System Fusion II perikelen en fix…

Het moet ons van ’t hart: De implementatie van de Yaesu System Fusion technologie gaat niet zonder slag of stoot. Al sinds de eerste testen in 2016 liepen we tegen een flinke hoeveelheid problemen aan die zowel hard- als software gerelateerd waren. Aan de hardwarezijde bleken eindversterkers snel defect te raken door een gebrekkige PCB koeling van onze DR-1X repeaters. Dit hebben we in eigen beheer opgelost met een officiele modificatie van Yaesu.

De softwareproblemen waren omvangrijker: In eerste instantie was er erg veel loos, zowel in de repeaterfirmware zelf als ook in de Wires-X toepassingen voor de room koppeling die we in gedachten hadden. Doordat het verkrijgen van een vergunning voor PI1NOS en PI1AMS (en nog twee andere repeaters die ooit in de pen zitten als we weer zakgeld hebben gekregen) door Agentschap Telecom werd tegengehouden hebben we in 2016 het Fusion project voorlopig in de ijskast gezet. Medio 2017 kwam hier gelukkig verandering in en konden we beide repeaters online brengen. Aan de repeaterkant was een zeer omvangrijke firmware upgrade nodig naar versie 1.10Q. Daarmee waren de grootste problemen opgelost, al komt het helaas nog steeds af en toe voor dat de repeater zich spontaan ‘ophangt’. We zouden Hobbyscoop niet zijn als we hiervoor een technische oplossing hebben bedacht in vorm van een PDU (Power Distribution Unit) waarmee we domweg de repeater een power-cycle kunnen geven.

Ook de HRI-200 kreeg een firmware upgrade evenals de Wires-X software. Vanaf software versie 1.12 leek het geheel vrij behoorlijk te werken, met uitzondering van een enkele crash. Dit werkte enige tijd goed, gebruikers hadden weinig klachten. In augustus 2017 kondigde Yaesu aan te werken aan een verbeterde Fusion, namelijk System Fusion 2. Het belangrijkste bericht hierbij is dat deze variant een functionele uitbreiding zou betekenen op het al bestaande System Fusion en daarmee ook helemaal compatible zou zijn.

Niets bleek minder waar helaas: om ons onbekende redenen begon PI1NOS verschijnselen te vertonen die we niet goed konden verklaren en steeds vaker bleken voor te komen. De repeater werd namelijk zonder aanwijsbare reden uit de “Hobbyscoop Room” gedisconnect en was daarmee grote dagdelen zwevend, zonder verbinding naar de andere deelsystemen en gebruikers. Dit kon weliswaar door gebruikers weer aangekoppeld worden maar het is wel een groot obstakel gebleken in het logische gebruik van de repeater. Nog vreemder: PI1AMS met identieke setup en instellingen vertoonde dit probleem niet. Dat was zoeken naar een speld in een hooiberg.

De oplossing werd bekend: De introductie van de portofoon Yaesu FT-70D zorgde ervoor dat een eerste portofoon beschikbaar was die al functies van Yaesu System Fusion 2 ondersteunt. Onze lopende Wires-X software 1.12 ondersteunde dit echter niet. Gebleken is dat telkens bij het in de lucht komen van een FT-70D (en daar zijn er al de nodige van gesignaleerd op PI1NOS) de repeater uit de room werd ‘gemeden’ vanwege de incompatibiliteit. Yaesu geeft zelf aan dat de nieuwe Wires-X software V1.22 de gerezen problemen ondervangt doordat hier al de nodige Fusion 2 functies zijn geimplementeerd (al is ons niet exact duidelijk welke, mogelijk beperkt dit zich tot de protocolstack en niet tot extra functies). Het belabberde was echter dat V1.22 weer een nieuw probleem naar boven bracht: De Wires-X bediening van PI1NOS via de gebruikerstransceivers werkte niet meer!

Zo kwamen we van de regen in de drup en is in eerste instantie teruggeschakeld naar de oudere firmware V1.12. Zaligmakend was dit natuurlijk allesbehalve en omdat het voor de gebruikers een onwerkbare situatie bleek hebben we ervoor gekozen om toch naar 1.22 te schakelen en te wachten tot we een update van Yaesu zouden ontvangen die beide problemen oplossen. Zo ver kwam het gelukkig niet. Door een toeval tijdens het doen van allerlei testen kwamen we tot het inzicht dat met een technische truuk de functionaliteit toch geheel werkend te krijgen is. Hiervoor moesten we uit de (Hobbyscoop) room schakelen om vervolgens de repeaterbesturing te schakelen van analoog naar digitaal, vervolgens nog een keer naar analoog en uiteindelijk in de digitale mode vast te zetten. Vanaf dit moment blijft PI1NOS in de hobbyscoop room actief en is het tevens mogelijk om de repeater te bedienen zoals dit eigenlijk gewenst is.

De komende dagen wachten we eventjes af, maar we hopen dat we met deze toevallige ontdekking een heleboel gebruikers blij hebben gemaakt, andere repeaterbeheerders kunnen hopelijk ook hiervan profiteren…

Wordt vast wel weer vervolgd, want helaas hebben we niet zo’n hoge pet op van de performance van de Yaesu System Fusion software…

 

 

6 thoughts on “System Fusion II perikelen en fix…

 1. on3jvb schreef:

  system confusion !!!

 2. Marcel (PF9ZX) schreef:

  Duidelijk verhaal. Hopen maar dat het de komende tijd, zo goed mogelijk, stabiel werkt.
  Ik ben vooralsnog wel blij met zoals werkt(e).

  73′

  PF9ZX-WFL

 3. Sven schreef:

  Sorry! Ik ben dus één van de FT-70D gebruikers….. Kan ik dat ding nu gebruiken of moet ie in de vuilnisbak alla Baofeng? 🙂

 4. R. Hell schreef:

  ach weet je,..

  in mijn persoonlijke optiek laat Yaesu al jaren zien dat zowel de hardware als de software shoddy is. Ik zou er geen geld in steken. De 991 doe veel ellende had, de 991A die dingen oploste voor veel geld… doe maar niet.
  Dan is D* toch wel een stuk beter doordacht denk ik dan.

  Oh en Sven. doe maar.

  1. Sven schreef:

   toepasselijke achternaam…… 🙂

 5. pd0osg schreef:

  neen sven
  lezen

Comments are closed.