Steuntje in de rug…

be-optimistic-felt-badgeHobbyscoop krijgt regelmatig e-mails van radio-enthousiasten; Meestal zijn deze zeer positief en soms met een kritische, e-doch, opbouwende noot. Daar zijn we blij mee want, ook al proberen we overal op te letten, we vergeten best eens iets. Vandaag ontvingen we een interessante bijdrage van een radiozendamateur die we, op zijn verzoek, anoniem gemaakt hebben. We vonden deze de moeite waard om hier te plaatsen. Hopelijk is de goedbedoelde bijdrage een steuntje in de rug voor alle goedwillende radiozendamateurs. Wie weet ook een beetje voor minder goedwillenden ?.


Afzender: "PA3-er"
Onderwerp: "een steuntje in de rug..."
maandag 18 januari 2016

Beste Hobbyscoop,

Sinds ongeveer een jaar volg ik uw activiteiten met bovengemiddelde belangstelling. De reden hiervoor was de steeds grotere experimenten die PI2NOS en PI3UTR begonnen te worden. Wat een mooie systemen zijn dit geworden en het houdt maar niet op. Het is ook prachtig om te zien dat hobbyscoop nog zoveel meer doet dan dit. Dit geldt bijvoorbeeld voor de PI6ATV repeater. Dat is een prachtig tv systeem en misschien is het nog geweldiger dat de grote tegenslag in IJsselstein alleen maar meer energie lijkt te geven! Na wat langere tijd meekijken ben ik tot het inzicht gekomen dat de activiteiten van hobbyscoop preciés staan voor wat mij aantrekt aan deze mooie hobby.

Ik ben al een tijd vaste luisteraar van PI2NOS. Met dit relaisstation heb ik iets bijzonders omdat er een karakter en een atmosfeer vanuitgaat. Deze atmosfeer wordt aangevoerd door mooie QSO’s door heel veel verschillende radiozendamateurs die gewoon het allerbeste voorhebben met hun hobby en onze mede “lotgenoten”. Het praten van noord naar zuid en van oost naar west levert daarbij geweldig mooie nieuwe contacten op maar ook een hartelijk wederhoren van zendamateurs die elkaar soms jaren niet gesproken blijken te hebben.

Ik schrijf dit briefje niet alleen om u een veer in uw achterste te steken maar ook omdat er zo af en toe wel eens iets verdrietigs gebeurt. Dit wordt door sommige radiozendamateurs wel eens ernstig overdreven opgevat. Bij het minste of geringste wordt er dan gemopperd op de frequentie of een of ander social media ding of een forum. Helaas zijn er ook wel af en toe situaties voorbijgekomen die ik ook best heel onbehoorlijk vond. Onlangs was er iemand die voor de belangen van de zendamateurs probeerde op te komen maar daarbij zelf helemaal uit de bocht vloog en het daardoor alleen maar heel veel erger maakte dan nodig. Ik zou wensen dat men daarom een beetje verdraagzamer zou zijn. Het medium PI2NOS en ook PI3UTR zijn prachtig! Dit wordt nog veel prachtiger als we er allemaal achter staan en ook alle andere mooie repeaters plukken daar vruchten van.

Als geregistreerde radiozendamateurs hebben we een aantal gedragsregels die ervoor moeten zorgen dat we volgens regels met elkaar praten. Deze regels voor zendamateurs vertellen alleen niet hoe men zich het beste kan gedragen zodat de gesprekjes ook nog eens een keer vloeiend en altijd gemoedelijk verlopen. Luisterend naar heel veel gesprekken heb ik daarom een heel klein lijstje gemaakt met een paar simpele hulpmiddeltjes die ervoor zorgen dat het altijd goed gaat. Misschien is dit iets voor de Hobbyscoop website. Daar komen ze:

 • Stuur de microfoon gericht door. gooi hem nooit ‘in de lucht’.
 • Laat altijd ruimte voor u de microfoon inknijpt en check of u ‘alleen bent’.
 • Inmelden tijdens een QSO? Noem alléén uw roepletters.
 • QSO voor u niet interessant? Zet het geluid gerust even uit!
 • Is het druk? Hou het dan kort en beperk u tot de kern van de inhoud.

Er zijn ook helaas wel mensen die zendapparatuur kopen om alleen maar vervelend te doen. Dat zijn nu eenmaal mensen die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn en geen interesse of respect hebben voor anderen. Een ander dwars willen zitten komt uitsluitend voor uit gebrek aan eigen geluk en tevredenheid. Dit geldt in zekere zin ook voor de carriers die op de repeaters te horen zijn.

73

PA3-er


Als aanvulling op deze lovende woorden en het heldere advies van deze zendamateur willen wij hier graag nog iets aan toevoegen:

Momenteel overwegen wij om de mooie kaartweergave etc. achter een gesloten webpagina te plaatsen om daarmee het “draaggolf gedrag” van helaas heel veel personen drastisch te beperken. Daarmee wordt de functie in de toekomst uitsluitend nog beschikbaar voor geregistreerden. Dit heeft echter niet onze voorkeur. Wij verzoeken daarom dringend het volgende:

 • Ben je geregistreerd zendamateur? Doe dan uitsluitend dergelijke tests met vermelding van callsign!
 • Ben je geen geregistreerd zendamateur? Laat dit gedrag dan alsjeblieft!

Kan je het toch écht niet laten om de repeaters te gebruiken zoals ze bedoeld zijn? Zoek dan een vrije frequentie en test jezelf op onze WEBSDR!

6 thoughts on “Steuntje in de rug…

 1. pd0asl schreef:

  Misschien nog een toevoeging:

  Geef mobiele stations voorrang, daar zij mogelijk:
  #1 snel buiten bereik kunnen komen (niet alleen HF maar ook omdat zij wellicht het voertuig uit moeten).
  #2 stationaire stations wellicht ook zonder repeater een QSO kunnen maken.
  #3 indien alleen de repeater frequenties gebruikt worden, zal mogelijk nog meer bandbreedte afgesnoept worden ten behoeve van Industrie/Medisch/Technische ontwikkeling of andere vormen van communicatie die verstorend kan zijn.

  1. Robert schreef:

   Ik denk dat de bedoeling van een bovenregionaal relais een beetje anders is dan vroeger. De dekking is niet landelijk maar er is wel sprake van een heel groot dekkingsgebied waarbij de kans op buiten bereik raken veel minder groot is. Voorrang geven okee, maar wel binnen redelijkheid. Ook zijn er steeds minder zendamateurs met de mogelijkheid voor een fatsoenlijke antenne op hun dak waardoor afhankelijkheid van repeaters nu eenmaal groter wordt.

   Wel is het zonder meer goed om activiteit uit te spreiden over de band, maar ja, mensen zoeken elkaar nu eenmaal op.

 2. Vincent schreef:

  Hoewel het minder voorkomt dan op de repeaters, wordt er toch soms wel op de oproepfrequenties geroeptoeterd, waarna je qsy kunt gaan voor een qso’tje. Met JOTA is dat natuurlijk sowieso *de* manier, het zou best leuk zijn als dat nog vaker gebeurd.

 3. Lodewijk schreef:

  Hallo Allemaal,

  Leuk die web SDR

  Kun je je zwaai/deviatie in de waterval van je zelf en anderen zien !!
  En meten !!!

  Eigenlijk veel mooier nog dan mijn voorstel
  Voor een VU meter op de Hobbyscoop site.

  Succes en veel vooruitgang gewenst met de repeaters
  luisterposten en websites.

  Groeten,

  PA3BNX
  Lodewijk
  Rhenen

 4. PD1CT schreef:

  Ik sluit me helemaal aan bij de PA3’er die graag zou willen zien dat er wat meer “radio discipline komt!
  Zelf stoor ik mij aan diegene die inderdaad:

  De mike in de lucht willen gooien
  Kennelijk constant een jetlag hebben want ze gaan steeds QR”Tokio”?
  Artiest zijn want ze hebben kennelijk een persoonlijke voornaam.
  Allemaal in de “lokaliteit ……wonen.
  Maar het allerbelangrijkste: Nooit met hun call een uitzending beginnen omdat ze die botweg vaak niet hebben!

  Dus beste amateurs:
  BEGIN en EINDIG je uitzending met het roepen van je call!
  Dat staat nl in de gebruikersbepalingen en dat is niet voor niets zo!

  73

  Hans

  PD1CT

 5. Sven schreef:

  Beste Allemaal,

  Volgens mij maken er dagelijks veel meer amateurs gebruik van dit fantastische repeater-park dan er daadwerkelijk financieel bijdragen. Daar stoor ik mij een beetje aan. Ik weet gewoon dat er een aantal mensen eigen geld en middelen gebruiken om alles ‘in de lucht’ te houden en dat kan niet. Als iedereen die er gebruik van maakt een tientje doneert, hebben de jongens van het team wat meer ‘lucht’. Ik snap best dat de ene knip beter gevuld is dan de ander, maar ik denk dat iedereen wel in staat moet zijn er iets aan te besteden!

  73 Sven
  PD5VEN

Comments are closed.