Hobbyscoop activeert derde Fusion repeater

Eerder dit jaar werden door Hobbyscoop twee Yaesu System Fusion repeaters geactiveerd. Onder de callsigns PI1AMS (Amsterdam) en PI1NOS (Hilversum) werd het in het midden van het land opeens een heel stuk drukker op Fusion. Vanaf vandaag is hier PI1UTR aan toegevoegd! Met een antennehoogte van maar liefst 220 meter is PI1UTR een aanzienlijke toevoeging op het dekkingsgebied voor Fusion in Nederland en hebben we inmiddels stations tot voorbij de Belgische grens mogen waarnemen.

Met de installatie van PI1UTR Fusion is vanuit IJsselstein het volle scala aan gangbare digitale modes QRV. We hadden al van oudsher de D-star repeater aldaar evenals de DMR repeater. Aardig detail is dat de systemen gebruik maken van een geavanceerde antenne oplossing. De zenders van zowel DMR, D-star en Fusion worden gecombineerd middels een hiervoor geschikte hybride coupler, inclusief circulators om intermodulatie tegen te gaan. Vervolgens gaat het gecombineerde signaal naar de zendantenne.

Aan de ontvangstzijde is het nog een beetje mooier: Onze ontvangstantenne staat op 220 meter en wordt éérst gefilterd en voorts middels een diplexer gekoppeld met onze 2 meter ontvangstantenne voor PI3UTR. De 2m en 70cm signalen worden voorts met omstreeks 20dB versterkt om dan via een 150m lange coaxkabel getransporteerd te worden naar de 20e verdieping waar alle apparatuur staat. Daar aangekomen worden 2m en 70cm weer door een volgende diplexer gescheiden en wordt het 70cm signaal aangeboden aan een Kathrein Multicoupler. Deze distribueert alles op 70cm naar een heleboel verschillende applicaties:

 • De ontvanger voor PI2NOS
 • De ontvanger voor PI1UTR D-star
 • De ontvanger voor PI1UTR DMR
 • De ontvanger voor PI1UTR System Fusion
 • De WebSDR voor 430….432MHz
 • De WebSDR voor 432…434MHz
 • De APRS iGate (Direwolf)
 • Het meetnetwerk Baretta

PI1UTR als System Fusion repeater is standaard gekoppeld aan de Hobbyscoop room, evenals de andere Hobbyscoop repeaters. De Hobbyscoop room is op dit moment de room in Nederland waar de meeste Fusion activiteit waar te nemen is. Natuurlijk kunnen gebruikers schakelen naar andere rooms…

Met de ingebruikname van deze Fusion repeater heeft Hobbyscoop maar liefst 14 repeaters en nog tal van andere systemen in beheer. De details van PI1UTR System Fusion vind je hier!

 

2 thoughts on “Hobbyscoop activeert derde Fusion repeater

 1. PE1JIG schreef:

  Wat een werk, en techniek! Om zonder verlies te combinen en weer splitten, das niet makkelijk, en 20dB versterken zonder IM ook niet.. sowieso alles mooi 75 ohm krijgen… plus aardstromen in zo’n lange kabel… knap. ik krijg al een prik als ik de Coax van een sat schotel los maak.. (y-condensatoren natuurlijk…)

  Hopelijk is er niks getroffen door de bliksem, wel jammer van de kerstlampjes…

  Paar groene lasers op die toren richten, kun je ook een kerstboom effect maken. Heb je niet eens echt power voor nodig.. (gelukkig anders wordt het link)

 2. PD0IFI schreef:

  … is dit amateurwerk…? Volgens mij is dit zwaar on(der)betaald, dwangmatige verwennerij voor ‘zendend-Nederland’ ! Tsjonge wat een werk…en wat een inspanning. Hele dikke pluim !

Comments are closed.