Groot onderhoud in Hilversum

In 2002 is de Alticom toren in Hilversum (toen nog de KPN toren) omvangrijk verbouwd om daar onder meer te voldoen aan de Zero-Base FM indeling en ook te voorzien in Digitenne dekking in ’t Gooi. Onderstaande reportage geeft een prachtig inzicht van de werkzaamheden indertijd van de bouw van de nieuwe mast. Met de grote veranderingen is ook voorzien in de nieuwe Hobbyscoop opstelling waarbij een viertal hoekpunten beschikbaar zijn gesteld door Nozema voor de antennes alsmede vier prachtige opstelpunten voor de destijds druk gebruikte packetradio links en LAP.

Inmiddels zijn we alweer vijftien (!) jaar verder; er is héél veel veranderd in de wereld maar de Hobbyscoop systemen staan nog steeds onverminderd overeind. Tijd voor groot onderhoud!

Op zaterdag 9 juli 2016 is een team bestaande uit Joost (PE1RMN), Martijn (PD2NLX), Peter (PA3PM), Rob (PE1CHL), Randy (PH4X), Paul (PE1RJV) en Mischa (PA1OKZ) aan de slag gegaan om daar de nodige vernieuwing door te voeren.

Een fotoreportage vind je hier!

Antennes voice repeaters

43D2FF8D-A27C-4686-90C1-525CD639B4DF

En de volgende Diamond verdwijnt uit de mast…

Alereerst zijn de antennes in de topmast vervangen; vijftien jaar lang hebben de Diamond X-5000’s daar hun werk gedaan en is het tijd om ze met pensioen te sturen. De wens bestond om hier niet langer multiband antennes te gebruiken maar gekozen is voor twee Procom 23cm antennes, een Procom 70cm antenne en een Procom 2m antenne. Dit geeft weliswaar niet langer maximale flexibiliteit bij antennekeuze maar heeft wel het voordeel dat zowel mechanisch als ook elektrisch de optmimale performance bereikt wordt. De antennes zijn in gebruik voor de ontvangst van PI2NOS, de repeaters PI3UTR en PI6NOS alsook de WebSDR die op zeker moment weer geactiveerd gaat worden.

Bij de inspectie kwam nog iets anders naar boven: de ontvangstantenne voor PI6TEN bleek defect. Deze hebben we daarom tijdelijk verwijderd en gaan we naarstig op zoek naar een vervangend exemplaar.

Wij zijn in het bijzonder nieuwsgierig naar de performance van onze 23cm repeater PI6NOS op 1298.375MHz (-28MHz shift). Rapporten zijn welkom op info@hobbyscoop.nl.

Hamnet

872B83FB-0DDA-4513-A089-02E912BFCD21

En zo ziet het er uiteindelijk uit

Op het “onderste dak” is op zaterdag tevens het nodige werk verricht. De oude packetantennes in de galmgaten waren al een tijdje verwijderd doordat deze slecht werden en we niet van risico’s houden. De moderne vervanger van packetradio – Hamnet genoemd is inmiddels in voorbereiding op de toren waarvoor een drietal sectorantennes zijn geplaatst alsmede ubiquity accesspoints, allen gesponsored door Heutink ICT.

Alsof dat nog niet genoeg is is tevens de aanwezige patchkast op het dak vernieuwd. De bestaande kast vertoonde flinke slijtageverschijnselen door weer en wind op 120m hoogte waardoor een nieuw exemplaar is geplaatst. De kast voorziet in een patchpaneel voor verschillende kabels waaronder RF, LAN, multikabels etc. Het is de bedoeling dat ook de Hamnet switch een plekje in deze kast gaat krijgen…

Hamnet is op dit moment nog niet in gebruik maar dit zal in de loop van de komende week veranderen zodra de configuratie afgerond is. Kijk ook eens op wwww.hamnet.nl voor verdere informatie.

Server migratie

ombouw2De werkzaamheden waren tevens een uitstekende gelegenheid om onze server op de 25e verdieping te migreren naar een modernere variant. Enerzijds bestond de oude situatie uit twee servers (noem het maar ‘wildgroei’ 😉 ) en tegelijk is de nieuwe server beduidend geschikter vanwege de ruimte voor insteekkaarten, en die hebben we hard nodig.

Door de migratie waren verschillende systemen voor enige tijd buiten bedrijf. Zo was PI6NOS bij de werkzaamheden (antennes) geheel uitgeschakeld en was de huidige midden Nederland zender voor PI3UTR ook enige tijd niet beschikbaar. Inmiddels is alles weer up en running.

One thought on “Groot onderhoud in Hilversum

Comments are closed.