Courtesy tones en nieuwe ontvangers bij PI3UTR en PI2NOS

cwAls je regelmatig luistert naar “UTR” of “NOS” dan zijn beide repeaters vooral herkenbaar aan hun courtesy tone, ook wel rogerpiep genoemd. Deze toontjes geven, behalve de ‘squelch close’ melding, ook nog informatie mee over de ontvanger. Hiermee hebben we de afgelopen periode geexperimenteerd om een optimale instelling te vinden. Inmiddels groeit het aantal ontvangers in het land waardoor de huidige toongeving niet meer voldoet. Daarom is besloten om voor PI3UTR en PI2NOS beide een uniforme toongeving te bedenken.

De oplossing is gevonden in een morseteken die de ontvanger identificeert. Doorgaans is dit de eerste letter van de lokatie, en waar dit niet kan is een passende alternatieve letter gevonden. De volgende morsetekens zijn in gebruik:

H = …. = Hilversum (op UTR en NOS)
I = .. = IJsselstein (op UTR en NOS)
Z= –.. = Zierikzee (op UTR en NOS)
D = -.. = den Haag (op UTR en NOS – binnenkort beschikbaar)
M = — = Mokum / Amsterdam (op NOS)
A = .- = Apeldoorn (op NOS)

Verder bestaat nog de P van Portabel (.–.). Dit is de verplaatsbare setup die voor beide repeaters kan worden gebruikt bij evenementen zoals radiomarkten, radiokampweken- of weekenden, etc.

strijkijzerVerder wordt momenteel verder gebouwd aan het netwerk. De ontvangers voor beide repeaters die in den Haag wordt geplaatst is vrijwel gereed. Het systeem is inmiddels in den Haag geplaatst door de repeatergroep Haaglanden en naar verwachting wordt de komende week ook de aansluiting naar de repeaters gerealiseerd. Dit garandeert een verbeterde ontvangst in de regio Rotterdam – den Haag.

Verder wordt op dit moment ook de ontvangersetup voor Noord-Scharwoude gebouwd. De ontvangers en de controller hiervoor zijn inmiddels gereed, deze worden nu ingebouwd in een buitenbehuizing zodat het geheel boven in de mast in het Noord-Hollandse geplaatst kan worden. In samenwerking met het team van PI6ALK zal ter plaatse een data aansluiting gemaakt worden zodat ook deze ontvanger op korte temijn in gebruik genomen kan worden…

Overigens: bij PI2NOS is de CTCSS toon aan de zendkant uitgeschakeld. Reden hiervoor is dat de co-channel zenders in het overgangsgebied enigszins interferentie veroorzaken wanneer de 88.5Hz toon wordt meegezonden. Deze is daarom tot nader order uitgeschakeld.

Lokatie den Haag