Remote ontvanger voor PI2NOS in IJsselstein

Na de vernieuwing van de repeater PI2NOS vorige week is afgelopen zaterdag 9 augustus een volgende stap gezet in het bovenregionale netwerk voor PI2NOS. In de Gerbrandytoren te IJsselstein is door Paul (PE1RJV), Rob (PE1CHL) en Mischa (PA1OKZ) de repeaterhardware van PI3UTR vervangen; de gehele repeater en controller zijn vervangen door nieuwe apparatuur voor de verdere bovenregionale uitrol van deze bekende 2-meter repeater.

Omdat beide repeaters deels elkaars hardware gebruiken is tegelijk ook een remote ontvanger geactiveerd in IJsselstein voor PI2NOS. Deze ontvanger heeft een antennehoogte van 220 meter. Leuk detail is dat de antenne gedeeld wordt met de twee digitale repeaters PI1UTR voor DMR en D-star. De eerste resultaten zijn bemoedigend, het ontvangstgebied van PI2NOS is hiermee duidelijk vergroot.

Deze ontvangstlokatie is extra welkom omdat op dit moment enige intermodulatie effecten waargenomen worden op de lokatie in Hilversum waardoor de ontvangst enigszins achterblijft. In de toren “mengt” ergens een signaal met het zeer sterke signaal van de FM zender RTV Noord-Holland op 88.7MHz. Niet zo heel verwonderlijk ook want de antennevelden staan op amper een meter van onze antennes verwijderd. Binnenkort hopen wij onze antennes te kunnen vervangen voor sector antennes waardoor dit probleem hoppelijk tot het verleden behoort…

Op de foto: De nieuwe configuratie in de Gerbrandytoren in IJsselstein.

Verzoek: vanwege de recente wijzigingen zijn er véél stations die de nieuwe opstelling willen testen. Hiertoe ben je van harte welkom, maar doe ons en de gebruikers een plezier en maak even een kort QSO in plaats van ‘slechts’ even kort de microfoon inknijpen ter bevestiging van ontvangst door de rogerbeep!

20140809_124715