Bijzondere DXpeditie naar Banaba Island

Rob Snieder PA2R maakte ons opmerkzaam op het volgende:

map-banabaIn de periode van 2 t/m 16 april 2004 zal een omvangrijk internationaal team van zendamateurs actief zijn vanaf het eiland Banaba, een klein eiland ten westen van de Kiribati Eilanden in Micronesië (zie linkerzijde van de afgebeeldde kaart). Onder de bijzondere callsign T33C worden gedurende twee weken verbindingen gemaakt op alle HF banden.

Deze DXpeditie behoort tot een van de grotere in z’n soort die de afgelopen decennia georganiseerd zijn. Het eiland is niet alleen erg klein (ca. 5 bij 11 kilometer) maar telt tevens slechts ca. 200 inwoners. Door haar kleine omvang en afstand tot de andere Kiribati eilanden leeft de bevolking tamelijk geïsoleerd, zendamateurs zijn er daarnaast niet te vinden. Banaba behoort tot de meest gewilde DXCC gebieden en IOTA eilanden (IOTA OC-018) en zal derhalve een bijzonder gewilde vangst zijn voor de doorgewinterde DX-er.

Reeds vanaf volgende week reizen verschillende amateurs af naar de ontmoetingslocatie Tawara alwaar alle equipment en de operators ingescheept worden voor de boottocht naar Banaba. Gedurende twee dagen wordt het station ingericht zodat men op 4 april verwacht in de lucht te komen. Vanaf 160 to 6 meter zijn verbindingen mogelijk zoals in onderstaande tabel wordt weergegeven.

Nederland is goed vertegenwoordigd in deze DXpeditie. Rob Snieder (PA2R en tevens SysOp van DXcluster PI8DXC) en Ronald Stuy (PA3EWP) wonen deze expeditie bij en zijn verantwoordelijk voor verschillende aspecten ervan zoals delen van de kampopbouw coördinatie, log-manager, teamleider en computer verantwoordelijken.

banaba_qrgsDe T33C expeditie beschikt over een zeer informatieve website die absoluut een bezoek waard is. De site geeft alle relevante informatie, zoals mederwerkers, achtergronden, schedules, etc. Meer informatie over het eiland Banaba is terug te vinden op de officiële Banaba website.

Wij wensen Rob, Ronald en alle andere Ham’s “good DX” en een bijzonder prettig verblijf gedurende deze DXpeditie…