Betekenis van geluiden en meldingen op PI2NOS

Omdat het repeatersysteem PI2NOS steeds verder uitgebreid wordt is ook de noodzaak aanwezig om alle announcements, toontjes en andere eventuele meldingen goed en helder te organiseren. Dit is niet zo eenvoudig, immers, hoe meer functies er zijn, des te meer verschillende geluiden komen voorbij die gemakkelijk herkenbaar moeten zijn. Daarnaast willen we niet al teveel belastende announcements door de repeater laten produceren omdat dit als storend ervaren kan worden. Verschillende meldingen worden in gesproken woord door de repeater uitgezonden. Bekend zijn bijvoorbeeld de tijdmeldingen en callgever die ieder half uur te horen zijn. Deze tijdwaarneming is overigens uiterst nauwkeurig en daarom handig om bijvoorbeeld de klok mee op tijd te zetten. Verdere gesproken meldingen hebben voornamelijk betrekking op Echolink.

editOp de Echolink toegang van PI2NOS wordt het steeds drukker. Om deze reden hebben we besloten dat uitsluitend nog de éérste aanmelder en de laatste afmelder als gesproken melding wordt uitgezonden. Zo weet je dus altijd of er uberhaupt activiteit is op Echolink. Tussentijds zijn er natuurlijk ook verschillende stations die via Echolink connecten of disconnecten. Vanaf nu zendt de repeater alleen nog maar een korte toon uit. Samengevat is het dus als volgt:

Als Echolink vrij is wordt de eerste connect geheel aangekondigd
Bij iedere volgende connect komt kort toontje van 1000 Hz (hoog)
Bij ieder disconnect komt een kort toontje van 800Hz (laag)
Als de laatste echolink gebruiker disconnect wordt deze geheel afgekondigd
Bij activiteit op Echolink volgt twee keer per uur de melding “active module echolink”

Aan de courtesy tone (rogerbeep) is ook het één en ander gewijzigd: PI2NOS krijgt steeds meer opstelpunten en dus ook meer ontvangers; op de voorpagina is hiervan een overzicht te vinden. Omdat verschillende zendamateurs het interessant vinden om te weten op welke ontvanger ze worden doorgegeven is deze altijd via de courtesy tone herkenbaar. Deze toon bestaat altijd uit de reeds bekende rogerpiep, eventueel gevolgd door een tweede toontje ter herkenning van de ontvanger:

1250 Hz is de originele courtesy tone. Als je deze hoort is ontvanger Hilversum actief.
1250 + 400Hz is ontvanger IJsselstein
1250 + 600Hz is ontvanger Amsterdam
1250 + 800Hz wordt ontvanger Zierikzee
1250 + 1000Hz wordt ontvanger Amersfoort
1250 + 1200Hz wordt ontvanger … etc.

Tenslotte is er ook nog de oude vertrouwde lange courtesy tone, die je vroeger hoorde bij de ‘oude’ repeater als er geen subaudio toon werd meegezonden. Deze toon hoor je nu aan het einde van een uitzending van een Echolink station.