Ontvanger nieuws

Vandaag, vrijdag 16 september 2016, is het nodige werk verricht aan verschillende ontvangers voor PI2NOS, PI3UTR en het meetnet. Niet alleen werd de ontvanger in Noord Scharwoude hernieuwd geactiveerd, maar ook de ontvanger in Hoogersmilde werd verbeterd en tegelijk werd een geheel nieuwe ontvanger geactiveerd in het Duitse Soegel!

Scharwoude

scharwoude2Als gevolg van een volledige netwerkmigratie kwam onze PI3UTR en PI2NOS ontvanger in Noord Scharwoude onbedoeld zonder netwerkverbinding te zitten. Bij de wijzigingen was onze verbinding over het hoofd gezien en was er, ondanks dat er geen defect was, geen ontvanger in Scharwoude meer.

Normaal gesproken is heractivatie niet zo’n probleem. In dit specifieke geval echter waren er bij de beheerder persoonlijke omstandigheden die veruit prioriteit hebben waardoor de ontvanger veel langer offline is gebleven dan voorzien. Inmiddels is het nieuwe netwerk ook beschikbaar voor onze ontvanger zodat de RX in Scharwoude weer volop meedoet in de netwerken.

Hoogersmilde

Alhoewel Hoogersmilde een fantastische zendlokatie is voor heel noord Nederland blijft het met de ontvangst een beetje aanmodderen. Enkele weken geleden is een proef gedaan met gemeenschappelijk gebruik van een commerciele antenne, echter, dit liep uit op een fiasco. Vandaar is de eerdere situatie hersteld zodat de ontvanger in Hoogersmilde tenminste enigszins meedoet. Het is wachten op een gelegenheid om in de mast te kunnen om onze beoogde antenne installatie te kunnen monteren, dit kan echter nog wel een tijdje duren.

Sögel (Duitsland)

Uit onverwachtte hoek kwam begin deze week opeens een aanbod om een PI2NOS én meetnet ontvanger te activeren vanuit het Duitse Sögel, zo’n 20 kilometer ten oosten van Emmen. Leo, PE1ANV blijkt goede contacten te hebben met de lokale D.A.R.C. afdeling aldaar en zo kwam van het één het ander. Alhoewel het geen doelstelling is om PI2NOS ook in Duitsland te activeren biedt deze lokatie wel een prima boost voor de oostzijde van Noord-Nederland na het wegvallen van onze ontvanger in Coevorden.

20160916_164112De ontvanger in Sögel is mogelijk gemaakt door de D.A.R.C. OV Papenburg i57 (website) die op deze lokatie een reeks repeaters onderhoudt. Vanmiddag werd de PI2NOS ontvanger, inclusief ontvanger voor ons meetnet Baretta, geinstalleerd in samenwerking met Kai, DH0SK die verantwoordelijk is voor de verschillende technische voorzieningen.

De eerste indrukken zijn veelbelovend; de ontvanger blijkt een prima dekking te bieden in een straal van ruim 65 kilometer zodat het vanaf nu een stuk eenvoudiger geworden is voor onze mede amateurs in noordoost Nederland om QSO te voeren op PI2NOS. Wij zijn zeer benieuwd naar de verdere resultaten.

Kai, Leo und Kollegen, Herzlichen dank!

Overigens wordt op de achtergrond ook gewerkt aan de her-ingebruikname van de DMR repeater PI1CVD. Nog even geduld a.u.b.

20160916_162032 20160916_161844 20160916_161841

16 thoughts on “Ontvanger nieuws

 1. Wilfred Assink schreef:

  is er ook een mogelijkheid om in twente een ontvanger op te zetten. op de watertoren in eibergen in samenwerking met http://www.twentserelaisstations.nl/

  1. PA1OKZ schreef:

   Die mogelijkheid zou er wel zijn Wilfred, echter, de relaisgroep aldaar heeft aangegeven daartoe geen mogelijkheden te zien. Er is wel iets -ooit- in de planning een beetje noordelijker…

 2. Michel schreef:

  Wellicht eens kijken naar een goede ATV repeater die dekkend is voor heel Nederland ipv kanaal 14 repeaters op te zetten waar je alleen maar gezwets hoort. 73 PC9C Michel

  1. Hobbyscoop schreef:

   Dank voor je constructieve bijdrage. En wat doe je zelf om er iets leuks van te maken?

  2. pd2rf, Rinse schreef:

   Michel,

   Het zou je netter staan om eens een beetje begrip en respect te tonen voor wat de mensen achter Hobbyscoop allemaal voor ons doen!! i.p.v. een ongenuanceerde opmerking te maken.

  3. Richard Choles schreef:

   Een reactie als “wat doe je er zelf aan….” had je idd kunnen verwachten….
   Feit blijft dat je (HELAAS) 100% gelijkt hebt….

 3. Wilfred schreef:

  Helemaal mee eens Rinse.

 4. Martijn schreef:

  Er word genoeg gedaan door de mensen van Hobbyscoop. Moet zeggen dat ik daar best wel respect voor hebt.
  Alleen waar ik geen respect voor kan ombrengen dat hun eigen ego erg belangrijk is.
  Als ik na de laatste ballon vossen jacht kijk zie ik continue dat de camera word gezocht omdat ze zo belangrijk zijn!
  Jammer!

  Groeten,

  Martijn

  1. Hobbyscoop schreef:

   Wauw, dat is wel een héél bijzondere visie….

   Iedere verdere reactie lijkt ons zinloos…

  2. martin schreef:

   zeker weer een gevalletje de beste stuurlui staan aan wal. Ik zie juist het omgekeerde van wat jij hier loopt te schreeuwen namelijk dat er een team mensen erg veel dingen doet voor het radiozendamateurisme en eigenlijk altijd op de achtergrond blijven behalve als er gedoe is dan lossen ze dat ook nog eens op. als ik soms hoor hoeveel pijn en moeite er gedaan moet worden om alles lopend te houden en hoe achterlijk er dan door sommigen mee omgegaan worden en het commentaar van sommigen dan maak ik een diepe buiging voor diegenen die dit allemaal voor elkaar krijgen. ik weet niet waar jij van maakt dat sommigen zich zo belangrijk vinden maar ik zie het niet. als je de prijsuitreiking van de ballonvossenjacht bedoelt dan is dat nogal logies natuurlijk want er moet toch wat in beeld. het is daarbij dubbel leuk dat er zelfs live beelden zijn want dat hadden we vroeger niet. hoe je het ook doet als je je nek uitsteekt, er is altijd wel een eikel die probeert om m af te hakken. dus martijn, als je niks zinnigs te zeggen hebt zeg dan liever niet want lui als jij kunnen gemist worden.

  3. PA1RDI schreef:

   Martin slaat de spijker op zijn kop. Martijn is geweldig in het leveren van afzeik kritiek en levert geen enkele toegevoegde waarde.

   Chapeau aan de Hobbyscoop mannen, niets meer en ook niets minder.

  4. EEF schreef:

   Martijn in delft denk ik , ken je het woord CONSTRUCTIEF???
   het is de makkelijkste weg om mensen af te zeiken , echter kom dan met een voorstel ter verbetering van dank u.
   b-Bespreek het dan persoonlijk met een van de beheerders en niet op een ,,goedkope,, afstand , bel ze op mail ze enz kan allemaal tegenwoordig .
   Er is niets zo ondeugdelijk als primitief bejegenen.
   Dan schaar je je achter de ,,verstoorders ,, aangezien je geen gezicht laat zien …..is dat de bedoeling??
   chapeau martin, pa1rdi enz

 5. Blij met de ontvanger is Sögel! Helemaal super dit! PI2NOS nu prima te werken vanuit Emmen!

 6. Tjerk schreef:

  Hé, ik zie geen staafdiagrammen meer onder PI2NON
  ???

  Tjerk
  PE1IOC

 7. Tjerk schreef:

  Hier trouwens even een impressie van de locatie waar de PI2NOS In Sögel ‘ zu Hause ‘ is :

  https://m.youtube.com/watch?v=GZOHLnsAwRk

  Tjerk

 8. Kai schreef:

  Hello to all,
  nice to work together with a team from the netherlands. The implementation of the receiver rack in the Emsland was done in a few minutes and the whole setup was perfect configured by the team from PI2NOS.
  Would be nice to hear and test alot of amateurs in the area of north-east netherland.
  If you can reach the PI2NOS uplink in Sögel/Emsland please try also the other automatic systems in the Emsland.

  Below a list of the repeater systems, frequency and modes you can use:

  DB0EMS 439,400.0 MHz -7,6MHz Shift – FM / SVXLINK / Nordwestserver
  DB0ELR 145,787.5 MHZ -0,6MHz Shift – FM / SVXLINK / HansaLINK
  DB0ELD 439,587.5 MHz -7,6MHz Shift – dStar / worldwide
  DB0PTW 1298,400MHz -28MHz Shift – FM / SVXLINK / Echolink
  DB0EMS 144,800MHz – APRS Digipeater

  see also http://www.i57.de for further information. There is in addition a live camera to have a look from the antennas mounted on the top of the tower.

  enjoy and if you like report to us
  73′ de Kai DH0SK

Comments are closed.