Nieuwe functies in de repeaterkaartjes

kaartjeDe kaartweergaves voor de repeaters PI3UTR, PI2NOS en PI6TEN zijn inmiddels een begrip geworden voor de vele gebruikers van deze repeaters. We hebben zelfs al zendamateurs gespot die een speciaal scherm in hun shack hebben geinstalleerd waar de kaart permanent op geprojecteerd wordt zodat precies waargenomen kan worden wat er allemaal gebeurd. De ontwikkelaar van deze weergave is René, PC7X die inmiddels heel wat tijd heeft gestoken in het vervolmaken ervan. Namens het hele repeaterteam willen we René daarvoor heel hartelijk bedanken.

De afgelopen periode heeft René gewerkt aan verschillende nieuwe functies om het gebruik nog meer diversiteit te geven. Inmiddels is de tijdlijn een veelgebruikte functie waarbij ook nog eens terug geluisterd én gekeken kan worden. De tijdlijn kent verschillende kleuren die het volgende betekenen:

Blauw = de repeater is idle, geen activiteit
Groen = QSO via één van de ontvangers
Cyaan = Nieuwsuitzendingen zoals de Daily Minutes etc
Paars = Signalen van andere bronnen zoals Echolink, callgevers etc

Een leuke feature van de tijdlijn zijn de A en S sneltoetsen, daarmee kun je heel snel, blokken van uitzendingen vinden, echte QSO’s dus. Wanneer je de player op pauze zet, kun je bij een volgend bezoek verder gaan waar je was gebleven, hij onthoud de positie dan. Een andere aardige feature is de gebruiksmeter aan de rechterzijde. Hier zie je twee getallen staan waarbij het eerste getal het totale aantal gebruikers weergeeft van alle repeaterkaarten terwijl het tweede getal het gebruik van de bezochte kaart weergeeft.

tijdbalk
Ook is de informatiebalk aan de linkerzijde toegevoegd (Staat standaard uit op mobiele devices, kan in het menu geactiveerd worden) die meer detail geeft over de verschillende opstelpunten zodra je met de muisaanwijzer over de desbetreffende ontvanger beweegt. De allernieuwste toevoeging is nu de informatie over de gebruikte zenders. Wanneer je op één van deze zenders in het lijstje klikt verschijnt meteen de verdere informatie ervan én je ziet op de kaart de dekkingsplot verschijnen. Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook nog je eigen ontvangstsituatie selecteren (porto, mobiel of antennehoogte) zodat de dekkingsplot zich hierop aanpast…