,5Hz mee!