André Kuipers praat met scholieren vanuit ISS

issIn april zal André Kuipers zich als tweede Nederlandse astronaut in de ruimte begeven voor een verblijf van acht dagen aan boord van het internationale space-station ISS. Voorafgaand aan deze vlucht heeft André een jarenlange opleiding en training gevolgd om optimaal voorbereid te zijn op deze vlucht. Naar verwachting op 19 april zal hij aan boord gaan van een Russische Sojoez raket.

“Mijn vlucht is bedoeld om een sojoez-raket die aan het ISS is gekoppeld te vervangen,” meldt Kuipers. “De sojoez-raket dient namelijk als ‘reddingsboot’ voor de vaste bemanning van het ISS. Elk half jaar moet hij door een nieuw exemplaar worden vervangen. De bemanning die de nieuwe sojoez-raket tijdens deze ’taxivlucht’ omhoog brengt, keert met het oude exemplaar naar de aarde terug.”

Tijdens het acht dagen durende verblijf van André zal hij verschillende experimenten uitvoeren. Deze proeven hebben te maken met biologie, het effect van gewichtloosheid op het menselijk lichaam, en de ontwikkeling van nieuwe materialen. André Kuipers is ook betrokken bij onderwijsactiviteiten en publiciteit om de Europese bemande ruimtevaart en wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s onder de aandacht te brengen van het grote publiek en met name leerlingen.

arissSpeciaal op het lager onderwijs gericht, is door André in samenwerking met de Europese Space Agency (ESA), Amateur Radio in ISS (ARISS) en de VERON een wedstrijd uitgeschreven. Onder de noemer “Zeg het ISS” zijn deelnemende scholen zijn in de gelegenheid om live via amateur radio verbindingen te maken met het ISS en zo allerlei interessante vragen te stellen aan André Kuipers. Aan deze unieke wedstrijd kan iedere school in het basis onderwijs meedoen, eventueel ondersteund door een radio zendamateur.

Op de website van ESA is veel informatie te lezen over André Kuipers en zijn taak tijdens de “Delta Mission“. Algemene informatie lees je hier en meer achtergronden over de wedstrijd “Zeg het ISS” vind je hier.