HamNet Chat geactiveerd

Auteur: Rolf, PE1PTP
Zendamateurs zijn eigenwijs. Het moet beter, anders gekker, groter, kleiner, sneller of trager dan “de rest van de wereld”. Maar vooral: We willen het zelf doen.

Een wereldwijd DMR communicatie netwerk, waarvan het netwerk verkeer ook nog eens over een zelf ingericht 44.x.x.x internet segment (Hamnet) werkt; Dan is het eigenlijk vreemd dat we niet ook zelf onze “Appjes” transporteren en verwerken. Daarom is er nu door Stichting Scoop Hobbyfonds een Mattermost server ingericht op Hamnet.

Dankzij Mattermost (spreek uit op z’n Engels als “Metter Most”) hebben radiozendamateurs een eigen plek, bereikbaar vanaf de smartphone en PC, die we zelf kunnen inrichten en gebruiken, bijvoorbeeld voor het afspreken van een tijd en frequentie, het aankondigen van een rondje of het organiseren van een contest. Een persoonlijk berichtje sturen naar een andere zendamateur? Dat kan nu dus.

Mattermost is een Open Source MIT license groeps-chat applicatie die gericht is op grote project teams en/of bedrijven. Mensen die al bekend zijn met Slack of HipChat zullen het meteen herkennen: Publieke kanalen of “rooms” waarin meerdere mensen met elkaar over een onderwerp van gedachten wisselen. Ook privé berichten en groepsgesprekken behoren tot de mogelijkheden, voor als dingen even onder vier ogen moeten.

Mattermost bewaart alle historie, is doorzoekbaar, en voorzien van alle moderne gemakken zoals desktop applicaties, smartphone “Apps” met indien gewenst bijbehorende push- en email notificaties. Het is snel en eenvoudig in gebruik, ondersteunt opgemaakte tekst, emoji, en het delen van bestanden en plaatjes.
De afgelopen paar maanden is de Mattermost server door een groep van 20 amateurs gebruikt, onder andere voor de werkzaamheden aan Hamnet en PI6ATV in IJsselstein. De configuratie is gladgestreken, de server is voorzien van nette HTTPS certificaten, en inmiddels zijn er ook koppelingen met andere systemen gemaakt waardoor servers via Mattermost aan de beheerders laten weten wat er aan de hand is.

Maar er word natuurlijk ook gewoon gekletst over radio’s.

Alle verkeer van/naar Mattermost loopt via HTTPS, en data wordt lokaal opgeslagen op een manier die niet eenvoudig te benaderen is, zelfs niet voor beheerders. Geen reclame, geen winstoogmerk, geen filtering, geen profiling.

Hoewel de chatserver om praktische en technische redenen ook vanaf het “normale” internet bereikbaar is, is deze chatserver uitsluitend bedoeld en toegankelijk voor geregistreerde radiozendamateurs.

Meedoen? Hoe dat moet lees je hier!

HAMNET CHAT

7 thoughts on “HamNet Chat geactiveerd

 1. Jan schreef:

  Ik blijf het ongeloofelijk vinden hoe jullie bij hobbyskoop het iedere keer opnieuw voor elkaar spelen om maar steeds weer nieuwe mooie dingen te maken voor zendamateurs. ik verafschuw de reakties van sommigen die denken het beter te weten en altijd maar wat te klagen te hebben maar als ik alles bij elkaar bekijk dan heeft hobbyskoop een grote waarde dan al onze verenigingen voor zendamateurs bij elkaar. heel veel respect voor jullie fantastische werk, het maakt onze hobby groots en ik geniet er iedere dag van. dat mag ook wel eens gezegd worden.

  Hartelijke groet van Han uit Haarlem.

  1. Peter PA3PM schreef:

   Kijk Jan dat komt aan! Dank je wel…,,

 2. Ron schreef:

  Deze chatserver uitsluitend bedoeld en toegankelijk voor geregistreerde radiozendamateurs.

  En waarom niet een – van mijn part deels toegankelijke – stuk voor de rest van Nederland?

 3. philip schroth schreef:

  Ik kan me niet aanmelden:

  This team has reached the maximum number of allowed accounts. Contact your systems administrator to set a higher limit.

  1. Rob schreef:

   Dit probleem werd veroorzaakt door de plotselinge grote toevloed van nieuwe deelnemers maar het
   is snel daarna opgelost. Dus je kunt je nu wel aanmelden.

 4. Pierre schreef:

  Ik kan me niet aanmelden:

  This team has reached the maximum number of allowed accounts. Contact your systems administrator to set a higher limit.

Comments are closed.